Home » werkgroepen » Nieuwsbrief » Nieuwsbrief augustus 2012

Nieuwsbrief augustus 2012

Beste geïnteresseerde in Transition Town Nijmegen,

Via deze email willen we je op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen. Hieronder weer een lijst van de komende activiteiten en een terugblik op voorbije:

Vanwege de zomer:


 Kerngroep vergadering: 28 augustus, 14.30 – 16.30 bij Karla
Kerngroepvergadering (6-wekelijks)
Ben je actief binnen TT Nijmegen of wil je dat worden, doe dan gerust een keer mee.Mail als je mee wilt doen: nijmegen@transitiontowns.nl

De groep bestaat nu uit: Cecile (TT-café, ecoteams), Karla (eetbare tuinen, vervoer), Anita (Repair Café en Filmgroep), Sietske (Bekendheid en PR), Maarten (Bekendheid en PR) en Marcel (Bekendheid en PR)

Zie onze oude verslagen 

Hieronder inspirerende activiteiten door derden georganiseerd
Lux debat: over de toekomst van Nijmegen op 26 juni

 

Uit de website: “De gemeente wil graag samen met u een nieuwe Stadsvisie ontwikkelen. In deze stadsvisie formuleert de gemeente haar plannen voor de stad in het jaar 2020. Hoe zou de stad er dan uit moeten zien? Wie wonen er dan in de stad en hoe gaat het met die bewoners? Waar hebben ze behoefte aan, wat willen ze doen en hoe zorgen we er als gemeente voor dat we dat tot stand kunnen brengen?

Dit debat gaat over de stad nu. Op basis van de nieuwe Stads- en Wijkmonitor en ander onderzoekmateriaal staan we stil bij Nijmegen. Dit doen we met deskundigen en over thema’s als samenredzaamheid, concurrentiekracht en stedelijke ontwikkeling. Hoe is de grote sociale cohesie van de jaren zestig te verklaren en moeten we daar naar terugverlangen? Is de creatieve stad al passé? Hoe heeft de stad zich ruimtelijk ontwikkeld? “

5-daagse cursus permacultuur in Groesbeek: 24 – 28 augustus

Proeven van een zoutig blaadje
Permacultuur School Nederland geeft een 5 daagse cursus. Geschikt voor een zeer diverse groep mensen. Bijvoorbeeld mensen die een opfrisser van hun permacultuur-kennis kunnen gebruiken, geïnteresseerd zijn in nieuwe ontwikkelingen en meer willen leren over aanleg en ontwerp van bostuinen, en over vaste planten, voor tuinen van allerlei formaat.

Een groot voordeel van tuinen waarin net als in de natuur vooral vaste planten groeien is dat ze op termijn veel minder onderhoud vragen dan tuinen gedomineerd door eenjarigen. Voedsel produceren en biodiversiteit kunnen goed samengaan. In de natuur vind je de meeste biodiversiteit in bosranden en aan oevers. Zo’n bosrand kun je oprekken tot een hele tuin: een stadstuin, een tuinderij of een groter voedselbos met hogere en lagere planten.

Deze training vindt plaats op bostuin Ketelbroek (0,8 hectare) bij Groesbeek. Je wordt door de ontwerper, Wouter van Eck, rondgeleid door bostuin Ketelbroek en de omgeving, met aandacht voor natuur, landschap en eetbare planten.

Meer over deze bostuin op: http://eetbaarnijmegen.nl/eetbaar-bos-ketelbroek-de-horst/

Roof garden, Arnhem
22 juni t/m 14 juli
Een maand lang een per fiets verplaatsbare publieke tuin die zelf alle benodigde energie opwekt in hartje Arnhem.

Roof Garden Arnhem is een plaats waar lokaal voedsel verbouwd en genuttigd wordt en een plaats die ruimte biedt voor ontspanning in de stad. Van 22 juni tot en met 14 juli is het dak van de parkeergarage aan de Langstraat een openbare tuin voor alle stadbewoners en in het speciaal de stadsbewoners die geen eigen buiten hebben. In deze periode vinden er tal van activiteiten plaats waarbij verschillende Arnhemse initiatieven betrokken zijn. Lees verder op: http://www.duurzameagenda.nl/txtpage.rxml?id=82790 en http://www.roofgardenarnhem.nl/, Langstraat 10, Arnhem

 OPROEP:

  • Vrijwilligers gezocht voor het Repair Café: vooral voor reparaties aan kleine electrische apparaten en fietsen, en aan kleding.
    Wil je meehelpen of ken je nog mensen die hiermee zouden willen helpen? Laat het ons weten, vele handen maken licht werk! Vind je het een leuk idee om in je eigen wijk een Repair Café te starten, dan helpen we je graag op weg.
  • Transition Town Nederland organiseert regelmatig basistrainingen: het belangrijkste doel van de training is dat de deelnemers voldoende informatie, inspiratie en concrete handreikingen krijgen om een eigen Transition-initiatief (steviger) van de grond te krijgen.
  • Wie zijn stadstuin wil veranderen in een eetbare tuinwwww.eetbaarnijmegen.nl. Tevens bedoeld voor wie een openbare, gemeenschappelijke moestuin wil in zijn buurt.
  • Er kunnen nog mensen meedoen in een nieuw te vormen ecoteam in Oosterhout/Lent. Bel dan met Cecile: 024-3223110 of via het contactformulier
Terugblik:

  • Eetbare tuinen:
    • Er waren drie permablitzes en er komen er nog een paar aan in de nazomer: wie nog mee wil doen, kan deze datumprikker bekijken en invullen. Interesse in workshops of wil je tuin-ervaringen delen? Meld je aan voor de mailinglijst.
    • In een workshop Buurtmoestuin voor Dukenburgers vertelde Reina Ester hoe zij de buurtmoestuin aan de Wisentstraat was gestart. Zie hier wat je allemaal al zelf kan doen als je een buurtmoestuin wil starten.
  • Repair Café:
    • Een van onze reparateurs was de mystery guest bij Hallo van TV Gelderland. Filmpje
    • Vrijwilligers van het Repair Café Nijmegen stonden met een kraampje op de Trots op uw wijk dag in het Willemskwartier. Mensen uit Hatert en het Willemskwartier toonden interesse voor het opstarten van een Repair Café in hun eigen wijk.
  • De film Off the grid is nu online te zien. Dit is een documentaire/road movie van Alexander Oey over vier kleine Amerikaanse leefgemeenschappen die in tijden van grote onzekerheid op zoek gaan naar een ideale samenleving, onafhankelijk van het huidige economische systeem. De filmmaker bezoekt enkele plekken in de VS waar men op verschillende manieren experimenteert met kleinschalige aanpak.
  • De nieuwe folder van TT Nijmegen is klaar. Je kunt hem hier downloaden en doorsturen. Je kan ook een stapeltje ophalen bij Karla Mulder (024 3229545)
  • Op 14 juni kwam de kerngroep bij elkaar, zie het verslag
Overig:

  • Er zijn leuke vacatures voor diverse TT-functies.
  • Suggesties voor excursies of andere ideeën voor TT Nijmegen zijn van harte welkom. Vul het contactformulier in of spreek ons aan op een TT café-avond of filmavond.
  • Transition Town Nijmegen doet mee aan http://power2nijmegen.ning.com/, een initiatief van de gemeente Nijmegen.
    “Nijmegen heeft de ambitie om in 2045 zelfvoorzienend te zijn in zijn energieverbruik. Daarom start de gemeente tot en met de zomer van 2012 het co-creatieproces ‘Power2Nijmegen’. De gemeente vraagt bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en andere deskundigen in de stad om in thema-werkgroepen op zoek te gaan naar manieren om er voor te zorgen dat Nijmegen in 2045 ongeveer 50 procent minder energie gebruikt, en de rest van zijn energie uit duurzame bronnen opwekt.”