Gisteravond weer een avond vol tips om te besparen in watergebruik:
– als je gaat douchen: zet dan alleen de warme kraan aan. Vang het koude water dat er eerst uit komt op in een emmer. Gebruik dit als spoelwater voor de wc. Maar, let op: kieper de emmer in de spoelbak en niet rechtstreeks in de wc. In het laatste geval wordt de wc niet goed schoon. Doe je dit regelmatig, draai dan het kraantje van de spoelbak dicht, zodat het water niet automatisch wordt aangevuld.
De wc verbruikt veel water! Zeker mijn ouderwetse met ingebouwde spoelbak.
Daar zie ik nog geen directe oplossing voor, tenzij ik deze wc verwijder en een nonolet neem. Die verbruikt helemaal geen water.
We willen allemaal graag eens een rondleiding bij de 12 ambachten meemaken, waar ze o.a. dit nonolet bedachten.
Een andere oplossing om minder water door te spoelen is: een fles gevuld met grind in de spoelbak leggen. Dan kan er minder gewoon water bij. Echter, zorg wel dat er voldoende water doorheen spoelt. Urine tast het glazuur aan, eenmaal aangetast, krijg je zo’n gelige ring niet meer weg.
Maria probeerde al van alles maar zonder resultaat.
– Tip: plaats een waterbespaarder op de kraan: in plaats van 14 liter per minuut komt er nu 9 liter uit. Maria was minder tevreden, kreeg er de hik van! Er zit veel meer zuurstof in het water en zeker als je het rechtstreeks uit de kraan drinkt. Ook te koop bij ecologisch
– Wasmachine: Maria stapt over op een hotfill bovenlader wasmachine als haar 25 jaar oude Miele het begeeft. Daarmee kan je zelf warm water toevoegen.
Daarnet even gegoogled en gevonden dat je voor 225 euro een apparaatje kan kopen bij Solarwash dat zorgt dat warm water gebruikt wordt van zonneboiler, gas of
stadsverwarming in plaats van het verwarmingselement van de wasmachine. Deze laatste schijnt hier erg veel energie voor nodig te hebben. Of bij eco-logisch.nl
Daarna hadden we het over wasmiddelen. Ik verwees naar een test over groene wasmiddelen in de nrc, zie bijlage (nb; dubbelklik en tekst opent zich in word of openoffice)
Ben zelf nu wat minder tevreden over mijn wasmiddelbollen van eco-logisch.nl, maar misschien moet ik hem gewoon eens navullen. op deze site staan alleen maar positieve reacties van mensen die het gebruiken.
– Onderhoud wasmachine: belangrijk! Cecile
voegt altijd een beetje azijn toe in het wasverzachterbakje (?) Op deze huishoudplaza-pagina
een discussie over eens per half jaar schoonmaken met azijn, over gaatjes in kleding, zwarte wasmachineringen ed.
– Autowassen: in sommige delen van Nijmegen is het verboden om je auto op straat te wassen. Maria gaat daarom naar de wasstraat, je kan het daar zelf doen; water wordt hergebruikt. Ze is er erg enthousiast over; het is een leuke kleine klus en niet duur (2,50) . ANAC Bij het Triavium/klimmuur is er ook één. Deze heeft als extra service dat de stofzuiger gratis is, ook als je niet wast. Wassen met hoge drukspuit.
Een laatste mogelijkheid wordt geboden door het bedrijf bclean2.com dat auto’s wast met een spray van citrusvruchten en zonder water. Echter: de spray lijkt niet te koop voor particulieren
– Vaatwasser- met de hand afwassen. Het hangt af van hoe je afwast wat minder water en energie verspilt. Wie voorspoelt en naspoelt, is waarschijnlijk zuiniger af met een vaatwasser. Wie ook bij de handafwas zeer zorgvuldig met water omgaat, kan beter geen vaatwasser nemen. Nog even gegoogled en kwam op conclusies door de vakgroep Huishoudstudies aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Een huishouden dat uit meer dan drie personen bestaat, en over voldoende servies beschikt om het twee dagen uit te zingen, kan beter een afwasmachine aanschaffen.
Het zuinigste apparaat verbruikt zestien liter water (inclusief een voorspoelbeurt), terwijl na twee teiltjes al vijftien liter water door de gootsteen is gespoeld.
Zie dit artikel uit de volkskrant van januari 2009
Was je met de hand: spaar je vaat op!
– Afkoppelen regenwater van het riool. http://www.waterbewust.nl/ Gratis advies aan huis.
– Schoonmaken van je huis kan ook heel goed zonder of met weinig water: microvezeldoekjes. Cecile vertelde dat deze nooit in contact mogen komen met ander materiaal in de wasmachine. Pak ze in een sloop oid. als je ze gaat wassen.
– Jan vertelde iets over Green tubes. We besluiten een aparte bijeenkomst aan Verlichting te besteden. Maar eerst nog vervoer en inkopen. Die laatste splitsen we misschien in 2en. Elly stuurde mij een kritisch artikel over spaarlampen, leds en gloeilampen. Zie de bijlage en manifest-gezond-kunstlicht