De kerngroep bestaat op het moment uit:
Karla Mulder: Eetbare tuinen, Vervoer
Rieky Peeters: Transitie café
Cecile van de Pol: Eco transitie teams, Regionaal voedsel, Repair café (nog niet van start)
We besloten op 23 feb. om korte verslagjes te maken van onze bijeenkomsten.
Cecile, Clarence, Toon en Karla zijn in januari geinterviewd door de Rabo bank, voor hun regionale blad: Dichterbij:
Het thema van de komende Dichterbij, die begin maart verschijnt, is ‘Regie over de toekomst’.
Een van de onderwerpen is: Transition Towns, de kracht van de lokale gemeenschap.
We willen in het artikel algemeen ingaan op transition towns: wat zijn het? Wat doen ze? En dan natuurlijk verder ingaan op de Transition Town Nijmegen. Daarnaast willen we ook nog drie voorbeelden of andere organisaties aan het woord laten in dit artikel. Hier moeten wij zelf ook nog even over nadenken. Maar het zou fijn zijn als jij mee zou kunnen denken over wie we hiervoor zouden kunnen benaderen. Hebben jullie nog leuke en /of bijzondere deelnemers aan jullie transition town?Wat organiseren jullie zoal? Jullie doen toch in ieder geval veel met voedselwinning/biologisch voedsel?
We kregen wel onze teksten terug en corrigeerden die, maar nog niet de foto’s. Karla zocht het na de vergadering uit en zag dat het blad begin maart gepubliceerd wordt. Nog even geduld!
Karla informeerde via mail bij Janneke Bosma, senior kwaliteitsbeheer Groen van de gemeente of de gemeente Nijmegen zou willen meewerken aan het (laten) maken van een website zoals Utrecht nu heeft met: http://plukdestad.nl. Hierop kan je heel snel zien waar precies walnotenbomen staan, kastanjes, appels. ed. Alles wat maar eetbaar is.
Haar antwoord:
Wat betreft de eetbare tuinen heeft u een link van de gemeente Utrecht doorgestuurd als voorbeeld. De gemeente Nijmegen is op zich enthousiast over het idee, maar heeft in de gemeente relatief weinig eetbare bomen (appels, hazelnoten en walnoten). Om alleen deze bomen op een kaart te zetten, is wat karig. Stuiken die eetbaar zijn, zijn niet als zodanig in het groenbeheersysteem opgenomen, we hebben allicht veel hazelaars, vlierbessen etc., maar deze kunnen niet op de kaart aangegeven worden. Ook bramen zijn natuurlijk prima eetbaar, en op bepaalde plekken te vinden, hier geldt ook voor dat we ze niet geregistreerd hebben.
Kortom, wij hebben nu te weinig informatie om dit op een kaart te kunnen weergeven. Eetbare bomen zijn bekend, maar eetbare overige beplantingen niet. Mocht u vrijwilligers hebben die een overzichtskaart willen samenstellen, dan kan de gemeente deze gegevens samen met de bomen op een kaart op de gemeente website zetten. Dan hebben we een goed gevulde kaart.
Wat betreft de eetbare tuinen heeft u een link van de gemeente Utrecht doorgestuurd als voorbeeld. De gemeente Nijmegen is op zich enthousiast over het idee, maar heeft in de gemeente relatief weinig eetbare bomen (appels, hazelnoten en walnoten). Om alleen deze bomen op een kaart te zetten, is wat karig. Stuiken die eetbaar zijn, zijn niet als zodanig in het groenbeheersysteem opgenomen, we hebben allicht veel hazelaars, vlierbessen etc., maar deze kunnen niet op de kaart aangegeven worden. Ook bramen zijn natuurlijk prima eetbaar, en op bepaalde plekken te vinden, hier geldt ook voor dat we ze niet geregistreerd hebben.Kortom, wij hebben nu te weinig informatie om dit op een kaart te kunnen weergeven. Eetbare bomen zijn bekend, maar eetbare overige beplantingen niet. Mocht u vrijwilligers hebben die een overzichtskaart willen samenstellen, dan kan de gemeente deze gegevens samen met de bomen op een kaart op de gemeente website zetten. Dan hebben we een goed gevulde kaart.
Karla zal aan de deelnemers van de Eetbare tuinen groep vragen om door het jaar heen bij te houden wat zij aan eetbare struiken tegenkomen en dit aan te geven op de
http://wildplukwijzer.nl/
Cecile raadt Karla aan om hierover eens contact te leggen met Ronald Aalders van de Broeikas.
Cecile wil starten met een maandelijkse vegetarische maaltijd voor deelnemers aan Transition Town Nijmegen en deelnemers aan Lets. Het lijkt ons leuk om deze 2 groepen met elkaar in contact te brengen onder het genot van een lekkere maaltijd. Er is veel overlap. Cecile wil wel af en toe koken, maar niet iedere keer. Romilda heeft ook al aangegeven mee te willen doen. Cecile begint: maximaal 7 gasten. Datum en tijd volgen.
Karla zal een formuliertje maken op de website waarmee mensen zich kunnen opgeven.
Op 6 maart is er een eerste repair cafe in Apeldoorn. Niemand van ons 3en gaat er naar toe. Karla wil wel een keer naar het repair café in Heerlen. Dat draait al langer en elke laatste zaterdag van de maand. Zij komt af en toe in Heerlen en probeert het dan te combineren.
Op 19 april organiseert het UMP weer activiteiten in het kader van De dag van de aarde. TT Nijmegen deed er al eerder aan mee met een kraam. Cecile nodigt dezelfde mensen als vorig jaar hiervoor uit: Anita, Tim, Heleen, Clarence, Ton en Rieky. Karla zet het op de website als er meer bekend is onder werkgroep Bekendheid.
We hadden ons voor 1 maart moeten opgeven als we mee hadden willen doen aan de Dag van het park op 29 mei. We zijn te laat, maar zouden heel graag meer fruit en noten ed zien in de huidige parken. We bedenken ter plekke dat we dan maar als fruit of notenboom verkleed door de parken gaan lopen. Maar waarschijnlijk blijft het bij deze gedachte.
In De Broeikas heeft TT Nijmegen haar 1e inloop-middag gehad. Cecile, Clarence, Francesca en Rieky gaan hem bemensen, van 2 tot 4. Karla valt in in noodgevallen.
Het is nog weinig bekend. Sowieso lijkt TT Nijmegen nog weinig bekendheid te genieten. Ook bij de nieuwe winkel van het Groene Hert moest Cecile het nog uitleggen.
Misschien is het een idee om de vaste inloopmiddag bij de Broeikas officieel te openen?
We bedenken nog een ander idee om iets aan meer bekendheid te doen: eenmaal mag iedere organisatie op woensdagavond voor de gemeenteraadsvergadering begint, zich met een kraam presenteren: aan raadsleden en insprekende burgers.
Francesca wil pr activiteiten op zich nemen.