Home » werkgroepen » eetbare tuinen » permacultuur » Vooronderzoek 8 maart

Vooronderzoek 8 maart

We begonnen op 8 maart met een bezoek aan de tuinen van Heleen, Karla en Marjolijn. Toon werkte voorstellen uit.

  • Heleen wil een deel van haar volkstuin in Hatert (Stevensgaarden) veranderen in permacultuur. In een deel zit nog winde. Heleen wil niet meer bemesten op de gangbare manier, maar heeft nog geen planten die deze functie kunnen overnemen. Miquel gebruikt hiervoor o.a. smeerwortel. Die zouden heel goed langs de rand bii de bessen gezet kunnen worden.
  • Marjolijn: Toon snoeide de appelboom een beetje, niet teveel anders gaat hij enorm groeien. Hij adviseerde om de Magnolia flink te snoeien, zie filmpje onderaan. En om een verhoging te maken tegen de houten geimpregneerde schutting met de buren. Daarnaast staan 2 bessenstruiken waar Marjolijn nu niet van wil eten, omdat ze zo dichtbij dat geimpregneerde hout staan. Toon adviseert ze te verplaatsen naar de andere kant. En tevens te verjongen. Een bessestruik gaat 10 a 15 jaar mee en levert dan steeds minder op. Die van Marjolijn is al een jaar of 8 oud. Er is onlangs een vijver aangelegd met rubber vijverfolie. Dit moet nog wat weggewerkt worden. Marjolijn had daarvoor al een stapel stenen aan een kant gelegd, maar dit ziet er wat rommelig uit. Toon stelt voor ze dwars te zetten, tegen de schutting aan. Er is meer dan genoeg te doen. Belangrijk is dat Marjolijn zorgt voor: mest (ze kan aan paardenmest komen) en compost. Vast verwijderen wat weg kan: plastic ed. Ook de reststukjes dakbedekking zijn giftig. Toon stuurt nog een verslag/voorstel. Ook Marjolijn bedenkt welke planten ze wil, eventueel ook uit tuin Miquel.
  • Karla en Toon bedachten ter plekke een plan om vijver en kruidenspiraal te combineren, waarbij de vijver onder de kruidenspiraal doorloopt en zo door verdamping zorgt voor voldoende vocht voor de kruidenspiraal. Net zoals bij hydrocultuur.