Home » werkgroepen » Regionaal voedsel » regionaal voedsel elders » Rondleiding CSA De Nieuwe Ronde, Wageningen

Rondleiding CSA De Nieuwe Ronde, Wageningen

Op 27 mei 2010 hebben Toon, Anita en ik een mooie rondleiding over de Nieuwe Ronde gekregen, door Elly. http://www.denieuweronde.nl/

Dit betreft een CSA project: Community Shared Agriculture.

Het houdt in dat een boer een stuk grond beschikbaar stelt en samen met een groep mensen die graag mee willen doen wordt het land onderhouden en van alles gekweekt. Deelnemers betalen een vast bedrag per jaar en mogen oogsten wat ze nodig hebben. De geteelde gewassen zijn gekozen om zo goed mogelijk aan te sluiten op de wensen van de deelnemers.

De Nieuwe Ronde levert aan 150 gezinnen. Er is éen biologische boer eindverantwoordelijk, hij heeft hier een fulltime baan aan en kan hiervan leven; redt het zelfs met minder dan 40 uur per week! Ondanks dat er maar een stuk of 10 mensen op vrijwillige basis meewerken. (na meer dan 10 jaar werken, hij heeft hier wel naar toe moeten werken)

De boer schrijft op wat er die week geoogst kan worden (welk product in welk stukje perceel).

Het is opgezet als een vereniging. Men betaalt een bijdrage per gezinseenheid. Deze hangt van af de gezinssamenstelling én leeftijd. Voor kinderen onder de 3 wordt géén bijdrage gevraagd, kinderen tussen 3 en 12 betalen de helft van een volwassene. (Dit weet Elly niet zeker, staat ook niet op de website)

Afhankelijk van de samenstelling van je gezin heb je “recht” op een deel van de oogst. Je kan in theorie het hele jaar oogsten , maar in de praktijk begint het in april-mei met spinazie, rabarber en asperges en loopt het tot maart met winterprei.Een en ander hangt af van de weersomstandigheden. Soms lukt het zelfs tot en met november wanneer de nachtvorst laat valt.