Home » Actueel nieuws » Verslag kerngroepvergadering 19 april 2017

Verslag kerngroepvergadering 19 april 2017

Aanwezig: Cecile (Repair Café en Vegetarische Donderdag Nijmegen), Lidy Meurs (WeesWakker), Karla (Eetbare tuinen) 
Afwezig:  Michel Koot (WeesWakker)


Lidy is geinspireerd geraakt om haar levensstijl vooral wb voeding aan te passen. Ze deed niet alleen mee aan de uitdaging om een maand lang geen alcohol te gebruiken, maar ze stopte ook met koffie en snoep en is blij met het effect; ze voelt zich veel gezonder en prettiger.
Ze leest nu de koning van Katoren en het vervolg erop: zoektocht in Katoren. Deze boeken, maar ook het duurzaamheidscafé over de natuur van de stadsmens, met prinses Irene, stimuleert haar om nog meer de natuur op te zoeken. 
Karla herkent dat goed. Je kan jezelf weer opladen in de natuur, dat is eigenlijk veel beter dan nog maar weer een kop koffie.
Cecile krijgt vooral energie van contacten en gesprekken met vriend(inn)en en enthousiaste en inspirerende mensen.
Allen vinden we het prettig om met elkaar even stil te staan bij onze acties en ideeën voor een duurzamer wereld.

Lidy vindt het wel jammer dat we nog maar met zo’n klein groepje zijn, vandaag weer met ons 3en. Hoe kan dat nou, jullie zij al 20 jaar bezig!  Maar dat is niet waar, we zijn pas in 2009 begonnen. Aanvankelijk was de groep veel groter. In de loop der tijd zijn er heel veel duurzame initiatieven bij gekomen.
De initiatieven van Karla (eetbaar nijmegen en autodelen) en Cecile (vegetarische donderdag en voorheen het opzetten van de repair cafés) vragen veel tijd en energie. Ook doen zij mee aan een paar thema’s in het kader van Nijmegen Green Capital (mobiliteit, energiebesparing, voeding resp. circulaire economie). 
Lidy heeft een idee om meer mensen te trekken en  op een andere manier invulling  te geven aan de transition town ideeën.
Bijvoorbeeld:

  • een feestje voor iedereen die bijdraagt aan greencapitalnijmegen of uberhaupt bijdraagt aan bewuster met zaken omgaan. Een feestje aan de Waal met muziek en dat iedereen zelf wat te eten en te drinken meeneemt wat we met z’n allen delen.
  • of misschien kunnen we een koortje oprichten die strijdliederen zingen. Lidy heeft vroeger in het vrolijk verzetskoor gezongen. Ze zongen toen over de psychiatrie en heel veel andere zaken. Daar zou nu het milieu en de twittermaatschappij bij kunnen komen.

Cecile en Karla vinden al een tijd dat de website geactualiseerd zou moeten worden. De site zou meer initiatieven kunnen laten zien, ook van anderen in Nijmegen, gezien in het licht van de veerkracht indicatoren zoals opgesteld door de grondlegger van Transition Towns: Rob Hopkins. We gaan hiermee aan de slag.

Plannen:

  • Komende zaterdag krijgen we bezoek van 18 personen van Transition Town Essen; ze zijn geinteresseerd in de Nijmeegse plannen voor 2018 als Nijmegen de green Capital van Europa is. Dit jaar draagt Essen deze titel. Ton Verhoeven is uitgenodigd om vanuit de gemeente een en ander te vertellen.
  • Karla gaat een pitch over autodelen houden voor duurzaamheidscafe Beek (28 juni)
  • Zomaar eens een paar mensen op het eten uitnodigen die elkaar niet kennen. Het overkwam Karla, en dat beviel heel goed. 
  • Lidy maakt zich hard voor het invoeren van de lokale munt Florijn in Nijmegen
  • Lidy wil zich aansluiten bij de themagroep Sociale Duurzaamheid (http://www.greencapitalchallenges.nl/)

Volgende keer: 14 juni, 09:30. Wil je erbij zijn? Leg even contact via het contactformulier.