Home » werkgroepen » Kerngroep » Vergadering Kerngroep 13 april 2011

Vergadering Kerngroep 13 april 2011

Aanwezig: 
Karla Mulder: Eetbare tuinen, Vervoer
Cecile van de Pol: Eco transitie teams, Regionaal voedsel,  Repair café (nog niet van start), TT café
Rieky Peeters: TT café


Nieuwsbrief.
We bespraken de nieuwsbrief voor. Cecile maakt opzet, Karla kijkt hem door en verstuurt hem. Streven: 18 of 19 april.

Maatschappelijke stage
Ronald Aalders van de Broeikas heeft regelmatig scholieren (3e of 4e klas havo, vwo) die in een maatschappelijke stage van 3 dagen wat leren over de Bataaf en andere milieuzaken. Hij is bereid om eventueel als tussenpersoon te fungeren als Transition Towns Nijmegen ook deze stage zou willen aanbieden. We zouden daarvoor De Broeikasruimte kunnen gebruiken, maar moeten het wel zelf organiseren en er bij aanwezig zijn en hen begeleiden (van 10 tot 15 uur). En eerst een goed plan hebben uiteraard.

Voor al dit soort dingen: we hebben best ideeen, maar amper tijd. Wie komt ons enthousiaste team versterken?

Transition Town café op 7 april
Tim hield een helder betoog over duurzaam vervoer. Waar moet je op letten als je weinig brandstof wil verbruiken? Lopen, fietsen, vliegen, deelauto, nieuwe auto’s, subsidies en formules en statistieken. Karla informeert bij Tim of de presentatie op de site mag.
Daarna vertelde Vincent over zij avontuur op de Tres Hombres: een Duitse voormalige mijnenveger die was omgebouwd tot zeilschip, in gebruik als handelsschip naar zuid amerika. Vincent kon tegen betaling mee. Hij vertelde enthousiast hoe het was om 2 maanden heel sober te leven: er was van alles net genoeg. Je mocht je een keer per week wassen met regenwater. Het leven in ploegendienst: er was maar een kleine bemanning en de boot voer ’s nachts ook door. Hierdoor heel intensief leven. Nee, geen last van dag-nachtritmeverstoring. Vincent voelde zich juist enorm uitgerust. Leuk verhaal!
Zie https://transitiontownnijmegen.nl/tnij/archief/transitie-cafe-energiezuinig-vervoer

Voorbereidingen Groen Markt, 19 april: in kader van wereldwijde Groene week: voor een schoon milieu en leefbare wereld
Lees meer
Wie doen mee: Ton, Anita, Clarence, Cecile,  Karla en Rieky komen wat later. Tim alleen bij voorbereiding, Heleen komt misschien.
Karla geeft aan Cecile een grote Eeuwig moes plant mee. Cecile kan er dan hieltjes van af nemen, die mensen in een potje kunnen stoppen. Karla zorgt ook voor wat extra informatie over deze  plant en een lekker middeleeuws recept.

Eetbare tuinengroep
Romilda gaf  een zeer geslaagde workshop Groentesmoothies maken.
Sommigen hebben Toon geholpen in zijn volkstuin. In mei of juni bezoeken sommigen  de permacultuurtuin van een klooster in Mariahoop.
Er is een guerrilla actie gepland waar we op braakliggende terreinen gaan zaaien of planten. 
Er is een permablitz actie gepland op 1 mei.
Ook willen we tijdens het TT café op 5 mei weer zelf opgekweekte planten ruilen, maar dan van de vruchtdragende planten, zoals pompoen, paprika, tomaat etc. Ook op 7 april ruilden we wat planten.

Ecoteam groepen
Op 6 oktober laten beide groepen wat zien van wat ze geleerd hebben. Misschien een leuk idee om een keer iets gezamenlijks te doen voor die tijd?

TT café: 
Het bevalt goed om in één keer een rooster te maken voor het hele jaar. Doen we volgend jaar weer zo. Zomerpauze in juni, juli en augustus.

Gezamenlijke Lets – Transition towns etentje
Cecile plaatste vorige week ook een berichtje op de lets mailinglijst en was verrast over de snelle en positieve reacties van een stuk of 4 letsers. Overigens waren de meesten ook bekend met en soms zelfs ook actief  in Transition town Nijmegen. Op 20 april eten we gezamenlijk bij Cecile. Lees meer

Repair café
Cecile heeft één reactie ontvangen op haar oproep om mee te helpen met het organiseren van een repair café. Het bezoek aan Apeldoorn ging niet door, zij had geen tijd. 
André zou tijdens het TT café op 5 mei iets willen laten zien van linux op een laptop. Karla misschien iets van Watt OS, een lichtgewicht Linux systeem. Beide zijn een alternatief voor wie een oude en trage pc of laptop heeft en niet mee wil met Microsoft.

Workshops bij de waarmakerij
Georges (Bataaf) en Cecile volgden een inspirerende workshop bij de Waarmakerij. Respectievelijk een workshop logo-maken (logo voor de Bataaf gemaakt) en een workshop Durf te vragen.

Twitter
Cecile gaat binnenkort op twittercursus en hoopt op die manier effectiever te zijn om dingen te organiseren en vooral om mensen enthousiast te maken om mee te doen. TT Nijmegen is nog te onbekend.

Open Space
Het lijkt ons leuk om weer een open space te organiseren. Hierbij vind je vrij snel geestverwanten met wie je een activiteit kan opstarten..

Duurzame Meergeneratiewoningen in Lent
Rieky is actief in deze groep van mensen, die bezig is om een woongemeenschap op spirituele basis in Lent te starten.
Er kunnen nog mensen lid worden.Zowel koop als huurwoningen, passief bouwen, aardwarmte, en ook meer generaties. Gezinnen, alleenstaanden. Circa 100 personen.
Ze hopen er over 3 a 4 jaar te kunnen wonen. Zie: http://www.meergeneratiewonen.nu/

Bataaf: (door Clarence en Georges, achteraf opgestuurd)
Elke donderdagmiddag komen we  in de Broeikas bij elkaar om samen te werken aan ons regionale geldsysteem. Bij dit overleg zijn burgers en ondernemers welkom om mee te denken en te werken aan draagvlak voor de Bataaf.

De Bataaf is van en voor ons allemaal en wij dragen dat ook uit. Zo is de naam Bataaf uit een inzending gekozen op een goed bezochte openbare brainstormsessie. Nu roepen wij op voor een ontwerpwedstrijd voor de biljetten. Regine heeft een prachtige flyer gemaakt voor de open dag van de Vasim, om kunstenaars te interesseren voor het biljetontwerp, en voor op de Groen Markt van het UMP Nijmegen, om interesse te wekken bij de studerende jeugd. Inmiddels is ook onze website online, www.bataaf.NU.

Iedereen wil natuurlijk weten wanneer de Bataaf in omloop komt. We willen niet weer onze neus stoten aan een loze deadline maar rekenen er wel op dat we volgend voorjaar goed kunnen starten.

De technische ontwikkeling van het geldsysteem, waar we al die tijd op wachtten met de Gelre, wordt nu opgepakt door Stichting DUIF i.o. die zich landelijk organiseert uit verschillende geldinitiatieven, bijvoorbeeld met de gemeenschap van Digitale Stad Eindhoven. Daar is veel technische kennis aanwezig. Dichterbij, in Arnhem, heeft de programmeur van het nieuwe InterLets-systeem zijn medewerking aan de ontwikkeling toegezegd. Dit jaar werkt DUIF het systeem zover uit dat we de circulatie van de biljetten eenvoudig kunnen beheren, bedrijven bataaf kunnen storten en giraal betalen. De krediet hocus pocus ontwikkelen we dan verder in samenspraak met de mensen die de verantwoordelijkheid over de kredieten gaan dragen.

Als de techniek nu goed van de grond komt, het publiek vertrouwd raakt met een tastbaar biljet, en wij de tijd gebruiken om onszelf te organiseren, dan hebben we alles op de rit om de Nijmeegse ondernemers warm te maken en te verbinden met de Bataaf.