Home » werkgroepen » Nieuwsbrief » Nieuwsbrief januari 2012

Nieuwsbrief januari 2012

Beste geïnteresseerde in Transition Town Nijmegen,

Via deze email willen we je op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen. Hieronder weer een lijst van de komende activiteiten en een terugblik op voorbije:

Iedere donderdagmiddag: Milieucentrum de Broeikas, Tweede Walstraat 19

Vrije inloop Bataaf

16:00 – 17:00 ‘Bataaf’ overleg over de ontwikkeling van de regionale munt voor Nijmegen en omgeving. Kom meedenken en/of praten. Zie ook: www.bataaf.nu en www.duif.nu

Zondagavond: filmavonden weer vanaf februari

 

Vanaf februari 2012 houden we maandelijks weer een filmavond. Zodra het programma bekend wordt, sturen we dat apart even toe.

Plannen:

Meat the truth
Reversing the irreversible
Smakelijk eten
Leven zonder geld
Heb je zelf een suggestie? Mail dan naar nijmegen@transitiontowns.nl

2 februari: TT café. De Klinker, van Broeckhuysenstraat 46 (iedere 1e donderdag van de maand)

Transitiecafé (maandelijks)

Thema: Een kleinschalige biologische zelfpluk tuin

Hans Weima vertelt over http://www.inhetvolleleven.nl/ een kleinschalige biologische tuin. In deze tuin groeien groente, kruiden, bloemen. Mensen kunnen lid worden van de tuin en zelf oogsten, naar eigen behoefte en voor eigen gebruik. De tuin is gelegen op een mooie plek naast een natuurgebied aan de Sint Jansbeek bij Vortum-Mullem, net onder Boxmeer.

Men kan kiezen om zelf te oogsten, het oogstabonnement, men kan ook kiezen voor een  groentekistabonnement.
Op de site staat een instructie van waar men op moet letten bij het oogsten.
Als de plannen doorgaan en Hans Weima gaat wonen in het meergeneratiewonenproject in Lent, dan gaat hij in Lent verder met zijn bedrijf!

Plannen: Het programma voor heel 2012 kunt u hier bekijken
21 januari: feestelijke opening Repair Café Nijmegen

Na twee succesvolle try-outs in 2011, is het Repair Café Nijmegen een feit. Op 21 januari om 11.45 uur wordt het café feestelijk geopend door wethouder (o.a.) Afval T. Tankir.
Ben je verhinderd? Geen nood, want voortaan is er iedere derde zaterdag een Repair Café. Inwoners van Nijmegen kunnen tussen 11.00 en 14.00 uur met hun kapotte spullen terecht in ‘het Atelier’ in het Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2.

Gereedschap en reparatiemateriaal zijn aanwezig evenals vrijwilligers met reparatiekennis op diverse gebieden die hulp bieden bij het repareren. Het Repair Café is ook bedoeld als ontmoetingsplaats, dus mensen die niets te repareren hebben zijn van harte welkom.

18 januari: biologisch en vegetarisch etentje (iedere 3e woensdag van de maand)

Ter bevordering van onderling contact en wederzijdse uitwisseling van ideeen en ter inspiratie houden we maandelijks een gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town Nijmegen en Lets leden.

Datum: 18 januari

Tijd: 18:30 (stipt!), inloop vanaf 18:00
Adres: bij Cecile (Lets nr. 137): Javastraat 47
Tel.: 3223110
Prijs: 5,- euro voor TTN mensen, 5 zonnetjes voor Lets leden

Wil je mee eten, geef je dan uiterlijk op maandag 16 januari.

 Kerngroep vergadering: nog geen datum, januari 2012

Kerngroepvergadering (maandelijks)
Ben je actief binnen TT Nijmegen of wil je dat worden, doe dan gerust een keer mee.

Mail als je mee wilt doen: nijmegen@transitiontowns.nl

De groep bestaat nu uit: Cecile (TT-café, ecoteams), Rieky (TT-café), Karla (eetbare tuinen, vervoer), Anita (Repair Café), Sietske (Bekendheid en PR)

Zie onze oude verslagen 

 


OPROEP:

  • Vrijwilligers gezocht voor het Repair Café: vooral voor reparaties aan kleine electrische apparaten en fietsen.
    Wil je meehelpen of ken je nog mensen die hiermee zouden willen helpen? Laat het ons weten, vele handen maken licht werk!
  • Transition Town Nederland organiseert regelmatig basistrainingen: het belangrijkste doel van de training is dat de deelnemers voldoende informatie, inspiratie en concrete handreikingen krijgen om een eigen Transition-initiatief (steviger) van de grond te krijgen.
  • Wie zijn stadstuin wil veranderen in een eetbare tuin kan nu terecht bij: wwww.eetbaarnijmegen.nl. Tevens bedoeld voor wie een openbare, gemeenschappelijke moestuin wil in zijn buurt.

Terugblik:

  • Eetbare tuinen: we hadden een gesprek met wethouder Van der Meer en met wooncorporatie Talis. Zie de laatste nieuwsbrief. Ook kwamen er al suggesties binnen om braakliggende stukken terrein in gebruik te nemen als moestuin.
  • TT café: Tim vertelde over zijn fruitcooperatie. Er kunnen nog mensen aan deelnemen. En ook over het inmaken van fruit door te wecken of jam te maken. Verslag
  • Op 19 november vond de 2e try-out van Repair Café Nijmegen plaats. Verslag en foto’s.

Plannen:

Ecoteam: Cecile kan het ecoteam in Oosterhout nog niet starten. Drie mensen hebben interesse, dat is te weinig. We zijn nog op zoek naar meer belangstellenden. Opgeven kan nog via het contactformulier.

Bataaf-geld: voorbereiden campagne voor ondernemers, professionalisering van de werkgroep (vrijwilligers welkom!)

Eetbare tuinen: binnenkort houden we een bijeenkomst voor wie actief wil worden. Meld je aan op de site: http://eetbaarnijmegen.nl

Heb je andere ideeën voor TT Nijmegen? Vul het contactformulier in of spreek ons aan op een TT café-avond.