Home » werkgroepen » eetbare tuinen » Permablitz » Permablitz bij Jeannette (Toon)

Permablitz bij Jeannette (Toon)

Plan tuin Jeannette

Plan van Toon:
Jeannette wil graag een bloeiende kruidentuin met medicinale- en keukenkruiden en (eetbare) bloemen. Na enkele eenvoudige testen bleek de bodem een redelijke hoeveelheid humus te bevatten en licht zuur te zijn. Licht zuur is voor de meeste kruiden geen enkel probleem, ik raad wel aan om extra humus op te brengen in de vorm van karton en compost. De karton zorgt voor vers voedsel voor regenwormen, die de bodem vervolgens goed luchtig maken.

De tuin is al in 3 compartimenten verdeeld, daar kan heel leuk gebruik van gemaakt worden.

In de tekening heb ik de delen een nummer gegeven. Elk deel zou ik iets anders behandelen:

  1. Humus toevoegen en kalk in de vorm van schelpengrit of eierschalen. De kalk kan het beste in een langzaam oplossende vorm toegepast worden, zodat de behandeling niet elke 2 jaar herhaald moet worden. Dit vak krijgt zo de juiste eigenschappen voor kalkminnende soorten, zoals veel keukenkruiden.
  2. Weinig humus toevoegen en vooral langs het stenen muurtje extra mest of compost voor de rozen en frambozen. Langs het pad juist geen humus toevoegen om de arme, droge omstandigheden te creëren waar de kruiden van de heidegebieden van houden.
  3. Een dikke laag humus, dit is de beste locatie voor de soorten die normaal aan de bosrand voorkomen. Eventueel is het de moeite waard om de bovenlaag te verwijderen, zodat er ruimte is voor een dikke laag humus.

 

 

 

 


Er kunnen maximaal 5 mensen meedoen, de tuin is vrij klein. Meld je aan via de mailinglijst als je mee wil doen. Vol=vol. Bij heel slecht weer kunnen we uitwijken naar 8 of 15 mei.


 

Je krijgt een indruk van deze dag met deze foto’s:

Zo was het: vol planten: we haalden alles eruit: dwz uit het deel links op de foto en aan de straatkant.
einde (15.30)

na de blitz