Home » lokaal » voedsel » Zelf voedsel telen / zelf oogsten

Zelf voedsel telen / zelf oogsten

Overzicht volkstuinen, buurtmoestuinen en nog meer op platform Eetbaar Nijmegen

Eetbaar Nijmegen biedt een overzicht van mogelijkheden in Nijmegen om zelf aan gezond voedsel te komen: onder andere een agenda en een pagina met activiteiten op het gebied van duurzame voeding: informatie over deelgenotentuinen, buurtmoestuinen, volkstuinen, schooltuinen en zelfpluktuinen, biologische groentetassen, biologische restaurants, vegetarische workshops.

Doe mee of start een buurtmoestuin

Doe mee met ( of start) een buurtmoestuin. De gemeente Nijmegen faciliteert!  www.eetbaarnijmegen.nl/ nijmegen/buurtmoestuinen/

Flyer van de gemeente (2013)

Word oogstgenoot

Oogstgenoten nemen voor een vast bedrag per jaar per jaar deel aan de moestuin. Men kan dan een heel oogstjaar lang zelf groente oogsten. Het seizoen loopt meestal van april tot november, met soms een ruime uitloop van wintergroenten.

Je kunt zelf-oogster worden bij twee oogstgenoten-tuinen aan de randen van Nijmegen:

Je kan ook lid worden van co-bomen ; dan wordt je oogstgenoot van fruitbomen in Lent.

Voedselbossen en wildplukken

Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen planten: van bomen en struiken tot kruiden, klimmers en paddenstoelen. In een voedselbos worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, wordt niet gezaaid en geen grond bewerkt. In plaats daarvan wordt meegewerkt met de natuur. Een voedselbos is een plek waar veel planten en dieren zich thuis voelen. Maar we kunnen er ook veel voedsel uit oogsten.
Er zijn een paar voedselbossen in en rond Nijmegen. Sommige zijn tijdens excursies te bezoeken. In sommige kan je ook meewerken.

NB: alleen het voedselbos Novio en voedselpark Beek en ook de voedselbossen in Park Lingezegen zijn vrij te bezoeken. Hier mag je plukken om te proeven. Park Lingezegen juicht initiatieven toe waarbij andere vormen van landbouw en natuur hand in hand gaan. De voedselbossen worden aangelegd en beheerd door organisaties/vrijwilligers en ondernemers in Park Lingezegen.

Of ga eens op zoek naar noten – en vruchtenbomen in de buurt  en gebruik de wildplukwijzer.

Of ga mee op wildpluk-excursie en ruik en proef en leer van alles over de eetbare planten in de vrije natuur.