Home » werkgroepen » eetbare tuinen » permacultuur » Ontwikkelingen op volkstuincomplex Lindenholt

Ontwikkelingen op volkstuincomplex Lindenholt

Op 2 april 2011 hebben Heleen, Marjolijn Toon een beetje geholpen op zijn volkstuin in Lindenholt. Zie hieronder de permacultuur aanpak voor een lang verwaarloosde tuin:

Toon legde meerdere lagen schoon karton bovenop de grond en legde stenen op het karton tegen wegwaaien.
We hebben het karton weggehaald behalve op de paden. Op plaatsen waar geen licht kwam zagen we alleen wat wortels van de winde. Deze hebben we met de hand verwijderd en op het pad gelegd, daar kunnen ze verder drogen en dan op de composthoop.
Op een enkele plaats was er toch een plantje gaan groeien, daar was licht bijgekomen. Die hebben we verwijderd. En verder hebben we de grote klonten klei fijner gemaakt met een hakje of ander gereedschap en met de hand.

Helemaal rechts zie je het begin van een natuurlijke vijver. Toon wil de dichtgeklonken klei voorzichtig afgraven, zodat er terrassen ontstaan waarover je kan afdalen naar het diepste punt waar hij grondwater tegen komt. Hij vermoedt op zo’n 80 cm.  Op de terrassen wil hij moeras-gewassen zetten.


Heleen ging nog eens kijken bij deze nog vrije tuin. En ’s middags nog eens samen met Romilda. Ze besloten om deze tuin samen te huren! Nu zijn we al met ons vieren op dit complex.

Daarna werkte ik ’s middags nog op de mijne: verhoogde bedden en paden met karton en boomschors. Op deze kleigrond zak je makkelijk weg. De stenen die je hier ziet liggen heb ik naar boven moeten halen, ze waren verdwenen onder de grond.