Home » werkgroepen » eetbare tuinen » divers eetbare tuinen » Tuingroep bij Lune

Tuingroep bij Lune

We waren met ons 7en, waarvan ik 3 personen nog niet kende. Het was weer erg leuk om kennis te maken en ervaringen te delen:
– 3 van ons hebben een volkstuin die ze biologisch bebouwen. Sommigen willen evt wat uitruilen of beschikbaar stellen voor wie wat nodig heeft: Heleen heeft frambozen struiken over. Tim en Toon hebben ze al, en wel dubbelbloeiende.

– Lune gaat werk maken van een stukje grond direct onder haar huis: een flinke strook op het oosten, 2 meter breed, wel vrij lang, afgscheiden van de straat door een hek. Ze denkt aan frambozen struiken voor tegen de muur, en kruiden zoals lavendel. Misschien bosbes. Ze kaart het aan bij de wijkbeheerder.
–  Vermeerderen: rozemarijn schijn je heel eenvoudig te kunnen vermeerderen door een stekje in een glaasje water te laten wortelen. Lavendel moet je op turf laten wortelen.

– Wat doe je als je veel teveel kruiden heb of niet weet wat er mee te doen? Hang ze op als kruid in je huis. Na een paar weken moet je het wel weggooien, maar dan heb je er tenminste iets aan gehad.

– Ik wil graag in mijn buurt in een openbaar park  iets met eetbare planten. We bedachten wat eventueel zou kunnen rekening houdend met de gemeente: die wil er niet te veel onderhoudswerk aan hebben. Aan de andere kant mogen omwonenden er ook niet teveel last van hebben. Voorbeelden van wat ons inziens zou kunnen:
* pruimeboom: weinig onderhoud, de overlast van fruit dat op de grond blijft liggen betreft slechts een paar weken.
* een lage kerseboom
* appelboom: elstar (rijpt aan de boom)  en/of een moesappel, die wel vanzelf naar beneden valt en alleen geschikt is voor appelmoes/taart
Toon, Tim en ik gaan overdag een keer dit parkje verkennen en ik dien dan een voorstel in bij de werkbeheerster. Ook kijken we nog kritisch of er misschien wat leukere struiken voor vogels kunnen komen. Misschien kunnen we een smulbos maken?

– 2 leuke links: http://batterijen.nl, een boomkweker van o.a. vruchten bomen  en de wildplukwijzer.

Via een datumprikker plannen we de volgende 2 bijeenkomsten. Zie verder de werkgroepen site.