Home » werkgroepen » Kerngroep » Verslag kerngroep 27-11-2013

Verslag kerngroep 27-11-2013

Aanwezig: Ruud (Hart en Ziel), Karla (Eetbare tuinen), Sietske (Bekendheid en Film), Cecile (Repair Café en Eco-teams),  Alina (organisatie evenementen, o.a. Transitiecafé)

Te Gast: Peter en David, Annemarieke

Peter en David, vertelden over hun aanbod aan Transition Town Nijmegen om mogelijk tijdelijk ruimte te gebruiken in de Honig fabriek.
Het gaat om een periode van 5 tot 10 jaar. Daarna wordt de fabriek gesloopt en worden er woningen gebouwd.

Zij zouden graag hulp willen bij het realiseren van een eetbaar dak; er zijn al 2 architecten bij betrokken die kunnen vaststellen welk deel van het immense dak zich daar goed voor leent.
http://www.dockt.nl/ Zij willen meer braakliggende terreinen bebouwen.
Een restauranthouder wil de te verbouwen groentes graag afnemen, en kent ook al iemand die het dak zou willen onderhouden.
Karla denkt aan Romilda, van dekeukenvanmevrouwdeboer.nl. Karla tipte haar en ze mailde al naar Koen.

Ook willen ze eventueel een buurtmoestuin opzetten op het terrein rond de Honig voor bewoners van het aangrenzende waterkwartier; eventueel met moestuinbakken.
Karla wil met Eetbaar Nijmegen helpen met het opstarten. Karla neemt contact op met Koen Molenaar (koen@titaannetwerk.nl)

Alina is imker en is op zoek naar een locatie om een bijenvolk te houden zij zou dit ook graag doen op een stukje honig dak; Alina neemt zelf contact op met Koen.

Gisteren hoorden we in het duurzaamheidscafé dat Jola nog op zoek is naar ruimte voor Novio Volta. Karla mailde haar al.

Terugblik:

 • Het duurzaamheidscafé op 26 november was druk bezocht (circa 100 mensen), met inspirerende presentaties en leuke discussie. Sommigen boden direct hulp aan, toen sommige sprekers daar om vroegen.
  Onderaan dit bericht ze je wat foto’s: https://transitiontownnijmegen.nl/tnij/events/duurzaamheidscafe-kansen-in-tijden-va-crisis
 • De club van Hemmen had Transition Town Nijmegen uitgenodigd voor een debat op 17 november.
  Alina ging ernaar toe en vertelde in een presentatie hoe zij in haar leven tot een duurzame, van onderop houding was gekomen.
  Zie: https://transitiontownnijmegen.nl/tnij/debat-club-van-hemmen
  Het contact met de tegendebater, Ted van Hees, van Oxfam Novib was erg goed. Mogelijk organiseren we zelf een keer een dagdeel of avond rondom dit thema in Nijmegen en met beide sprekers.
  Ted ontwikkelde de eerlijke bankwijzer.
 • Op 24 november deed Cecile (voor het Repair Café)  en Karla (TT Nijmegen en eetbaar Nijmegen) mee aan het wijkenfestival, georganiseerd door de gemeente. https://transitiontownnijmegen.nl/tnij/events/wijkenfestival
  Het was een geweldige netwerk gelegenheid: we wisselden veel ervaringen uit met o.a.buurtmoestuinen. Het was hartverwarmend om zoveel wijkinitiatieven te zien.

Karla vroeg een of twee stagiaires aan bij CMV, de HAN voor het organiseren van de dag van de stadslandbouw; hoorde later dat er maar een kleine kans is omdat er maar 15 studenten hun stage beginnen begin volgend jaar.
Ook mailde zij nog met de opleiding of er mogelijk een student als een eindproject kan helpen bij de herstart van ecoteams (en dan in samenwerking met Novia Volta / Transition Town; dat moet allemaal nog worden vorm gegeven).

Alina gaat proberen om een lezingencyclus naar Nijmegen te krijgen, gegeven door http://www.platformdse.org/.

Annemarieke vindt het leuk om over duurzame dingen te denken in kleine groep en wil graag af en toe meedoen aan het kerngroep overleg. Ze is breed geinteresseerd en heeft nog niet direct tijd, energie en zin om iets in een werkgroep te doen.