Kinderen

Klik op de titel om het item, groter en op een nieuw tabblad te bekijken. 

Eco-schools

eco-schools: verschillende scholen gaan intensief aan de slag met intensief aan de slag met verschillende thema’s, zoals Afval & Grondstoffen, Communicatie, Groen en Energie.

Struin

Naschoolse opvang in de natuur

WaalWoeMi: Go wild aan de Waal!

activiteiten de Bastei, Dijkmagaziujn Beuningen en bezoekerscentrum De Grote Rivieren

Hieronder dezelfde lijst als hierboven, maar nu met meer informatie. Voor het geval je liever scrollend door de informatie bladert.

Klik op de titel om het item, groter en in nieuw tabblad te bekijken.

Eco-schools

eco-schools: verschillende scholen gaan intensief aan de slag met intensief aan de slag met verschillende thema’s, zoals Afval & Grondstoffen, Communicatie, Groen en Energie.

https://debastei.nl/nl/nieuws/2017/green-capital-nijmegen-aan-de-slag-met-eco-schools

In het kader van het Green Capital-jaar worden scholen door de gemeente en door De Bastei uitgenodigd om met Eco-Schools aan de slag te gaan. 

Eerste scholen zijn gestart

In december 2016 volgden drie medewerkers van De Bastei de training tot accountmanager van Eco-Schools. Sindsdien zijn ze hard aan het werk gegaan en inmiddels zijn basisscholen De Meander en De Sterredans onder begeleiding van De Bastei gestart met Eco-Schools. De Meander heeft, in het bijzijn van wethouder Harriët Tiemens, op 7 april jl. de intentieverklaring ondertekend waarbij de school bekend heeft gemaakt dat zij zich de komende periode intensief gaan inzetten op de thema’s Afval & Grondstoffen en Energie. Directeur Harry Gubbels licht toe: “Nu en in de toekomst willen we goed zorgen voor Nijmegen en omgeving. De kinderen van nu kunnen al zorgen voor de kinderen van de toekomst.”

Op vrijdag 2 juni jl. is door het Eco-team van de Sterredans de intentieverklaring ondertekend. Zij deden dit tijdens de weekafsluiting, waarbij alle leerlingen van de school aanwezig zijn. Om voor alle leerlingen duidelijk te maken wat het Eco-team is en waar de school zich voor gaat inzetten, hadden zij een toneelstukje voorbereid. De Sterredans gaat zich inzetten op de thema’s Groen, Afval & Grondstoffen en Communicatie. Docent Theo Hendriks vertelde dat de school al een beetje ‘eco’ is. Het dak van de school ligt vol met zonnepanelen en de leerlingen doen ieder jaar mee aan het project Groene Voetstappen, waarbij leerlingen te voet of te fiets naar school komen.

Binnenkort gaat ook de Prins Mauritsschool van start in Nijmegen.

Ondersteuning vanuit de gemeente en een blik op de toekomst

De kop is eraf en de eerste ervaringen zijn positief. Niet alleen reageren veel onderwijsinstellingen direct enthousiast over de mogelijkheid om duurzaamheid te integreren in hun identiteit, ook gemeente Nijmegen omarmt het keurmerk. Als doelstelling stelt de gemeente dat elf Nijmeegse onderwijsinstellingen voor het einde van het Green Capital-jaar (2018) deze uitdaging aangaan. En als steuntje in de rug krijgen minimaal de eerste negen basisscholen en eerste twee voorgezet onderwijs-instellingen de begeleiding hiervoor kosteloos vanuit De Bastei.

Als extra uitdaging streeft De Bastei ernaar dat in de nabije toekomst de Nijmeegse jeugd hun gehele onderwijscarrière op een Eco-School kan doorbrengen. Daarmee zou het Green Capital-jaar voor het Nijmeegse onderwijs een duurzame groene erfenis opleveren.

Lees verder →


Struin

Naschoolse opvang in de natuur

Struin staat voor milieubewuste opvang en biologische consumpties. De kinderen worden per groepsfiets en bakfiets vervoerd waardoor het milieu ontzien wordt. In onze gehele bedrijfsvoering houden wij rekening met het milieu en de gezondheid van uw kind. We eten uitsluitend biologisch en dus onbespoten voedsel.

Struin gebruikt tweede hands kleding als reservekleding, er zijn gebruikte mappen in ons kantoor. Er worden alleen recyclede papieren en enveloppen gebruikt. Struin koopt in bij WAAR (fair trade) en het Groene Hert, Nijmegen. De potloden zijn zelfs recycled! 

Wij geloven dat kinderen zich het beste ontwikkelen door te spelen in de wildere natuur. We zien dat kinderen hier vrolijk en blij van worden.
Wij weten dat spelen in de natuur bijdraagt aan de verbondenheid met de natuur en we zijn ervan overtuigd dat deze verbondenheid bijdraagt aan natuurbehoud.
Onze droom: een duurzame aarde als gezonde leefomgeving voor alle soorten. Ons streven is dan ook onze aarde zo goed mogelijk door te kunnen geven aan volgende generaties.

Zo startte Matthijs de Gruijter in 2007 met Struin. Met een klein groepje en één Struin-fiets ging hij op pad. Het werd een succes. Struin groeide en ontwikkelde zich in 10 jaar tijd tot een natuur pedagogisch centrum voor kinderen. Met een team van 40 hoogopgeleide medewerkers, wordt er natuur-kinderopvang geboden aan ongeveer 450 kinderen in Nijmegen e.o. Vanuit vijf verschillende afdelingen wordt uitgeweken naar diverse natuurgebieden.

Lees verder →


WaalWoeMi: Go wild aan de Waal!

activiteiten de Bastei, Dijkmagaziujn Beuningen en bezoekerscentrum De Grote Rivieren

De Bastei, Dijkmagazijn Beuningen en Bezoekerscentrum De Grote Rivieren bieden kinderen en jongeren (en ook volwassenen) het hele jaar door buitenactiviteiten in het rivierengebied in en rond Nijmegen.

De ruige natuur langs de Waal daagt kinderen uit om hun oerwensen te beleven: van koken op kampvuur tot het bouwen van een hut. Van schatten zoeken tot mijmeren. De natuur die tegen een stootje kan leert kinderen zelf tegen een stootje te kunnen. 

Kijk voor het WaalWoeMi-programma op de activiteitenkalenders van de drie deelnemende organisaties:

Activiteiten De Bastei (alleen kinderen)

Activiteiten Dijkmagazijn Beuningen (kinderen en volwassenen)

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren (idem)

Voor een idee van de activiteiten (dit is een plaatje)
Kinderen

 

 

Lees verder →


Translate »

Pin It on Pinterest