Home » werkgroepen » Nieuwsbrief » Nieuwsbrief februari 2012

Nieuwsbrief februari 2012

Beste geïnteresseerde in Transition Town Nijmegen,

Via deze email willen we je op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen. Hieronder weer een lijst van de komende activiteiten en een terugblik op voorbije:

Iedere donderdagmiddag: Milieucentrum de Broeikas, Tweede Walstraat 19

Vrije inloop Bataaf

16:00 – 17:00 ‘Bataaf’ overleg over de ontwikkeling van de regionale munt voor Nijmegen en omgeving. Kom meedenken en/of praten. Zie ook: www.bataaf.nu en www.duif.nu

Zondagavond: filmavonden weer vanaf maart?

 

Vanaf maart 2012 hopen we maandelijks weer een filmavond te organiseren. Zodra het programma bekend wordt, sturen we dat apart even toe.

Plannen:

Meat the truth
Reversing the irreversible
Smakelijk eten
Leven zonder geld
Heb je zelf een suggestie? Mail dan naar nijmegen@transitiontowns.nl

1 maart: TT café. De Klinker, van Broeckhuysenstraat 46 (iedere 1e donderdag van de maand)

Transitiecafé (maandelijks)

Thema: tuinieren in bakken en bakjes
Romilda van der Wal vertelt over tuinieren op het balkon, of op het dak, op de vensterbank. 

Workshop: neem zelf een plastic bakje mee 
Voor een klein bedrag krijg je dit gevuld  met goede zaaigrond en zaadjes mee terug naar huis. Een paar weken later eet je je zelf geteelde sla.

Plannen: Het programma voor heel 2012 kunt u hier bekijken
18 februari: Repair Café Nijmegen (iedere 3e zaterdag van de maand)

Nieuw! Voortaan is de houtafdeling van het Hobbycentrum Oost open tijdens het Repair Café. Ingewikkelder hout-reparaties zijn nu ook mogelijk.
U kunt tussen 11.00 en 14.00 uur met uw kapotte spullen terecht in ‘het Atelier’ in het Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2.

Gereedschap en reparatiemateriaal zijn aanwezig evenals vrijwilligers met reparatiekennis op diverse gebieden die hulp bieden bij het repareren. Door goed te kijken en deels zelf aan de slag te gaan, doet u ervaring op en leert u zelf te repareren.
Een vrijwillige bijdrage na een succesvolle reparatie is zeer welkom.
Het Repair Café is ook bedoeld als ontmoetingsplaats, dus mensen die niets te repareren hebben zijn van harte welkom.

15 februari: biologisch en vegetarisch etentje (iedere 3e woensdag van de maand)

Ter bevordering van onderling contact en wederzijdse uitwisseling van ideeen en ter inspiratie houden we maandelijks een gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town Nijmegen en Lets leden.

Datum: 15 februari

Tijd: 18:30 (stipt!), inloop vanaf 18:00
Adres: bij Cecile (Lets nr. 137): Javastraat 47
Tel.: 3223110
Prijs: 5,- euro voor TTN mensen, 5 zonnetjes voor Lets leden

Wil je mee eten, geef je dan uiterlijk op maandag 13 februari.

 Kerngroep vergadering: 15 maart 2012: 15 – 17 uur

Kerngroepvergadering (maandelijks)
Ben je actief binnen TT Nijmegen of wil je dat worden, doe dan gerust een keer mee.

Mail als je mee wilt doen: nijmegen@transitiontowns.nl

De groep bestaat nu uit: Cecile (TT-café, ecoteams), Karla (eetbare tuinen, vervoer), Anita (Repair Café), Sietske (Bekendheid en PR), Maarten (Bekendheid en PR)en Marcel (Bekendheid en PR)

Zie onze oude verslagen 

 OPROEP:

 • Vrijwilligers gezocht voor het Repair Café: vooral voor reparaties aan kleine electrische apparaten en fietsen.
  Wil je meehelpen of ken je nog mensen die hiermee zouden willen helpen? Laat het ons weten, vele handen maken licht werk! Vind je het een leuk idee om in je eigen wijk een Repair Café te starten, dan helpen we je graag op weg.
 • Transition Town Nederland organiseert regelmatig basistrainingen: het belangrijkste doel van de training is dat de deelnemers voldoende informatie, inspiratie en concrete handreikingen krijgen om een eigen Transition-initiatief (steviger) van de grond te krijgen.
 • Wie zijn stadstuin wil veranderen in een eetbare tuin kan nu terecht bij: wwww.eetbaarnijmegen.nl. Tevens bedoeld voor wie een openbare, gemeenschappelijke moestuin wil in zijn buurt.
 • Er kunnen nog mensen meedoen in een nieuw te vormen ecoteam in Oosterhout/Lent. Bel dan met Cecile: 024-3223110 of via het contactformulier

Terugblik:

 • Eetbare tuinen: we hebben een eerste bijeenkomst gehad met geïnteresseerden in een gemeenschappelijke openbare moestuin. Zie het verslag hiervan.
 • TT café: Hans Weima vertelde over zijn kleinschalige zelfpluktuin. Mogelijk bezoeken we zijn tuin met de eetbare tuinengroep. Interesse? Meld je aan voor de mailinglijst.
 • Op 21 januari werd het Repair Café Nijmegen feestelijk geopend. De wethouder bleek vaardig achter de naaimachine!  Verslag en filmpje.
 • Op 31 januari kwam de kerngroep weer bij elkaar. Zie het verslag

Plannen:

 • Bataaf-geld: voorbereiden campagne voor ondernemers, professionalisering van de werkgroep (vrijwilligers welkom!)
 • Excursies: komend jaar willen we wat excursies organiseren. Hiervoor zullen we een open datumprikker gebruiken. Uitnodigingen hiervoor kunt u verwachten tussen de nieuwsbrieven door.
 • De nieuwe folder van TT Nijmegen is bijna klaar.

Suggesties voor excursies of andere ideeën voor TT Nijmegen zijn van harte welkom. Vul het contactformulier in of spreek ons aan op een TT café-avond.

Overig:

 • Eind maart komt In Transition 2.0 uit. Deze film is gemaakt door lokale filmers en Transition Towns van over de hele wereld. De rode draad in de film zijn de diverse, min of meer chronologische stadia die een ontwikkelende Transition Town meestal doorloopt. http://www.intransitionmovie.com: korte trailer
 • De 4e Landelijke genoegdag vindt plaats op 17 maart in Tilburg, en is mede georganiseerd door Transition Town Nederland. Voor iedereen die interesse heeft in duurzame verandering van onderop. Beperkt aantal plaatsen (200): je kan je nu al opgeven. De dag er na is er een TT Treffen voor actieve Transition Towners, ook in Tilburg.
 • Dit jaar houdt Lets Nijmegen een online foto-album bij van leuke transacties. Het begin is er