Home » Lokaal » Voeding in en rond Nijmegen

Voeding in en rond Nijmegen

Onze overwegingen over voeding

Voedsel uit de regio
Klimaatverandering en de komende olieschaarste noodzaakt ons om voedsel dichter bij huis te verbouwen.  Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden duur en zijn zeer schadelijk voor de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit, wat kleinschalige, organische landbouw aantrekkelijker maakt. We kunnen toe met minder bestrijdingsmiddelen door kleinere velden, rotatieteelt en gewascombinaties. Tot slot biedt regionale landbouw meer flexibiliteit om de consequenties van klimaatverandering op te vangen. Kijk voor meer informatie op de pagina over de ‘voedselcrisis’: https://transitiontownnijmegen.nl/achtergrond/voedselcrisis

Stadslandbouw volgens de gemeente In haar ‘Actieplan klimaat 2008-2012’ stelt de gemeente Nijmegen zich tot doel om:

  • in en buiten de stad schooltuinen aan te leggen “met als doel leerlingen actief te betrekken bij streekgebonden voedselproductie”
  • streekproducten te bevorderen én de band tussen stad en platteland te versterken.

Nijmegen duurzaam gezond ‘Nijmegen duurzaam gezond’ is begonnen als een visiestuk dat een groep burgers begin 2008 aan de gemeenteraad heeft aangeboden. De doelstellingen van het visiestuk zijn:

  • “Bevordering van de consumptie van gezond voedsel in Nijmegen, en bevordering van gezonde eet- en leefgewoonten, met name bij jongeren.”
  • “De ecologische voetafdruk van de Nijmegenaren verkleinen door bevordering van de consumptie van seizoensgebonden en zo duurzaam mogelijk geproduceerd voedsel uit de omgeving.”
  • “Een nauwere verbinding tussen stad en platteland tot stand brengen, ter bevordering van een aangenaam en gezond leef- en werkklimaat in de regio.”

Inmiddels is er https://wijzijngroengezondeninbewegingnijmegen.nl/

Boeren in de regio Nijmegen In de regio is een heel scala aan organische boeren actief, waarvan een deel ook eigen ‘boederijwinkels’ heeft. Kijk voor een overzicht op de websites http://www.oregional.nl/ en http://www.rivier-land.nl/info/index.html
Op eetbaarnijmegen.nl/groentetassen vind je een overzicht van biologische groentetassen van boeren uit de buurt.
Op zaterdagochtend is er een deels biologische boerenmarkt op Kelfkensbos.

Nijmegen kent veel volkstuinverenigingen, zie het overzicht volkstuinen en inmiddels ook al een aantal buurtmoestuinen en zelfs voedselbossen. Sommige zijn openbaar toegankelijk.

Ook zijn er 2 ‘Voedselcoöperaties’ actief in Nijmegen. Zij kopen gezamenlijk voedsel in en distribueren het: de VOKO en Van Haver tot Gort (https://www.vanhavertotgort.nl/franchisers/4/gelderland) actief.

Deelgenoten tuinen. In Nijmegen hebben we er nu 2. In een CSA bedrijf  (community shared agriculture) betaalt de consument vooraf voor een jaarabonnement op de gewassen van de boer. Zo investeert de consument mee in het boerenbedrijf. CSA-bedrijven hebben een hoop voordelen. Het voedsel is lokaal, vers en goedkoop. Bovendien is het voor stadsmensen een gelegenheid om contact te maken met het platteland. De boer krijgt een hogere prijs voor zijn gewassen, raakt minder snel geïsoleerd en deelt het financiële risico met zijn klanten. Tot slot lenen CSA-bedrijven zich goed voor organische teelt (diversiteit, kleinschalig), omdat een vaste klantengroep nou eenmaal veel verschillende gewassen wilt eten. Deelgenotentuinen in Nijmegen

Klik op de titel om het item, groter en op een nieuw tabblad te bekijken. 

  • 27 april: moestuin manifestatie in Nijmegen
    Van de werkgroep eetbare tuinen oftewel eetbaarnijmegen.nl Wil je ook je eigen voedsel kweken? Doe tips op bij anderen en ga mee op een fiets- of wandeltocht in kleine groep op 27 april. We laten je per deel van Nijmegen zien wat er is aan buurtmoestuinen, volkstuinen, eetbare stadstuinen, deelgenotentuinen en schooltuinen. Hiertoe maakten we routes voor ...
  • Ad Lansink over het belang van duurzaamheid voor vrede en veiligheid
    Uit: Programma van de Nijmeegse Vredesweek, 15-23 september 2012Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk, zie het programmaboekje Om 20.00 uur in De Haard, Groenestraat 170: Presentatie door Ad Lansink over het belang van duurzaamheid voor vrede en veiligheid. Vragen, discussie. Onder auspiciën van de Gelderse Natuur- en Milieufederatie. Na de pauze: voordracht door Max Koffi, Africa in Motion, over Landroof in Afrika.  
  • ANDERE KOEK! – Over zwart goud en een eetbare stadsjungle : excursie
    https://www.vvm.info Excursie van Utrecht naar Belgische pioniers op het gebied van bodem en voedselproductie: ten eerste naar het demonstratieterrein van het Comité Jean Pain – de connaisseurs van de compostering – en ten tweede langs een verbazende eetbare privé achtertuin in de stad die ook doorgewinterde docenten uit de internationale permacultuur achterover doet slaan. Inclusief busreis (vertrek Utrecht ...
  • Behandeling petitie ‘Nijmegen gentechvrij’
    Op 22 juni om 17.30 uur zal de petitie ‘Nijmegen gentechvrij’ behandeld worden tijdens de Burgerronde van de gemeente Nijmegen (Stadhuis, Korte Nieuwstraat 6). Als we écht verder willen op de weg van verduurzaming, waarbij we samenwerken met denatuur en deze daardoor ook veilig stellen voor toekomstige generaties, dan zullen we nietmoeten schromen een luid en ...
  • Bijeenkomst werkgroep Eetbare tuinen
    We komen weer bij elkaar om: ervaringen van zomer 2010 uit te wisselen: – de permablitz acties bij Heleen, Heili, Marjolijn, Linda en mij – de permacultuur cursus in Keeken – andere ervaringen en vooral om plannen te maken voor het nieuwe seizoen. Wil je eventueel ook meedoen? Bel even met Karla: 3229545 Lees je ...
  • Brood
    Biologisch brood en broodbak-workshops en cursussen
  • Catering
    Biologische catering
  • Dierlijke producten
    Duurzame slagers, zuivelboerderijen, wildernisvlees
  • Donderdag Veggiedag Nijmegen
    moedigt Nijmegenaren aan minimaal één dag in de week, bijvoorbeeld donderdag, lekker vegetarisch of veganistisch te eten
  • Even onder de aandacht: dinsdag: Duuurzaamheidscafe en zaterdag: zadenruil
    De laatste nieuwsberichten: Onze agenda voor de komende 2 maanden:   Onze agenda voor de komende 2 maanden:
  • Houdbare producten
    VOedsel Kooperatie, Van haver tot gort en Biologisch meel
  • “Koken met noten en zaden” en “Koken met paddestoelen”
    Dominique start weer vegetarische kookcursussen met natuurvoeding dit najaar:
  • Kookworkshops
    kookworkshops met aandacht voor duurzaamheid
  • Plastic zakjes op groente en fruit afdeling
    Vraag supermarkten op hun groente en fruit afdelingen geen plastic zakjes aan te bieden
  • Samen eten
    Eet mee aan een gezamenlijke duurzame maaltijd
  • 7 maart: De plannen van Eetbaar Nijmegen en zadenruil
    MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op donderdagavond  7 maart a.s. weer een TRANSITIE CAFÉ in de Klinker, van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen. Inloop 19:15, start lezing 20:00 Deze avond staat in het teken van zelf je voedsel verbouwen: naast een zadenruil zullen drie gastsprekers van Eetbaar Nijmegen over hun plannen vertellen om Nijmegen tuin voor tuin ...
  • Uit eten
    Handige kaart met vegan en vegetarische filters; De Klinker en Crudo
  • Verse groentes en meer
    Boerenmarkt, landwinkels, zelfplukken, groentetassen, zuivelboerderijen, biologische en BD bedrijven, Kaart Eetbaar Nijmegen met initiatieven en bedrijven die voedsel telen, van buurtmoestuin tot oogstgenotentuin en voedselbos;
  • Voedselbank
    De vrijwilligers van Voedselbank Nijmegen verzamelen overgebleven voedsel en selecteren het. De mensen die het nodig hebben krijgen dit dan gratis mee. Zo helpen wij iedere week honderden mensen aan hun basisbehoefte!
  • Zelf voedsel telen / zelf oogsten
    Eetbaar Nijmegen, buurtmoestuin, oogstgenotentuin, voedselbossen

Tip: abonneer je op https://www.foodlog.nl/, kritische artikelen over voedsel en discussie onder leden van Foodlog, door iedereen te lezen.