Home » werkgroepen » vervoer » Start ook een buurtauto project

Start ook een buurtauto project

Start ook een buurtauto project. Hierbij deel je met een vaste groep mensen een auto.

Hiervoor bestaan organisaties zoals Greenwheels en Wheels4all.

De laatste biedt iets meer mogelijkheden en lijkt me iets voordeliger. Je deelt dan met 6 personen een buurt- auto. Er is een handig reserveringssysteem, er zijn duidelijke afspraken. De gemeenschappelijke auto kan dan op een vaste parkeerplaats in de buurt komen te staan.

Maar je zou dit ook zelf kunnen regelen. Inmiddels draaien er al 3 autodeelgroepen in TT Nijmegen volgens de zelf-regelen methode. 

Het grote verschil zit hem vooral in het niet doorberekenen van gebruikte tijd. We kijken alleen naar gereden kilometers. Iemand die 10 km rijdt en dan 2 uur gaat shoppen,  betaalt alleen voor die 10 km.  Afhankelijk van de staat van de auto is er een kilometerprijs. In 2 projecten betreft dat 22 cent per kilometer; daar komen dan nog wel de benzine kosten bij en 20 euro per jaar om u te registreren als autodeler.  Dit laatste is nodig om een gedeelde verzekering af te sluiten . Dit kan voor maximaal 4 autodelers inclusief de eigenaar.  Meer praktische  informatie hoe je dit aanpakt.

Het is beter voor het milieu om een auto te delen dan er zelf een voor de deur te hebben staan die eigenlijk weinig gebruikt wordt. Het is ook nog eens beter voor de portemonnee, als je minder dan 12.000 km per jaar rijdt.