Home » Landbouw en voedsel

Landbouw en voedsel

Voedsel uit de regio De komende olieschaarste noodzaakt ons om voedsel dichter bij huis te verbouwen. Na Peak Oil is er simpelweg minder energie beschikbaar om appels uit Nieuw-Zeeland aan te vliegen of veevoer uit Brazilië te halen. Bovendien worden kunstmest en bestrijdingsmiddelen duur, wat kleinschalige, organische landbouw aantrekkelijker maakt. Recycling van mest en afval én verbetering van de bodemvruchtbaarheid zijn cruciaal in een wereld met minder kunstmest. Het gebrek aan bestrijdingsmiddelen kunnen we opvangen door kleinere velden, rotatieteelt en gewascombinaties. Tot slot biedt regionale landbouw meer flexibiliteit om de consequenties van klimaatverandering op te vangen. Kijk voor meer informatie op de pagina over de ‘voedselcrisis’: https://transitiontownnijmegen.nl/achtergrond/voedselcrisis

Stadslandbouw volgens de gemeente In haar ‘Actieplan klimaat 2008-2012’  stelt de gemeente Nijmegen zich tot doel om:

 • in en buiten de stad schooltuinen aan te leggen “met als doel leerlingen actief te betrekken bij streekgebonden voedselproductie”
 • streekproducten te bevorderen én de band tussen stad en platteland te versterken.

Nijmegen duurzaam gezond ‘Nijmegen duurzaam gezond’ is begonnen als een visiestuk dat een groep burgers begin 2008 aan de gemeenteraad heeft aangeboden. De doelstellingen van het visiestuk zijn:

 • “Bevordering van de consumptie van gezond voedsel in Nijmegen, en bevordering van gezonde eet- en leefgewoonten, met name bij jongeren.”
 • “De ecologische voetafdruk van de Nijmegenaren verkleinen door bevordering van de consumptie van seizoensgebonden en zo duurzaam mogelijk geproduceerd voedsel uit de omgeving.”
 • “Een nauwere verbinding tussen stad en platteland tot stand brengen, ter bevordering van een aangenaam en gezond leef- en werkklimaat in de regio.”

Inmiddels is er https://wijzijngroengezondeninbewegingnijmegen.nl/

Boeren in de regio Nijmegen In de regio is een heel scala aan organische boeren actief, waarvan een deel ook eigen ‘boederijwinkels’ heeft. Kijk voor een overzicht op de websites http://www.oregional.nl/ en http://www.rivier-land.nl/info/index.html
Op eetbaarnijmegen.nl/groentetassen vind je een overzicht van biologische groentetassen van boeren uit de buurt.
Op zaterdagochtend is er een deels biologische boerenmarkt op Kelfkensbos.

Nijmegen kent veel volkstuinverenigingen, zie het overzicht volkstuinen en inmiddels ook al een aantal buurtmoestuinen en zelfs voedselbossen. Sommige zijn openbaar toegankelijk.

Ook zijn er 2 ‘Voedselcoöperaties’ actief in Nijmegen. Zij kopen gezamenlijk voedsel in en distribueren het: de VOKO en Van Haver tot Gort (https://www.vanhavertotgort.nl/franchisers/4/gelderland) actief.

Deelgenoten tuinen. In Noord-Amerika zijn meer dan 1000 CSA-bedrijven (community shared agriculture). In Nijmegen hebben we er nu 2. In een CSA bedrijf betaalt de consument vooraf voor een jaarabonnement op de gewassen van de boer. Zo investeert de consument mee in het boerenbedrijf. CSA-bedrijven hebben een hoop voordelen. Het voedsel is lokaal, vers en goedkoop. Bovendien is het voor stadsmensen een gelegenheid om contact te maken met het platteland. De boer krijgt een hogere prijs voor zijn gewassen, raakt minder snel geïsoleerd en deelt het financiële risico met zijn klanten. Tot slot lenen CSA-bedrijven zich goed voor organische teelt (diversiteit, kleinschalig), omdat een vaste klantengroep nou eenmaal veel verschillende gewassen wilt eten. Deelgenotentuinen in Nijmegen

Boeken over landbouw https://transitiontownnijmegen.nl/informatie/boeken/landbouw

Boeken over biologisch tuinieren https://transitiontownnijmegen.nl/informatie/boeken/tuin

Films over landbouw https://transitiontownnijmegen.nl/informatie/films/landbouw

Klik op de titel om het item, groter en op een nieuw tabblad te bekijken.

 • 27 april: moestuin manifestatie in Nijmegen

  Van de werkgroep eetbare tuinen oftewel eetbaarnijmegen.nl

  Wil je ook je eigen voedsel kweken? Doe tips op bij anderen en ga mee op een fiets- of wandeltocht in kleine groep op 27 april.

  We laten je per deel van Nijmegen zien wat er is aan buurtmoestuinen, volkstuinen, eetbare stadstuinen, deelgenotentuinen en schooltuinen. Hiertoe maakten we routes voor Nijmegen Oost, Zuid, West, Dukenburg/Lindenholt, Benedenstad en Ooijpolder. Zie: http://eetbaarnijmegen.nl/publieksdag/

  Kinderen kunnen op het terrein van Struin de hele dag smakelijk spelen en bereiden onder andere een soep van eetbare planten. Dit alles uiteraard onder deskundige begeleiding.

  ‘s Middags kan je meehelpen aan het bouwen van een kruidenspiraal of luisteren naar lezingen over de bodem, over permacultuur, en over het zelf kweken van paddenstoelen.
  Na een toespraak door Jan van der Meer om half 5 in het Groene Hert staan 3 lezingen over buurtmoestuinen op het programma.

  Alle activiteiten zijn gratis. Een vergelijkbare dag wordt ook in heel veel andere steden gehouden: dit is de dag van de Stadslandbouw. Verhuisplannen? Kijk eerst eens wat er in de stad van je keuze gebeurt 🙂

  Om te grote groepen te voorkomen, is het nodig je in te schrijven.  Inmiddels is de plukwandeling in de Ooijpolder al volgeboekt.

  Voedsel kweken is iets wat iedereen al doende kan leren door vooral goed te kijken, je te informeren in een cursus of op internet, bij buren of kennissen. Het is handig om adressen in je buurt te kennen.

  Zo maak je een kruidenspiraalOverzicht fietsroutes

  Van de werkgroep eetbare tuinen oftewel eetbaarnijmegen.nl Wil je ook je eigen voedsel kweken? Doe tips op bij anderen en ga mee op een fiets- of wandeltocht in kleine groep op 27 april. We laten je per deel van Nijmegen zien wat er is aan buurtmoestuinen, volkstuinen, eetbare stadstuinen, deelgenotentuinen en schooltuinen. Hiertoe maakten we routes voor ...
  Bekijk op hele pagina
 • Ad Lansink over het belang van duurzaamheid voor vrede en veiligheid

  Uit: Programma van de Nijmeegse Vredesweek, 15-23 september 2012
  Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk, zie het programmaboekje

  Om 20.00 uur in De Haard, Groenestraat 170: Presentatie door Ad Lansink over het belang van duurzaamheid voor vrede en veiligheid.

  Vragen, discussie. Onder auspiciën van de Gelderse Natuur- en Milieufederatie.

  Na de pauze: voordracht door Max Koffi, Africa in Motion, over Landroof in Afrika.

   

  Uit: Programma van de Nijmeegse Vredesweek, 15-23 september 2012Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk, zie het programmaboekje Om 20.00 uur in De Haard, Groenestraat 170: Presentatie door Ad Lansink over het belang van duurzaamheid voor vrede en veiligheid. Vragen, discussie. Onder auspiciën van de Gelderse Natuur- en Milieufederatie. Na de pauze: voordracht door Max Koffi, Africa in Motion, over Landroof in Afrika.  
  Bekijk op hele pagina
 • ANDERE KOEK! – Over zwart goud en een eetbare stadsjungle : excursie

  https://www.vvm.info

  Excursie van Utrecht naar Belgische pioniers op het gebied van bodem en voedselproductie: ten eerste naar het demonstratieterrein van het Comité Jean Pain – de connaisseurs van de compostering – en ten tweede langs een verbazende eetbare privé achtertuin in de stad die ook doorgewinterde docenten uit de internationale permacultuur achterover doet slaan. Inclusief busreis (vertrek Utrecht 8.00 uur) en lunch en avondmaaltijd van hoge kwaliteit (met wijn).

  organisatie:  VVM sectie Bodemmanagement i.s.m. Initiatief BewustBodemgebruik en De Waard Eetbaar Landschap
  datum:  woensdag 27 juni 2012 
  tijd: 08.00 – 21.30 uur
  kosten: VVM leden € 95,= / VVM Studentleden € 47,50 / Niet leden € 135,= excl. btw
  max. aantal deelnemers:  35 personen

   

  https://www.vvm.info Excursie van Utrecht naar Belgische pioniers op het gebied van bodem en voedselproductie: ten eerste naar het demonstratieterrein van het Comité Jean Pain – de connaisseurs van de compostering – en ten tweede langs een verbazende eetbare privé achtertuin in de stad die ook doorgewinterde docenten uit de internationale permacultuur achterover doet slaan. Inclusief busreis (vertrek Utrecht ...
  Bekijk op hele pagina
 • Behandeling petitie ‘Nijmegen gentechvrij’

  Op 22 juni om 17.30 uur zal de petitie ‘Nijmegen gentechvrij’ behandeld worden tijdens de Burgerronde van de gemeente Nijmegen (Stadhuis, Korte Nieuwstraat 6).

  Als we écht verder willen op de weg van verduurzaming, waarbij we samenwerken met denatuur en deze daardoor ook veilig stellen voor toekomstige generaties, dan zullen we nietmoeten schromen een luid en duidelijk ʻNEEʼ te laten horen tegen ontwikkelingen die denatuur op het spel zetten.Daarom is jullie steun nu heel belangrijk. Hoe? Gewoon door je aanwezigheid, om de Nijmeegse politici te laten zien dat het ons ernst is,dat er achter die 4000 opgehaalde handtekeningen mensen staan die gehoord en gezienwillen worden.

  – 17.30 uur Burgerronde (sprekers en vragen van raadsleden)
  – 20.00 uur Kamerronde (raadsleden en wethouder in debat)
  – 22.00 uur Besluitronde (waarschijnlijk ook op deze avond)

  De tekst kan je nalezen op http://gentechvrijvoedsel.nl

  De petitie is op 6 april ingediend (met in totaal meer dan 4000 handtekeningen) bij de gemeente Nijmegen in de vorm van een Burgerinitiatief.

  We vragen de gemeente hierin om een brief te sturen naar Den Haag waarin ze haar grote zorg uitspreekt over de toegeeflijke houding die Nederland en Europa aannemen t.o.v. de toelating van genetisch gemodificeerde gewassen, zonder serieus onderzoek te stimuleren naar de effecten op onze gezondheid en ons leefmilieu.

  Daarnaast vragen we de gemeente Nijmegen zichzelf meer te profileren met een duidelijk beleid op het gebied van de bescherming en promotie van duurzame voedselproductie.

  Wij hopen zeer dat je ook in de gelegenheid bent om op 22 juni aanwezig te zijn, om bij de behandeling het belang van het initiatief te onderstrepen.
  Mocht je van plan zijn te komen, stuur dan een mailtje naar burgers@gentechvrijvoedsel.nl
  Wij kunnen dan de Gemeente Nijmegen laten weten hoeveel ruimte men voor ons moet reserveren.

  Met vriendelijke groet,

  Burgers voor gentechvrij voedsel, Nijmegen

  Op 22 juni om 17.30 uur zal de petitie ‘Nijmegen gentechvrij’ behandeld worden tijdens de Burgerronde van de gemeente Nijmegen (Stadhuis, Korte Nieuwstraat 6). Als we écht verder willen op de weg van verduurzaming, waarbij we samenwerken met denatuur en deze daardoor ook veilig stellen voor toekomstige generaties, dan zullen we nietmoeten schromen een luid en ...
  Bekijk op hele pagina
 • Bijeenkomst werkgroep Eetbare tuinen

  We komen weer bij elkaar om: ervaringen van zomer 2010 uit te wisselen: – de permablitz acties bij Heleen, Heili, Marjolijn, Linda en mij – de permacultuur cursus in Keeken – andere ervaringen en vooral om plannen te maken voor het nieuwe seizoen. Wil je eventueel ook meedoen? Bel even met Karla: 3229545 Lees je graag tevoren in over wat we allemaal al deden in het  Forum (link werkt niet meer)

  We komen weer bij elkaar om: ervaringen van zomer 2010 uit te wisselen: – de permablitz acties bij Heleen, Heili, Marjolijn, Linda en mij – de permacultuur cursus in Keeken – andere ervaringen en vooral om plannen te maken voor het nieuwe seizoen. Wil je eventueel ook meedoen? Bel even met Karla: 3229545 Lees je ...
  Bekijk op hele pagina
 • Brood

  Zoek bijvoorbeeld met google naar biologische bakker Nijmegen

  Onderstaande informatie is mogelijk niet up to date, bijgewerkt op 7-12-2018
  [learn_more caption=”Bakker Arend”] Bakker Arend. Op zijn zeventiende bouwde Arend een houtoven in de tuin bij zijn ouders in Zetten. Zo’n tien jaar later bouwt hij er weer een in Amsterdam, waar hij 8 jaar brood bakt in deze oven. Ook werkt hij  bij een aantal bakkers om ervaring op te doen met verschillende broodsoorten met gist en zuurdesem. 

  Vanaf  2002 wordt er op dezelfde manier gebakken in Nijmegen, met als enig verschil dat er niet meer op hout maar op gas gestookt wordt.
  Bakker Arend bakt al zijn brood nog op traditionele, ambachtelijk wijze. Elke nacht kunt u onze broodbakkers bezig zien in de bakkerij, u heeft dus iedere dag een [h]eerlijk vers brood. Het meel komt van groothandel Beko en Do-IT
  Het molenbrood wordt gebakken met een speciaal mengsel van de Witte Molen uit Nijmegen. Daar betrekken we ook de zaden en vlokken van. De noten en rozijnen komen van Horizon in IJsselstein. Ook andere ingredienten komen uit de buurt. De feta en karnemelk voor de Tiropsomo [grieks fetabrood] en de kaas voor o.a.de pizza’s en kaasvlinders komen van  Zuivelboerderij Groenhouten uit Leuth en de eieren van  biologische tuinderij Rafelder uit Etten, bij Doetinchem.
  Voor de koek en cakes worden zoveel mogelijk de ingredienten ingekocht bij voedingsgroothandel de Nieuwe Band..[/learn_more]  

  [learn_more caption=”Bakkerscafé”]
  https://bakkerscafe.nl/
  Castellastraat 29
  Maandag t/m Zaterdag 08:30u – 17:00u
  Zondag 09:30u – 16:30u
  Hatertseweg 23C
  Maandag t/m Zaterdag 08:30u – 16:00u
  Zondag 09:30u – 16:00u
  Onze biologische bakkerij met 2 bakkerswinkels & lunchrooms is dé ontmoetingsplek voor buurtgenoten! Wij zijn specialist in het bakken van fantastisch biologisch brood en bieden een stimulerende werkplek voor een zeer divers team.[/learn_more] [learn_more caption=”De Knollentuin”]
  De Knollentuin 
  Naast biologisch brood hebben wij zoet en hartig banket. We maken ter plekke belegde broodjes, verkopen biologische zuivel en alles wat u verder nodig heeft voor een ontbijt of lunch.
  Bij de Knollentuin verkopen wij sinds 1974 ambachtelijk gebakken brood en banket. Ons assortiment – honderd procent biologisch en vegetarisch – bestaat uit een groot aantal verschillende gist- en desembroden, klein brood, hartig en zoet banket, bijzondere zoetigheden voor bij de koffie, ontbijtkoeken, knäckebröd en nog veel meer. In al onze producten zitten de beste biologische ingrediënten en op molenstenen gemalen granen.

  Echte knollentuinproducten:

  • licht roggetarwebrood
  • knäckebröt
  • mueslikoeken
  • honingkoek (5 soorten)
  • sachertaart
  • walnootcake
  • dadelwalnoot-rotsjes
  • aardappel-courgettetaart
  • seitanbroodjes
  • italiaanse focaccia’s
  • mini-melkpuntjes
  • krenten-notenbrood
  • tibetaans gerstebrood
  • roggebrood (4 soorten)

  Natuurvoeding:
  We hebben een basis-assortiment biologische zuivel en kaas. Voor de liefhebber hebben we Ooypolderzuivel uit Leuth. Naast zuivel hebben wij met name broodbeleg, koffie, thee, diksappen, sojamelkproducten.[/learn_more] [learn_more caption=”Streekbakker Jorrit”] https://www.streekbakkerjorrit.nl/

  OPENINGSTIJDEN

  maandag:    gesloten
  dinsdag:   08.00 – 14.00
  woensdag:   08.00 – 14.00
  donderdag:   08.00 – 14.00
  vrijdag:   08.00 – 14.00
  zaterdag:   08.00 – 14.00
  zondag:   gesloten
  ONS BROOD

  Natuurlijk en puur werken is voor ons vanzelfsprekend, uit respect voor onze gezondheid en de natuur.

  Graan uit de streek 
  De keuze van onze leveranciers past hierbij. Het graan waar we mee werken wordt door André Jurrius verbouwd op zijn Ekoboerderij De Lingehof in Hemmen. Bart Mols maalt het graan in Windkorenmolen De Vlijt in Wageningen.

  We zijn gespecialiseerd in het werken met Nederlands graan. Ons gehele assortiment is gebakken met meel en bloem van dit graan. We vinden het fijn om te weten waar het graan vandaan komt en in contact te zijn met boer en molenaar. Het is een mooie uitdaging om zo te werken omdat het graan door ons klimaat variërende eigenschappen heeft. Het vraagt om in elke stap van het bakproces aanwezig te zijn en te ervaren wat het deeg nodig heeft.

  Desem
  We werken met desem als natuurlijk rijsmiddel. Desem wordt gemaakt van meel en water, zo eenvoudig kan het zijn. Een desembrood heeft een lang rijsproces wat een rijkere smaak aan het brood geeft.

  Desembrood is ook beter voor je spijsvertering. Alleen al omdat je van stevig brood minder eet, en vaak beter kauwt. Dankzij zowel de zuurdesem als het lange rijsproces worden vitaminen en mineralen bovendien beter door het lichaam opgenomen.

  Al onze broden worden gebakken met desem. Als we brood lekker maken met (zuid)vruchten, noten, zaden en pitten voegen we soms een beetje gist toe om het brood luchtiger te maken.

  Geen verbetermiddelen
  Eenvoud is onze kracht. Daarom voegen we geen enkel verbetermiddel toe in ons brood en banket. Zo maken we mooie en lekkere producten. 

  Ambacht
  We bakken op ambachtelijke wijze. Het afwegen, oppunten en opbollen van deeg, het schieten en uit de oven halen gebeurt handmatig. Het is mooi om op elk moment in het bakproces beslissingen te kunnen nemen die een product beter maken. Door de ambachtelijke productie ontstaan avontuurlijke nuances in de smaak en in het uiterlijk van het brood en banket.[/learn_more]
  Biologisch brood vind je ook bij
  Van Nature, Ekoplaza, en vast nog meer winkels.

  Broodbak cursussen: 

  Biologisch brood en broodbak-workshops en cursussen
  Bekijk op hele pagina
 • Catering

  Tip: gebruik deze website: https://www.happycow.net/europe/netherlands/nijmegen/?filters=vegan-vegetarian-vegfriendly-chains-catering
  Het filter is gezet op Catering, Vegan, vegetarian, veg options, chains.

  Eind 2018 was er nog niets te vinden over catering in Nijmegen. Houdt de website in de gaten. Hieronder onze tips:

  http://rodecomcommer.nl/

  http://biocatootje.nl/catering-vegetarisch-biologisch/

  https://www.kokenmetdominique.nl/in-opdracht-koken/

  https://suzekookt.nl/category/catering/ http://www.ontmoetplanb.nl/biologisch-menu-offerte.html: Wereldkoks

  https://lovinglywholesome.nl/catering/

  http://www.dekeukenvanmevrouwdeboer.nl/programma/catering

   

   

   

   

  Biologische catering
  Bekijk op hele pagina
 • Dierlijke producten

  [learn_more caption=”Slagerij De Groene weg “] De Groene Weg http://www.degroeneweg.nl/ Groenestraat 189, tel: 024 355 50 60 Gratis parkeren Specialiteiten: – Altijd vers Hollands lamsvlees – Kemper Landhoen – Eco Fields kalfsvlees – Diverse worst en vleeswaren – Overheerlijke Italiaanse specialiteiten – Dry-aged rundvlees[/learn_more] [learn_more caption=”Scharrelslagerij Wim Coenen”] Vanwege het plotselinge overlijden van de ondernemer is de winkel gesloten.
  Een mogelijke voortzetting wordt onderzocht, maar hier is op dit moment nog geen duidelijkheid over[/learn_more] [learn_more caption=”Biologische zuivelboerderij Groenhouten”]

  In onze winkel vindt u ons complete assortiment aan zuivel. 

  Verder verkopen we brood van bakkerij De Knollentuin en Bakker Arend uit Nijmegen. Ook staat er een klein assortiment aan kruidenierswaren variërend van broodbeleg en tomatenketchup tot visconserven en sappen. Buiten, of bij slecht weer of extreme hitte binnen op deel, staat de groentekar met appels, peren, citrusfruit, bananen, aardappelen, uien, champignons, paprika, komkommer, tomaten. En soms nog meer. Uiteraard alles van biologische teelt afkomstig. En de vaste klanten weten de diepvries met rundvlees van eigen boerderij ook te vinden.

  De winkel is open op vrijdagmiddag van 14.00 tot 18.00 uur. Voor diegenen die dat echt niet past, hebben we de KOELKASTMETHODE bedacht. Het systeem werkt al vele jaren tot grote tevredenheid van de gebruikers. En van ons, want, zo zeggen we dan, voor een vaste klant, daar kan je nog eens een koe voor houden.

  Onze spullen zijn onder de naam “Ooijpolderzuivel” ook te koop bij

  De Knollentuin, Fransestraat, Nijmegen
  EKOPLAZA, Groenestraat, Nijmegen
  Van Nature, Gerard Noodtstraat, Nijmegen
  Van Nature, Lange Hezelstraat, Nijmegen
  Gebr. Beijer, Klein Amerika, Groesbeek
  De Zuidmolen, Herwendaalseweg, Groesbeek 
  Bedrijfsrestaurant RadboudUniversiteit Nijmegen
  Buurtmarkt Bredeweg, in Bredeweg (vanzelf)
  Cox groente en fruit, Boxmeer

  In het wandelseizoen betrekt De Waard van Kekerdom ook kaas en zuivel van ons bedrijf.
  Bakker Arend verwerkt in enkele producten karnemelk van ons bedrijf en geraspte kaas.

  Botsestraat 8a
  6578 JB LEUTH
  tel/fax 024-6631377

  Het bezoekadres is Plezenburgsestraat 1.
  Wanneer u in Leuth bent, gaat u ter hoogte van het Kerkplein rechtsaf, de Plezenburgsestraat in. Na 100 meter gaat u linksaf het erf op. Er staat een geel geschilderd hokje halverwege de inrit.

  [/learn_more] [learn_more caption=”Wildernisvlees”]

  https://www.freenature.nl/wildernisvlees
  Hier staan contactgegevens.

  FREE Nature werkt aan ontwikkeling van landschappen waar natuurlijke processen leidend zijn: wind, water, planten en dieren, waaronder grote grazers. Mensen zijn van harte welkom om van deze landschappen te genieten. Wij vertrouwen er op dat je de mooiste ontwikkelingen kunt krijgen door de greep op een landschap geleidelijk te laten vieren. Het nauw betrekken van mensen bij het maken en uitvoeren van plannen is onze tweede natuur.

  Als u van lekker vlees houdt, natuur een warm hart toedraagt en onze paarden of runderen een waardig leven gunt, dan is Wildernisvlees vast iets voor u! Een echt natuurproduct dat u hier kunt bestellen. Meestal kunt u uw bestellingen eens per maand afhalen bij u in de buurt. In incidentele gevallen wordt het vlees bij u thuis bezorgd.

  Waarom Wildernisvlees?
  Onze dieren leven in gemengde groepen van mannetjes en vrouwtjes. De aanwas in de kuddes kan dan ook wel 30% per jaar zijn! Helaas groeit de omvang van begraasde natuurgebieden niet even snel. Soms wordt de ruimte in een gebied dan ook te klein. FREE zet dan alles op alles om een nieuw plek voor de dieren te vinden: in Nederland of erbuiten in bijvoorbeeld Letland, Engeland, Frankrijk of Duitsland. Wanneer we elders echt geen ruimte kunnen vinden, bieden we het kwaliteitsvlees van de dieren aan als Wildernisvlees. Bij een waardig leven hoort tenslotte een zo waardig mogelijk einde.

  De opbrengst van Wildernisvlees stroomt rechtstreeks terug naar ons werk met kuddes en natuur!

  Driehonderdvijftig soorten kruiden en grassen om uit te kiezen, veel bewegen en langzaam groeien: dat doen onze dieren. Hierdoor geven ze lekker vlees dat stevig van structuur én smaak is. Koks loven het daarom.

  Wildernisvlees voldoet aan alle eisen voor vlees-verwerking en is van bijzondere kwaliteit. Wij garanderen dat:

  • de dieren hun leven lang in natuurgebieden leven en nooit op stal staan
  • dieren nooit in gebieden leven waar kunstmest of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt
  • de dieren hun eigen menu kiezen uit een grote rijkdom aan grassen, kruiden en boompjes
  • ze worden nooit vet gevoerd voor de slacht
  • de kans op BSE, MKZ, andere ziekten of verontreiniging zoals met dioxine is nihil
  • zieke dieren niet in aanmerking komen
  • dieren die behandeld zijn met medicatie komen niet in aanmerking voor wildernisvlees
  • het vlees gekeurd wordt, waarna het door professionele slagers verwerkt en op hygiënische wijze verpakt wordt

  Maar weinig Nederlanders eten paardenvlees, waar het in sommige landen juist een delicatesse is. Konikvlees is lekker mals. Het heeft een sterkere smaak dan rundvlees en is wat zoeter. Het ijzergehalte van paardenvlees is hoog en daarom goed voor zwangere vrouwen. Verder is het rijker aan meervoudig onverzadigd vetzuur. Dit maakt paardenvlees beter voor het cholesterolgehalte.[/learn_more]

   

   

   

  Duurzame slagers, zuivelboerderijen, wildernisvlees
  Bekijk op hele pagina
 • Donderdag Veggiedag NijmegenDonderdag Veggiedag Nijmegen

  Donderdag Veggiedag  moedigt Nijmegenaren aan minimaal één dag in de week lekker vegetarisch of veganistisch te eten. Op deze manier kan zowel de individuele als de gemeentelijke ecologische voetafdruk verkleind worden en zo bijdragen aan de Nijmeegse ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Donderdag Veggiedag’ is in 2009 in Gent, België, gestart door EVA en vindt al in meerdere Europese steden navolging. Nijmegen haakt als eerste Nederlandse gemeente aan bij dit Belgische initiatief! Dit is een samenwerking tussen Milieucentrum De BroeikasVegan Friendly Nijmegen en Transition Town Nijmegen. Begonnen in 2015 als Vegetarische Donderdag Nijmegen. Sinds oktober 2018 is de naam veranderd in Donderdag Veggiedag, omdat het nu uitdrukkelijk ook om Vegan Friendly gaat. Elke laatste donderdag van de maand gaan we uit eten met een groep bij een restaurant dat voldoet aan onze vuistregel, dat een derde deel van de gerechten vegetarisch moet zijn plus minimaal 2 vegan gerechten. Wil je mee? Houd de agenda in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief. De Grruunn, de groene nieuwsbrief, verschijnt elke maand. Je wordt als eerste op de hoogte gesteld van nieuwe ontwikkelingen en je hebt voorrang bij de activiteiten die we organiseren.

  moedigt Nijmegenaren aan minimaal één dag in de week, bijvoorbeeld donderdag, lekker vegetarisch of veganistisch te eten
  Bekijk op hele pagina
 • Even onder de aandacht: dinsdag: Duuurzaamheidscafe en zaterdag: zadenruil

  De laatste nieuwsberichten:

  Onze agenda voor de komende 2 maanden:

  11/02/2014: 20:00 - 22:00 Lux te Nijmegen <!--:nl-->Duurzaamheidscafé: #1 ‘Global’ wordt ‘Glocal’: Ofwel hoe mondiale duurzame ontwikkeling ons raakt!<!--:--> Documentaires van studenten van de Radboud Universiteit maken mondiale duurzaamheid inzichtelijk. (voor foto's zie onderaan) Mondiale duurzaamheidvraagstukken vragen om aandacht en aanpak op lokaal niveau. Tijdens deze avond ziet u  vier korte documentaires gemaakt  door studenten van de Radboud Universiteit in de cursus ‘Globalising Worlds’. De documentaires werden op 16…

  15/02/2014: 12:00 - 14:00 OBG-dienstencentrum, Borger zaal te Nijmegen <!--:nl-->K(LETS) café<!--:-->   Kennismaken met andere LETS-leden of met deze ruilkring voor diensten, kennis en goederen op lokaal niveau. Er is altijd een gastvrouw of gastheer van LETS aanwezig.  http://letsnijmegen.nl/ Het café vindt altijd tegelijk plaats met het Repair-café. Wie iets te repareren heeft, krijgt een volgnummer en kan ondertussen gezellig iets…

  15/02/2014: 15:00 - 16:30 OBG-dienstencentrum, zaal AtelierOBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Zadenruil Op 3 zaterdagmiddagen (15 februari, 15 maart en 19 april) organiseren we van 15 uur tot 16.30 uur gelegenheid tot: ruilen van zaden: gekochte of zelf geoogste tips uitwisselen over zaaien afspraken maken over zaaien: zaai jij tomaten, dan doe ik prei.. Op 15 februari gaat het vooral om zadenruilen,…

  18/02/2014: 19:30 - 22:00 te Transitie café MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op elke 3e dinsdag van de maand een TRANSITIE CAFÉ in Voorheen (Slagerij de Jong), Nijmegen. Een leuke gelegenheid om samen te komen en ideeën met elkaar te delen of anderen om hulp te vragen. Als je iets besproken wilt hebben of als…

  20/02/2014: 20:00 - 22:00 te <!--:nl-->Verkiezingsdebat Fietsersbond Nijmegen<!--:--> [advanced_iframe http://www.lux-nijmegen.nl/agenda/debat/alle-programma%27s/verkiezingsdebat-fietsersbond-nijmegen_19387/"]

  06/03/2014: 19:30 - 22:00 te TTN film: Wallace & Gromit: the curse of the were rabbit Wallace en Gromit hebben een bedrijfje opgestart: Anti-Pesto. Zij helpen hun dorpsgenoten ongedierte te bestrijden. Net voor de jaarlijkse groentenwedstrijd zitten de dorpelingen met een konijnenplaag en iedereen is zenuwachtig. Helaas mislukt het laatste experiment van Wallace met als resultaat een reusachtig "weerkonijn". Hoe komt het dorp hier ooit van…

  14/03/2014: 14:00 - 16:00 Goffertpark te Nijmegen <!--:nl-->IVN bomencursus in het Goffertpark<!--:--> Een bericht van Lieke Vullings:  Het Goffertpark heeft een indrukwekkend aantal verschillende soorten bomen.IVN Rijk van Nijmegen vindt het de moeite waard om daar alles van te vertellen.Maar ook met voelen en ruiken kom je meer te weten over deze bomen.De cursus bestaat uit 10 “buitenlessen” op de vrijdagmiddag van…

  15/03/2014: 12:00 - 14:00 OBG-dienstencentrum, Borger zaal te Nijmegen <!--:nl-->K(LETS) café<!--:-->   Kennismaken met andere LETS-leden of met deze ruilkring voor diensten, kennis en goederen op lokaal niveau. Er is altijd een gastvrouw of gastheer van LETS aanwezig.  http://letsnijmegen.nl/ Het café vindt altijd tegelijk plaats met het Repair-café. Wie iets te repareren heeft, krijgt een volgnummer en kan ondertussen gezellig iets…

  15/03/2014: 15:00 - 16:30 OBG-dienstencentrum, zaal AtelierOBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Zaden en kiemplantjes ruil Op 3 zaterdagmiddagen (15 februari, 15 maart en 19 april) organiseren we van 15 uur tot 16.30 uur gelegenheid tot: ruilen van zaden: gekochte of zelf geoogste tips uitwisselen over zaaien afspraken maken over zaaien: zaai jij tomaten, dan doe ik prei.. Op 15 februari gaat het vooral om zadenruilen,…

  16/03/2014: 10:30 - 17:00 Maaslandcollege te Oss <!--:nl-->Landelijke genoegdag<!--:-->  Het wordt een feestelijke ontmoetingsdag met onder meer tal van workshops en de nieuwste show van de LowImpactMan. En we vieren feest ter gelegenheid van het verschijnen van de honderdste editie van Genoeg! http://www.genoeg.nl/nieuws/consuminderen/landelijke-genoegdag-2014 [advanced_iframe http://www.genoeg.nl/nieuws/consuminderen/landelijke-genoegdag-2014 100% 800]

  18/03/2014: 19:30 - 22:00 te Transitie café MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op elke 3e dinsdag van de maand een TRANSITIE CAFÉ in Voorheen (Slagerij de Jong), Nijmegen. We lasten het voor deze keer af omdat op deze avond een duurzaamheidscafé plaatsvindt: EEN VERKIEZINGSDEBAT OVER MILIEU, ECONOMIE EN DUURZAAMHEID.   Koop tijdig een gratis kaartje,…

  18/03/2014: 20:00 - 22:00 te <!--:nl-->Duurzaamheidscafé: Hoe ‘groen’ zijn de politieke partijen & wat zijn de economische consequenties daarvan?<!--:--> Aan de vooravond van de verkiezingen zullen vertegenwoordigers uit diverse maatschappelijke organisaties de diverse fracties aan de tand voelen over hun groene ambities. Het debat staat helemaal in het teken van het spanningsveld tussen Duurzaamheid en Economie. Moet de politiek met subsidieregelingen komen om het ondernemers mogelijk te maken om…

  03/04/2014: 19:00 - 21:45 De Klinker te Nijmegen TTN Filmavond: Food Matters De TransitionTown film van deze maand gaat over de invloed van voeding op onze gezondheid en vertelt hoe voedingsstoffen ons kunnen helpen in het bestrijden van velerlei ziektes. Aan het woord komen wetenschappers en gezondheidsdeskundigen die ons uitleggen wat het effect van bijvoorbeeld vitaminen - of gebrek eraan - op…

  15/04/2014: 19:30 - 22:00 te <!--:nl-->Basiscursus voedselbossen<!--:--> Deze april (2014) start weer een basiscursus voedselbossen. Drie maal op een centraal gelegen locatie in Nijmegen en twee keer op Food Forest Ketelbroek te Groesbeek. In deze basiscursus leer hoe je belangrijke inhoudelijke kennis kunt benutten in de praktijk. Je maakt kennis met de geheimen van een succesvol voedselbos,…

  15/04/2014: 19:30 - 22:00 te Transitie café MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op elke 3e dinsdag van de maand een TRANSITIE CAFÉ in Voorheen (Slagerij de Jong), Nijmegen. Een leuke gelegenheid om samen te komen en ideeën met elkaar te delen of anderen om hulp te vragen. Als je iets besproken wilt hebben of als…

  19/04/2014: 12:00 - 14:00 OBG-dienstencentrum, Borger zaal te Nijmegen <!--:nl-->K(LETS) café<!--:-->   Kennismaken met andere LETS-leden of met deze ruilkring voor diensten, kennis en goederen op lokaal niveau. Er is altijd een gastvrouw of gastheer van LETS aanwezig.  http://letsnijmegen.nl/ Het café vindt altijd tegelijk plaats met het Repair-café. Wie iets te repareren heeft, krijgt een volgnummer en kan ondertussen gezellig iets…

  19/04/2014: 15:00 - 16:30 OBG-dienstencentrum, zaal AtelierOBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Zaden en kiemplantjes ruil Op 3 zaterdagmiddagen (15 februari, 15 maart en 19 april) organiseren we van 15 uur tot 16.30 uur gelegenheid tot: ruilen van zaden: gekochte of zelf geoogste tips uitwisselen over zaaien afspraken maken over zaaien: zaai jij tomaten, dan doe ik prei.. Op 15 februari gaat het vooral om zadenruilen,…

  01/05/2014: 19:30 - 21:30 te Filmavond: 'Tapped' 'Tapped' geeft ons een kijkje achter de schermen van de onzichtbare en ongecontroleerde waterindustrie. De documentaire gaat in op de effecten van deze industrie op o.a. onze gezondheid, vervuiling, klimaatverandering en onze afhankelijkheid van olie. Is de beschikking over schoon en fris drinkwater een fundamenteel recht of mag het als…

  17/05/2014: 9:30 - 17:00 te Publieksdag van de stadslandbouw: Nijmegen smaakt naar meer! Op zaterdag 17 mei doet Nijmegen weer mee met de landelijke dag van de stadslandbouw. Eetbaar Nijmegen biedt een gevarieerd programma aan voor iedereen die meer wil weten over stadslandbouw. Er is een groeiend aantal eetbare initiatieven in Nijmegen, zoals volkstuinen, zelfpluktuinen, eetbare stadstuinen, buurtmoestuinen, aan huis bezorgde groentepakketten en…

  17/05/2014: 12:00 - 14:00 OBG-dienstencentrum, Borger zaal te Nijmegen <!--:nl-->K(LETS) café<!--:-->   Kennismaken met andere LETS-leden of met deze ruilkring voor diensten, kennis en goederen op lokaal niveau. Er is altijd een gastvrouw of gastheer van LETS aanwezig.  http://letsnijmegen.nl/ Het café vindt altijd tegelijk plaats met het Repair-café. Wie iets te repareren heeft, krijgt een volgnummer en kan ondertussen gezellig iets…

  20/05/2014: 19:30 - 22:00 te Transitie café: groenzinnige teams We gaan deze avond verder met de ideeën geleverd door 8 uur overwerken. Een kort verslagje. Heb je ooit meegedaan met een ecoteam en wil je helpen dit idee nieuw leven in te blazen? Of heb je interesse? Denk met ons mee. Meer informatie

  05/06/2014: 19:30 - 22:00 Vlaams Cultureel café te Nijmegen TTN film: fair trade kleding Een groepje tweedejaarsstudenten van de Radboud Universiteit heeft een documentaire gemaakt namens hun opleiding Geografie, Planologie & Milieu. Deze documentaire werd gemaakt met betrekking tot het vak ‘Globalising Worlds’  en heeft als onderwerp Fair Trade Kleding. In de documentaire wordt eerst gekeken naar de werkomstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh en…

  05/06/2014: 20:00 te Power2Nijmegen Café op 5 juni Op weg naar een energieneutraal Nijmegen in 2045! Gratis entreekaarten zijn via deze link en aan de kassa van Lux te verkrijgen. http://power2nijmegen.com/?p=2307 

  10/06/2014: 19:30 - 22:00 Radboud UMC te Nijmegen <!--:nl-->Duurzaamheidscafé: duurzame voeding in de zorg<!--:--> Uit landelijk onderzoek blijkt dat ongeveer 40 procent van de ingekochte voeding in ziekenhuizen en zorginstellingen in de vuilnisbak belandt. Dit is zonde en erg kostbaar. Hoe kunnen we dat veranderen? Op dinsdag 10 juni vindt in het Radboudumc een debat plaats over duurzame voeding in de zorg. Programma Duurzame…

  21/06/2014: 12:00 - 14:00 OBG-dienstencentrum, Borger zaal te Nijmegen <!--:nl-->K(LETS) café<!--:-->   Kennismaken met andere LETS-leden of met deze ruilkring voor diensten, kennis en goederen op lokaal niveau. Er is altijd een gastvrouw of gastheer van LETS aanwezig.  http://letsnijmegen.nl/ Het café vindt altijd tegelijk plaats met het Repair-café. Wie iets te repareren heeft, krijgt een volgnummer en kan ondertussen gezellig iets…

  29/06/2014: 12:00 - 17:00 Marienburgplein te Nijmegen <!--:nl-->De lokale duurzaamheidsmarkt<!--:--> [advanced_iframe http://delokaleduurzaamheidsmarkt.nl/"]

  18/07/2014 - 20/07/2014: 17:00 - 16:00 landgoed Grubbestein te Heijen <!--:nl-->Diepe ecologie workshop: Rerooted<!--:--> Touching the earth through the asphalt http://cre-act.net/workshop/re-rooted/ Prijs: 60 tot 100 euro [advanced_iframe http://cre-act.net/workshop/re-rooted/"] http://www.grubbestein.nl/ [advanced_iframe http://www.grubbestein.nl/"]

  30/09/2014: 20:00 - 22:00 te <!--:nl-->Duurzaamheidscafé #4: Kansen voor en door de deeleconomie!<!--:--> “Kan jij even inloggen om te kijken of ‘onze’ auto morgen beschikbaar is”? “Uw jeans heeft het einde van zijn leaseperiode bereikt, hierbij ontvangt u een nieuwe broek en een doos om de oude te retourneren”. “Hoe kan je nu in 3 weken tijd een duurzame estafette naar Kopenhagen organiseren…

  02/10/2014: 19:30 - 21:30 De Klinker te Nijmegen Film: Alles Over Niets Alles over niets is een Nederlandse film die op een komische manier alledaagse herkenbare scenes laat zien. Herkenbare frustraties, gepieker, angst en schuldgevoelens komen voorbij. De film geeft je mogelijkheden om je daarvan te bevrijden door middel van oude wijsheden uit de nondualiteit. Wanneer je wordt geraakt door het inzicht,…

  05/10/2014: 12:00 - 14:00 Landgoed Doornik te Bemmel <!--:nl-->Bouw mee aan een levende windmolen<!--:--> Recordpoging 5 oktober: Bouw mee aan een levende windmolen Project A15 en de coöperatie WindpowerNijmegen gaan de uitdaging aan om een wereldrecord te vestigen door met zoveel mogelijk mensen een ‘levende windmolen’ te vormen tijdens het culturele festival de Oversteek op 5 oktober. Meld je aan en doe mee! Met…

  07/11/2014: Hele dag te <!--:nl-->Open passiefhuis dagen<!--:--> (uit de website) Interesse in een aangenaam binnenklimaat met muisstille installaties, tegen extreem lage energiekosten? Horen en zien hoe bewoners dat bevalt? Plan dan een bezoek aan één of meerdere energieneutraal ge- of verbouwde huizen tijdens de Internationale Passiefhuis Dagen. Er staan 25 gebouwen in de lijst. Van ieder adres is per…

  08/11/2014: Hele dag te <!--:nl-->Open passiefhuis dagen<!--:--> (uit de website) Interesse in een aangenaam binnenklimaat met muisstille installaties, tegen extreem lage energiekosten? Horen en zien hoe bewoners dat bevalt? Plan dan een bezoek aan één of meerdere energieneutraal ge- of verbouwde huizen tijdens de Internationale Passiefhuis Dagen. Er staan 25 gebouwen in de lijst. Van ieder adres is per…

  09/11/2014: Hele dag te <!--:nl-->Open passiefhuis dagen<!--:--> (uit de website) Interesse in een aangenaam binnenklimaat met muisstille installaties, tegen extreem lage energiekosten? Horen en zien hoe bewoners dat bevalt? Plan dan een bezoek aan één of meerdere energieneutraal ge- of verbouwde huizen tijdens de Internationale Passiefhuis Dagen. Er staan 25 gebouwen in de lijst. Van ieder adres is per…

  09/11/2014: 15:00 - 21:00 Het Manneneiland te Lent <!--:nl-->Oogstfeest<!--:--> Een stukje uit de Brug, 5 nov. 2014:Op vergeten plekken in de Waalsprong liggen prachtige boomgaarden. Ze werden niet gebruikt en raakten vervallen. En toch geven ze heerlijke vruchten. Stichting Co-bomen heeft begin 2014 een gebruikersovereenkomst met de gemeente afgesloten om 4 gaarden in de Waalsprong te beheren.[...]Op 9 november…

  13/11/2014: 13:30 - 17:45 De Domkerk, Utrecht te Utrecht <!--:nl-->Symposium ‘Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie<!--:--> Een bericht van Prof. dr. Jan Jonker, Radboud Universiteit, Nijmegen “Mag ik jouw tijd tegen mijn energie, dan zorgen de buren weer voor jouw moeder.”Ondernemers, burgers en professionals werken steeds vaker op vernieuwende manieren samen aan een andere, meer duurzamere samenleving. Dat leidt tot Nieuwe Business Modellen. Voor het eerst…

  25/11/2014: 19:30 - 21:30 te <!--:nl-->Duurzaamheidscafé #5: Eerlijke handel: Van duurzaam beleggen tot Fairtrade inkopen!<!--:--> Steeds meer mensen en ondernemingen vinden het belangrijk om te weten wat er met hun geld gebeurt als ze beleggen of iets kopen. Fairtrade inkopen en duurzaam beleggen is in! En dat is maar goed ook. Het laatste duurzaamheidscafé van 2014 besteedt aandacht aan deze aspecten. Onze wethouder duurzaamheid Harriet…

  22/01/2015: 16:00 - 18:00 Deelwinkel te Nijmegen <!--:nl-->Opening deelwinkel Nijmegen<!--:--> http://deelwinkel.com/ 1e verdieping, naast Bristol [advanced_iframe http://deelwinkel.com/"]

  05/02/2015: 19:30 - 22:00 te Film over eetbare tuin en permacultuur (met link naar verslag) Verslag Film wordt nog ingevuld, waarschijnlijk worden het een aantal korte relevante filmpjes; je krijgt hiermee een idee wat je zelf in eigen tuin kan doen (en moet laten) om een mooi ecosysteem te krijgen. Tevens kan je hieruit lekker eten, dit kan ook gewoon in een stadstuin. Tips over…

  07/02/2015: 13:00 - 15:00 Honig Fabriek, Brebl te Nijmegen <!--:nl-->Uitnodiging voor regionale bijeenkomsten Veevoer Lokaal<!--:--> Een bericht van Milieudefensie Download: [advanced_iframe https://transitiontownnijmegen.nl/ttn/wp-content/uploads/2014/12/uitnodiging.pdf 100% 1500]  

  28/02/2015 - 01/03/2015: Hele dag te <!--:nl-->Transition Town Treffen 2015 in Den Haag<!--:--> Voor de 5e keer is er gelegenheid om actieve leden van Transition Towns uit heel Nederland te ontmoeten

  03/03/2015: 20:00 - 22:00 Café Trianon te Nijmegen <!--:nl-->Basisinkomen, een goed idee?<!--:--> http://www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/agenda/overzicht_op_datum/vm/debatten/2015/basisinkomen-goed/ [advanced_iframe http://www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/agenda/overzicht_op_datum/vm/debatten/2015/basisinkomen-goed/"]

  05/03/2015: 19:30 - 21:30 te Film: Stappen naar een energieneutraal huis Verslag Energieneutraal (ver)bouwen heeft de toekomst en tijdens deze filmavond besteden wij aandacht aan het energieneutraal maken van jouw huis. Hoe doe je dat; wat zijn de voor- en nadelen; heeft het zin; kan je van elk huis een energieneutrale woning maken? Aan de hand van filmfragmenten en het uitwisselen…

  15/03/2015: 10:30 - 17:00 Maasland College te Oss <!--:nl-->Landelijke genoegdag in Oss<!--:--> Een greep uit het workshopaanbod: - Over de datum. Wat is de echte houdbaarheid van producten? - Brainstorm met de redactie van magazine Genoeg - Gelukkig met genoeg - debat - Koken uit De eerlijke Moestuin - Wegooien? Mooi niet! - Vrolijk besparen

  17/03/2015: 20:00 OBG-dienstencentrum, Bibliotheek te Nijmegen Transitiecafé: Samen laten we de stad ontkiemen... Transitiecafé: Lezing 17 maart over het boek ‘De stad ontkiemt, de stadsboer bloeit op…’ door Kim Lagerweij Wie zijn de stadsboeren? Wat zijn hun beweegredenen? Wat zijn hun verhalen? Wat levert het ze op? Hoe pakken zij het aan? En vooral...hoe kun je zelf aan de slag gaan als stadsboer?…

  31/03/2015: 19:30 - 22:00 Lux te Nijmegen <!--:nl-->Duurzaamheidscafé: duurzaam toerisme<!--:--> Georganiseerd door st. Duurzaamheidscafé Nijmegen: een debat over de verschillende vormen van reizen en duurzaamheid, met experts en het publiek.

  02/04/2015: 19:30 - 22:30 te Film: the iceman We laten iets zien uit deze verzameling: http://www.innerfire.nl/filmpjes en praten na met onder andere Ruud Jansen, die een cursus volgt en de kou als zijn vriend leert te beschouwen. Word je er gezonder en mentaal sterker van? Wat doet dat met je? Inloop: 19.00 uur; film start 19.30 uur. 7 redenen om regelmatig de…

  21/04/2015: 20:00 - 22:00 Stadhuis, Burgerzaal te Nijmegen Transitiecafé: autodelen in Nijmegen Het begon als idee voor Transitiecafé: een avond over autodelen, maar het is nu veranderd in: een avond over autodelen, georganiseerd door Dolf Kutschenreuter, beleidsadviseur gemeente Nijmegen, mbt mobiliteit. De in Nijmegen actieve autodeel-organisaties presenteren zich kort, alsook komt er van elke organisatie een tevreden gebruiker. In ieder geval aanwezig…

  02/05/2015: 10:30 - 16:00 Warmoes te Lent Lentemarkt Lent https://www.dewarmoes.nl/

  18/06/2015: 16:00 - 21:45 te Duurzaamheidscafé: Live earth in Nijmegen

  01/10/2015: 10:00 - 22:00 te Manifestatie Vegetarische Donderdag Nijmegen Diverse activiteiten in het centrum van Nijmegen om mensen te verleiden om minimaal één dag van de week (donderdag) vegetarisch te eten. Dat zou in ieder geval heel goed zijn voor het milieu. Voor de productie van vlees is veel energie, water en ruimte nodig. En wat te denken van de manier waarop vaak met dieren wordt omgegaan..

  03/10/2015: Hele dag Thiemeloods te Nijmegen International Fair Food Fair Dit wordt een jaarlijks terugkerend evenement om buurt, wijk en stad, publiek en professionals een platform te bieden op weg naar een betere, eerlijker en duurzamer voedselvoorziening. Wat is er die dag te doen? De hele dag door zijn er lezingen, workshops, proeverijen, debatten, excursies, documentaires, verkoop van streekproducten, informatiestands, kinderactiviteiten,…

  15/12/2015: 19:30 - 22:00 De Villa te Nijmegen Tegenlicht meet up: over de klimaatzaak en de klimaattop. Bericht van Tegenlicht Nijmegen Meet-upMeet-up in samenwerking met de redactie van het VPRO programma Tegenlicht. Naar aanleiding van de documentaire De Klimaatzaak (te bekijken via http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/de-klimaatzaak.html) gaan we in discussie met initiatiefnemers, wetenschappers en politici en kijken gezamenlijk terug op zowel de resultaten van De Klimaatzaak als de opbrengsten van de…

  21/01/2016: 18:30 - 20:00 thuis bij Cecile te Nijmegen Biologisch en vegetarisch etentje Eet je mee? Ter bevordering van onderling contact en wederzijdse uitwisseling van ideeën, ter inspiratie en ook voor de gezelligheid, organiseren we elke 3e woensdag van de maand een gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town en Lets leden in Nijmegen.

  18/02/2016: 18:30 - 20:00 thuis bij Cecile te Nijmegen Biologisch en vegetarisch etentje Eet je mee? Ter bevordering van onderling contact en wederzijdse uitwisseling van ideeën, ter inspiratie en ook voor de gezelligheid, organiseren we elke 3e woensdag van de maand een gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town en Lets leden in Nijmegen.

  12/03/2016: 9:30 - 18:00 OBG-dienstencentrum, Nicolaas kapel te Nijmegen Eendaagse cursus ‘Vitale bodem, vitale voeding’ door Marc en Daniël Siepman De broers Marc en Daniel Siepman geven de cursus samen, ieder legt zijn eigen accent. We geven een totaaloverzicht van alle problemen die de scheiding van mens en natuur met zich meebrengt, en hun oplossingen. We bepleiten een revolutie in de landbouw die zowel menselijke als planetaire gezondheid ten goede…

  17/03/2016: 18:30 - 20:00 thuis bij Cecile te Nijmegen Biologisch en vegetarisch etentje Eet je mee? Ter bevordering van onderling contact en wederzijdse uitwisseling van ideeën, ter inspiratie en ook voor de gezelligheid, organiseren we elke 3e woensdag van de maand een gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town en Lets leden in Nijmegen.

  29/03/2016: 20:00 - 22:00 De Kleine Wiel te Nijmegen Duurzaamheidscafé 2016 #1: Sociaal en duurzaam wonen: dát is de toekomst!(?) Op dinsdagavond 29 maart organiseert het Duurzaamheidscafé een debatavond over de wijk van de toekomst. De bijeenkomst is op een bijzondere locatie: de strowijk in Lent. Praat mee over het nieuwe wonen vanuit ecologisch, economisch en sociaal perspectief. Voorafgaand aan de debatavond is er een speciale rondleiding door de strowijk.…

  28/06/2016: 19:30 - 21:30 te Lezing Jan Saal over geld als gemeenschapsvormende kracht Jan Saal is initiatiefkundige en heeft interessante ideeën over geld en de werking van geld in een gemeenschap. Hij maakt een onderscheid tussen koopgeld, leengeld en schenkgeld.  Hij is uitgenodigd door bewoners van woongemeenschap het Eikpunt, die hem al kennen vanuit de opleiding Gedragen Besluitvorming.  Ook anderen zijn welkom! Adres: gemeenschappelijke ruimte…

  01/10/2016: 9:30 - 16:30 OBG-dienstencentrum, Nicolaas kapel te Nijmegen Salutogenese Birgit Spoorenberg komt naar Nijmegen! Zij is arts en kan heel boeiend vertellen over de relatie tussen gezondheid en leefstijlfactoren.Belangrijkste onderwerpen van de cursus:Hoe zorg je voor behoud van gezondheid?Kun je bij jezelf herkennen dat je je gezondheid aan het verliezen bent en kun je dan nog bijsturen?In de cursus vertelt ze in…

  02/11/2016: 20:00 - 22:00 Eikpunt te Nijmegen Lezing over 'De Gezondheidsverzekering’ De nieuwe zorgverzekering van het Gezondheids Coöperatief Nederland, het GCN, die betaalbaarheid en keuzevrijheid als uitgangspunten heeft en dienstbaar aan de mensen. Het GCN is een organisatie die een andere manier van omgaan met Gezondheid tot stand wil brengen: vanuit eigen verantwoordelijkheid je eigen weg kunnen kiezen in hoe je…

  29/11/2016: 20:00 - 22:00 Lux te Nijmegen Duurzaamheidscafé 2016 #5: Nijmegen Green Capital 2018! De Europese Commissie heeft Nijmegen uitgeroepen tot European Green Capital 2018. Nijmegen is daarmee de eerste stad van Nederland die deze titel krijgt. De voorbereidingen om van 2018 een mooi jaar te maken zijn in volle gang. Echter, ‘European Green Capital’ is niet iets waar de gemeente alleen mee aan…

  04/03/2017 - 05/03/2017: 10:30 - 16:30 De Vasim te Nijmegen Reclaim the seeds in de Vasim 4 maart zadenbeurs met workshopprogramma in De Vasim in Nijmegen, 5 maart aanleg eetbaar groen in een nieuwe ecologische wijk in Lent (Nijmegen-Noord). Oude, lokale, zaadvaste en anderszins bijzondere zaden, knollen en stekjes zullen worden geruild, weggegeven en verkocht. Iedereen kan zijn eigen biologische zaadjes en stekjes meenemen naar de…

  14/06/2017: 9:30 - 11:30 te Kerngroep De kerngroep vergadert vanaf half 10. Je bent welkom vanaf half 11. Stuur even een contactformulier als je aan wil schuiven. Noem daarin ook graag waarmee we je zouden kunnen helpen of waarin we met je mee zouden kunnen denken.

  01/06/2018: Hele dag ‘t Huukske te Arnhem Cursus sociale permacultuur (vierdaagse cursus, 1,2, 15 en 16 juni) Cursus Sociale Permacultuur Op vrijdag 1 juni start in Arnhem een nieuwe cursus sociale permacultuur van Permacultuur Centrum Nederland. Deze cursus van vier dagen is een brede introductie op de sociale permacultuur. De cursus is een combinatie van kennis, inzicht en direct ervaren. Na de cursus ben je in staat…

  15/09/2018: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  10/10/2018: 14:00 - 20:00 Thuis bij Karla Mulder te Nijmegen Dag van de duurzaamheid: kom eens kennismaken Vanaf 14 uur ben je welkom en kan je horen en zien wat wij zoal deden voor Transition Town Nijmegen sinds 2009 Kijk of je wil aansluiten of misschien wil je wel met iets heel anders beginnen. We zijn er om je op weg te helpen. Repair café Vegetarische Donderdag…

  20/10/2018: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  17/11/2018: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  14/12/2018: 14:00 - 16:00 Stip-Oost te Nijmegen Repair Café Stip-Oost Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  15/12/2018: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  19/01/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  26/01/2019: 14:30 - 16:30 Open Slow Café te Nijmegen Kom in gesprek met gelijkgestemden over de toekomst Valt de kennis over global warming je zwaar?  Het is twee voor twaalf. De mensheid heeft inmiddels nog maar heel kort de tijd om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Catastrofale opwarming van 2,0°C lijkt bijna onvermijdelijk. En daarmee het verval van onze huidige manier van samenleven.…

  16/02/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  16/03/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  30/03/2019: 13:45 - 16:30 Pannenkoekenrestaurant ‘t Hoogstraatje te Nijmegen Kom in gesprek met gelijkgestemden over de toekomst Valt de kennis over global warming je zwaar?  Het is twee voor twaalf. De mensheid heeft inmiddels nog maar heel kort de tijd om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Catastrofale opwarming van 2,0°C lijkt bijna onvermijdelijk. En daarmee het verval van onze huidige manier van samenleven.…

  20/04/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  18/05/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  15/06/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  20/07/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  17/08/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  21/09/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  19/10/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  16/11/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  18/01/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  15/02/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  21/03/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  18/04/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  16/05/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  20/06/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  19/09/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  17/10/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  21/11/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

    Onze agenda voor de komende 2 maanden:

  21/01/2014: 19:30 - 22:00 te Transitie café MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ. Transition Town Nijmegen organiseert op elke 3e dinsdag van de maand een TRANSITIE CAFÉ in Voorheen (Slagerij de Jong), Nijmegen. Een leuke gelegenheid om samen te komen en ideeën met elkaar te delen of anderen om hulp te vragen. Als je iets besproken wilt hebben of als…

  01/02/2014 - 02/02/2014: 10:00 - 15:00 De Groene Golf te Deventer <!--:nl-->Transition Town Treffen<!--:--> Op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari 2014 wordt alweer het vijfde landelijk Transition Towns Treffen georganiseerd. In het nieuwe centrum van TT in Deventer: De Groene Golf, werkplaats voor duurzaamheid en lokale veerkracht. Iedereen die actief is of wil worden binnen lokale TT-groepen is van harte welkom. Deelname…

  06/02/2014: 19:30 - 22:30 De Klinker te Nijmegen Extra Transitiecafé: Geef met Linux een nieuw leven aan je trage laptop Vervolg van Transitiecafé op 19 november. Inloop 19:30 Start workshop: 20:00 uur Kosten: gratis, donatie welkom Is je laptop tergend traag of past een nieuwe Windows er niet op? Of heb je nog Windows XP en wil je niet overstappen naar een nieuwere versie van Windows? In april 2014 stopt Microsoft…

  11/02/2014: 20:00 - 22:00 Lux te Nijmegen <!--:nl-->Duurzaamheidscafé: #1 ‘Global’ wordt ‘Glocal’: Ofwel hoe mondiale duurzame ontwikkeling ons raakt!<!--:--> Documentaires van studenten van de Radboud Universiteit maken mondiale duurzaamheid inzichtelijk. (voor foto's zie onderaan) Mondiale duurzaamheidvraagstukken vragen om aandacht en aanpak op lokaal niveau. Tijdens deze avond ziet u  vier korte documentaires gemaakt  door studenten van de Radboud Universiteit in de cursus ‘Globalising Worlds’. De documentaires werden op 16…

  15/02/2014: 12:00 - 14:00 OBG-dienstencentrum, Borger zaal te Nijmegen <!--:nl-->K(LETS) café<!--:-->   Kennismaken met andere LETS-leden of met deze ruilkring voor diensten, kennis en goederen op lokaal niveau. Er is altijd een gastvrouw of gastheer van LETS aanwezig.  http://letsnijmegen.nl/ Het café vindt altijd tegelijk plaats met het Repair-café. Wie iets te repareren heeft, krijgt een volgnummer en kan ondertussen gezellig iets…

  15/02/2014: 15:00 - 16:30 OBG-dienstencentrum, zaal AtelierOBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Zadenruil Op 3 zaterdagmiddagen (15 februari, 15 maart en 19 april) organiseren we van 15 uur tot 16.30 uur gelegenheid tot: ruilen van zaden: gekochte of zelf geoogste tips uitwisselen over zaaien afspraken maken over zaaien: zaai jij tomaten, dan doe ik prei.. Op 15 februari gaat het vooral om zadenruilen,…

  18/02/2014: 19:30 - 22:00 te Transitie café MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op elke 3e dinsdag van de maand een TRANSITIE CAFÉ in Voorheen (Slagerij de Jong), Nijmegen. Een leuke gelegenheid om samen te komen en ideeën met elkaar te delen of anderen om hulp te vragen. Als je iets besproken wilt hebben of als…

  20/02/2014: 20:00 - 22:00 te <!--:nl-->Verkiezingsdebat Fietsersbond Nijmegen<!--:--> [advanced_iframe http://www.lux-nijmegen.nl/agenda/debat/alle-programma%27s/verkiezingsdebat-fietsersbond-nijmegen_19387/"]

  06/03/2014: 19:30 - 22:00 te TTN film: Wallace & Gromit: the curse of the were rabbit Wallace en Gromit hebben een bedrijfje opgestart: Anti-Pesto. Zij helpen hun dorpsgenoten ongedierte te bestrijden. Net voor de jaarlijkse groentenwedstrijd zitten de dorpelingen met een konijnenplaag en iedereen is zenuwachtig. Helaas mislukt het laatste experiment van Wallace met als resultaat een reusachtig "weerkonijn". Hoe komt het dorp hier ooit van…

  14/03/2014: 14:00 - 16:00 Goffertpark te Nijmegen <!--:nl-->IVN bomencursus in het Goffertpark<!--:--> Een bericht van Lieke Vullings:  Het Goffertpark heeft een indrukwekkend aantal verschillende soorten bomen.IVN Rijk van Nijmegen vindt het de moeite waard om daar alles van te vertellen.Maar ook met voelen en ruiken kom je meer te weten over deze bomen.De cursus bestaat uit 10 “buitenlessen” op de vrijdagmiddag van…

  15/03/2014: 12:00 - 14:00 OBG-dienstencentrum, Borger zaal te Nijmegen <!--:nl-->K(LETS) café<!--:-->   Kennismaken met andere LETS-leden of met deze ruilkring voor diensten, kennis en goederen op lokaal niveau. Er is altijd een gastvrouw of gastheer van LETS aanwezig.  http://letsnijmegen.nl/ Het café vindt altijd tegelijk plaats met het Repair-café. Wie iets te repareren heeft, krijgt een volgnummer en kan ondertussen gezellig iets…

  15/03/2014: 15:00 - 16:30 OBG-dienstencentrum, zaal AtelierOBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Zaden en kiemplantjes ruil Op 3 zaterdagmiddagen (15 februari, 15 maart en 19 april) organiseren we van 15 uur tot 16.30 uur gelegenheid tot: ruilen van zaden: gekochte of zelf geoogste tips uitwisselen over zaaien afspraken maken over zaaien: zaai jij tomaten, dan doe ik prei.. Op 15 februari gaat het vooral om zadenruilen,…

  16/03/2014: 10:30 - 17:00 Maaslandcollege te Oss <!--:nl-->Landelijke genoegdag<!--:-->  Het wordt een feestelijke ontmoetingsdag met onder meer tal van workshops en de nieuwste show van de LowImpactMan. En we vieren feest ter gelegenheid van het verschijnen van de honderdste editie van Genoeg! http://www.genoeg.nl/nieuws/consuminderen/landelijke-genoegdag-2014 [advanced_iframe http://www.genoeg.nl/nieuws/consuminderen/landelijke-genoegdag-2014 100% 800]

  18/03/2014: 19:30 - 22:00 te Transitie café MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op elke 3e dinsdag van de maand een TRANSITIE CAFÉ in Voorheen (Slagerij de Jong), Nijmegen. We lasten het voor deze keer af omdat op deze avond een duurzaamheidscafé plaatsvindt: EEN VERKIEZINGSDEBAT OVER MILIEU, ECONOMIE EN DUURZAAMHEID.   Koop tijdig een gratis kaartje,…

  18/03/2014: 20:00 - 22:00 te <!--:nl-->Duurzaamheidscafé: Hoe ‘groen’ zijn de politieke partijen & wat zijn de economische consequenties daarvan?<!--:--> Aan de vooravond van de verkiezingen zullen vertegenwoordigers uit diverse maatschappelijke organisaties de diverse fracties aan de tand voelen over hun groene ambities. Het debat staat helemaal in het teken van het spanningsveld tussen Duurzaamheid en Economie. Moet de politiek met subsidieregelingen komen om het ondernemers mogelijk te maken om…

  03/04/2014: 19:00 - 21:45 De Klinker te Nijmegen TTN Filmavond: Food Matters De TransitionTown film van deze maand gaat over de invloed van voeding op onze gezondheid en vertelt hoe voedingsstoffen ons kunnen helpen in het bestrijden van velerlei ziektes. Aan het woord komen wetenschappers en gezondheidsdeskundigen die ons uitleggen wat het effect van bijvoorbeeld vitaminen - of gebrek eraan - op…

  15/04/2014: 19:30 - 22:00 te <!--:nl-->Basiscursus voedselbossen<!--:--> Deze april (2014) start weer een basiscursus voedselbossen. Drie maal op een centraal gelegen locatie in Nijmegen en twee keer op Food Forest Ketelbroek te Groesbeek. In deze basiscursus leer hoe je belangrijke inhoudelijke kennis kunt benutten in de praktijk. Je maakt kennis met de geheimen van een succesvol voedselbos,…

  15/04/2014: 19:30 - 22:00 te Transitie café MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op elke 3e dinsdag van de maand een TRANSITIE CAFÉ in Voorheen (Slagerij de Jong), Nijmegen. Een leuke gelegenheid om samen te komen en ideeën met elkaar te delen of anderen om hulp te vragen. Als je iets besproken wilt hebben of als…

  19/04/2014: 12:00 - 14:00 OBG-dienstencentrum, Borger zaal te Nijmegen <!--:nl-->K(LETS) café<!--:-->   Kennismaken met andere LETS-leden of met deze ruilkring voor diensten, kennis en goederen op lokaal niveau. Er is altijd een gastvrouw of gastheer van LETS aanwezig.  http://letsnijmegen.nl/ Het café vindt altijd tegelijk plaats met het Repair-café. Wie iets te repareren heeft, krijgt een volgnummer en kan ondertussen gezellig iets…

  19/04/2014: 15:00 - 16:30 OBG-dienstencentrum, zaal AtelierOBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Zaden en kiemplantjes ruil Op 3 zaterdagmiddagen (15 februari, 15 maart en 19 april) organiseren we van 15 uur tot 16.30 uur gelegenheid tot: ruilen van zaden: gekochte of zelf geoogste tips uitwisselen over zaaien afspraken maken over zaaien: zaai jij tomaten, dan doe ik prei.. Op 15 februari gaat het vooral om zadenruilen,…

  01/05/2014: 19:30 - 21:30 te Filmavond: 'Tapped' 'Tapped' geeft ons een kijkje achter de schermen van de onzichtbare en ongecontroleerde waterindustrie. De documentaire gaat in op de effecten van deze industrie op o.a. onze gezondheid, vervuiling, klimaatverandering en onze afhankelijkheid van olie. Is de beschikking over schoon en fris drinkwater een fundamenteel recht of mag het als…

  17/05/2014: 9:30 - 17:00 te Publieksdag van de stadslandbouw: Nijmegen smaakt naar meer! Op zaterdag 17 mei doet Nijmegen weer mee met de landelijke dag van de stadslandbouw. Eetbaar Nijmegen biedt een gevarieerd programma aan voor iedereen die meer wil weten over stadslandbouw. Er is een groeiend aantal eetbare initiatieven in Nijmegen, zoals volkstuinen, zelfpluktuinen, eetbare stadstuinen, buurtmoestuinen, aan huis bezorgde groentepakketten en…

  17/05/2014: 12:00 - 14:00 OBG-dienstencentrum, Borger zaal te Nijmegen <!--:nl-->K(LETS) café<!--:-->   Kennismaken met andere LETS-leden of met deze ruilkring voor diensten, kennis en goederen op lokaal niveau. Er is altijd een gastvrouw of gastheer van LETS aanwezig.  http://letsnijmegen.nl/ Het café vindt altijd tegelijk plaats met het Repair-café. Wie iets te repareren heeft, krijgt een volgnummer en kan ondertussen gezellig iets…

  20/05/2014: 19:30 - 22:00 te Transitie café: groenzinnige teams We gaan deze avond verder met de ideeën geleverd door 8 uur overwerken. Een kort verslagje. Heb je ooit meegedaan met een ecoteam en wil je helpen dit idee nieuw leven in te blazen? Of heb je interesse? Denk met ons mee. Meer informatie

  05/06/2014: 19:30 - 22:00 Vlaams Cultureel café te Nijmegen TTN film: fair trade kleding Een groepje tweedejaarsstudenten van de Radboud Universiteit heeft een documentaire gemaakt namens hun opleiding Geografie, Planologie & Milieu. Deze documentaire werd gemaakt met betrekking tot het vak ‘Globalising Worlds’  en heeft als onderwerp Fair Trade Kleding. In de documentaire wordt eerst gekeken naar de werkomstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh en…

  05/06/2014: 20:00 te Power2Nijmegen Café op 5 juni Op weg naar een energieneutraal Nijmegen in 2045! Gratis entreekaarten zijn via deze link en aan de kassa van Lux te verkrijgen. http://power2nijmegen.com/?p=2307 

  10/06/2014: 19:30 - 22:00 Radboud UMC te Nijmegen <!--:nl-->Duurzaamheidscafé: duurzame voeding in de zorg<!--:--> Uit landelijk onderzoek blijkt dat ongeveer 40 procent van de ingekochte voeding in ziekenhuizen en zorginstellingen in de vuilnisbak belandt. Dit is zonde en erg kostbaar. Hoe kunnen we dat veranderen? Op dinsdag 10 juni vindt in het Radboudumc een debat plaats over duurzame voeding in de zorg. Programma Duurzame…

  21/06/2014: 12:00 - 14:00 OBG-dienstencentrum, Borger zaal te Nijmegen <!--:nl-->K(LETS) café<!--:-->   Kennismaken met andere LETS-leden of met deze ruilkring voor diensten, kennis en goederen op lokaal niveau. Er is altijd een gastvrouw of gastheer van LETS aanwezig.  http://letsnijmegen.nl/ Het café vindt altijd tegelijk plaats met het Repair-café. Wie iets te repareren heeft, krijgt een volgnummer en kan ondertussen gezellig iets…

  29/06/2014: 12:00 - 17:00 Marienburgplein te Nijmegen <!--:nl-->De lokale duurzaamheidsmarkt<!--:--> [advanced_iframe http://delokaleduurzaamheidsmarkt.nl/"]

  18/07/2014 - 20/07/2014: 17:00 - 16:00 landgoed Grubbestein te Heijen <!--:nl-->Diepe ecologie workshop: Rerooted<!--:--> Touching the earth through the asphalt http://cre-act.net/workshop/re-rooted/ Prijs: 60 tot 100 euro [advanced_iframe http://cre-act.net/workshop/re-rooted/"] http://www.grubbestein.nl/ [advanced_iframe http://www.grubbestein.nl/"]

  30/09/2014: 20:00 - 22:00 te <!--:nl-->Duurzaamheidscafé #4: Kansen voor en door de deeleconomie!<!--:--> “Kan jij even inloggen om te kijken of ‘onze’ auto morgen beschikbaar is”? “Uw jeans heeft het einde van zijn leaseperiode bereikt, hierbij ontvangt u een nieuwe broek en een doos om de oude te retourneren”. “Hoe kan je nu in 3 weken tijd een duurzame estafette naar Kopenhagen organiseren…

  02/10/2014: 19:30 - 21:30 De Klinker te Nijmegen Film: Alles Over Niets Alles over niets is een Nederlandse film die op een komische manier alledaagse herkenbare scenes laat zien. Herkenbare frustraties, gepieker, angst en schuldgevoelens komen voorbij. De film geeft je mogelijkheden om je daarvan te bevrijden door middel van oude wijsheden uit de nondualiteit. Wanneer je wordt geraakt door het inzicht,…

  05/10/2014: 12:00 - 14:00 Landgoed Doornik te Bemmel <!--:nl-->Bouw mee aan een levende windmolen<!--:--> Recordpoging 5 oktober: Bouw mee aan een levende windmolen Project A15 en de coöperatie WindpowerNijmegen gaan de uitdaging aan om een wereldrecord te vestigen door met zoveel mogelijk mensen een ‘levende windmolen’ te vormen tijdens het culturele festival de Oversteek op 5 oktober. Meld je aan en doe mee! Met…

  07/11/2014: Hele dag te <!--:nl-->Open passiefhuis dagen<!--:--> (uit de website) Interesse in een aangenaam binnenklimaat met muisstille installaties, tegen extreem lage energiekosten? Horen en zien hoe bewoners dat bevalt? Plan dan een bezoek aan één of meerdere energieneutraal ge- of verbouwde huizen tijdens de Internationale Passiefhuis Dagen. Er staan 25 gebouwen in de lijst. Van ieder adres is per…

  08/11/2014: Hele dag te <!--:nl-->Open passiefhuis dagen<!--:--> (uit de website) Interesse in een aangenaam binnenklimaat met muisstille installaties, tegen extreem lage energiekosten? Horen en zien hoe bewoners dat bevalt? Plan dan een bezoek aan één of meerdere energieneutraal ge- of verbouwde huizen tijdens de Internationale Passiefhuis Dagen. Er staan 25 gebouwen in de lijst. Van ieder adres is per…

  09/11/2014: Hele dag te <!--:nl-->Open passiefhuis dagen<!--:--> (uit de website) Interesse in een aangenaam binnenklimaat met muisstille installaties, tegen extreem lage energiekosten? Horen en zien hoe bewoners dat bevalt? Plan dan een bezoek aan één of meerdere energieneutraal ge- of verbouwde huizen tijdens de Internationale Passiefhuis Dagen. Er staan 25 gebouwen in de lijst. Van ieder adres is per…

  09/11/2014: 15:00 - 21:00 Het Manneneiland te Lent <!--:nl-->Oogstfeest<!--:--> Een stukje uit de Brug, 5 nov. 2014:Op vergeten plekken in de Waalsprong liggen prachtige boomgaarden. Ze werden niet gebruikt en raakten vervallen. En toch geven ze heerlijke vruchten. Stichting Co-bomen heeft begin 2014 een gebruikersovereenkomst met de gemeente afgesloten om 4 gaarden in de Waalsprong te beheren.[...]Op 9 november…

  13/11/2014: 13:30 - 17:45 De Domkerk, Utrecht te Utrecht <!--:nl-->Symposium ‘Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie<!--:--> Een bericht van Prof. dr. Jan Jonker, Radboud Universiteit, Nijmegen “Mag ik jouw tijd tegen mijn energie, dan zorgen de buren weer voor jouw moeder.”Ondernemers, burgers en professionals werken steeds vaker op vernieuwende manieren samen aan een andere, meer duurzamere samenleving. Dat leidt tot Nieuwe Business Modellen. Voor het eerst…

  25/11/2014: 19:30 - 21:30 te <!--:nl-->Duurzaamheidscafé #5: Eerlijke handel: Van duurzaam beleggen tot Fairtrade inkopen!<!--:--> Steeds meer mensen en ondernemingen vinden het belangrijk om te weten wat er met hun geld gebeurt als ze beleggen of iets kopen. Fairtrade inkopen en duurzaam beleggen is in! En dat is maar goed ook. Het laatste duurzaamheidscafé van 2014 besteedt aandacht aan deze aspecten. Onze wethouder duurzaamheid Harriet…

  22/01/2015: 16:00 - 18:00 Deelwinkel te Nijmegen <!--:nl-->Opening deelwinkel Nijmegen<!--:--> http://deelwinkel.com/ 1e verdieping, naast Bristol [advanced_iframe http://deelwinkel.com/"]

  05/02/2015: 19:30 - 22:00 te Film over eetbare tuin en permacultuur (met link naar verslag) Verslag Film wordt nog ingevuld, waarschijnlijk worden het een aantal korte relevante filmpjes; je krijgt hiermee een idee wat je zelf in eigen tuin kan doen (en moet laten) om een mooi ecosysteem te krijgen. Tevens kan je hieruit lekker eten, dit kan ook gewoon in een stadstuin. Tips over…

  07/02/2015: 13:00 - 15:00 Honig Fabriek, Brebl te Nijmegen <!--:nl-->Uitnodiging voor regionale bijeenkomsten Veevoer Lokaal<!--:--> Een bericht van Milieudefensie Download: [advanced_iframe https://transitiontownnijmegen.nl/ttn/wp-content/uploads/2014/12/uitnodiging.pdf 100% 1500]  

  28/02/2015 - 01/03/2015: Hele dag te <!--:nl-->Transition Town Treffen 2015 in Den Haag<!--:--> Voor de 5e keer is er gelegenheid om actieve leden van Transition Towns uit heel Nederland te ontmoeten

  03/03/2015: 20:00 - 22:00 Café Trianon te Nijmegen <!--:nl-->Basisinkomen, een goed idee?<!--:--> http://www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/agenda/overzicht_op_datum/vm/debatten/2015/basisinkomen-goed/ [advanced_iframe http://www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/agenda/overzicht_op_datum/vm/debatten/2015/basisinkomen-goed/"]

  05/03/2015: 19:30 - 21:30 te Film: Stappen naar een energieneutraal huis Verslag Energieneutraal (ver)bouwen heeft de toekomst en tijdens deze filmavond besteden wij aandacht aan het energieneutraal maken van jouw huis. Hoe doe je dat; wat zijn de voor- en nadelen; heeft het zin; kan je van elk huis een energieneutrale woning maken? Aan de hand van filmfragmenten en het uitwisselen…

  15/03/2015: 10:30 - 17:00 Maasland College te Oss <!--:nl-->Landelijke genoegdag in Oss<!--:--> Een greep uit het workshopaanbod: - Over de datum. Wat is de echte houdbaarheid van producten? - Brainstorm met de redactie van magazine Genoeg - Gelukkig met genoeg - debat - Koken uit De eerlijke Moestuin - Wegooien? Mooi niet! - Vrolijk besparen

  17/03/2015: 20:00 OBG-dienstencentrum, Bibliotheek te Nijmegen Transitiecafé: Samen laten we de stad ontkiemen... Transitiecafé: Lezing 17 maart over het boek ‘De stad ontkiemt, de stadsboer bloeit op…’ door Kim Lagerweij Wie zijn de stadsboeren? Wat zijn hun beweegredenen? Wat zijn hun verhalen? Wat levert het ze op? Hoe pakken zij het aan? En vooral...hoe kun je zelf aan de slag gaan als stadsboer?…

  31/03/2015: 19:30 - 22:00 Lux te Nijmegen <!--:nl-->Duurzaamheidscafé: duurzaam toerisme<!--:--> Georganiseerd door st. Duurzaamheidscafé Nijmegen: een debat over de verschillende vormen van reizen en duurzaamheid, met experts en het publiek.

  02/04/2015: 19:30 - 22:30 te Film: the iceman We laten iets zien uit deze verzameling: http://www.innerfire.nl/filmpjes en praten na met onder andere Ruud Jansen, die een cursus volgt en de kou als zijn vriend leert te beschouwen. Word je er gezonder en mentaal sterker van? Wat doet dat met je? Inloop: 19.00 uur; film start 19.30 uur. 7 redenen om regelmatig de…

  21/04/2015: 20:00 - 22:00 Stadhuis, Burgerzaal te Nijmegen Transitiecafé: autodelen in Nijmegen Het begon als idee voor Transitiecafé: een avond over autodelen, maar het is nu veranderd in: een avond over autodelen, georganiseerd door Dolf Kutschenreuter, beleidsadviseur gemeente Nijmegen, mbt mobiliteit. De in Nijmegen actieve autodeel-organisaties presenteren zich kort, alsook komt er van elke organisatie een tevreden gebruiker. In ieder geval aanwezig…

  02/05/2015: 10:30 - 16:00 Warmoes te Lent Lentemarkt Lent https://www.dewarmoes.nl/

  18/06/2015: 16:00 - 21:45 te Duurzaamheidscafé: Live earth in Nijmegen

  01/10/2015: 10:00 - 22:00 te Manifestatie Vegetarische Donderdag Nijmegen Diverse activiteiten in het centrum van Nijmegen om mensen te verleiden om minimaal één dag van de week (donderdag) vegetarisch te eten. Dat zou in ieder geval heel goed zijn voor het milieu. Voor de productie van vlees is veel energie, water en ruimte nodig. En wat te denken van de manier waarop vaak met dieren wordt omgegaan..

  03/10/2015: Hele dag Thiemeloods te Nijmegen International Fair Food Fair Dit wordt een jaarlijks terugkerend evenement om buurt, wijk en stad, publiek en professionals een platform te bieden op weg naar een betere, eerlijker en duurzamer voedselvoorziening. Wat is er die dag te doen? De hele dag door zijn er lezingen, workshops, proeverijen, debatten, excursies, documentaires, verkoop van streekproducten, informatiestands, kinderactiviteiten,…

  15/12/2015: 19:30 - 22:00 De Villa te Nijmegen Tegenlicht meet up: over de klimaatzaak en de klimaattop. Bericht van Tegenlicht Nijmegen Meet-upMeet-up in samenwerking met de redactie van het VPRO programma Tegenlicht. Naar aanleiding van de documentaire De Klimaatzaak (te bekijken via http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/de-klimaatzaak.html) gaan we in discussie met initiatiefnemers, wetenschappers en politici en kijken gezamenlijk terug op zowel de resultaten van De Klimaatzaak als de opbrengsten van de…

  21/01/2016: 18:30 - 20:00 thuis bij Cecile te Nijmegen Biologisch en vegetarisch etentje Eet je mee? Ter bevordering van onderling contact en wederzijdse uitwisseling van ideeën, ter inspiratie en ook voor de gezelligheid, organiseren we elke 3e woensdag van de maand een gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town en Lets leden in Nijmegen.

  18/02/2016: 18:30 - 20:00 thuis bij Cecile te Nijmegen Biologisch en vegetarisch etentje Eet je mee? Ter bevordering van onderling contact en wederzijdse uitwisseling van ideeën, ter inspiratie en ook voor de gezelligheid, organiseren we elke 3e woensdag van de maand een gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town en Lets leden in Nijmegen.

  12/03/2016: 9:30 - 18:00 OBG-dienstencentrum, Nicolaas kapel te Nijmegen Eendaagse cursus ‘Vitale bodem, vitale voeding’ door Marc en Daniël Siepman De broers Marc en Daniel Siepman geven de cursus samen, ieder legt zijn eigen accent. We geven een totaaloverzicht van alle problemen die de scheiding van mens en natuur met zich meebrengt, en hun oplossingen. We bepleiten een revolutie in de landbouw die zowel menselijke als planetaire gezondheid ten goede…

  17/03/2016: 18:30 - 20:00 thuis bij Cecile te Nijmegen Biologisch en vegetarisch etentje Eet je mee? Ter bevordering van onderling contact en wederzijdse uitwisseling van ideeën, ter inspiratie en ook voor de gezelligheid, organiseren we elke 3e woensdag van de maand een gezamenlijk etentje (biologisch en vegetarisch) voor mensen van Transition Town en Lets leden in Nijmegen.

  29/03/2016: 20:00 - 22:00 De Kleine Wiel te Nijmegen Duurzaamheidscafé 2016 #1: Sociaal en duurzaam wonen: dát is de toekomst!(?) Op dinsdagavond 29 maart organiseert het Duurzaamheidscafé een debatavond over de wijk van de toekomst. De bijeenkomst is op een bijzondere locatie: de strowijk in Lent. Praat mee over het nieuwe wonen vanuit ecologisch, economisch en sociaal perspectief. Voorafgaand aan de debatavond is er een speciale rondleiding door de strowijk.…

  28/06/2016: 19:30 - 21:30 te Lezing Jan Saal over geld als gemeenschapsvormende kracht Jan Saal is initiatiefkundige en heeft interessante ideeën over geld en de werking van geld in een gemeenschap. Hij maakt een onderscheid tussen koopgeld, leengeld en schenkgeld.  Hij is uitgenodigd door bewoners van woongemeenschap het Eikpunt, die hem al kennen vanuit de opleiding Gedragen Besluitvorming.  Ook anderen zijn welkom! Adres: gemeenschappelijke ruimte…

  01/10/2016: 9:30 - 16:30 OBG-dienstencentrum, Nicolaas kapel te Nijmegen Salutogenese Birgit Spoorenberg komt naar Nijmegen! Zij is arts en kan heel boeiend vertellen over de relatie tussen gezondheid en leefstijlfactoren.Belangrijkste onderwerpen van de cursus:Hoe zorg je voor behoud van gezondheid?Kun je bij jezelf herkennen dat je je gezondheid aan het verliezen bent en kun je dan nog bijsturen?In de cursus vertelt ze in…

  02/11/2016: 20:00 - 22:00 Eikpunt te Nijmegen Lezing over 'De Gezondheidsverzekering’ De nieuwe zorgverzekering van het Gezondheids Coöperatief Nederland, het GCN, die betaalbaarheid en keuzevrijheid als uitgangspunten heeft en dienstbaar aan de mensen. Het GCN is een organisatie die een andere manier van omgaan met Gezondheid tot stand wil brengen: vanuit eigen verantwoordelijkheid je eigen weg kunnen kiezen in hoe je…

  29/11/2016: 20:00 - 22:00 Lux te Nijmegen Duurzaamheidscafé 2016 #5: Nijmegen Green Capital 2018! De Europese Commissie heeft Nijmegen uitgeroepen tot European Green Capital 2018. Nijmegen is daarmee de eerste stad van Nederland die deze titel krijgt. De voorbereidingen om van 2018 een mooi jaar te maken zijn in volle gang. Echter, ‘European Green Capital’ is niet iets waar de gemeente alleen mee aan…

  04/03/2017 - 05/03/2017: 10:30 - 16:30 De Vasim te Nijmegen Reclaim the seeds in de Vasim 4 maart zadenbeurs met workshopprogramma in De Vasim in Nijmegen, 5 maart aanleg eetbaar groen in een nieuwe ecologische wijk in Lent (Nijmegen-Noord). Oude, lokale, zaadvaste en anderszins bijzondere zaden, knollen en stekjes zullen worden geruild, weggegeven en verkocht. Iedereen kan zijn eigen biologische zaadjes en stekjes meenemen naar de…

  14/06/2017: 9:30 - 11:30 te Kerngroep De kerngroep vergadert vanaf half 10. Je bent welkom vanaf half 11. Stuur even een contactformulier als je aan wil schuiven. Noem daarin ook graag waarmee we je zouden kunnen helpen of waarin we met je mee zouden kunnen denken.

  01/06/2018: Hele dag ‘t Huukske te Arnhem Cursus sociale permacultuur (vierdaagse cursus, 1,2, 15 en 16 juni) Cursus Sociale Permacultuur Op vrijdag 1 juni start in Arnhem een nieuwe cursus sociale permacultuur van Permacultuur Centrum Nederland. Deze cursus van vier dagen is een brede introductie op de sociale permacultuur. De cursus is een combinatie van kennis, inzicht en direct ervaren. Na de cursus ben je in staat…

  15/09/2018: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  10/10/2018: 14:00 - 20:00 Thuis bij Karla Mulder te Nijmegen Dag van de duurzaamheid: kom eens kennismaken Vanaf 14 uur ben je welkom en kan je horen en zien wat wij zoal deden voor Transition Town Nijmegen sinds 2009 Kijk of je wil aansluiten of misschien wil je wel met iets heel anders beginnen. We zijn er om je op weg te helpen. Repair café Vegetarische Donderdag…

  20/10/2018: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  17/11/2018: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  14/12/2018: 14:00 - 16:00 Stip-Oost te Nijmegen Repair Café Stip-Oost Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  15/12/2018: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  19/01/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  26/01/2019: 14:30 - 16:30 Open Slow Café te Nijmegen Kom in gesprek met gelijkgestemden over de toekomst Valt de kennis over global warming je zwaar?  Het is twee voor twaalf. De mensheid heeft inmiddels nog maar heel kort de tijd om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Catastrofale opwarming van 2,0°C lijkt bijna onvermijdelijk. En daarmee het verval van onze huidige manier van samenleven.…

  16/02/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  16/03/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  30/03/2019: 13:45 - 16:30 Pannenkoekenrestaurant ‘t Hoogstraatje te Nijmegen Kom in gesprek met gelijkgestemden over de toekomst Valt de kennis over global warming je zwaar?  Het is twee voor twaalf. De mensheid heeft inmiddels nog maar heel kort de tijd om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Catastrofale opwarming van 2,0°C lijkt bijna onvermijdelijk. En daarmee het verval van onze huidige manier van samenleven.…

  20/04/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  18/05/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  15/06/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  20/07/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  17/08/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  21/09/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  19/10/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  16/11/2019: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  18/01/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  15/02/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  21/03/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  18/04/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  16/05/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  20/06/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  19/09/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  17/10/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  21/11/2020: 11:00 - 13:30 OBG-dienstencentrum, zaal Atelier te Nijmegen Repair Café in OBG Een Repair Café is een zaal vol gereedschap en materialen, deskundige hulp bij (bijna) elke reparatie, ontspanning en inspiratie. U kunt bij ons terecht voor eenvoudige reparaties aan uw kapotte spullen.

  Voedsel uit de regio De komende olieschaarste noodzaakt ons om voedsel dichter bij huis te verbouwen. Na Peak Oil is er simpelweg minder energie beschikbaar om appels uit Nieuw-Zeeland aan te vliegen of veevoer uit Brazilië te halen. Bovendien worden kunstmest en bestrijdingsmiddelen duur, wat kleinschalige, organische landbouw aantrekkelijker maakt. Recycling van mest en afval ...
  Bekijk op hele pagina
 • Houdbare producten

  [learn_more caption=”VOKO”]

  Gezamenlijk koopt een groep mensen biologische producten in. Op deze manier blijft biologisch voedsel betaalbaar. Iedereen kan lid worden van de Voko. Check de tijden hieronder op de websites van de VOKO’s zelf; hieruit overgenomen december 2018.

  • De Grote Broek: zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur en woensdag van 17.00 tot 18.30 uur. (voedsel alleen te koop voor leden)
  • VOKO-Lent, De Kleine Wiel: woensdag: 15:30 – 17:30 uur en zondag: 15:30 – 17:30 uur (voor bewoners van Iewan, Eikpunt en andere buurtbewoners) 
  • Voko Berg en Dal, Babylon: maandag tot en met zaterdag van van 11.00 tot 13.00 uur en op vrijdag en zondag van 17.00 tot 18.00 uur. (voor iedereen)

  [/learn_more] [learn_more caption=”Van haver tot Gort”]

  https://www.vanhavertotgort.nl/

  Biologisch wordt nog aantrekkelijker door een lage prijs. Dit betekent dat al het eten en drinken, en alle huishoudelijke producten 10% goedkoper zijn dan de adviesprijs. Bij verzorgingsproducten is die korting altijd 15%. Natuurlijk zijn onze aanbiedingen nog voordeliger!

  Er zijn twee afhaalpunten in Nijmegen.

  • Alle producten altijd lager in prijs
  • Levering veelal in grootverpakking
  • Ophalen bij je haverpunt in de buurt
  • Tijd en voedselkilometers besparen
  • Lokale betrokkenheid

  [/learn_more] [learn_more caption=”De Witte molen voor graan en meel”]

  Geopend: dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur.
  Looimolenweg 17, 6542 JN Nijmegen. Telefoon: 024-3781843
  De Witte molen

  De Witte Molen is niet alleen de enige volledig werkende molen in Nijmegen, maar ook de enige molen in de wijde omtrek die echt alles zelf maalt. Wij verwerken op volledig ambachtelijke wijze biologisch geteelde granen en maken daarbij zoveel mogelijk gebruik van windkracht. Daarmee zijn wij misschien wel het meest milieuvriendelijk producerende bedrijf in de regio!

  In de winkel kunt u een keur aan biologisch geteelde granen, melen, vlokken en kippenvoer kopen. Daarnaast levert De Witte Molen een breed scala aan bakkersproducten aan biologische bakkers en voedingsproducenten. In onze producten wordt alleen zelfgemalen meel verwerkt, dus geen fabrieksmeel en een minimum aan toevoegingen.

  Winkelassortiment

  [/learn_more]

  VOedsel Kooperatie, Van haver tot gort en Biologisch meel
  Bekijk op hele pagina
 • “Koken met noten en zaden” en “Koken met paddestoelen”

  Dominique start weer vegetarische kookcursussen met natuurvoeding dit najaar:

  No valid security key found. Please use at least the following shortcode:
  [advanced_iframe securitykey="<your security key - see settings>"]
  Please also check in the html mode that your shortcode does only contain normal spaces and not a &nbsp; instead. It is also possible that you use wrong quotes like “ or ”. Only " is valid!

  Dominique start weer vegetarische kookcursussen met natuurvoeding dit najaar:
  Bekijk op hele pagina
 • KookworkshopsKookworkshops

  Kookworkshop door Nijmeegse bedrijven, een selectie: deze hebben aandacht voor duurzaamheid. Maar er zijn er meer:
  Doe eens mee aan een kookworkshop die je op een goede manier leert koken met (biologische) groentes. Zoals:

  kookworkshops met aandacht voor duurzaamheid
  Bekijk op hele pagina
 • Plastic zakjes op groente en fruit afdelingPlastic zakjes op groente en fruit afdeling

  Er is momenteel erg veel media-aandacht voor het plastic probleem: o.a. de hele maand op National Geographic: https://www.nationalgeographic.nl/stopmetplastic De Canadese regering heeft zojuist een volledig verbod op plastic tasjes afgekondigd! Als kleine actie deed één van ons aan de COOP Molukkenstraat Nijmegen de volgende suggestie. Er staat bij de kassa al een mooi en duidelijk bord: En bij de groenteafdeling tref je dit bord, met onderaan, in het groene deel: “deze zakjes zijn voor ca 90% gemaakt van suikerriet”. Dat lijkt duurzamer dan het is. Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/21/plastic-van-suikerriet-mag-in-de-gft-bak-a1607498 De tasjes zijn alleen onder zeer speciale omstandigheden goed composteerbaar. Compostverwerkers moeten dit bioplastic eruit vissen, omdat het niet binnen de gangbare 4 weken gecomposteerd is. Het levert ook geen hoogwaardige compost op. Als het in zee terechtkomt, komt het ook in de plastic soep terecht, want het breekt daar te langzaam af. Je mag het ook niet bij het plastic afval doen, het is restafval (https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/welk-afval-waar/bioplastic/). Dit zouden we liever zien: Een voorbeeld van zo’n tasje (gekocht bij Van Nature). Klanten zouden natuurlijk ook een plastic zakje kunnen meenemen. Het gaat erom dat het niet meer vanzelfsprekend is om voor ieder fruit of groente een eenmalig plastic zakje te pakken. We hopen op een positieve reactie. Doe je mee? Benader graag andere supermarkten en stuur ons een foto. Wat je nog meer kan doen: http://bagitmovie.com/  (deplastificeer je leven, engelstalig) http://recyclingnetwerk.org/acties/back-sender-campagne (stuur een foto met je zwerfafvalflesje naar #BackToSender Een paar dagen later reageerde bedrijfsmanager, met onder andere: “ik verwacht dat Coop en waarschijnlijk de hele supermarktbranche binnen niet al te lange tijd zullen overstappen naar herbruikbare verpakkingen. Wij gaan naar aanleiding van uw verzoek bij onze verpakkingsleverancier navragen of zij die ook kunnen leveren zodat wij misschien al vooruitlopend op aktie vanuit Coop-organisatie alvast kunnen starten met herbruikbare verpakkingen.” Coop voorziet nog wel een nadeel: bij de kassa moet men het zakje openmaken, om te zien wat er in zit. En ook schrijft hij dat Coop als organisatie achter de schermen druk bezig is om gebruik van alle plastic te beperken.

  Vraag supermarkten op hun groente en fruit afdelingen geen plastic zakjes aan te bieden
  Bekijk op hele pagina
 • Samen etenSamen eten

  Vegan friendly, de laatste donderdag van de maand en nog meer
  Zie voor een overzicht: eetbaarnijmegen.nl/in-nijmegen/maaltijd/samen-eten/ Donderdag Veggiedag moedigt Nijmegenaren aan minimaal één dag in de week lekker vegetarisch of veganistisch te eten. Op deze manier kan zowel de individuele als de gemeentelijke ecologische voetafdruk verkleind worden en zo bijdragen aan de Nijmeegse ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Donderdag Veggiedag’ is in 2009 in Gent, België, gestart door EVA en vindt al in meerdere Europese steden navolging. Nijmegen haakt als eerste Nederlandse gemeente aan bij dit Belgische initiatief! Dit is een samenwerking tussen Milieucentrum De BroeikasVegan Friendly Nijmegen en Transition Town Nijmegen. Begonnen in 2015 als Vegetarische Donderdag Nijmegen. Sinds oktober 2018 is de naam veranderd in Donderdag Veggiedag, omdat het nu uitdrukkelijk ook om Vegan Friendly gaat. Elke laatste donderdag van de maand gaan we uit eten met een groep bij een restaurant dat voldoet aan onze vuistregel, dat een derde deel van de gerechten vegetarisch moet zijn plus minimaal 2 vegan gerechten. Wil je mee? Houd de agenda in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief. De Grruunn, de groene nieuwsbrief, verschijnt elke maand. Je wordt als eerste op de hoogte gesteld van nieuwe ontwikkelingen en je hebt voorrang bij de activiteiten die we organiseren.
  Samen eten aan een buurttafel met duurzame voeding
  Eet mee aan een buurttafel waar duurzame voeding centraal staat. Dit wel voor eigen rekening, zoals:

  • buurttafel van Tuin Tot Bord (groentes geteeld door buurtbewoners, in de moestuin achter het buurthuis; bereid door andere buurtbewoners)
  • Huiskamerrestaurantje Aan Tafel in Aldenhof (biologische groentes)
  • Viva Las Vegan huiskamer restaurant: eens per maand in kleine groep vanaf 19.00 tot 20.00/20.30 op de Waldeck Pyrmontsingel 18.

  De Klinker
  Van Broeckhuysenstraat 46 6511 PK Nijmegen 024-3605208 klinker(a)grotebroek.nl De Klinker Openingstijden: Soepcafé woensdags vanaf 18:30u. Dagcafé zaterdags van 12:00u tot 17:30u. Eetcafé zaterdags & zondags vanaf 18:30u. Politiek café de Klinker is de ontmoetingsruimte van de Grote Broek. Het is een biologisch, veganistisch (vegetarisch) eetcafé, waar vergaderingen, info-avonden en filmvertoningen plaats kunnen vinden en dat daarnaast ruimte biedt aan een anarchistische bibliotheek. De Klinker wordt volledig gerund door vrijwilligers en is non-profit. Met eventuele winst worden sympathieke acties en projecten door het hele land gesteund. Door de week is De Klinker beschikbaar voor vergaderingen, info- en filmavonden. Op woensdagen is er een soepcafé , waarna ook vaak info en discussie volgt, of een film wordt vertoond. Op zaterdagmiddag is het dagcafé geopend en wordt je voorzien van tosti’s, taart, koffie, thee en een krant, of een boek uit de anarchistische bibliotheek. Op zaterdag- en zondagavond is het eetcafé vanaf 18:30u geopend en wordt er om 19:00u een betaalbare drie-gangen maaltijd geserveerd. In de even weken kun je ook op vrijdagavond op 19:00u in de Klinker eten. Dan wordt de maaltijd door Mulawan bereid en gaat de opbrengst naar migranten in nood. Reserveren voor het eten is noodzakelijk (behalve voor soepcafé) en kan op de dag zelf via 024-3605208 of door even binnen te lopen.

  INLOOP-LUNCHCAFÉ

  Iedere eerste dinsdag van 11.00 tot 15.00 wordt er in De Klinker een gezellig lunchcafé gerund door mensen met een psychiatrische diagnose. Het café is open voor iedereen en juist ook bedoeld als ontmoetingsplek voor mensen met en zonder diagnose. Er worden heerlijke broodjes gemaakt, en er zijn ook regelmatig discussies en lezingen over o.a. een kritische kijk op de psychiatrische zorg.

  Eet mee aan een gezamenlijke duurzame maaltijd
  Bekijk op hele pagina
 • 7 maart: De plannen van Eetbaar Nijmegen en zadenruil

  MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op donderdagavond  7 maart a.s. weer een TRANSITIE CAFÉ in de Klinker, van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen. Inloop 19:15, start lezing 20:00

  Deze avond staat in het teken van zelf je voedsel verbouwen: naast een zadenruil zullen drie gastsprekers van Eetbaar Nijmegen over hun plannen vertellen om Nijmegen tuin voor tuin eetbaar te krijgen.

  Eetbaar Nijmegen (de werkgroep eetbare tuinen van TT Nijmegen) heeft dit seizoen een stagiair Johann W.
  Johann presenteert hoe hij Nijmegenaren actief wil krijgen voor een eetbare buurt. Zo organiseert hij onder meer een grootschalig evenement in het kader van de Dag van de Stadslandbouw op 27 april. Mocht je daar ideeën over hebben, dan is hij je aanspreekpunt.
  Karla Mulder gaat iets vertellen over permablitz, een methode om je tuin samen met een groep binnen een dag te veranderen in een eetbare tuin.
  Vera Ros houdt een presentatie over een buurtmoestuinproject in Grootstal. Daar heeft ze in korte tijd ruim twintig deelnemers uit de buurt weten te betrekken.

  Natuurlijk laten we ook foto’s zien met de beamer.
  Van 19.15 tot 20 uur en na de presentaties is er weer gelegenheid tot zadenruilen: neem je zaden mee en ruil ze. Bloemen en groentes, alles is welkom.

  Zie ook: http://www.eetbaarnijmegen.nl

   

  MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op donderdagavond  7 maart a.s. weer een TRANSITIE CAFÉ in de Klinker, van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen. Inloop 19:15, start lezing 20:00 Deze avond staat in het teken van zelf je voedsel verbouwen: naast een zadenruil zullen drie gastsprekers van Eetbaar Nijmegen over hun plannen vertellen om Nijmegen tuin voor tuin ...
  Bekijk op hele pagina
 • Uit eten

  Een heel handige website hiervoor is https://www.happycow.net/searchmap?location=nijmegen. Pas wel even zelf de actieradius aan, die staat standaard ingesteld op 15 km.

   

  Je kan ook de website van eerlijk winkelen hiervoor gebruiken, zet dan een vinkje naast Eten en drinken.

  Speciale aandacht voor: 

  [learn_more caption=”De Klinker”]

  Van Broeckhuysenstraat 46
  6511 PK Nijmegen
  024-3605208
  klinker(a)grotebroek.nl

  De Klinker

  Openingstijden:
  Soepcafé woensdags vanaf 18:30u.
  Dagcafé zaterdags van 12:00u tot 17:30u.
  Eetcafé zaterdags & zondags vanaf 18:30u.

  Politiek café de Klinker is de ontmoetingsruimte van de Grote Broek. Het is een biologisch, veganistisch (vegetarisch) eetcafé, waar vergaderingen, info-avonden en filmvertoningen plaats kunnen vinden en dat daarnaast ruimte biedt aan een anarchistische bibliotheek.

  De Klinker wordt volledig gerund door vrijwilligers en is non-profit. Met eventuele winst worden sympathieke acties en projecten door het hele land gesteund.

  Door de week is De Klinker beschikbaar voor vergaderingen, info- en filmavonden. Op woensdagen is er een soepcafé , waarna ook vaak info en discussie volgt, of een film wordt vertoond.

  Op zaterdagmiddag is het dagcafé geopend en wordt je voorzien van tosti’s, taart, koffie, thee en een krant, of een boek uit de anarchistische bibliotheek.

  Op zaterdag- en zondagavond is het eetcafé vanaf 18:30u geopend en wordt er om 19:00u een betaalbare drie-gangen maaltijd geserveerd. In de even weken kun je ook op vrijdagavond op 19:00u in de Klinker eten. Dan wordt de maaltijd door Mulawan bereid en gaat de opbrengst naar migranten in nood.
  Reserveren voor het eten is noodzakelijk (behalve voor soepcafé) en kan op de dag zelf via 024-3605208 of door even binnen te lopen.

  INLOOP-LUNCHCAFÉ

  Iedere eerste dinsdag van 11.00 tot 15.00 wordt er in De Klinker een gezellig lunchcafé gerund door mensen met een psychiatrische diagnose. Het café is open voor iedereen en juist ook bedoeld als ontmoetingsplek voor mensen met en zonder diagnose. Er worden heerlijke broodjes gemaakt, en er zijn ook regelmatig discussies en lezingen over o.a. een kritische kijk op de psychiatrische zorg.

  [/learn_more] [learn_more caption=”Crudo”] 

  • Maandag 11:30 – 17:00
  • Dinsdag Gesloten
  • Woensdag Gesloten
  • Donderdag 11:30 – 21:00
  • Vrijdag 11:30 – 21:00
  • Zaterdag 10:30 – 21:00
  • Zondag Gesloten

  Adres: Burchtstraat 126
  Boetje: 06 1346 0807
  Jim: 06 4860 8036
  info@crudo.nl
  https://crudo.nl/

  Vanuit onze passie voor een gezonde en natuurvriendelijke leefstijl, is de droom ontstaan om een duurzaam, 100% plantaardig eetcafé met winkel te openen. In 2014 zijn wij gestart als Raw Food café maar hebben inmiddels ook een volledige warme kaart om een breed publiek te kunnen laten ervaren hoe compleet en lekker plantaardig eten is. Van vegan junkfood tot supergezonde Living Foods.

  Van uitsluitend verse, biologische producten maken de wij lekkerste slow juices, groente- en fruit smoothies en andere lekkernijen. De gerechten zijn niet alleen rauw en veganistisch, maar ook glutenvrij, lactosevrij en suikervrij. Voor ieder wat wils! Kom langs voor een gezellig kopje koffie, een heerlijke lunch of neem je laptop mee en maak gebruik van het open Wi-Fi-netwerk.

  Je kunt zelf salades scheppen in je eigen meegebrachte verpakking. Ook voor de juices en smoothies neem je je eigen beker of glas mee.

  Ook verzorgen wij bedrijfs- en privécatering

  Daarnaast heeft een plantaardige levensstijl met biologische en lokale producten, een minimale belasting op het ecosysteem. Al onze gerechten zijn biologisch, onbewerkt en bovenal ambachtelijk bereid. Deze verwerkingsmethode verzekert het behoud van de voedingswaarde van het voedsel en het behoud van natuurlijke essentie en smaak van de ingrediënten. Wij weten uit ervaring hoe voeding je geest kan scherpen, je lichaam in vorm kan houden en je jong en energiek kan doen voelen. Deze ervaring willen we het liefst met iedereen delen. Niet voor niets noemen wij onszelf The Healthiest Place in Town.

  [/learn_more]

   

  Handige kaart met vegan en vegetarische filters; De Klinker en Crudo
  Bekijk op hele pagina
 • Verse groentes en meer

  [learn_more caption=”Biologische groentepakketten”] Eetbaar Nijmegen verzamelde ze in een handig overzicht met prijzen en groottes [/learn_more] [learn_more caption=”Boerenmarkt”]Elke zaterdag 8.30 – 14 uur: boerenmarkt op Kelfkensbos, deels biologisch[/learn_more] [learn_more caption=”Warmoes, historische tuin Lent”] http://www.warmoes-lent.nl/ In de winkel/Plukdagen Van mei t/m november verkopen we doordeweeks  op woensdag tot en met zondag (zelfde dagen als het tuincafé) tussen 10.00 uur en 16.00 seizoensgebonden groente, vers van het land voor je geoogst. Deze oogst vindt je in de winkelruimte naast ons tuincafé. Zelf plukken mag ook. Net als voorgaande jaren is de zaterdag de vaste zelfplukdag. Dan wijzen vrijwilligers je de weg en helpen je bij het afwegen en betalen. Wil op een andere dag komen plukken (woe/do/vrij/zo), dan kan dat ook. Meld je dan even in het café. Wanneer we veel groente en fruit hebben willen we nog wel eens een verrassend pakket samenstellen voor een klein prijsje. Hou voor die acties onze Facebookpagina in de gaten! Tuincafé open van woensdag tot en met zondag vanaf 10:00 uur. Zoveel mogelijk biologische en zelfgemaakte gerechten. We hebben een kleine, wisselende kaart zodat we onze oogst kunnen verwerken. Onze biologische koffie is van branderij Boot in Baarn. We zijn trots op ons eigen appel- en appelperensap en schenken biertjes van brouwerij Budels. We zijn zelf fan van vers en eerlijk eten voor een aantrekkelijke prijs. Dat streven we in ons eigen café ook na. Kom je een keertje kijken en proeven? Gedurende het jaar organiseren we verschillende publieksactiviteiten. De meeste keren jaarlijks terug, zoals de LENTeMARKT rond begin mei, deelname aan Festival de Oversteek in september en de Oude Ambachtenmarkt. Hou de agenda in de gaten voor de eerstkomende publieksactiviteiten! Erfgoedinstelling Enerzijds functioneert het als operationele kwekerij met de bijbehorende indeling en verzamelingen oude fruit-, groenten- en plantenrassen en -soorten. Anderzijds beheert het, in functie als meer traditioneel museum, een verzameling huisraad, gebruiksvoorwerpen en werktuigen die typisch waren voor het leven en werken van de Lentse warmoezeniers en hun families, en die voor het grootste deel ook afkomstig zijn van nazaten van deze families. De meeste van deze voorwerpen dateren uit de tijd vóór en vlak na de Tweede Wereldoorlog. De Historische Tuinderij te Lent onderscheidt zich van meer traditioneel opgezette agrarische musea in het feit, dat het zwaartepunt van de activiteiten is gericht op het in stand houden van een operationele kwekerij. Ook de expositie in het museum richt zich met name op deze voor Lent specifieke vorm van tuinbouw; het wil echter geen omvattend beeld schetsen van allerlei mogelijke landbouwactiviteiten (inclusief akkerbouw en veeteelt). Er zijn in Nederland nog twee andere Historische Tuinen te bezichtigen, nl. die van Aalsmeer en het Westlands Museum voor Streek- en Tuinbouwhistorie te Honselersdijk, die beide met het verbouwen van aldaar gangbare gewassen en kweekmethoden willen tonen hoe zich in hun streek de tuinbouw heeft ontwikkeld.[/learn_more][learn_more caption=”Landwinkel de Mookerheide”]Landwinkel De Mookerheide. Heumensebaan 2 Molenhoek. Open di-vr:9-18; za: 9-17 www.landwinkeldemookerheide.nl[/learn_more][learn_more caption=”Zuivelboerderij Landwinkel De Diervoort, vooral zuivel”]Zuivelboerderij De Diervoort Staddijk 17 Wijchen Open: di t/m za 10-17 uur diervoort.nl[/learn_more][learn_more caption=”Zelfpluktuin Ooijs moois”]Ooijs Moois, zelfpluktuin voor kleinfruit. Leuthsestraat 3 Ooij. Open: 1 juni tot 1 november : wo 13– 18 ; vr 10– 18; za 10– 18. ooijsmoois.nl [/learn_more][learn_more caption=”Landwinkel De Woerdt”]De Woerdt, Ressen. Vooral fruit. Woerdsestraat 4 Ressen Open: ma t/m do: 8.30 – 18 uur vr: 8.30 – 20 uur; za: 8-17 uur www.dewoerdt.nl[/learn_more][learn_more caption=”Landwinkel Van Wagenberg”]Van Wagenberg fruit: Rotsestraat 2 Overasselt Open: wo-do: 9-18 uur za: 9-16 uur www.vanWagenbergfruit.nl[/learn_more][learn_more caption=”Landwinkel Beijer Groesbeek”]Klein Amerika, Klein Amerika 3 Groesbeek Open: di-vr: 8.30-12.30 en 13-17.30; za: 9-17.30 www.beijergroesbeek.nl[/learn_more][learn_more caption=”Oregional: regionale boeren”]https://www.oregional.nl/NL/Onze-boeren Platform dat burger en boer in de regio Nijmegen en Kleve dichter bij elkaar wilt brengen. De boeren hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wij verkopen producten van onze aangesloten leden rechtstreeks aan afnemers binnen de regio. Oregional heeft een breed assortiment verse en houdbare producten. Wij leveren niet alleen aan horeca en zorginstellingen, maar ook aan bedrijfscateraars en winkels. [/learn_more] [learn_more caption=”Biologische en BD-bedrijven met huisverkoop”] http://www.rivier-land.nl/verkoop/index.html Stichting die biologische boerderijen en boerderijwinkels in kaart brengt; voedsel uit de eigen regio! [/learn_more] [learn_more caption=”Natuurwinkels”] Ekoplaza: Groenestraat 199 en Ziekerstraat 79, tel:: 024 – 3553492 http://www.ekoplaza.nl/ Odin: Daalseweg 206, tel:  024-3607576 https://www.odin.nl/over-odin/winkels/odin-nijmegen/ Van Nature:  Gerard Noodtstraat 135 – 137, tel: 024 3605081, gratis parkeren voor de deur http://www.vannature-nijmegen.nl/ Uit Eerlijk winkelen Nijmegen: zet je op deze website een vinkje naast “mooi en gezond”, dan vind je natuurdrogisten. Zet je het vinkje naast eten en drinken [/learn_more][learn_more caption=”Vrienden van de aardpeer”] Vrienden van de aardpeer: www.vriendenvandeaardpeer.nl Stichting die zich inzet voor de aardpeer én in de toekomst tuinprojecten in Nijmegen wil coördineren.[/learn_more] [learn_more caption=”Kaart Eetbaar Nijmegen met van alles rondom voedsel”]Deze kaart beoogt een overzicht te geven van initiatieven en bedrijven die Nijmegenaren kunnen helpen aan gezond voedsel. Van volkstuin, buurtmoestuin, bijen tot natuurvoedingswinkels en boerderij-automaat.  Bekijk de originele kaart op Google Maps. [/learn_more]

  Boerenmarkt, landwinkels, zelfplukken, groentetassen, zuivelboerderijen, biologische en BD bedrijven, Kaart Eetbaar Nijmegen met initiatieven en bedrijven die voedsel telen, van buurtmoestuin tot oogstgenotentuin en voedselbos;
  Bekijk op hele pagina
 • Voedselbank

  Wist u dat we in Nederland ieder jaar heel veel voedsel weggooien? Er belandt jaarlijks voor bijna 5 miljard euro aan voedsel in de vuilnisbak. Enorm zonde natuurlijk! Zeker als je weet dat er veel mensen zijn die dit heel goed kunnen gebruiken.

  Wij verdelen de rest

  De Voedselbank gaat deze verspilling tegen. En verdeelt het voedsel onder de mensen die het nodig hebben. Want die zijn er genoeg! De vrijwilligers van Voedselbank Nijmegen verzamelen overgebleven voedsel en selecteren het. De mensen die het nodig hebben krijgen dit dan gratis mee. Zo helpen wij iedere week honderden mensen aan hun basisbehoefte!

  In Nijmegen en de gemeente Overbetuwe delen wij op zeven locaties voedselpakketten uit. Op dit moment zijn daarbinnen zo’n 150 vrijwilligers voor de voedselbank actief. Zij werken in groepen die allemaal een eigen taak hebben en onder leiding staan vaneen coördinator. De Voedselbank Nijmegen betrekt wekelijks voedsel van de Regionale Voedselbank Arnhem. Daarnaast kunnen wij rekenen op de (rest)producten van vele grote en kleine ondernemers. 

  Alle klanten die voldoen aan de criteria voor voedselhulp worden welkom geheten bij de Voedselbank Nijmegen. Zij ontvangen in principe wekelijks een voedselpakket als aanvulling op hun eigen inkoop van voedsel. Daarbij streven we naar een verantwoorde samenstelling voor voedzaam, gezond en lekker eten, en proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de gezinssamenstelling en speciale eisen (zoals allergieën).  Mocht de hoeveelheid uit te delen voedsel onder druk komen, dan blijven we naar rato eerlijk verdelen onder onze klanten.

  Onze huisregels:

  De maximale periode van voedselhulp is officieel drie jaar. De klant geeft in principe zelf aan als de hulp niet meer nodig is. Daarnaast toetsen we de situatie van klanten in de regel na een half jaar, en verder waar wij dat nodig achten. Na maximaal 18 maanden is er nog een toetsing doordat men zich opnieuw moet aanmelden voor verlenging.

  In  bijzondere situaties waarin de levensomstandigheden onvoldoende verbeterd zijn, kan de Intake beoordelen of verlenging na drie jaar tijdelijk mogelijk is.

  De vrijwilligers van Voedselbank Nijmegen verzamelen overgebleven voedsel en selecteren het. De mensen die het nodig hebben krijgen dit dan gratis mee. Zo helpen wij iedere week honderden mensen aan hun basisbehoefte!
  Bekijk op hele pagina
 • Zelf voedsel telen / zelf oogsten

  Overzicht volkstuinen, buurtmoestuinen en nog meer op platform Eetbaar Nijmegen
  Eetbaar Nijmegen biedt een overzicht van mogelijkheden in Nijmegen om zelf aan gezond voedsel te komen: onder andere een agenda en een pagina met activiteiten op het gebied van duurzame voeding: informatie over deelgenotentuinen, buurtmoestuinen, volkstuinen, schooltuinen en zelfpluktuinen, biologische groentetassen, biologische restaurants, vegetarische workshops.
  Doe mee of start een buurtmoestuin
  Doe mee met ( of start) een buurtmoestuin. De gemeente Nijmegen faciliteert!  www.eetbaarnijmegen.nl/ nijmegen/buurtmoestuinen/ Flyer van de gemeente (2013)
  Word oogstgenoot
  Oogstgenoten nemen voor een vast bedrag per jaar per jaar deel aan de moestuin. Men kan dan een heel oogstjaar lang zelf groente oogsten. Het seizoen loopt meestal van april tot november, met soms een ruime uitloop van wintergroenten. Je kunt zelf-oogster worden bij twee oogstgenoten-tuinen aan de randen van Nijmegen:

  Je kan ook lid worden van co-bomen ; dan wordt je oogstgenoot van fruitbomen in Lent.

  Voedselbossen en wildplukken
  Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen planten: van bomen en struiken tot kruiden, klimmers en paddenstoelen. In een voedselbos worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, wordt niet gezaaid en geen grond bewerkt. In plaats daarvan wordt meegewerkt met de natuur. Een voedselbos is een plek waar veel planten en dieren zich thuis voelen. Maar we kunnen er ook veel voedsel uit oogsten. Er zijn een paar voedselbossen in en rond Nijmegen. Sommige zijn tijdens excursies te bezoeken. In sommige kan je ook meewerken.

  NB: alleen het voedselbos Novio en voedselpark Beek en ook de voedselbossen in Park Lingezegen zijn vrij te bezoeken. Hier mag je plukken om te proeven. Park Lingezegen juicht initiatieven toe waarbij andere vormen van landbouw en natuur hand in hand gaan. De voedselbossen worden aangelegd en beheerd door organisaties/vrijwilligers en ondernemers in Park Lingezegen. Of ga eens op zoek naar noten – en vruchtenbomen in de buurt  en gebruik de wildplukwijzer. Of ga mee op wildpluk-excursie en ruik en proef en leer van alles over de eetbare planten in de vrije natuur.

   

  Eetbaar Nijmegen, buurtmoestuin, oogstgenotentuin, voedselbossen
  Bekijk op hele pagina

Klik op de titel om het item, groter en op een nieuw tabblad te bekijken.

 • 27 april: moestuin manifestatie in Nijmegen
  Van de werkgroep eetbare tuinen oftewel eetbaarnijmegen.nl Wil je ook je eigen voedsel kweken? Doe tips op bij anderen en ga mee op een fiets- of wandeltocht in kleine groep op 27 april. We laten je per deel van Nijmegen zien wat er is aan buurtmoestuinen, volkstuinen, eetbare stadstuinen, deelgenotentuinen en schooltuinen. Hiertoe maakten we routes voor ...
 • Ad Lansink over het belang van duurzaamheid voor vrede en veiligheid
  Uit: Programma van de Nijmeegse Vredesweek, 15-23 september 2012Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk, zie het programmaboekje Om 20.00 uur in De Haard, Groenestraat 170: Presentatie door Ad Lansink over het belang van duurzaamheid voor vrede en veiligheid. Vragen, discussie. Onder auspiciën van de Gelderse Natuur- en Milieufederatie. Na de pauze: voordracht door Max Koffi, Africa in Motion, over Landroof in Afrika.  
 • ANDERE KOEK! – Over zwart goud en een eetbare stadsjungle : excursie
  https://www.vvm.info Excursie van Utrecht naar Belgische pioniers op het gebied van bodem en voedselproductie: ten eerste naar het demonstratieterrein van het Comité Jean Pain – de connaisseurs van de compostering – en ten tweede langs een verbazende eetbare privé achtertuin in de stad die ook doorgewinterde docenten uit de internationale permacultuur achterover doet slaan. Inclusief busreis (vertrek Utrecht ...
 • Behandeling petitie ‘Nijmegen gentechvrij’
  Op 22 juni om 17.30 uur zal de petitie ‘Nijmegen gentechvrij’ behandeld worden tijdens de Burgerronde van de gemeente Nijmegen (Stadhuis, Korte Nieuwstraat 6). Als we écht verder willen op de weg van verduurzaming, waarbij we samenwerken met denatuur en deze daardoor ook veilig stellen voor toekomstige generaties, dan zullen we nietmoeten schromen een luid en ...
 • Bijeenkomst werkgroep Eetbare tuinen
  We komen weer bij elkaar om: ervaringen van zomer 2010 uit te wisselen: – de permablitz acties bij Heleen, Heili, Marjolijn, Linda en mij – de permacultuur cursus in Keeken – andere ervaringen en vooral om plannen te maken voor het nieuwe seizoen. Wil je eventueel ook meedoen? Bel even met Karla: 3229545 Lees je ...
 • Brood
  Biologisch brood en broodbak-workshops en cursussen
 • Catering
  Biologische catering
 • Dierlijke producten
  Duurzame slagers, zuivelboerderijen, wildernisvlees
 • Donderdag Veggiedag Nijmegen
  moedigt Nijmegenaren aan minimaal één dag in de week, bijvoorbeeld donderdag, lekker vegetarisch of veganistisch te eten
 • Even onder de aandacht: dinsdag: Duuurzaamheidscafe en zaterdag: zadenruil
  De laatste nieuwsberichten: Onze agenda voor de komende 2 maanden:   Onze agenda voor de komende 2 maanden:
 • Houdbare producten
  VOedsel Kooperatie, Van haver tot gort en Biologisch meel
 • “Koken met noten en zaden” en “Koken met paddestoelen”
  Dominique start weer vegetarische kookcursussen met natuurvoeding dit najaar:
 • Kookworkshops
  kookworkshops met aandacht voor duurzaamheid
 • Plastic zakjes op groente en fruit afdeling
  Vraag supermarkten op hun groente en fruit afdelingen geen plastic zakjes aan te bieden
 • Samen eten
  Eet mee aan een gezamenlijke duurzame maaltijd
 • 7 maart: De plannen van Eetbaar Nijmegen en zadenruil
  MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op donderdagavond  7 maart a.s. weer een TRANSITIE CAFÉ in de Klinker, van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen. Inloop 19:15, start lezing 20:00 Deze avond staat in het teken van zelf je voedsel verbouwen: naast een zadenruil zullen drie gastsprekers van Eetbaar Nijmegen over hun plannen vertellen om Nijmegen tuin voor tuin ...
 • Uit eten
  Handige kaart met vegan en vegetarische filters; De Klinker en Crudo
 • Verse groentes en meer
  Boerenmarkt, landwinkels, zelfplukken, groentetassen, zuivelboerderijen, biologische en BD bedrijven, Kaart Eetbaar Nijmegen met initiatieven en bedrijven die voedsel telen, van buurtmoestuin tot oogstgenotentuin en voedselbos;
 • Voedselbank
  De vrijwilligers van Voedselbank Nijmegen verzamelen overgebleven voedsel en selecteren het. De mensen die het nodig hebben krijgen dit dan gratis mee. Zo helpen wij iedere week honderden mensen aan hun basisbehoefte!
 • Zelf voedsel telen / zelf oogsten
  Eetbaar Nijmegen, buurtmoestuin, oogstgenotentuin, voedselbossen