Aanwezig: Ruud (Hart en Ziel), Cecile (Repair Café en Eco-teams), Karla (Eetbare tuinen), Maaike (nieuw: gaat iets doen met consuminderen en basisinkomen) Gasten: Naomi en Gwen
Niet aanwezig: Alina (organisatie evenementen, Transitiecafé), Anita (film)
Duko, duurzame kortingskaart voor studenten
Naomi en Gwen vertellen over deze kaart, waarmee studenten korting krijgen op duurzame producten, zie nijmegen.dukostudent.nl). De kaart zou nog beter bekend moeten raken onder Nijmeegse studenten, die nog niet erg bezig zijn met duurzaamheid. Om en nabij 1000 studenten maken er al gebruik van. De pasjes worden soms gratis uitgedeeld, studenten kunnen ze voor 1 euro per kaart kopen. Subsidie door HAN, gemeente, SNUF, etc. Voor de winkelier is het een vorm van klantenbinding. Studenten kopen nu met korting, en eenmaal afgestudeerd hopelijk nog steeds.
Suggesties van TTN:
- schrijf een stukje voor de website van TT Nijmegen; dat wordt dan meegenomen in de komende nieuwsbrief (actie Naomi/Gwen)
- houdt een pitch op de publieksdag stadslandbouw of laat daar foldertjes achter. Houdt een pleidooi voor biologisch en lokaal voedsel en dat dat ook voor studenten is weggelegd dankzij de korting.
Consuminderhuis
Maaike en Karla bezochten het consuminderhuis in Landgraaf.
- Maaike gaat in kleine, eigen kring starten met de consumindercursus, die ontwikkeld is door het consuminderhuis en die voor een groot deel het succes bepaalt van het consuminderhuis. Doel: kritisch kijken naar dit programma en als een soort van intervisie. Is het zo te gebruiken of willen we wat aanpassen? Karla doet ook mee.
- Maaike vertelde over het bezoek aan o.a. NIM en het huis van Compassie. Mogelijk wil een van deze organisaties zo’n huis ook in Nijmegen opstarten, men reageerde enthousiast; het past bij de filosofie van zowel het NIM als het huis van compassie.
Basisinkomen
Maaike vertelt over de pilot in Groningen. Het zou leuk zijn als Nijmegen de 2e stad wordt met een pilot. Het gaat hierbij in eerste instantie om een experiment waarbij een groep mensen met een bijstandsuitkering deze onvoorwaardelijk gaan ontvangen, zonder sollicitatieplicht dus. Ze mogen tot een bepaald plafond bijverdienen. Zie ook: http://www.doorbraak.eu/groningse-bijstandsgerechtigden-straks-proefkonijnen-basisinkomen-experiment/
Publieksdag Stadslandbouw: 6 juni
Karla wil alleen het ochtendprogramma voor haar rekening nemen (tuinen bekijken) en gaat op zoek naar anderen voor het middagprogramma met lezingen, workshops, netwerken, markt. En ook iemand voor het organiseren van een kinderprogramma. Weer iemand anders voor PR. Elly Janssen wil graag projectmanager worden, mits betaald. Er komt weer overleg met de gemeente (wethouder Harriët Tiemens) over de dag, mogelijk is er ook financiele hulp. Ook Carin Hereijgers denkt weer mee en ook anderen boden al hulp aan.
Karla zou graag veel mensen de gelegenheid geven om hun project/workshop/verhaal te laten zien. Concept zoals het Let’s gro festival in Groningen. Programma moet nog worden gevuld.
Voor wie meer wil leren over zelf voedselverbouwen
- Cursus moestuinieren door Akkermaal, Lent
- Jeaninen en Bertine van Eetbaar grootstal organiseren wintermoestuinavonden
- Tijdschrift Stadstuinieren
- Smultuin (digitaal tijdschrift)
- Tim Timmermans geeft een cursus moestuinieren voor de tuingroep van het NEBOklooster (eetbaar Nijmegen hield hier in 2014 een permablitz actie)
Voedselpark Beek
Ruud heeft planten besteld, langzaam maar zeker krijgt het vorm en leren omwonenden wat ze kunnen doen. Karla en Ruud gaan in het voorjaar een ontdekkingstocht organiseren, met deskundigen, zodat men beter weet wat op welke manier eetbaar is.
Tip: dek grond waar teveel onkruid groeit en die je eigenlijk zou willen gebruiken voor eenjarigen af met karton, maak een kruis in het midden en plant daar je courgette of pompoen. Mits je dat wilt natuurlijk; als het alleen voedselbos moet blijven, dan kan het juist goed zijn om onkruid te laten staan. Vraag eventueel advies aan Wouter van Eck.
Moestuin voedselbank Diakonie De Haard
Karla denkt mee overplantingsplan en bestellen van zaden.
Repair Cafe
Cecile: dit gaat gewoon door. Er is een plan om een keer met de organisatoren van de 4 Nijmeegse Repair Cafés (OBG, Nonnendaalse weg, Dukenburg, de Haard) samen te komen, en ideeen uit te wisselen. Eventueel ook nadenken over thema bijeenkomsten/workshops, zoals:
- banden plakken
- onderhoud tuingereedschap
- stoffen tasjes naaien als alternatief voor de plastic zakken in de supermarkt voor groente en fruit. Maaike noemt de toepassing van stoffenzakken als alternatieve kaaszak, dan wel voorzien van een laagje bijenwas.
Later kunnen ze eventueel ook samenwerken met Beek Ubbergen, Groesbeek en Beuningen.
Het Hobbycentrum van het OBG groeit uit zijn voegen en gaat mogelijk verhuizen.
Het Repair Café heeft ook al moeten inschuiven doordat de Atelierzaal nu voor de helft voor dagbesteding wordt gebruikt. Ze maken nu gebruik vanhet verhoogde deel van de Borger zaal.
Ecoteam nieuwe stijl.
Deventer is bezig met een Nederlandse versie voor het Transition Street programma. Er is subsidie voor. We besluiten liever hiermee door te gaan dan met het door de 8 uur overwerken aangedragen ideëen (tupperware achtige party). De ecoteam-structuur spreekt ons toch meer aan: een solide basis, waarbij je maandelijks een thema behandelt (zie https://transitiontownnijmegen.nl/tnij/wat-kun-je-doen/ecoteam: deze info is mogelijk ook interessant voor het consuminderteam/ de consumindercursus.
Energiebesparing
Karla is overgestapt naar energieleverancier Qurrent omdat je er een Qbox bij krijgt, en daarmee krijg je als consument inzage in je verbruik. Cecile heeft een Watcher, dat is een vergelijkbaar systeem.
Veggiedag
Cecile is in kleine groep bezig om ook in Nijmegen een wekelijkse vegetarische dag te realiseren, net als in Gent in België. Ook bij ons zal het gaan om de donderdag. Op 1 oktober is de landelijke vegetarische dag, het lijkt een goed moment om dan te starten.
Mogelijk hulp van vegan challenge en Viva las Vegas, die helpen met het realiseren van een Veggiehuis in Nijmegen (2 vacatures)
The Iceman
Ruud kocht de cursus en wil ook gaan leren om de kou als zijn vriend te ervaren, gezonder en mentaal sterker. zie: http://www.innerfire.nl/
Filmavonden: plannen
- Februari: Tuintips/zadenruil/voorbereiding publieksdag stadslandbouw
- Maart: Stappen naar een energieneutraal huis
- April: The ice man: Ruud vertelt over zijn eigen ervaringen
We zoeken voor iedere avond passend filmmateriaal voor een a anderhalf uur; daarna napraten.