Home » werkgroepen » Nieuwsbrief » Nieuwsbrief maart 2012

Nieuwsbrief maart 2012

Beste geïnteresseerde in Transition Town Nijmegen,

Via deze email willen we je op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen. Hieronder weer een lijst van de komende activiteiten en een terugblik op voorbije:

Zondagavond 25 maart: filmavond. Vlaams Cultureel Kwartier, Arsenaal 6, 2e verd.
(iedere laatste zondag van de maand)
zaal Vlaams Cultureel Kwartier

Filmavond (weer maandelijks vanaf heden)
Zaal: Vlaams Cultureel Kwartier (2e verdieping), Arsenaal 6 (tussen Mariken- en Moenenstraat)
Inloop vanaf  20:00 uur, aanvang film 20.30 uur

Leven Zonder Geld (Nederlands ondertiteld)
Over de uitdaging om zonder geld te leven. Heidemarie Schwermer (1942), voormalig psychotherapeute en moeder van 2 kinderen, doet dat al vijftien jaar, sinds mei 1996. Maar hoe voorziet ze in haar levensbehoeften?

Na afloop van de film vertelt Frank van Leeuwen over zijn soortgelijke levensstijl. Daarna ben je van harte welkom om vragen te stellen, te discussiëren en na te praten onder het genot van een drankje.
Toegang is gratis. Consumpties tegen betaling.
Plannen:

Volgende maand: The Power of Community or How Cuba Survived Peak Oil (26 april)
Heb je zelf een suggestie? Mail dan naar nijmegen@transitiontowns.nl

5 april: TT café. De Klinker, van Broeckhuysenstraat 46 (iedere 1e donderdag van de maand)

Transitiecafé (maandelijks)

Thema: regionaal geld
De initiatiefnemers van Bataaf, Clarence Rose en Georges Plat, vertellen over de laatste ontwikkelingen en plannen.
Zie ook:http://www.bataaf.nu

Plannen: Het programma voor heel 2012 kunt u hier bekijken
17 maart: Repair Café Nijmegen (iedere 3e zaterdag van de maand)
klok

U kunt tussen 11.00 en 14.00 uur met uw kapotte spullen terecht in ‘het Atelier’ in het Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2.

Gereedschap en reparatiemateriaal zijn aanwezig evenals vrijwilligers met reparatiekennis op diverse gebieden die hulp bieden bij het repareren. Door goed te kijken en deels zelf aan de slag te gaan, doet u ervaring op en leert u zelf te repareren.
Een vrijwillige bijdrage na een succesvolle reparatie is zeer welkom.
Het Repair Café is ook bedoeld als ontmoetingsplaats, dus mensen die niets te repareren hebben zijn van harte welkom.
De eigen website is startklaar: http://repaircafe.nl/nijmegen/.

21 maart: biologisch en vegetarisch etentje (iedere 3e woensdag van de maand)
ovenschotel-en-toetje

Ter bevordering van onderling contact en wederzijdse uitwisseling van ideeen en ter inspiratie houden we maandelijks een gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town Nijmegen en Lets leden.

Datum: 21 maart

Tijd: 18:30 (stipt!), inloop vanaf 18:00
Adres: bij Cecile (Lets nr. 137): Javastraat 47
Tel.: 3223110
Prijs: 5,- euro voor TTN mensen, 5 zonnetjes voor Lets leden

Wil je mee eten, geef je dan uiterlijk op maandag 19 maart.

 Kerngroep vergadering: 15 maart 2012: 15 – 17 uur

Kerngroepvergadering (6-wekelijks)
Ben je actief binnen TT Nijmegen of wil je dat worden, doe dan gerust een keer mee.

Mail als je mee wilt doen: nijmegen@transitiontowns.nl

De groep bestaat nu uit: Cecile (TT-café, ecoteams), Karla (eetbare tuinen, vervoer), Anita (Repair Café), Sietske (Bekendheid en PR), Maarten (Bekendheid en PR) en Marcel (Bekendheid en PR)

Zie onze oude verslagen 

 OPROEP:

 • Vrijwilligers gezocht voor het Repair Café: vooral voor reparaties aan kleine electrische apparaten en fietsen.
  Wil je meehelpen of ken je nog mensen die hiermee zouden willen helpen? Laat het ons weten, vele handen maken licht werk! Vind je het een leuk idee om in je eigen wijk een Repair Café te starten, dan helpen we je graag op weg.
 • Transition Town Nederland organiseert regelmatig basistrainingen: het belangrijkste doel van de training is dat de deelnemers voldoende informatie, inspiratie en concrete handreikingen krijgen om een eigen Transition-initiatief (steviger) van de grond te krijgen.
 • Wie zijn stadstuin wil veranderen in een eetbare tuin kan nu terecht bij: wwww.eetbaarnijmegen.nl. Tevens bedoeld voor wie een openbare, gemeenschappelijke moestuin wil in zijn buurt.
 • Er kunnen nog mensen meedoen in een nieuw te vormen ecoteam in Oosterhout/Lent. Bel dan met Cecile: 024-3223110 of via het contactformulier

Terugblik:

 • Eetbare tuinen: we hebben een eerste bijeenkomst gehad met geïnteresseerden in een gemeenschappelijke openbare moestuin. Zie het verslag hiervan.
 • TT café: Anky van der Heyden vertelde over haar opleiding tot energetische tuinontwerper bij hovenier Wim Lips. Het gaat hierbij vooral om harmonie in de tuin. Er wordt daarbij gekeken naar al aanwezige energie in de aarde (water- aardstralen), maar ook naar de verschillende kwaliteiten van planten en bomen zelf. Er is ook een tuin van Lips te bezoeken op de Floriade. 
  Interesse in workshops of wil je tuin-ervaringen delen? Meld je aan voor de mailinglijst.
 • Op 18 februari had het Repair Café Nijmegen een record aantal bezoekers. 63! Er waren 43 personen met 46 reparaties. Electronische apparaten blijken moeilijk te repareren. Onze reparateurs kijken er voortaan maximaal 10 minuten naar om lange wachttijden te voorkomen.

Plannen:

 • Bataaf-geld: voorbereiden campagne voor ondernemers, professionalisering van de werkgroep (vrijwilligers welkom!)
 • Excursies: komend jaar willen we wat excursies organiseren. Hiervoor zullen we een open datumprikker gebruiken. Uitnodigingen hiervoor kunt u verwachten tussen de nieuwsbrieven door.
 • De nieuwe folder van TT Nijmegen is bijna klaar.
 • Doe mee met de cursus Kweken van eigen plantgoed onder de inspirerende leiding van Philip Jongeneel, op de Historisch tuin in Lent. Al eerder gaf hij een cursus Composteren. Minimaal 8 mensen, start 10 maart.

Suggesties voor excursies of andere ideeën voor TT Nijmegen zijn van harte welkom. Vul het contactformulier in of spreek ons aan op een TT café-avond.

Overig:

 • De 4e Landelijke genoegdag vindt plaats op 17 maart in Tilburg, en is mede georganiseerd door Transition Town Nederland. Voor iedereen die interesse heeft in duurzame verandering van onderop. Beperkt aantal plaatsen. Opgeven is noodzakelijk!
 • De dag er na is er een TT Treffen voor actieve Transition Towners, ook in Tilburg. Voor 7 euro doe je mee, ook hier: geef je op: http://transitiontowns.nl/archief/10353
 • Je krijgt nu iedere maand een nieuwsbrief. Wil je iedere keer een mail ontvangen als er iets nieuws op de website wordt geplaatst? Meld je hiervoor aan helemaal bovenaan de site: daar staat een envelopje met ernaast de tekst Email.
 • Op: http://gavoorduurzaam.com/ tref je een gratis te downloaden boek vol praktische tips over een duurzame levensstijl.
 • Gratis zuivere bijenhoning voor een bijenstandplaats. Rendement door Bijen is op zoek naar geschikte standplaatsen voor de bijen. Bij voorkeur in de buurt van Nijmegen of in de dorpen langs de A73 richting Venlo. U wordt rijkelijk beloond met diverse soorten verse bijenhoning of andere bijenprodukten zoals stuifmeel, propolis of bijenwas wanneer u een strookje land beschikbaar kunt stellen voor het plaatsen van enkele bijenkasten. Een strookje van 6 bij 2 meter volstaat. http://www.rendementdoorbijen.nl/bestuiving/bestuiving/bijenstand.html