Home » werkgroepen » Kerngroep » Verslag kerngroepvergadering 18 oktober 2017

Verslag kerngroepvergadering 18 oktober 2017

Aanwezig: Cecile (Repair Café en Vegetarische Donderdag Nijmegen), Lidy Meurs (WeesWakker), Karla (Eetbare tuinen, Deelauto)

Afwezig: Michel Koot (WeesWakker)


 • Lidy is betrokken bij het CVEG: Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland, en dan vooral het nieuwe ecodorp in Nijmegen-Oosterhout (vlak bij Cinemec Lent, maar aan de westkant van de snelweg). Ze zou hier wel willen wonen, in ieder geval volgen hoe het gaat. Net als Eikpunt en Iewan is ook dit een project wat veel voorbereidingstijd kost.
  Uit de website: Woningbouwvereniging Talis en CVEG zijn samengebracht door WBVG’s Bernard Smits die een matchingmiddag organiseerde voor wooncorporaties en initiatiefgroepen. 
  WBVG heeft al eerder i.s.m. met Talis groene leefgemeenschappen gerealiseerd; IEWAN en Eikpunt. Nu was men op zoek naar een leefgemeenschap met meer ingebedde zorg. Wij denken elkaar daarin gevonden te hebben.
 • Lidy woont nu in Malden en kijkt ook met veel interesse naar de komst van de duurzame leefgemeenschap in het Klooster Sint Agatha, in Cuijk, vlak bij Malden. Zie http://hetgroenekloosterhuis.nl/
  De vereniging (nu nog 4 mensen) is een doorstart van het Franciscaans Milieuproject, dat ruim 25 jaar geleden het licht zag in kasteel Stoutenburg, bij Amersfoort. Deze kleine woongemeenschap verbindt religieus leven met duurzaamheid, zoals de Middeleeuwse heilige Franciscus van Assisi deed.
  Uit de website: vanaf oktober 2017 gaan de vier vaste bewoners (Pieta, Marion, Marjan, Rob) daar kwartier maken: verbouwen, tuin aanleggen, kloosterherberg inrichten, kruidentuin creëren, programma 2018 maken, website inhoud geven, vrijwilligers werven… dat soort dingen. Op een basis van aandacht en meditatie, eten en drinken, werken en wonen in verbondenheid met de Natuur.
 • Lidy zou misschien wel een Transition Town in Malden of Cuijk willen beginnen. We denken mee: aan de ene kant kan je dan mee liften op de naamsbekendheid van Transition Towns en geïnspireerd raken door de andere  Transition Towns. Al inventariseer je maar wat er aan duurzame activiteiten gebeurt, organiseer je eens een excursie, of houd je een interview. Hiermee bied je mensen een ingang om hun eigen leven te verduurzamen. Aan de andere kant: misschien kan het groene kloosterhuis dat veel beter. Lidy kijkt het even aan. Het lijkt ons leuk om hier eens langs te gaan, misschien een volgende vergadering bij hen houden?
 • We vragen Lidy of ze eens een artikel zou willen schrijven over de verschillende duurzame woonprojecten die zij kent. En dan ook de net naar Lent verhuisde stadsnomaden mee te nemen. Zij leven off the grid, aanvankelijk illegaal, nu legaal.
 • In maart of april (niet 3e zaterdag) gaan we, als Transition Town Nijmegen, het landelijke Transition Town Treffen organiseren. Met minimale moeite, zoals de laatste keer dat ook was gedaan door de landelijke TT in september 2017 in Utrecht.
  Het gaat dan om slechts één middag en het uitwisselen van ervaringen staat centraal .
  In 1e instantie denken we erover om de nieuwe circulaire modelwoning te reserveren en de kleine Wiel.  Dan kunnen 30 deelnemers naar de ene locatie, 30 naar de andere. Zijn er meer dan 60 deelnemers, dan kan Karla’s huis ook meedoen. Zijn er meer dan 120, dan ook Cecile’s huis.  ’s Avonds gezamenlijk eten in de Klinker of andere locatie.
  Wie wil kan overnachten, moet zelf via online spreadsheet of via couchsurfing of anders onderdak regelen. De dag erna of ervoor bieden we excursies aan.

  • Een langs duurzame woonprojecten zoals Iewan en Eikpunt, stadsnomaden en de toekomstige plaats van het ecodorp. (Lidy)
  • een langs bijzondere wijkinitiatieven: de wijkfabriek: met soepcafé, weggeefwinkel, zzpers (Cecile)
  • een langs eetbare tuinen/buurtmoestuinen/volkstuinen etc (Karla)
   We bedachten dit allemaal spontaan; het moet even bezinken en verder vorm krijgen.
 • Cecile en Karla (en Ronald van de broeikas Nijmegen) gingen een weekend in september naar een grote Transition Town Conferentie voor de Duitstaligen, in Essen. Heel inspirerend.  Zie verslag
 • Volgende vergadering: 29 november 09.30 bij Karla