Iñaki is professor aan de universiteit van Miami met als specialiteit: Ecocritical theory and posthumanism en Environmental Humanities. Hij noemt het ook wel: Human cultures and ecology. Meer info.
Hij geeft nu een cursus “Post carbon cultures” aan de universiteit van Luxemburg aan studenten uit Miami, Ohio. Er is een uitwisselingsprogramma tussen Luxemburg en Miami. De studenten komen van verschillende studierichtingen (wiskunde, talen, economie, business studies).
Dit was het vervolgbezoek na zijn eerdere bezoek aan ons op 2 en 3 juli 2016. Hij zocht toen inspirerende voorbeelden om aan studenten te laten zien.
Ze kregen rondleidingen in de ecologische woongemeenschap Iewan en in woon-werkpand de Refter, Repair Café Beek, voedselpark Beek, ze lunchten in Crudo. We maakten met hen een mooie boswandeling naar de Duivelsberg in de sneeuw. Het bezoek aan Iewan vonden de studenten heel inspirerend, vooral doordat de bewoners dit huis samen hadden gebouwd met stro en leem.
Iñaki blijft nog steeds heel inspirerend voor ons:
- Trump had nooit president van de VS mogen worden omdat hij geen empathisch vermogen heeft. Dat is iets wat mensen heel hard nodig hebben willen we overleven op deze planeet. Het zou op school van jongs af aan onderwezen moeten worden. Beslissingen zouden genomen moeten worden vanuit empathie. Wie zijn gevoel durft te volgen bij onrecht, voelt zich verantwoordelijk en doet iets.
- Sinds eind 2016 is er een wereldwijde samenwerking tussen burgemeesters ontstaan, gevestigd in Den Haag: https://globalparliamentofmayors.org/. Problemen op het gebied van onder andere voedsel, werkgelegenheid en mobiliteit moeten in de stad/regio worden opgelost. Burgemeesters zijn aan zet! Helaas doet de Nijmeegse burgemeester hier nog niet aan mee.
- Iñaki geeft colleges, onlangs nog aan de Freie universiteit Berlijn, over ecological economics:
- “The greatest crises of our time: the environmental crisis and the inequality crisis” (Rob Nixon). Both crises are related to the dysfunctions of our current economic system.
- Zoals we nu met onze planeet omgaan, wordt hij in de toekomst onbewoonbaar, in ieder geval voor ons, mensen.
- We moeten onze mondiale economie radicaal veranderen, hij moet minstens 1/3e kleiner worden en gebaseerd zijn op de ecologische voetafdruk. We hebben inmiddels 1,5 aarde nodig voor onze huidige levensstijl.
- Verminderen van ongelijkheid is de meeste effectieve manier om allerlei soorten sociale problemen op te lossen (zwaarlijvigheid, criminaliteit, sociale mobiliteit en vertrouwen, geestelijke en lichamelijke ziekte en onzekerheid).
- Probleem is niet het gebrek aan groei, maar de verslaving eraan. Constante economische groei in de context van een beperkte biosfeer is een biofysische onmogelijkheid. Er moeten grenzen aan de groei komen.
- “We cannot afford the rich”. De huidige regelgeving bevoordeelt corporaties en subsidieert privé belangen.
- Oplossingen:
- Belast adverteren en activiteiten met een grote negatieve sociale en milieu impact
- Basis inkomen
- Vervuilers moeten betalen en geen subsidie krijgen
- Beloon activiteiten die sociaal wenselijk en ecologisch mogelijk zijn
- Zorg voor gratis vitale diensten
Veel van zijn denkbeelden komen overeen met die van Rob Hopkins, grondlegger van de Transition Town beweging, en in Nederland Jan Juffermans en Jan Rotmans.
We vinden hem ook inspirerend omdat hij dit alles voorleeft: fietst bij voorkeur, maakt gebruik van het openbaar vervoer, heeft eigen moestuin, gaat zonder kaart op stap in een vreemde stad en vraagt de weg, hetgeen mooie ontmoetingen oplevert. Laat zich graag verrassen, staat open voor neuwe dingen, dus ook voor het “shot” tarwegras bij Crudo.
Na het bezoek aan Nijmegen, reisde de groep verder naar Aken, waar ze een aktiegroep zouden bezoeken die zich verzet tegen het openen van een kolenmijn en hiertoe in bomen woont. Daarna bezochten ze Andernach, een stadje in Zuid Duitsland waar ze al jaren ervaring hebben met eetbaar groen in het hart van de stad. En volgens Inaki nu ook de grootste permacultuurtuin van Duitsland: https://perspektive-andernach.de/startseite.html
Nog een paar leestips van hem:
- Over urban futures: http://www.units.miamioh.edu/humanitiescenter/node/738
- David Harvey over Rebel cities: https://www.theguardian.com/books/2012/apr/12/owen-hatherley-rebel-cities-harvey