Home » werkgroepen » Nieuwsbrief » Nieuwsbrief mei 2012

Nieuwsbrief mei 2012

Beste geïnteresseerde in Transition Town Nijmegen,

Via deze email willen we je op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen. Hieronder weer een lijst van de komende activiteiten en een terugblik op voorbije:

Zondagavond 20 mei: filmavond. Vlaams Cultureel Kwartier, Arsenaal 6, 2e verd.
(iedere laatste zondag van de maand)
Filmavond (weer maandelijks vanaf heden)
Zaal: Vlaams Cultureel Kwartier (2e verdieping), Arsenaal 6 (tussen Mariken- en Moenenstraat)
Inloop vanaf  19:00 uur, aanvang film 19.30 uur

Filmfragmenten over gentech. Deze keer niet één film maar fragmenten van documentaires over het onderwerp “gentech”.
Sinds 29 juni 2011 is Nijmegen officieel gentechvrij. Maar wat is gentech nou precies?
Wat voor invloeden hebben genetische gemodificeerde gewassen op onze gezondheid? En op het milieu? En wat vinden wij van genetisch gemodificeerde dieren? Wat zijn de nadelen van deze technologie? Zijn er ook voordelen?
Luuc Buur van “Burgers voor Gentechvrij voedsel”, gaat op gepassioneerde wijze in op deze vragen en laat allerlei filmfragmenten over dit onderwerp zien. Wij willen niet somberen maar we zeggen ook; weet wat je eet! Dus we hopen toch dat iedereen na afloop een stukje wijzer en een beetje hoopvol naar huis gaat.
 
Toegang is gratis, donaties welkom. Consumpties tegen betaling.
Plannen: Heb je zelf een suggestie? Mail dan naar nijmegen@transitiontowns.nl
7 juni: TT café. De Klinker, van Broeckhuysenstraat 46 (iedere 1e donderdag van de maand)
Transitiecafé (maandelijks)

Thema: 

Het zekerheidsstelsel brokkelt af, dit vraagt om meer verbondenheid en samenwerken.

Deze avond willen we aan de hand van wat korte filmpjes en in gesprek kijken naar enerzijds hoe verschillend we zijn en anderzijds hoe we ook dezelfde levensbehoefte hebben. Door de manier waarop we communiceren kunnen we meer nadruk leggen op de verschillen of op de overeenkomsten die we hebben. Door bijvoorbeeld de Vissenkom of Comcafé methode die we gaan gebruiken kun je duidelijk een verschil ervaren en je meer verbonden voelen met anderen. Deze methode gebruikt respect en ruimte voor elkaar wat kan leiden tot een verdieping van het onderwerp.

Onder leiding van Ruud Jansen.

Plannen: Het programma voor heel 2012 kunt u hier bekijken
19 mei: Repair Café Nijmegen (iedere 3e zaterdag van de maand)
U kunt tussen 11.00 en 14.00 uur met uw kapotte spullen terecht in ‘het Atelier’ in het Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2.

Gereedschap en reparatiemateriaal zijn aanwezig evenals vrijwilligers met reparatiekennis op diverse gebieden die hulp bieden bij het repareren. Door goed te kijken en deels zelf aan de slag te gaan, doet u ervaring op en leert u zelf te repareren.
Een vrijwillige bijdrage na een succesvolle reparatie is zeer welkom.
Het repaircafe is ook bedoeld als ontmoetingsplaats, dus mensen die niets te repareren hebben zijn van harte welkom.

Nieuw:

 • nu ook tegelijk: “Heet van de naald”: naai-café. Meer informatie volgt.
 • lasreparaties mogelijk in het Hobbycentrum Oost, dat gevestigd is in souterrain van het OBG

 

16 mei: biologisch en vegetarisch etentje (iedere 3e woensdag van de maand)
Een maandelijks gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town Nijmegen en Lets leden.

Datum: 16 mei

Tijd: 18:30 (stipt!), inloop vanaf 18:00
Adres: bij Cecile (Lets nr. 137): Javastraat 47
Tel.: 3223110
Prijs: 5,- euro voor TTN mensen, 5 zonnetjes voor Lets leden

Wil je mee eten, geef je dan uiterlijk op maandag 15 mei.

 Kerngroep vergadering: 14 juni 2012: 15.30 – 17.30 uur
Kerngroepvergadering (6-wekelijks)
Ben je actief binnen TT Nijmegen of wil je dat worden, doe dan gerust een keer mee.Mail als je mee wilt doen: nijmegen@transitiontowns.nlDe groep bestaat nu uit: Cecile (TT-café, ecoteams), Karla (eetbare tuinen, vervoer), Anita (Repair Café en Filmgroep), Sietske (Bekendheid en PR), Maarten (Bekendheid en PR) en Marcel (Bekendheid en PR)

Zie onze oude verslagen 

 OPROEP:

 • Vrijwilligers gezocht voor het Repair Café: vooral voor reparaties aan kleine electrische apparaten en fietsen, en aan kleding.
  Wil je meehelpen of ken je nog mensen die hiermee zouden willen helpen? Laat het ons weten, vele handen maken licht werk! Vind je het een leuk idee om in je eigen wijk een Repair Café te starten, dan helpen we je graag op weg.
 • Transition Town Nederland organiseert regelmatig basistrainingen: het belangrijkste doel van de training is dat de deelnemers voldoende informatie, inspiratie en concrete handreikingen krijgen om een eigen Transition-initiatief (steviger) van de grond te krijgen.
 • Wie zijn stadstuin wil veranderen in een eetbare tuinwwww.eetbaarnijmegen.nl. Tevens bedoeld voor wie een openbare, gemeenschappelijke moestuin wil in zijn buurt.
 • Er kunnen nog mensen meedoen in een nieuw te vormen ecoteam in Oosterhout/Lent. Bel dan met Cecile: 024-3223110 of via het contactformulier
Terugblik:

 • Eetbare tuinen: het transitiecafé op 3 mei over tuinieren was een succes. Zie het verslag.  Er gaan weer permablitzes komen: wie mee wil doen, kan deze datumprikker bekijken en invullen; ook komen er weer guerrilla acties:  datumprikker
  Interesse in workshops of wil je tuin-ervaringen delen? Meld je aan voor de mailinglijst.
 • In het laatste Repair Café Nijmegen is voor het eerst nu ook gelast: een metalen zeef werd weer voorzien van een handgreep. Het Repair Café loopt goed, circa 40 mensen kwamen er op af.
 • Transition Town Nijmegen, LETS Nijmegen en Bataaf waren uitgenodigd door Lux bij een filmdebat nav the film Off the grid, als lokale duurzame initiatieven in tijden van crisis.
  In deze roadmovie bezoekt de filmmaker enkele plekken in de VS waar men op verschillende manieren experimenteert met kleinschalige aanpak.
 • De nieuwe folder van TT Nijmegen is klaar. Je kunt hem hier downloaden en doorsturen.
 • Op 9 mei kwam de kerngroep bij elkaar, zie het verslag
Plannen: *: door TT Nijmegen georganiseerd

Suggesties voor excursies of andere ideeën voor TT Nijmegen zijn van harte welkom. Vul het contactformulier in of spreek ons aan op een TT café-avond of filmavond.

Overig:

 • de folders van TT Nijmegen zijn klaar. Weet je een goede bestemming, dan kan je er een paar ophalen bij Karla Mulder (024 3229545)
 • Transition Town Nijmegen doet mee aan https://power2nijmegen.nl/, een initiatief van de gemeente Nijmegen.
  “Nijmegen heeft de ambitie om in 2045 zelfvoorzienend te zijn in zijn energieverbruik. Daarom start de gemeente tot en met de zomer van 2012 het co-creatieproces ‘Power2Nijmegen’. De gemeente vraagt bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en andere deskundigen in de stad om in thema-werkgroepen op zoek te gaan naar manieren om er voor te zorgen dat Nijmegen in 2045 ongeveer 50 procent minder energie gebruikt, en de rest van zijn energie uit duurzame bronnen opwekt.”