Home » Actueel nieuws » Ondersteunings-petitie Boer Koekoek

Ondersteunings-petitie Boer Koekoek

(van de website: http://www.boerkoekoek.nl)

Beste lezer,

Zoals je misschien weet, zijn Robert en Helen Koekoek sinds vorig jaar begonnen met de aanleg en ontwikkeling van een proeftuin voor de biologische landbouw in de Ooypolder.

In de afgelopen maanden hebben zij met de gemeente Nijmegen overleg gevoerd over de noodzakelijke ontheffingen ter ondersteuning van het plaatsen van 3 kasjes van 43 m2 voor het telen van tomaten en voor het geïsoleerd vermeerderen van diverse variëteiten. Het verbouwen van tomaten in de open lucht zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen, is namelijk niet mogelijk.

Nadat twee afdelingen akkoord zijn gegaan, heeft de afdeling Bouw- en Woningtoezicht de afgelopen week een nadrukkelijk nee laten horen, onder het motto dat het gebied ‘maagdelijk’ dient te blijven.

Robert Koekoek is al 4 jaar bezig, – waarvan 2 jaar met bijdrage van Stichting Zaadgoed – , om 180 variëteiten uit te selecteren en uiteindelijk 30 soorten te kiezen die geschikt zijn om verder ontwikkeld te worden in de biologische landbouw. Om de gewassen ziektevrij te houden, zijn kasjes onontbeerlijk.

Wij vinden dat de gemeente hier een enorme kans laat liggen om DUURZAAMHEID, GEWASONTWIKKELING en het vergaren van KENNIS werkelijk te faciliteren en gestalte te geven.

Het toekennen van een vergunning betekent dat:

  • ons cultureel erfgoed (oude gewassen) behouden blijft,
  • er sprake is van CO2 reductie binnen de gemeentegrenzen (voedsel voor de stad),
  • de biologische landbouw d.m.v. veldproeven ondersteund blijft,
  • er werkelijk een volledig duurzaam bedrijf in Nijmegen kan bestaan.

Nogmaals: het gaat over 3 kasjes met een gezamenlijk oppervlak van 129m2op een proeftuin van 5500 m2!!


Teken de petitie