Home » werkgroepen » Kerngroep » Vergadering Kerngroep 29-09-2011

Vergadering Kerngroep 29-09-2011

– Karla vertelde over: bataaf: expositie vanaf 2 oktober half 8, Valkhofkapel. Tip: maak een emailadres aan voor de financiele zaken: penningmeester@domeinnaam

Voortgang film tuingroep: even afwachten nog. Bijna klaar. Dan naar gemeente. Doel: meer eetbaar groen in openbare parken.

– Anita: repair café:

 • 15 oktober try out met 4 vrijwilligers. Lokatie: OBG. Ze houden de gemaakte kosten en tijdsbesteding bij. Dit kan indruk maken op toekomstige subsidieverleners.
 • Ze kunnen bij de gemeente een WA verzekering afsluiten voor de vrijwilligers. Het heeft veel tijd gekost om dit allemaal uit te zoeken. Op 15 oktober is het nog niet geregeld en tekent iedere klant een papier waarop staat dat de vrijwillige reparateur niet aansprakelijk is voor eventuele fouten(tekst van Repaircafe.nl: huisregels). Ook zal er een tekst zijn waarop staat dat de reparateur voor eigen risico werkt en niemand aansprakelijk kan stellen als hij zich zelf iets aandoet? Als de eetbare tuinen werkgroep aan de slag gaat, zal die dit probleem ook tegenkomen. Handig om dan even bij het repair café te rade te gaan.

– Rieky: TT café:

 • mogelijke sprekers/lezingen:
  • vanuit meergeneratiewonenproject Lent in oprichting:
  • – echtpaar/man (?) uit Vierlingsbeek, die daar al een zelfpluk moestuin heeft waar men voor 4 euro per week zelf mag plukken. Hij wil zoiets ook in de buurt van het woonproject, hoopt dan ook op meer klanten dan hij nu heeft. Hij zou dan grond van een boer gaan pachten. Suggestie Karla: leg contact met Gerard Titulaer. Hij heeft zeer veel contacten met boeren en promoot de streekproducten.
  •  idem: iemand die zou kunnen vertellen over het bouwen van leemwoningen. Dat gaat daar ook gebeuren. Geen aardehuis vanwege overlast kwelwater.
 • Rieky zal in november een nieuwe afspraak plannen voor de TT café groep. Deze bestaat uit Romilda, Cecile, Tim en Rieky.  Cecile stapt eruit per 1/1/2012
 • November staat nog open: eventueel moestuinen plan in openbare parken in Nijmegen presenteren door eetbare tuinengroep, maar liever nog:
  uitleg over TT principes, plannen, openspace: wie wil wat? Wellicht in het kader van ons streven om per 1 januari een officiele TT te zijn. Zie apart punt. Eventueel de nieuwe film van Miquel laten zien. Zie hier de trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Dn89SXny-3c
 • Verzoek Karla: graag weer terugbrengen bij TT cafés:
  • praatje over de principes van Transition town;
  • bezoekers activeren: waar sta je nu; wat wil je. Uitwisselen met buurman.
  • meer interactie: kan ook in de vorm van een spel (in bijspijkerweekend sept. 2011 diverse spellen gedaan)
 • Sietske en Karla denken allebei dat het goed zou zijn als Miquel dit weer wil gaan doen. Rieky benadert hem.
 • oktober: ecoteam: suggestie Karla aan Cecile: gebruik de film die zij en Elisabeth kochten: dit betreft een dvd met 12 korte 20 min.  lessen als introductie. Daarna kan men dit onderwerp in een groep bespreken en er mee aan de slag. Lijkt iets weg te hebben van ecoteam, vertaald door de Belgen. Elisabeth heeft de film, Karla heeft hem nog niet gezien.


– Karla: Nijmegen officiele TT. In het bijspijkerweekend 2 weken geleden kwam dit aan de orde. We voldoen praktisch aan alle punten. Officieel worden biedt vooral voordelen. Groningen werd het ook en merkte direct dat de gemeente haar serieuzer nam. TT Groningen wordt nu gevraagd voor projecten. En er is geld beschikbaar. Het enige waar we meer aan moeten doen is: hogere opkomst. We zouden dit kunnen bereiken door een andere locatie te kiezen. Waarmakerij? Gemeente? Anders? En meer aan pr doen. Zie later Sietske over pr groep. En we moeten een stichting worden, geloof ik (nog even checken komend weekend TT conferentie). En bij voorkeur moet iemand de basistraining (één lang weekend in de Refter) gedaan hebben. Degenen van de initiatiefgroep die de basiscursus volgden, hebben TT Nijmegen inmiddels verlaten.

– Sietske over communicatie groep:

 • ze heeft een tekst geschreven die als uitgangspunt kan dienen voor gesprekken van ons bij groene initiatieven in Nijmegen. Ze bespreekt hem met de andere leden uit de groep: Georges, Clarence, Maarten, Joep Dooper.
  Het idee is om zijn 2en naar een vereniging/gemeente oid toe te gaan en deze tekst als opening voor een gesprek te gebruiken. Eerste bezoekje gaat worden: het groene hert.
  De tekst wordt voorgelegd aan de kerngroep als de communicatiegroep hem goed vindt.
 • Joep was gevraagd om een flyer/logo te maken, maar hij had nog geen tijd. Maarten wel. Nu is Maarten er mee bezig.
 • website: Karla houdt hem graag bij en verzoekt om suggesties ter verbetering naar haar op te sturen; dan bespaart haar vergadertijd.

 

– Cecile: gaat starten met ecoteams.

 • Suggestie Karla: gebruik eventueel de film met de korte 20 minuten lessen. (zie tt café)
 • Cecile maakt zich zorgen over dat we wat weinig mensen hebben. Sietske en Karla denken dat we genoeg hebben. Sommigen kunnen wegvallen, anderen pakken het weer op. Karla noemt als voorbeeld hoe daar de trekster (Selma) opstapte en vertelde in het bijspijkerweekend hoe anderen het overnamen. Karla benadrukt ook dat je het moet doen zolang je het leuk vindt. Wissel gerust van werkgroep. Doe iets voor een half jaar of een jaar.

– Filmgroep: Karla zal vragen aan Miquel en Maarten of zij hierin willen gaan zitten. Anita gaat er ook aan meedoen.

– Karla polst wat er in TT Nijmegen aan HART-zaken gebeurt, nav bijzondere ontmoetingen in bijspijkerweekend met 2 spiritueel ingestelde mensen.  We bespreken wat we daar onder verstaan en komen uit op: dingen die er toe leiden dat mensen in hun hart geraakt worden en besluiten om hun leven anders (in de zin van duurzamer) te leiden.
TT-activiteiten op dit gebied: hoe zorg je dat iemand niet verlamd raakt; omgaan met weerstanden. Dingen doen waarbij je jezelf in de spiegel durft aan te kijken. Mogelijkheden hiervoor bieden we nu in:

 • ecoteam
 • meergeneratiewoningenproject
 • visualisatie-oefening Cecile (lopen door Nijmegen in 2050)
 • napraten na de filmavonden

Men hoeft het leven niet speciaal spiritueler te gaan leiden. Het zou kunnen dat sommigen hier wel interesse in hebben. Zij zouden dan zelf een werkgroep kunnen vormen. We denken dat dit niet echt een TT activiteit is.

– Karla zal Ton en Herman polsen of zij nog iets willen doen met/voor de zonnepanelengroep

Volgende keer: bij Sietske, 10 nov. 18.30. Half uur fietsen. Bij goed weer fietsen we, en zijn om 18 uur bij Cecile. Anders wellicht met deelauto Anita?