Sociaal

Klik op de titel om het item, groter en op een nieuw tabblad te bekijken.

Blixem

Eetcafé, cadeauwinkel, webshop, catering. Ontmoeting met de samenleving

Bureau Wijland

Duurzame verbinding van mensen en organisaties met elkaar en met de samenleving

Buurkracht

Samen met buren je buurt mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger maken

Groene woongemeenschappen in Nijmegen en omgeving

Duurzame gemeenschappelijke woonprojecten

Samen eten

Eet mee aan een gezamenlijke duurzame maaltijd

Voedselbank

De vrijwilligers van Voedselbank Nijmegen verzamelen overgebleven voedsel en selecteren het. De mensen die het nodig hebben krijgen dit dan gratis mee. Zo helpen wij iedere week honderden mensen aan hun basisbehoefte!

Hieronder dezelfde lijst als hierboven, maar nu met meer informatie. Voor het geval je liever scrollend door de informatie bladert.

Klik op de titel om het item, groter en in nieuw tabblad te bekijken.

Blixem

Eetcafé, cadeauwinkel, webshop, catering. Ontmoeting met de samenleving

Groesbeekseweg 75-77 in Nijmegen.
Betaald parkeren.

BliXem is een eetcafé met cadeauwinkel en webshop aan de Groesbeekseweg in Nijmegen. U kunt hier met een klein gezelschap terecht, maar ook grotere groepen zijn van harte welkom. Reserveren wordt aangeraden. Seizoensmenu
Bekend vanwege zijn heerlijke eten, de gezellige sfeer en het verrassende assortiment cadeauartikelen.
Maar de echte kracht van BliXem zit ‘m in de mensen die er werken. Bij BliXem werken mensen met een beperking.
Het is een maatschappelijke onderneming waarin het ontmoeten van de samenleving staat centraal staat.

Maandag  9.00 – 21.00 uur 
 Dinsdag   9.00 – 21.00 uur
 Woensdag  9.00 – 21.00 uur
 Donderdag  9.00 – 21.00 uur
 Vrijdag   9.00 – 21.00 uur
 Zaterdag  9.00 – 21.00 uur
 Zondag       GESLOTEN 

Onder het motto ‘integratie op locatie’ verzorgt BliXem Catering lunches en lunchpakketten, luxe borrelhapjes en volledig verzorgde (bedrijfs)borrels, High Teas en High Wines, diners, koffietafels, buffetten en barbecues. U komt BliXem Catering tegen in bedrijven en organisaties, op bruiloften en partijen, festivals, themamarkten en andere evenementen.

Lees verder →


Bureau Wijland

Duurzame verbinding van mensen en organisaties met elkaar en met de samenleving

http://www.bureauwijland.nl/  en https://www.facebook.com/KleurrijkGroen/

Bureau Wijland is een advies- en projectbureau dat staat voor duurzame verbinding van mensen en organisaties met elkaar en met de samenleving. Bureau Wijland werkt daarbij met en voor overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties, belangenorganisaties en instellingen. Onze adviseurs weten wat er speelt in de samenleving en op lokaal niveau, en werken klantgericht en vraag gestuurd. Wij staan voor u klaar met maatwerk en met een groot netwerk van organisaties en instellingen binnen en buiten de regio.

Lees verder →


Buurkracht

Samen met buren je buurt mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger maken

samen aan de slag in jouw buurt
Buurkracht is de kracht die jij en je buren samen hebben. De kracht om samen de buurt mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger te maken. Lees wat anderen er al mee bereikten en ontdek vooral je eigen buurkracht!

 1. het begint met een goed idee
  In elke buurt leven er wel ideeën hoe de buurt leuker, groener, veiliger of gezelliger kan. Maar een goed idee is slechts het begin. Het komt pas tot leven als je er samen mee aan de slag gaat. Bijv. Maak een speeltuin voor de kids, pak eenzaamheid onder ouderen aan. Knap een buurthuis op, maak je straat schoon, regel gezamenlijke kortingen op zonnepanelen, leg een moestuin aan, begin een buurtbibliotheek… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 
 2. maak een activiteit Staat jouw geniale idee er nog niet tussen? Maak er dan snel zelf werk van. Of beter gezegd, maak er een activiteit van! Met slechts een paar kliks in de buurkracht-app wordt jouw idee een activiteit. Je geeft je idee een naam en vertelt kort wat de bedoeling is, en klaar! Oh nee, wacht, bijna…
 3. deel de activiteit met je buren
  Zonder buren geen buurkracht. Dus vergeet niet je activiteit te verspreiden in de buurt. Wederom, supersimpel met de buurkracht-app. “Ook als de buren de app (nog) niet hebben, kun je aan de slag”. Whatsapp, Facebook, SMS, e-mail… of loop gewoon even binnen, je buren zijn immers nooit ver weg.
 4. het is begonnen
  Zo gauw je genoeg buren verzameld hebt voor jouw activiteit, gaat het beginnen! Zo gauw de eerste stap is gezet zul je zien dat de buurkracht de rest doet. Kleine ideeën worden groot! Gluur maar eens bij deze buren en zie wat zij bereikten.
Lees verder →


Groene woongemeenschappen in Nijmegen en omgeving

Duurzame gemeenschappelijke woonprojecten

Zat Nijmegen al behoorlijk dik in de gemeenschappelijke woonprojecten (de Refter, het Dobbelmannklooster, de Grote Broek, om er maar een paar te noemen), de laatste tijd komen daar ook steeds meer superduurzame projecten bij.

Iewan

Foto Wen Versteeg

Na de oplevering van Iewan in 2015 was de eerste strowijk van Nederland een feit. Iewan staat voor Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Arnhem-Nijmegen en is het grootste strocomplex van Nederland. De Lentse wijk bestaat uit 24 wooneenheden die zijn opgetrokken uit stro, leem, hout en andere duurzame materialen. Naast de appartementen zijn er ook verschillende gemeenschappelijke ruimtes, waaronder ontmoetingsruimte De Kleine Wiel, een werkplaats, een voedselcoöperatie voor biologische producten, co-werkplek De Verdieping, logeerkamers en een wasruimte. In totaal wonen er 44 volwassenen en 7 kinderen bij Iewan, in verschillende samenstellingen: een- en tweepersoonshuishoudens, gezinnen, eenoudergezinnen en woongroepen.

Iewan heeft niet alleen voor duurzame en natuurlijke materialen gekozen, maar houdt ook rekening met energie, water en installaties voor verwarming en warm water. Zo wekken de 219 zonnepanelen ruim 100% van de energiebehoefte op en zijn de woningen niet op aardgas aangesloten zodat er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Regenwater wordt opgevangen voor de wasmachines en om planten water mee te geven. Al het afvalwater – grijs en zwart – wordt gezuiverd met een helofytenfilter: een systeem waarbij bacteriën die in rietplanten leven het vuile water zuiveren. Er is dan ook geen aansluiting op het riool nodig. Met het gezuiverde water worden de toiletten doorgespoeld. Hierdoor hoeft er geen drinkwater voor de wasmachines en de toiletten te worden gebruikt en dat levert een besparing van 50% drinkwater op.

De woningen worden verwarmd met een collectieve pelletkachel die de vloerverwarming voedt. Pelletkachels verbranden houtkorrels van geperst hout op zeer efficiënte wijze en met een bijzonder hoog rendement. De houtkorrels zijn gemaakt van afval uit de Duitse meubelindustrie. Warm water wordt bereid door restwarmte uit huis te hergebruiken via het ventilatiesysteem. De afgezogen lucht wordt als het ware ‘opgestapeld’ in een luchtwarmtepomp tot het 60 graden is.

Al deze maatregelen zorgen voor een prachtig ecologisch complex, met mooie, gezonde woningen die ook nog eens allemaal binnen de sociale huur vallen.


Woongemeenschap Eikpunt

Een jaar na de oplevering van Iewan trokken de eerste bewoners in woongemeenschap Eikpunt. Deze woongemeenschap ligt pal naast Iewan en is net als Iewan tot stand gekomen op initiatief van de bewoners zelf. De Eikpunters hebben helaas hun ambitie om de eerste kalk-hennepwijk van Nederland te worden moeten laten varen, maar de 40 sociale huurwoningen zijn zeer goed geïsoleerd en beschikken over zonnepanelen. In verwarming en warm water wordt voorzien door een all-electric warmtepompsysteem. Daarnaast zijn de binnenmuren afgewerkt met leem. Eikpunt heeft ook nog negen koopwoningen die met natuurlijke materialen zijn gebouwd.

De tuinen rondom, waarin ook de stukken openbare ruimte zijn meegenomen, worden als voedselbos aangelegd en middels permacultuur in zelfbeheer onderhouden.


Nijmeegse stadsnomaden

Na enkele jaren op een gekraakt universiteitsterrein aan de d’Almarasweg zijn de Nijmeegse stadsnomaden ook al in Lent neergestreken. De twaalf nomaden kunnen tijdelijk gebruik maken van een terrein waar waarschijnlijk uiteindelijk woningbouw komt. De woningen van de stadsnomaden bestaan uit campers, woonwagens en tiny houses. Ze willen zo duurzaam mogelijk leven en experimenteren met nieuwe en ouderwetse oplossingen. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen en ze leggen hun eigen helofytenfilter aan. Hergebruik, zero-waste en DIY zijn kernbegrippen. Via Facebook en Marktplaats komen ze aan gratis materialen zoals vlonders, stoeptegels, containers en hout. In de planning staat een eetcafé met gerechten die bereid zijn uit onverkochte producten van supermarkten. De stadsnomaden gaan graag de verbinding met de buurt aan, bijvoorbeeld door lezingen en filmavonden te organiseren, om zo mensen te inspireren op het gebied van duurzame initiatieven. Ook willen ze yogaworkshops, muziekavonden en kunstprojecten gaan organiseren om mensen samen te brengen en ideeën en kennis uit te wisselen.


Het groene kloosterhuis in Sint Agatha

Sinds oktober 2017 is in Klooster Sint Agatha (gemeente Cuijk, 16 kilometer onder Nijmegen) een woon/werkgroep van vier personen neergestreken. Een pril project dus, maar met stevige plannen. Noodgedwongen vertrokken uit het Franciscaans Milieuproject in Stoutenburg, zal hier de doorstart plaatsvinden. Geïnspireerd wonen en werken op een milieuvriendelijke basis in een kloosterritme. De woonconstructie is bijzonder: huur van een deel van het langst-onafgebroken-bewoonde klooster van Nederland (sinds 1372).
Vanaf april zal de Kloosterherberg (voorheen bezoekerscentrum van het klooster) open zijn, met biologische en vegetarische kaart: koffie, thee, kloosterkoek, taart, lunch en wie weet nog meer. Ook wordt een biologische moestuin aangelegd. Thee wordt gemaakt van kruiden uit eigen kruidentuin. Na een verbouwing in het klooster hopen de vier de groep te kunnen uitbreiden, en in ieder geval ook logies te bieden. Voor activiteiten als tuinweken en retraites, maar ook voor voorbijtrekkende wandelaars en fietsers, of vrijwilligers. Het groene kloosterhuis wil zich op deze plek met liefde voor natuur en mensen inzetten om een groen leven te leven en ervan uit te delen.
www.hetgroenekloosterhuis.nl / facebookgroep Het groene kloosterhuis


Zet je dromen in de steigers

Ook plannen om duurzaam en gemeenschappelijk te gaan wonen? Maar geen idee hoe je dat aan moet pakken en waar je moet beginnen? Bureau Viertel, ontstaan vanuit Iewan, organiseert op 3 februari de startbijeenkomst Zet je dromen in de steigers . In deze startbijeenkomst kom je te weten hoe jouw project van de grond komt. Je krijgt handvatten en concrete tips, maar hoort ook wat je beter kunt laten. Tijdens een matchmaking-sessie worden losse dromer gekoppeld aan mededromers of aan prille groepen die uitbreiding zoeken.

Vanaf maart gaat de Zet je dromen in de steigers-Academy van start. Per maand ga je een middag lang aan de slag met een thema dat van belang is om je eigen woonproject op te kunnen zetten. De nadruk ligt op een praktische aanpak, met ruimte voor vragen en het delen van ervaringen. Waar nodig worden gastspecialisten ingeschakeld. Je kunt mixen en matchen om precies datgene te leren waar je behoefte aan hebt, of het hele programma volgen.

 • Maart: Zonder visie ben je nergens
  Hoe schrijf je een goede visie? Welke onderwerpen moeten daar zeker in staan en welke juist niet? Wat is het verschil tussen een interne en externe visie? Welke rol speelt PR in deze fase en hoe kun je dat aanpakken?
 • April: De toekomstige bewoner en de groep
  Hoe vind je toekomstige bewoners en hoe ga je die bij het project betrekken? Hoe stel je een goed bewonersprofiel op? Hoe blijft de groep betrokken en enthousiast?
 • Mei: Dromen op de vierkante meter
  Een Programma van Eisen maken: hoe doe je dat? Wat moet er in en hoe specifiek moet je zijn? Van welke wetten en regels moet je op de hoogte zijn?
 • Juni: Besluiten met plezier
  Welke besluitvormingsmodellen zijn er en welke passen het beste bij jullie groep? Hoe kun je efficiënt vergaderen? En kan het dan ook nog gezellig zijn?
 • September (1): Van niets naar eco
  Duurzame toepassingen en installaties voor nieuwbouw. Wat is de duurzaamste oplossing en is die haalbaar? Wat zijn de nieuwe technieken en zijn die interessanter dan low tech-oplossingen?
 • September (2): Van oud naar eco
  Duurzaam renoveren: hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden en wat is er mogelijk?
 • Oktober: Help? Wie bouwt er mee?
  Zelf (mee)bouwen, hoe regel je dat? Met wie ga je samenwerken en hoe ziet dat eruit? Waar en hoe vind je vrijwilligers om mee te bouwen?
 • November (1): Hoe ga je dat kopen?
  Financieringsvormen (koop/vrije sector): welke mogelijkheden zijn er? Hoe krijg je je plan haalbaar?
 • November (2): Hoe ga je dat huren?
  Financiering en zelfbeheer (sociale huur): wat betekent het als de woningcorporatie financier is? Wat houdt zelfbeheer in en hoe ziet dat er in de praktijk uit?
 • December: Vrijwillig versus professioneel
  Hoe werk je samen met aannemers, ambtenaren en woningcorporaties? Wat zijn de verschillende belangen en hoe verenig je die? Hoe bereid je je voor op onderhandelingen?

Meer informatie over de bijeenkomsten vind je op bureauviertel.nl.

Lees verder →


Samen eten

Eet mee aan een gezamenlijke duurzame maaltijd

Vegan friendly, de laatste donderdag van de maand

Donderdag Veggiedag moedigt Nijmegenaren aan minimaal één dag in de week lekker vegetarisch of veganistisch te eten. Op deze manier kan zowel de individuele als de gemeentelijke ecologische voetafdruk verkleind worden en zo bijdragen aan de Nijmeegse ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Donderdag Veggiedag’ is in 2009 in Gent, België, gestart door EVA en vindt al in meerdere Europese steden navolging. Nijmegen haakt als eerste Nederlandse gemeente aan bij dit Belgische initiatief! Dit is een samenwerking tussen Milieucentrum De Broeikas, Vegan Friendly Nijmegen en Transition Town Nijmegen.

Begonnen in 2015 als Vegetarische Donderdag Nijmegen. Sinds oktober 2018 is de naam veranderd in Donderdag Veggiedag, omdat het nu uitdrukkelijk ook om Vegan Friendly gaat.

Elke laatste donderdag van de maand gaan we uit eten met een groep bij een restaurant dat voldoet aan onze vuistregel, dat een derde deel van de gerechten vegetarisch moet zijn plus minimaal 2 vegan gerechten. Wil je mee? Houd de agenda in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief. De Grruunn, de groene nieuwsbrief, verschijnt elke maand. Je wordt als eerste op de hoogte gesteld van nieuwe ontwikkelingen en je hebt voorrang bij de activiteiten die we organiseren.

Samen eten aan een buurttafel met duurzame voeding

Eet mee aan een buurttafel waar duurzame voeding centraal staat. Dit wel voor eigen rekening, zoals:

 • buurttafel van Tuin Tot Bord (groentes geteeld door buurtbewoners, in de moestuin achter het buurthuis; bereid door andere buurtbewoners)
 • Huiskamerrestaurantje Aan Tafel in Aldenhof (biologische groentes)
 • Lovingly Wholesome (veganistisch) in woongemeenschap Eikpunt, Lent
 • Viva Las Vegan huiskamer restaurant: eens per maand in kleine groep vanaf 19.00 tot 20.00/20.30 op de Waldeck Pyrmontsingel 18.

De Klinker

Van Broeckhuysenstraat 46 6511 PK Nijmegen 024-3605208 klinker(a)grotebroek.nl

De Klinker

Openingstijden: Soepcafé woensdags vanaf 18:30u. Dagcafé zaterdags van 12:00u tot 17:30u. Eetcafé zaterdags & zondags vanaf 18:30u.

Politiek café de Klinker is de ontmoetingsruimte van de Grote Broek. Het is een biologisch, veganistisch (vegetarisch) eetcafé, waar vergaderingen, info-avonden en filmvertoningen plaats kunnen vinden en dat daarnaast ruimte biedt aan een anarchistische bibliotheek.

De Klinker wordt volledig gerund door vrijwilligers en is non-profit. Met eventuele winst worden sympathieke acties en projecten door het hele land gesteund.

Door de week is De Klinker beschikbaar voor vergaderingen, info- en filmavonden. Op woensdagen is er een soepcafé , waarna ook vaak info en discussie volgt, of een film wordt vertoond.

Op zaterdagmiddag is het dagcafé geopend en wordt je voorzien van tosti’s, taart, koffie, thee en een krant, of een boek uit de anarchistische bibliotheek.

Op zaterdag- en zondagavond is het eetcafé vanaf 18:30u geopend en wordt er om 19:00u een betaalbare drie-gangen maaltijd geserveerd. In de even weken kun je ook op vrijdagavond op 19:00u in de Klinker eten. Dan wordt de maaltijd door Mulawan bereid en gaat de opbrengst naar migranten in nood. Reserveren voor het eten is noodzakelijk (behalve voor soepcafé) en kan op de dag zelf via 024-3605208 of door even binnen te lopen.

INLOOP-LUNCHCAFÉ

Iedere eerste dinsdag van 11.00 tot 15.00 wordt er in De Klinker een gezellig lunchcafé gerund door mensen met een psychiatrische diagnose. Het café is open voor iedereen en juist ook bedoeld als ontmoetingsplek voor mensen met en zonder diagnose. Er worden heerlijke broodjes gemaakt, en er zijn ook regelmatig discussies en lezingen over o.a. een kritische kijk op de psychiatrische zorg.

 

Lees verder →


Voedselbank

De vrijwilligers van Voedselbank Nijmegen verzamelen overgebleven voedsel en selecteren het. De mensen die het nodig hebben krijgen dit dan gratis mee. Zo helpen wij iedere week honderden mensen aan hun basisbehoefte!

Wist u dat we in Nederland ieder jaar heel veel voedsel weggooien? Er belandt jaarlijks voor bijna 5 miljard euro aan voedsel in de vuilnisbak. Enorm zonde natuurlijk! Zeker als je weet dat er veel mensen zijn die dit heel goed kunnen gebruiken.

Wij verdelen de rest

De Voedselbank gaat deze verspilling tegen. En verdeelt het voedsel onder de mensen die het nodig hebben. Want die zijn er genoeg! De vrijwilligers van Voedselbank Nijmegen verzamelen overgebleven voedsel en selecteren het. De mensen die het nodig hebben krijgen dit dan gratis mee. Zo helpen wij iedere week honderden mensen aan hun basisbehoefte!

In Nijmegen en de gemeente Overbetuwe delen wij op zeven locaties voedselpakketten uit. Op dit moment zijn daarbinnen zo’n 150 vrijwilligers voor de voedselbank actief. Zij werken in groepen die allemaal een eigen taak hebben en onder leiding staan vaneen coördinator. De Voedselbank Nijmegen betrekt wekelijks voedsel van de Regionale Voedselbank Arnhem. Daarnaast kunnen wij rekenen op de (rest)producten van vele grote en kleine ondernemers. 

Alle klanten die voldoen aan de criteria voor voedselhulp worden welkom geheten bij de Voedselbank Nijmegen. Zij ontvangen in principe wekelijks een voedselpakket als aanvulling op hun eigen inkoop van voedsel. Daarbij streven we naar een verantwoorde samenstelling voor voedzaam, gezond en lekker eten, en proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de gezinssamenstelling en speciale eisen (zoals allergieën).  Mocht de hoeveelheid uit te delen voedsel onder druk komen, dan blijven we naar rato eerlijk verdelen onder onze klanten.

Onze huisregels:

De maximale periode van voedselhulp is officieel drie jaar. De klant geeft in principe zelf aan als de hulp niet meer nodig is. Daarnaast toetsen we de situatie van klanten in de regel na een half jaar, en verder waar wij dat nodig achten. Na maximaal 18 maanden is er nog een toetsing doordat men zich opnieuw moet aanmelden voor verlenging.

In  bijzondere situaties waarin de levensomstandigheden onvoldoende verbeterd zijn, kan de Intake beoordelen of verlenging na drie jaar tijdelijk mogelijk is.

Lees verder →


Translate »

Pin It on Pinterest