Home » Actueel nieuws » Verslag kerngroepvergadering 5 april 2016

Verslag kerngroepvergadering 5 april 2016

Aanwezig: Karla (Eetbare tuinen), Alina (Eetbare tuinen), Cecile (Repair Café en Vegetarische Donderdag Nijmegen)
Gast: M

 Hieronder een kort verslag van wat we bespraken:
 • Alina kreeg op congres Circulaire Economie contact met een paar mensen van Platform duurzame en solidaire economie. (bekend van “een ander soort geld”); zij wil een lezing of lezingenreeks door hen laten organiseren in Beek.
 • Alina bezocht een avond in Beek van de groep Jouw persoonlijke klimaatplan. Op 10 mei sluit de eerste groep af en kunnen introducees voor een vervolggroep worden meegenomen. Zij wil met een aantal mensen van woongemeenschap De Refter leren hoe zij hun huishouden duurzamer kunnen maken.
  Karla en Cecile vragen zich af of het niet praktischer is om hiervoor het programma van Samen Schakelen te gebruiken. Cecile wil de groep graag begeleiden.
 • Karla en Cecile zijn actief geworden in een nieuwe groep, gestart door Ronald Aalders van de Broeikas Nijmegen: een online portaal bouwen van duurzame ondernemers en organisaties. Zodat consumenten deze makkelijker kunnen vinden, maar ook zodat ondernemers makkelijker zien wie waar precies actief is en het makkelijker wordt om eventueel samen te werken.
 • We gaan proberen een duurzame week te organiseren, rondom duurzaamheidsdag op 10 oktober. Actie Karla en Carin (Eetbaar Nijmegen) en mogelijk ook Ronald en Cecile.
 • Het platform Vegetarische donderdag Nijmegen loopt nog niet hard; Cecile en Karla gaan een vegetarisch kookgroepje opstarten. Hierbij komt een vast groepje leden regelmatig bij elkaar om vegetarisch te koken; 1 a 2 niet-leden zijn welkom en kunnen tegen een kleine bijdrage mee eten. Doel: zelf gezonde en lekkere gerechten leren koken.
 • Karla is druk met de uitvoering van de laatste 6 door de gemeente gesponsorde permablitz acties. Te vinden op: http://eetbaarnijmegen.info/permablitz
 • M, onze gast, is geïnteresseerd in duurzaamheid. Ze laat alles even bezinken en bekijkt later waar ze eventueel bij wil aanhaken. Ze heeft wel wat ervaring met duurzaam bouwen (zelfgebouwde woonwagen/grondwoning) en vindt het leuk om te helpen bouwen als zich zoiets voordoet.
 • M vindt het ook leuk om films te helpen vertonen of te maken, maar: eigenlijk te druk nu met studie (geneeskunde) en vinden van woonruimte. Ook is de behoefte aan TT filmavonden wat minder groot, omdat het duurzaamheidscafé hier al geregeld in voorziet: 4 keer per jaar organiseert het duurzaamheidscafé een debatavond bij Lux; soms organiseert het samen met Lux een filmavond met aansluitend debat.
  Dit zijn al druk bezochte avonden; Karla zit namens TT Nijmegen in de organisatie.
 • Karla regelde een eendags cursus Salutogenese  in Nijmegen, op  1 oktober. Vanwege goede ervaring cursus Vitale bodem, vitale voeding (Marc en Daniel Siepman) weer in het OBG.
 • In de week van 9 mei staat Alina als IVN vrijwilliger in een Nijmeegse AH winkel om moestuintjes-advies te geven. Tijdens dit inloopspreekuur voor moestuin vragen kunnen we eventueel ook Eetbaar Nijmegen activiteiten onder de aandacht brengen.
 • Volgende keer: 23 mei, 10-12 uur ’s ochtends bij Cecile in Nijmegen. Mail even als je hierbij wil zijn.