Home » werkgroepen » Kerngroep » Verslag kerngroep 9 mei 2012

Verslag kerngroep 9 mei 2012

Aanwezig: Maarten (PR en communicatie), Cecile (Repair Café en Eco-teams),  Anita (Repair Café en Film) en Karla (Eetbare tuinen) 
Afwezig: Sietske (PR en Communicatie), Marcel (PR en Communicatie)
Verslag: gemaakt door Karla

Rondje werkgroepen

Repair-café: er is nu één keer een naai-café gehouden tegelijk met repair-café.
Omdat er toen te weinig vrijwilligers voor naai-reparaties in het repair-café waren, is aan twee vrijwilligers van het naai-café gevraagd om te komen helpen. Het naai-café kwam daardoor niet goed tot zijn recht. Ook voor de techniek zijn meer vrijwilligers nodig. 
Vrijwilligers zijn tot nu toe gezocht en ook wel gevonden via: twitter, deze website, scholen, kranten, wijkdagen, vrijwilligersdag. Maar er zijn er dus nog steeds meer nodig, zowel voor techniek- als voor textiel-reparaties.
Op 19 mei en 16 juni zijn de volgende repair-café’s.
Op 19 mei is er ook een landelijke  ontmoeting voor vrijwilligers die met een repair-café zijn begonnen. Cecile en Anita gaan daar naar toe.
Daarna is er zomerpauze tot september. 

TT café:  
Het TT café over tuinieren in bakken en bakjes was een succes. Zie het verslag. Open de bruine balkjes onderaan. Er gaan weer permablitzes komen: wie mee wil doen, kan deze datumprikker invullen; ook komen er weer guerrilla acties:  datumprikker en een wichelroedeworkshop: datumprikker
Voor het eerst zetten we de stoelen niet meer op een rij, dat beviel goed.  

Eetbare tuinen:  

 • weinig nieuws: ook de andere twee braakliggende terreinen (Celsiusstraat, terrein zwembad oost) komen niet in aanmerking voor adoptie door burgers.
 • Raadslid Ben van Hees wil stadslandbouw in Nijmegen, en liet dit weten aan de Gelderlander  van 8 mei: Oproep: stadslandbouw stimuleren in Nijmegen. Carin H. zou contact met hem leggen en hem wijzen op het bestaan van eetbaarnijmegen.nl. Ook Greet G. stuurde het bericht door aan onder andereKarla en die reageerde weer op de  de mail. Dit is hopelijk weer een nieuwe push.
 • Er kwam een verzoek van Quirine  uit Malden voor een  permacultuur-advies voor een braakliggend terrein in Malden. Karla verwees door naar haar docente Helma Roell. Het gaat om een best groot en openbaar terrein. 
 • Op 24 juni houdt Wouter van Eck een open dag in zijn voedselbos in De Horst, bij Groesbeek
Film: de filmavonden worden goed bezocht. Dat ligt deels aan de locatie in het Vlaams Arsenaal, maar ook zeker aan de pr (van Vlaasm arsenaal zelf) en van de leden van de filmgroep (facebook, twitter). Ze hebben nog niet hoeven te betalen voor deze tiidelijke toegestane ruimte.  De aan de bezoekers gevraagde donatie voor de laatste film is volledig opgegaan aan kosten voor het huren van de film (omslag: 1 euro per bezoeker) en de verzendkosten. Binnenkort zullen ze overleggen met Cees, die weer een café is begonnen in de Weerlicht, Smetiusstraat 9, om daar weer films te vertonen.
De filmavonden zijn een stukje interactiever dan voorheen: vaak is er een spreker en gelegenheid tot discussie/napraten.
Het lijkt Anita prettig om het programma voor het hele jaar vast te leggen. Misschien doet de groep dat deze zomer. 
komende keer gaat het over Monsanto en genetische manipulatie, olv Luc Buur.
 
Aanverwante organisaties: 

Power2Nijmegen: een initiatief van de gemeente Nijmegen om samen met burgers en organisaties Nijmegen in 2045 energieneutraal te krijgen. Doe mee in een werkgroep. Meld je aan bij: https://power2nijmegen.nl/ 

PR en communicatie: de folders kunnen verspreid worden.  Karla heeft nog 2 dozen staan. Wie wil, kan bij haar exemplaren ophalen om uit te delen.

Ecoteam: Er zijn 3 personen in Lent/Oosterhout die wel zouden willen beginnen. Cecile heeft te weinig tijd om nog meer mensen te zoeken en de groep te begeleiden. Karla suggereert om Maria te vragen of zij het zou willen doen. Of misschien kent ze een ander voormalig ecoteamlid die het zou willen doen.

Overig:

 • Op 16 mei start de bouw van het Huis van Overvloed
 • Het Voedselbos van Wouter van Eck is te bekijken op een opendag van biologische tuinen op 24 juni
 • Maarten, Karla  en Olav doen mee aan het hierboven onder Aanverwante programma’s al genoemde Power2Nijmegen programma van de gemeente Nijmegen. Er was al een eerste kennismakingsdag op 25 april. Hier deden circa 120 mensen uit organisaties en bedrijven aan mee. In 9 werkgroepen gaan zij plannen maken. Op 27 juni volgt een presentatie.
 • Via Cecile kwam er een vraag vanuit de Grote Broek: wil TT Nijmegen meedoen aan de dag van de geschiedenis op 12 en 13 oktober? Het lijkt ons leuk. Op 20 juni moeten we een enigszins uitgewerkt plan opsturen. Cecile meldt dat we meedoen; op 14 juni bedenken we de invulling. (oogsten pompoenen en aardperen die we met de guerrilla acties gaan planten? Theater? Rondleiding door oudjes, terwijl we terugkijken op 2012? Langs de Muchterplaats, en Ridderstraat: eerste kippen terug in de stad?)
 • Ook via Cecile kwam binnen de vraag of we willen meedoen aan de Vredesweek op 22 september, in wijkcentrum Titus Brandsmam thema: duurzaamheid. Ook hier zien we mogelijkheden. Cecile antwoordt. We denken hierbij aan een echte TT/permacultuur oefening (kaartjes, bolletje wol, relaties). Dit moeten we nog uitwerken.
 • Verzoek van het klimaatcafé om stuk te plaatsen: https://transitiontownnijmegen.nl/tnij/archief/klimaatcafe-op-naar-100-recycling-en-hergebruik
 • Transition Town Nijmegen was door Lux uitgenodigd voor debat na de film Of the grid. Hierbij was ook de regisseur aanwezig. Karla deed dit; ook lets en bataaf waren aanwezig als vertegenwoordiger van duurzame initiatieven als antwoord op de crisis. 
 • Karla en Anita bezochten het Lux debat over de gevaren van genetische modificatie. Karla maakte een verslag tbv nijmegendirect. 

Afspraak voor maken Nieuwsbrief: 12 mei: Cecile en Karla

Volgende Kerngroepvergadering: 14 juni, 15.30, bij Karla