Home » werkgroepen » Nieuwsbrief » Nieuwsbrief oktober 2011

Nieuwsbrief oktober 2011

Beste geïnteresseerde in Transition Town Nijmegen,

Via deze email willen we je op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen. Hieronder weer een lijst van de komende activiteiten en een terugblik op voorbije:

Iedere donderdagmiddag: Milieucentrum de Broeikas, Tweede Walstraat 19
Vrije inloop

14:00 – 16:00 Voor al je vragen en/of ideeen over TT Nijmegen

16:00 – 17:00 ‘Bataaf’ overleg over de ontwikkeling van de regionale munt voor Nijmegen en omgeving. Kom meedenken en/of praten. Zie ook: www.bataaf.nu en www.duif.nu

Zondagavond: helaas geen filmavonden meer.
 

Helaas kan onze maandelijkse filmavond bij café Allicht niet meer doorgaan vanwege sluiting van het café.

We  zijn op zoek naar een nieuwe locatie. Suggesties welkom!
Mail dan naar nijmegen@transitiontowns.nl

Plannen: Meat the truth
Reversing the irreversible
6 oktober: TT café. De Klinker, van Broeckhuysenstraat 46 (iedere 1e donderdag van de maand)
Transitiecafé (maandelijks)

Thema: Milieuvriendelijk huishouden, door Cecile

 • hoe doe je dat?
 • waar en hoe vind je informatie?
 • wat kun en wil je doen?
 • waar loop je tegen aan?
 • waar vind je hulp?
 • alleen aan de slag?
 • of samen ?

Bijvoorbeeld: in een ecoteam, in één dag of dagdeel leren milieuvriendelijk te klussen in iemand’s huis, samen kleding repareren, maandelijks? In buurthuis? een workshop volgen (bijv bij Atrium), of samen iets maken met een doe-het-zelf-handleiding van Lowtechmagazine.

Op een interactieve manier hopen we je antwoorden op deze vragen te laten vinden.

Plannen: 3 november: waarschijnlijk over TT-principes, achterliggende ideeen; TT-spelletjes
1 december: Romilda van der Wal en misschien ook iemand van de Partij voor de Dieren vertellen over hun motieven om geen vlees te willen eten en over de leuke alternatieven die er dan zijn.
15 oktober: Repair Café
Uitleg naaimachine
 Eerste nijmeegse Repair Café !

Het Repair Café Nijmegen team organiseert op zaterdag 15 oktober het eerste Repair Café van Nijmegen. Inwoners van Nijmegen kunnen tussen 11.00 en 14.00 uur met hun kapotte spullen terecht in ‘het Atelier’ in het Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2.

Gereedschap en reparatiemateriaal zijn aanwezig evenals  vrijwilligers met reparatiekennis op diverse gebieden die hulp bieden bij het repareren. Het Repair Café is ook bedoeld als ontmoetingsplaats, dus mensen die niets te repareren hebben zijn van harte welkom.

In eerste instantie gaat het om een try-out. Bij voldoende succes is het de bedoeling dat er iedere derde zaterdag van de maand een Repair Café georganiseerd wordt.

19 oktober: biologisch en vegetarisch etentje (iedere 3e woensdag van de maand)
Ter bevordering van onderling contact en wederzijdse uitwisseling van ideeen en ter inspiratie houden we maandelijks een gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town Nijmegen en Lets leden.

Datum: 19 oktober
Tijd: 18:30 (stipt!), inloop vanaf 18:00
Adres: bij Cecile (Lets nr. 137): Javastraat 47
Tel.: 3223110
Prijs: 5,- euro voor TTN mensen, 5 zonnetjes voor Lets leden

Wil je mee eten, geef je dan op voor 17 oktober.

10 november, 18.30 uur: Kerngroep vergadering
Kerngroepvergadering (maandelijks)
Ben je actief binnen TT Nijmegen of wil je dat worden, doe dan gerust een keer mee.Mail als je mee wilt doen: nijmegen@transitiontowns.nlDe groep bestaat nu uit: Cecile (TT-café, ecoteams), Rieky (TT-café), Karla (eetbare tuinen, vervoer), Anita (Repair Café), Sietske (Bekendheid en PR)

Zie onze oude verslagen 

 


OPROEP:

 • Vrijwilligers gezocht voor het Repair Café: o.a.  voor reparaties,  catering, aankleding van de zaal, opruimen na afloop, gastvrouw/-heer, sjouwers om alle reparatie tafels in te richten.Wil je meehelpen of  ken je nog mensen die hiermee zouden willen helpen? Laat het ons weten, vele handen maken licht werk!
 • Transition Town Nederland organiseert regelmatig basistrainingen: het belangrijkste doel van de training is dat de deelnemers voldoende informatie, inspiratie en concrete handreikingen krijgen om een eigen Transition-initiatief (steviger) van de grond te krijgen. De eerstvolgende is van 18 t/m 20 november.
 • Bekijk de tien ontwerpen voor de Bataaf, ons nieuwe regionale geld, en stem op je favoriete ontwerp. Tot en met vrijdag 7 oktober kan je ze bekijken in de Valkhofkapel, daarna in de Lindenberg, tot 21 oktober. Of online, zie http://bataaf.nu  Op maandag- en donderdagavonden van 20 tot 22 uur kan je de initiatiefnemers spreken. Op 23 oktober om 13 uur vindt de bekendmaking plaats van het winnende ontwerp.

Terugblik:

 • Eetbare tuinen: het filmpje over eetbaar openbare parken vordert. Plannen zijn na bezoek aan de landelijke TT conferentie aangepast.
  We aten uit de natuur in de Millingerwaard, plukten peren in Beuningen en bezochten Wilde Bertram. Ook wisselden we plaatsen van eetbare noten- en vruchtenbomen in en rond Nijmegen uit en deelden onze kennis op een kaartje en ontdekten zo nog onbekende plaatsen en bomen.
  Uit de mailinglijst: Let op: Bingelkruid lijkt op knopkruid, maar is giftig!
  Karla doet mee aan open tuinen 9 juni 2012 (thema eetbare tuin)
  Jam/gelei van kweeperen, invriezen van kastanjes, foodforest Ketelbroek, een wichelroede-cursusdag, hazelnoten kraken met een knoflookpers en nog veel meer.
 • Bataaf-geld: er werden uiteindelijk 10 ontwerpen ingeleverd. Op 2 oktober vond de feestelijke opening plaats in de Valkhofkapel met muzikant Karel Bosman.
 • TT conferentie: Cecile, Karla, George, Clarence, Olav en Sietske namen begin oktober 1 tot 3 dagen deel aan een landelijke treffen van Transition Town deelnemers (circa 300!) uit Nederland. Een paar hoogtepunten:
  • Rob Hopkins, de oprichter van Transition Towns, was er en inspireerde ons met 2 lezingen.
  • Fransje de Waard hield een lezing vol humor nav haar boek Tuinen van overvloed (over permacultuur)
  • excursie langs 2 openbare moestuinen in Deventer: deoudeijsbaan.nl en de molenbelt.
  • Workshops:
   • kookpot maken (van oude blikken: je kan hiermee met zeer weinig hout verrassend efficient koken)
   • http://www.sofiebakker.nl/ : oefeningen in een groep om in 3 gespreks rondes tot verdieping over een onderwerp te komen.
 • TT café: anti viswijven: zie verslag: na de film en heerlijke hapjes zonder vis besloot menigeen te stoppen met het eten van vis.
 • Kerngroepvergadering: zie het uitgebreide verslag. Een paar punten hieruit: meergeneratiewonenproject Lent in oprichting, misschien CSA op permacultuurbasis, leemwoningen, TT café (inhoud, groep), communicatie groep (tekst, flyer, logo, uitbreiding groep), Filmavonden, Hart-en Ziel zaken.
Plannen:

Ecoteam: Cecile hoopt een 3e ecoteam in Oosterhout te starten. Voorlichtingsbijeenkomst hierover eind oktober in de Klif. Opgeven kan nog via het contactformulier.

Bataaf-geld: ontwerpwedstrijd, voorbereiden campagne voor ondernemers

Eetbare tuinen: organiseren themamiddag Openbare eetbare tuinen in Nijmegen

Meedoen? Andere ideeen? Vul het contactformulier in of spreek ons aan op een TT café-avond.