Aanwezig: Carin, Cecile, Karla, Anita (verslag)
Wij beginnen met een korte kennismaking waarin we elkaar ook vertellen wat onze motieven zijn om hier vanmiddag te komen.
Deze zijn o.a.: een plek willen hebben waar gevoelens en zorgen om de aarde/klimaat gedeeld kunnen worden, dit kan vaak niet bij familie, dat is frustrerend; de vorige bijeenkomst beviel zo goed, dit was voor herhaling vatbaar.
We komen in gesprek n.a.v. de vraag: Concrete Ervaringen.
Wat maakte je kort geleden mee dat je sombere- en blije gevoelens gaf m.b.t. klimaatverandering?
Somber:
- Dat verre reizen (mét vliegtuig) voor vakanties voor zo veel mensen ‘gewoon’ zijn.
- Het duurt zo lang voordat er duurzaamheidsmaatregelen komen, bijv afvalscheiding.
- Negatieve reacties op de klimaatmars, op Greta en op de scholierenstakingen, de boodschap wordt genegeerd, niet gehoord.
- Zogenaamde ‘groene’ duurzame oplossingen zijn vaak niet duurzaam, bijv. gebruik van biobrandstof i.p.v. benzine gaat vaak ten koste van landbouwgrond voor eetbare gewassen en de accu’s voor elektische auto’s bevatten eindige grondstoffen die vaak onder erbarmelijke toestanden gewonnen worden.
- Media berichten.
- Druk op jongeren vooral door social media.
- Waarom niet meer aandacht voor consuminderen i.p.v. consumeerderen?
Blij:
- docent kreeg kinderen aan het lezen! Door moeite te doen een boek uit te kiezen dat perfect aansloot bij elk kind, soms kwa inhoud, soms kwa stijl, illustraties.
- het boek van Inez van Oord en de verwijzingen daarin naar de ideeën van Klaas van Egmond over the Wheel of Life, zie https://m.youtube.com/watch?v=xkslNXW918E en http://i.ytimg.com/vi/xkslNXW918E/maxresdefault.jpg en over duurzaamheid: https://www.youtube.com/watch?v=DIXgB7PhCDI
Discussie
- De vergelijking met de verloren gegane beschaving van Atlantis wordt gemaakt. De legende over een beschaving vol welvaart, die ten onder ging. Het lijkt erop alsof ook wij ten onder gaan, doordat niemand de vereiste lange termijn beslissingen wil nemen en wil afzien van onze huidige levensstijl.
- Wíj denken te snappen hoe het zit, wat de problemen en oplossingen zijn voor een gezonde en vreedzame wereld maar hoe kijken andersdenkenden om ons heen er naar? (H)erkent de meerderheid dezelfde problemen? Komt het goed? Wij zien goede initiatieven van de grond komen en er zijn best veel mensen die reden geven tot hoop, maar is dit genoeg?
- Wat moet er veranderen? Alles! ‘Het’ systeem moet op de kop: onze economie; manier van werken; hoe wij communiceren; compassie voor elkaar maar ook onszelf; wij moeten terug naar onszelf, onze kern, wat ons verbindt als mens.
- En intussen onze omgeving koesteren. Genieten van wat er nog is.
Daarna vervolgen we ons gesprek naar aanleiding van deze vraag: Angst, wanhoop boosheid e.d. wat zou je kunnen/willen doen om deze gevoelens op een positieve manier in te zetten? Wat heb je daar voor nodig?
- Iedereen in de groep herkent deze gevoelens.
- De een komt meteen in actie en doet er wat aan, hands-on, praktisch en (be)trekt anderen erbij.
- De ander zegt deze trekkers nodig te hebben om in actie te komen.
- Interessant hoe wij anders reageren op deze negatieve gevoelens, wat voor de één verlammend werkt, breng een ander meteen in beweging.
- Het is in ieder geval heel fijn dat dit soort bijeenkomsten worden georganiseerd.
Wij merken dat we vanmiddag steeds terugvallen in negatieve verhalen en gedachten die meestal voortkomen uit wat wij gezien of gelezen hebben in de media. Wij proberen een positieve draai aan de middag te geven. Hoe doe je dat
- probeer ‘goed’ nieuws te zoeken, sta erbij stil. De scholierenstaking bijv.
- kijk en lees nieuws over zaken waar je invloed op kunt hebben.
- vraag jezelf af, voordat je artikelen/programma’s verder leest of kijkt, of je iets aan kan doen. Is dit niet zo dan heeft lezen, kijken misschien minder nut.
- journaal. Kritisch kijken (of helemaal niet)
Lees- en kijktips:
Schrijf je bijv. in voor positieve nieuwsbrieven en abonneer je op groene rubrieken (NRC Groen)
- De Correspondent, https://decorrespondent.nl/
- Z.O.Z http://www.omslag.nl/zoz.htm van Omslag, http://www.omslag.nl/index.html
- Genoeg magazine, http://www.genoeg.nl/
- NRC Groen, https://www.nrc.nl/groen/
- Duurzaamnieuws, https://www.duurzaamnieuws.nl
- Foodlog, https://www.foodlog.nl/
- Neem een Google alert. Je kunt zelf aangeven over welke onderwerpen je geïnformeerd wilt blijven.
Er zijn natuurlijk nog veel meer goed nieuws bronnen
Evaluatie van de middag.
Iedereen vond het een geslaagde middag, ondanks (dankzij?) de kleine groep, wij leren veel van elkaar. Voor herhaling vatbaar. Het leek ons leuker en dynamischer als iemand anders met ideeën komt en een volgende bijeenkomst wil voorbereiden. Dit voorstel wordt in de groep gegooid en we kijken wie reageert. Ideeën? Interesse? Laat het weten, we denken evt. graag met je mee.