Bouwen en wonen

Klik hier voor onze overwegingen

Wat kun je doen als burgers van Nijmegen in en rondom je eigen of (huur)woning om je olie/energieverbruik en CO2 uitstoot te verminderen? Hieronder volgen suggesties die de gemeente Nijmegen in haar klimaatplan voorstelt:

 • Energie besparen in je woning
  • Je kunt aandringen bij de gemeente en je woningbouwcorporatie om afspraken te maken over energiezuinige renovaties
  • Je kunt informatie inwinnen bij het loket ‘duurzaam wonen’ van de gemeente
  • Je kunt energiebesparende maatregelen nemen die zich binnen 15 jaar terugverdienen, zoals het isoleren van je woning.

Daarnaast kun je zelf nog andere ideeën bedenken, zoals:

 • Duurzaam (ver)bouwen:
  • Je woning duurzaam renoveren
  • Gebruiken van duurzame bouwmaterialen zoals stro, aarde en niet teveel hout. Kijk bijvoorbeeld op www.aardehuis.nl en www.strobouw.nl
  • Bij nieuwbouw streven naar een huizenblok / eco-dorp met klimaatneutrale woningen
 • Energie besparen:
  • Je eigen energie- en CO2 voetafdruk en energielabel van je woning (laten) bepalen en voor jou haalbare maatregelen bedenken om deze voetafdruk te verkleinen.
  • Alleen energiezuinige huishoudelijke apparaten en oplaadbare batterijen kopen en gebruiken
  • Je kunt een screensaver op je pc of laptop installeren
  • Je kunt spaarlampen en led verlichting aanbrengen en sluipstroom voorkomen door stekkerblokken te gebruiken.
  • als je een tuin hebt, daarin groente, kruiden en fruit kweken volgens de permacultuur methode
 • Zelf duurzame energie opwekken:
  • zonnepanelen, zonneboilers en/of warmtepompen met subsidie op je dak of een muur (laten) plaatsen
  • deelnemen aan projecten van je groene energiebedrijf of een organisatie uit de regio Nijmegen om windenergie (of andere duurzame energie) te produceren
 • Duurzaam inkopen van spullen
  • groene stroom en groen gas inkopen bij Nederlandse energieleveranciers die alleen duurzame energie in- en verkopen
  • streekproducten kopen
  • voor hergebruik producten aanbieden aan en kopen in kringloopwinkels
  • duurzame inrichting van woningen

Klik op de titel om het item, groter en op een nieuw tabblad te bekijken.

Buurkracht, Duurzaam Hees

informeert inwoners van Hees over verduurzaming van hun woning.

DNA in de Bouw

Kennisnetwerk van organisaties tbv duurzaam en gezond bouwen

Ervaringen particulier met renovatie tussenwoning uit 1958

zeer energiezuinige tussenwoning uit 1958 met alleen infraroodverwarming bij zeer goede isolatie

Groene woongemeenschappen in Nijmegen en omgeving

Duurzame gemeenschappelijke woonprojecten

Loket Duurzaam Wonen Plus

advies voor verduurzaming van uw woning

Hieronder dezelfde lijst als hierboven, maar nu met meer informatie. Voor het geval je liever scrollend door de informatie bladert.

Klik op de titel om het item, groter en op een nieuw tabblad te bekijken.

Buurkracht, Duurzaam Hees

informeert inwoners van Hees over verduurzaming van hun woning.

www.facebook.com/DuurzaamHees
Duurzaam Hees informeert inwoners van Hees over verduurzaming van hun woning. Daarnaast willen we via campagnes in samenwerking met Buurkracht duurzame oplossingen in hapklare brokken opdienen om de stap om over te gaan tot actie te verkleinen.

Lees verder →


DNA in de Bouw

Kennisnetwerk van organisaties tbv duurzaam en gezond bouwen

DNA in de bouw staat voor transitie in de bouw vanuit de basis, de kern, de DNA. Intelligent bouwen heeft de toekomst. Kennis en techniek zijn ontwikkeld om duurzame gezonde gebouwen te maken zonder behoefte aan fossiele energie én betaalbaar. De noodzaak is er. DNA in de bouw wil taboes doorbreken. Kennis ontsluiten. Een voortouw nemen op weg naar een energieneutrale duurzame leefbare regio Arnhem Nijmegen en daarbuiten. Het kan!

DNA in de Bouw is een kennisnetwerk van organisaties en heeft de volgende doelstellingen:

 1. Duurzaam, gezond en energie-efficiënt bouwen, renoveren en onderhoud regionaal stimuleren en versnellen.
 2. Bijdragen aan integrale samenwerking van de regionale bouwkolom, dan wel te komen tot een duurzame, klimaat- en energieneutrale, gezonde leefomgeving die zijn waarde behoudt.

De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door:

 • Een platform te bieden voor bedrijven en organisaties die dit doel ondersteunen;
 • Een kennisnetwerk te vormen voor het delen en ontwikkelen van kennis over duurzaam, energie-efficiënt bouwen, renoveren en onderhoud.
 • De belangen van de leden te behartigen in de markt en in de bredere maatschappelijke context.
Lees verder →


Ervaringen particulier met renovatie tussenwoning uit 1958

zeer energiezuinige tussenwoning uit 1958 met alleen infraroodverwarming bij zeer goede isolatie

Sinds 2016 is mijn tussenwoning uit 1958 in Nijmegen gasloos en energiezuinig. Dat was een hele renovatie in 2015, met uitloop in 2016 voor de afwerking. Daarna heb ik zelf nog kleine maatregelen genomen, waarvan ik ze achteraf gezien wel eerder had willen zetten. Zo klein, vaak goedkoop en met effect. Ik zette ze bij elkaar op Doe-het-zelf, ook een duurzaam huishouden/leefstijl helpt energieverbruik te verminderen. In korte video’s legt Eddy van Haren belangrijke elementen uit (buitenisolatie met houtwol vs EPS; WTW; ventilatie badkamer etc.)

Zie ook https://duurzamehuizenroute.nl/woning/tussenwoning-1958-nijmegen

 

 

Lees verder →


Groene woongemeenschappen in Nijmegen en omgeving

Duurzame gemeenschappelijke woonprojecten

Zat Nijmegen al behoorlijk dik in de gemeenschappelijke woonprojecten (de Refter, het Dobbelmannklooster, de Grote Broek, om er maar een paar te noemen), de laatste tijd komen daar ook steeds meer superduurzame projecten bij.

Iewan

Bouwen en wonen

Foto Wen Versteeg

Na de oplevering van Iewan in 2015 was de eerste strowijk van Nederland een feit. Iewan staat voor Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Arnhem-Nijmegen en is het grootste strocomplex van Nederland. De Lentse wijk bestaat uit 24 wooneenheden die zijn opgetrokken uit stro, leem, hout en andere duurzame materialen. Naast de appartementen zijn er ook verschillende gemeenschappelijke ruimtes, waaronder ontmoetingsruimte De Kleine Wiel, een werkplaats, een voedselcoöperatie voor biologische producten, co-werkplek De Verdieping, logeerkamers en een wasruimte. In totaal wonen er 44 volwassenen en 7 kinderen bij Iewan, in verschillende samenstellingen: een- en tweepersoonshuishoudens, gezinnen, eenoudergezinnen en woongroepen.

Iewan heeft niet alleen voor duurzame en natuurlijke materialen gekozen, maar houdt ook rekening met energie, water en installaties voor verwarming en warm water. Zo wekken de 219 zonnepanelen ruim 100% van de energiebehoefte op en zijn de woningen niet op aardgas aangesloten zodat er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Regenwater wordt opgevangen voor de wasmachines en om planten water mee te geven. Al het afvalwater – grijs en zwart – wordt gezuiverd met een helofytenfilter: een systeem waarbij bacteriën die in rietplanten leven het vuile water zuiveren. Er is dan ook geen aansluiting op het riool nodig. Met het gezuiverde water worden de toiletten doorgespoeld. Hierdoor hoeft er geen drinkwater voor de wasmachines en de toiletten te worden gebruikt en dat levert een besparing van 50% drinkwater op.

De woningen worden verwarmd met een collectieve pelletkachel die de vloerverwarming voedt. Pelletkachels verbranden houtkorrels van geperst hout op zeer efficiënte wijze en met een bijzonder hoog rendement. De houtkorrels zijn gemaakt van afval uit de Duitse meubelindustrie. Warm water wordt bereid door restwarmte uit huis te hergebruiken via het ventilatiesysteem. De afgezogen lucht wordt als het ware ‘opgestapeld’ in een luchtwarmtepomp tot het 60 graden is.

Al deze maatregelen zorgen voor een prachtig ecologisch complex, met mooie, gezonde woningen die ook nog eens allemaal binnen de sociale huur vallen.


Woongemeenschap Eikpunt

Bouwen en wonen

Een jaar na de oplevering van Iewan trokken de eerste bewoners in woongemeenschap Eikpunt. Deze woongemeenschap ligt pal naast Iewan en is net als Iewan tot stand gekomen op initiatief van de bewoners zelf. De Eikpunters hebben helaas hun ambitie om de eerste kalk-hennepwijk van Nederland te worden moeten laten varen, maar de 40 sociale huurwoningen zijn zeer goed geïsoleerd en beschikken over zonnepanelen. In verwarming en warm water wordt voorzien door een all-electric warmtepompsysteem. Daarnaast zijn de binnenmuren afgewerkt met leem. Eikpunt heeft ook nog negen koopwoningen die met natuurlijke materialen zijn gebouwd.

De tuinen rondom, waarin ook de stukken openbare ruimte zijn meegenomen, worden als voedselbos aangelegd en middels permacultuur in zelfbeheer onderhouden.


Nijmeegse stadsnomaden

Bouwen en wonen Na enkele jaren op een gekraakt universiteitsterrein aan de d’Almarasweg zijn de Nijmeegse stadsnomaden ook al in Lent neergestreken. De twaalf nomaden kunnen tijdelijk gebruik maken van een terrein waar waarschijnlijk uiteindelijk woningbouw komt. De woningen van de stadsnomaden bestaan uit campers, woonwagens en tiny houses. Ze willen zo duurzaam mogelijk leven en experimenteren met nieuwe en ouderwetse oplossingen. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen en ze leggen hun eigen helofytenfilter aan. Hergebruik, zero-waste en DIY zijn kernbegrippen. Via Facebook en Marktplaats komen ze aan gratis materialen zoals vlonders, stoeptegels, containers en hout. In de planning staat een eetcafé met gerechten die bereid zijn uit onverkochte producten van supermarkten. De stadsnomaden gaan graag de verbinding met de buurt aan, bijvoorbeeld door lezingen en filmavonden te organiseren, om zo mensen te inspireren op het gebied van duurzame initiatieven. Ook willen ze yogaworkshops, muziekavonden en kunstprojecten gaan organiseren om mensen samen te brengen en ideeën en kennis uit te wisselen.


Het groene kloosterhuis in Sint Agatha

Bouwen en wonen Sinds oktober 2017 is in Klooster Sint Agatha (gemeente Cuijk, 16 kilometer onder Nijmegen) een woon/werkgroep van vier personen neergestreken. Een pril project dus, maar met stevige plannen. Noodgedwongen vertrokken uit het Franciscaans Milieuproject in Stoutenburg, zal hier de doorstart plaatsvinden. Geïnspireerd wonen en werken op een milieuvriendelijke basis in een kloosterritme. De woonconstructie is bijzonder: huur van een deel van het langst-onafgebroken-bewoonde klooster van Nederland (sinds 1372).
Vanaf april zal de Kloosterherberg (voorheen bezoekerscentrum van het klooster) open zijn, met biologische en vegetarische kaart: koffie, thee, kloosterkoek, taart, lunch en wie weet nog meer. Ook wordt een biologische moestuin aangelegd. Thee wordt gemaakt van kruiden uit eigen kruidentuin. Na een verbouwing in het klooster hopen de vier de groep te kunnen uitbreiden, en in ieder geval ook logies te bieden. Voor activiteiten als tuinweken en retraites, maar ook voor voorbijtrekkende wandelaars en fietsers, of vrijwilligers. Het groene kloosterhuis wil zich op deze plek met liefde voor natuur en mensen inzetten om een groen leven te leven en ervan uit te delen.
www.hetgroenekloosterhuis.nl / facebookgroep Het groene kloosterhuis


Zet je dromen in de steigers

Ook plannen om duurzaam en gemeenschappelijk te gaan wonen? Maar geen idee hoe je dat aan moet pakken en waar je moet beginnen? Bureau Viertel, ontstaan vanuit Iewan, organiseert op 3 februari de startbijeenkomst Zet je dromen in de steigers . In deze startbijeenkomst kom je te weten hoe jouw project van de grond komt. Je krijgt handvatten en concrete tips, maar hoort ook wat je beter kunt laten. Tijdens een matchmaking-sessie worden losse dromer gekoppeld aan mededromers of aan prille groepen die uitbreiding zoeken.

Vanaf maart gaat de Zet je dromen in de steigers-Academy van start. Per maand ga je een middag lang aan de slag met een thema dat van belang is om je eigen woonproject op te kunnen zetten. De nadruk ligt op een praktische aanpak, met ruimte voor vragen en het delen van ervaringen. Waar nodig worden gastspecialisten ingeschakeld. Je kunt mixen en matchen om precies datgene te leren waar je behoefte aan hebt, of het hele programma volgen.

 • Maart: Zonder visie ben je nergens
  Hoe schrijf je een goede visie? Welke onderwerpen moeten daar zeker in staan en welke juist niet? Wat is het verschil tussen een interne en externe visie? Welke rol speelt PR in deze fase en hoe kun je dat aanpakken?
 • April: De toekomstige bewoner en de groep
  Hoe vind je toekomstige bewoners en hoe ga je die bij het project betrekken? Hoe stel je een goed bewonersprofiel op? Hoe blijft de groep betrokken en enthousiast?
 • Mei: Dromen op de vierkante meter
  Een Programma van Eisen maken: hoe doe je dat? Wat moet er in en hoe specifiek moet je zijn? Van welke wetten en regels moet je op de hoogte zijn?
 • Juni: Besluiten met plezier
  Welke besluitvormingsmodellen zijn er en welke passen het beste bij jullie groep? Hoe kun je efficiënt vergaderen? En kan het dan ook nog gezellig zijn?
 • September (1): Van niets naar eco
  Duurzame toepassingen en installaties voor nieuwbouw. Wat is de duurzaamste oplossing en is die haalbaar? Wat zijn de nieuwe technieken en zijn die interessanter dan low tech-oplossingen?
 • September (2): Van oud naar eco
  Duurzaam renoveren: hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden en wat is er mogelijk?
 • Oktober: Help? Wie bouwt er mee?
  Zelf (mee)bouwen, hoe regel je dat? Met wie ga je samenwerken en hoe ziet dat eruit? Waar en hoe vind je vrijwilligers om mee te bouwen?
 • November (1): Hoe ga je dat kopen?
  Financieringsvormen (koop/vrije sector): welke mogelijkheden zijn er? Hoe krijg je je plan haalbaar?
 • November (2): Hoe ga je dat huren?
  Financiering en zelfbeheer (sociale huur): wat betekent het als de woningcorporatie financier is? Wat houdt zelfbeheer in en hoe ziet dat er in de praktijk uit?
 • December: Vrijwillig versus professioneel
  Hoe werk je samen met aannemers, ambtenaren en woningcorporaties? Wat zijn de verschillende belangen en hoe verenig je die? Hoe bereid je je voor op onderhandelingen?

Meer informatie over de bijeenkomsten vind je op bureauviertel.nl.

Lees verder →


Loket Duurzaam Wonen Plus

advies voor verduurzaming van uw woning

Op deze website vindt u alle informatie die u nodig hebt voor de verduurzaming van uw woning. Loket Duurzaam Wonen Plus is deskundig, 100% onafhankelijk en wordt gefinancierd door de gemeenten in de regio en door RVO (Rijksdienst voor Ondernemers). De medewerkers van het loket werken in de hele regio en zijn de schakel tussen de huiseigenaren en lokale aanbieders.

Loket Duurzaam Wonen Plus is een regionaal loket van de regio Nijmegen. De gemeenten Berg en Dal, Overbetuwe, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen hebben de handen ineen geslagen om huiseigenaren te helpen met de verduurzaming van hun woning. De medewerkers van het loket werken in de hele regio en zijn de schakel tussen de huiseigenaren en lokale aanbieders.

U kunt direct contact opnemen om een afspraak in het loket te maken voor een persoonlijk advies. Voor een enkele vraag kunt u telefonisch contact opnemen, een e-mail sturen of het contactformulier invullen.

Over subsidies

Lees verder →


Woonwinkel Atrium

Biologisch bouwen en wonen

Wielakkerstraat 14
6811 DB Arnhem
Tel: 026-3510204

Atrium

Daalseweg 109
6521 GG Nijmegen
Tel: 024-3234541

e-mail: info@woonwinkelatrium.nl

openingstijden
din:10.00-18.00uur
wo:10.00-18.00uur
do: 10.00-18.00uur
vri: 10.00-18.00uur
za: 10.00-17.00uur
(koopavond enkel op afspraak)

Bij de gezondheid van een woning staan weinig mensen stil. Men zou de woning als de derde huid van de mens moeten zien. Ook deze huid, uw huis, zou net als uw eigen huid dezelfde functies moeten kunnen uitoefenen.

Een huid moet u beschermen tegen de elementen, warmte, koude, wind en regen. Een huid moet u ook beschermen tegen ziektekiemen zoals virussen en bacteriën. Deze eigenschappen verwacht u van uw huid, maar zou u ook als eis aan uw woning kunnen stellen.

Uw huis moet kunnen ademen

Uw huis zou net als uw huid moeten kunnen ademen. Het effect van een plastic jas die uw huid omsluit en afsluit kennen we allemaal en geeft een gevoel van broei en verstikking. Een geplastificeerd huis is maar een kleine stap verder en geeft hetzelfde verstikkende gevoel. Een plastic huis heeft bijvoorbeeld synthetische vloerbedekking en vinyl behang op de wanden en synthetische latex op het plafond. Kijkt u maar eens in uw eigen huis rond en bekijk de oppervlaktes maar eens, welke kunnen nog ademen? De meeste oppervlaktes zijn synthetisch, gelakt of met kunststof afgewerkt. Als oppervlaktes niet kunnen ademen kunnen ze geen vocht opnemen en afstaan. Oplosmiddelen uit meubels, weekmakers uit plastic, organische stoffen uit inkten en drukwerk, aromatische stoffen uit schoonmaakmiddelen noem maar op. Alles wat u tegenwoordig het huis in draagt geeft schadelijke stoffen af aan uw omgeving. Vroeg of laat krijgt u die dan binnen. 

Natuurlijk woont u beter

Natuurlijke producten dragen bij aan een gezond binnen klimaat. Atrium gaat ervan uit dat onze producten uw leven in uw huis aangenamer maken. Wij streven naar een mens die leeft in een gezonde en inspirerende leefomgeving en dagen u uit eens een bezoek te brengen aan een van onze winkels om daar inspiratie op te doen.

Lees verder →


Pin It on Pinterest