Home » werkgroepen » Nieuwsbrief » Nieuwsbrief juli 2011

Nieuwsbrief juli 2011

Beste geïnteresseerde in Transition Town Nijmegen,

Via deze email willen we je op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen.

Hieronder weer een lijst van de komende activiteiten:

Iedere donderdagmiddag: Milieucentrum de Broeikas, Tweede Walstraat 19

Vrije inloop

14:00 – 16:00 Voor al je vragen en/of ideeen over TT Nijmegen

16:00 – 17:00 ‘Bataaf’ overleg over de ontwikkeling van de regionale munt voor Nijmegen en omgeving. Kom meedenken en/of praten. Zie ook: www.bataaf.nu en www.duif.nu

Zondagavond: filmavond. De komende maanden is er geen film ivm zomervakantie. (anders iedere laatste zondag van de maand)

 

Heb je een suggestie voor de maandelijkse filmavond? Mail dan naar nijmegen@transitiontowns.nl

Plannen:

Meat the truth (augustus of september)
Reversing the irreversible

Donderdagavond: de komende maanden is er geen Transitie café ivm zomervakantie. Eerstvolgende café: 1 september 2011

maandelijks transitiecafé: vervalt tot september

Plannen: 1 september: Vis eten zonder vis
6 oktober: Ludieke presentatie door een of beide ecoteams. Quiz, foto’s, spel? De kracht van een team.
3 november: nog onbekend: ideeen welkom! Mail ze naar nijmegen@transitiontowns.nl
1 december:  Romilda van der Wal en misschien ook iemand van de Partij voor de Dieren vertellen over hun motieven om geen vlees te willen eten en over de leuke alternatieven die er dan zijn.
Maandelijks biologisch en vegetarisch etentje

Ter bevordering van onderling contact en wederzijdse uitwisseling van ideeen en ter inspiratie houden we maandelijks een gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town Nijmegen en Lets leden.

Datum: 20 juli
Tijd: 18:30 (stipt!), inloop vanaf 18:00
Adres: bij Cecile (Lets nr. 137): Javastraat 47
Tel.: 3223110
Prijs: 5,- euro voor TTN mensen, 5 zonnetjes voor Lets leden

Wil je mee eten, geef je dan op voor 19 juli.

Wordt nog gepland in september

Kerngroepvergadering (maandelijks)
Ben je actief binnen TT Nijmegen of wil je dat worden, doe dan gerust een keer mee.

Mail als je mee wilt doen: nijmegen@transitiontowns.nl

De groep bestaat nu uit: Cecile (TT-café, ecoteams), Rieky (TT-café), Karla (eetbare tuinen, vervoer), wisselend één persoon van de werkgroep Repair Café, Sietske (nieuw! Bekendheid)

 

 


OPROEP:

 • Vrijwilligers gezocht voor het Repair Café: o.a.  voor reparaties,  catering, aankleding van de zaal, opruimen na afloop, gastvrouw/-heer, sjouwers om alle reparatie tafels in te richten.Wil je meehelpen of  ken je nog mensen die hiermee zouden willen helpen? Laat het ons weten, vele handen maken licht werk!
 • Een aantal mensen van de eetbare tuinen groep bezoekt op 20 juli de Eetbare inheemse planten en kruidentuin Wilde Bertram in Gemert. Vertrek uit Nijmegen 13.00 uur, we gaan met auto’s. Als je nog mee wil, mail Karla
 • 10 september, Wageningen: Molenmarkt: eten uit je eigen stadstuin: wie gaat er mee met de eetbare tuinen groep. Geef je op voor de mailinglijst en meld daar dat je mee wil.
 • Doe mee met de ontwerpwedstrijd voor ons regionale geld. Zie dit filmpje en natuurlijk de site: http://www.bataaf.nu. Schrijf je in tot uiterlijk 11 augustus, ontwerpen kan je inleveren tot 12 september
 • De initiatiefnemers van de Bataaf willen na de zomer veel presentaties geven. Weet je een geschikte locatie in jouw buurt?

Terugblik:

 • Eetbare tuinen:
  • Een paar mensen van de eetbare tuinen groep hielpen Heleen en Romilda met een begin van hun nieuwe biologische/permacultuur volkstuin op Lindenholt. Foto’s
  • We bezochten op 7 juni de permacultuurtuin van de ashram van Adi Da in Mariahoop. Foto’s
  • Aansluitend bezochten we het eetbare bos in wording Ketelbroek, vlak bij de Horst en Groesbeek. Foto’s We gaan hier zeker nog helpen en oogsten!
  • Op 1 juli bezochten we ter inspiratie de zeer complete permacultuurtuin van Anja in de Ooijpolder, zie hier de diavoorstelling:
   Een kruidenspiraal vlakbij de keuken, een aardbeientoren, een moestuin, beschermd met gaas tegen konijnen, kippentractor
 • Ecoteam:
  • op 29 mei,  de Dag van het Park,  heeft TTN  in Oosterhout, op het  kraampje van Sietske,  een hoekje ingericht. Dit was niet alleen goed voor onze naamsbekendheid maar heeft ook leuke contacten opgeleverd (o.a met de vrouwengroep van het voorzieningenhart de Klif) en voldoende belangstelling om na de zomervakantie in Oosterhout een info avond over ecoteams te houden.
  • Het 1e ecoteam heeft na een aantal extra thema avonden besloten af te sluiten en zoekt nu naar mogelijkheden om, evt. in samenwerking met andere (ecoteam)leden, verder te gaan maar dan door elkaar te helpen met milieuvriendelijk klussen in eigen huis.
  • het 2e ecoteam heeft  het programma afgerond, er komt nog een evaluatie avond.
 • Bataaf-geld: op 16 juni hielden Clarence, Georges en Ronald een presentatie over de Bataaf. De Bataaf zit nu ook op Twitter: @bataafgeld.
 • Repair-café Nijmegen: er is een hoop verkennend werk verricht. Een aantal zaken( zoals o.a mogelijke locaties, samenwerking met andere organisaties, moeten we een stichting worden?) zijn we aan het uitzoeken.  Met een beetje geluk hopen we komend najaar met het 1e Repair Café te kunnen beginnen. Wordt vervolgd!
 • TT-regionaal: Karla bezocht TT Den Bosch en wisselde ervaringen uit. O.a. met LETS, economie en regionaal geld, contact met de gemeente, het belang van een mooie ruimte.

Plannen:

Bekendheid: er zijn plannen om een promotiefilm te maken voor Transition Town Nijmegen.

Eetbare tuinen: op 8 augustus gaan we 2 permacultuurprojecten op openbaar terrein filmen in Rotterdam en tevens wat gras-/struik-perkjes en braakliggende terreinen in Nijmegen. We hopen hiermee bewoners te inspireren om met hulp van de eetbare tuinengroep ook zoiets te realiseren. Nieuwsgierig?