Home » Landbouw en voedsel

Landbouw en voedsel

Voedsel uit de regio De komende olieschaarste noodzaakt ons om voedsel dichter bij huis te verbouwen. Na Peak Oil is er simpelweg minder energie beschikbaar om appels uit Nieuw-Zeeland aan te vliegen of veevoer uit Brazilië te halen. Bovendien worden kunstmest en bestrijdingsmiddelen duur, wat kleinschalige, organische landbouw aantrekkelijker maakt. Recycling van mest en afval én verbetering van de bodemvruchtbaarheid zijn cruciaal in een wereld met minder kunstmest. Het gebrek aan bestrijdingsmiddelen kunnen we opvangen door kleinere velden, rotatieteelt en gewascombinaties. Tot slot biedt regionale landbouw meer flexibiliteit om de consequenties van klimaatverandering op te vangen. Kijk voor meer informatie op de pagina over de ‘voedselcrisis’: https://transitiontownnijmegen.nl/tnij/achtergrond/voedselcrisis

Stadslandbouw volgens de gemeente In haar ‘Actieplan klimaat 2008-2012’  stelt de gemeente Nijmegen zich tot doel om:

  • in en buiten de stad schooltuinen aan te leggen “met als doel leerlingen actief te betrekken bij streekgebonden voedselproductie”
  • streekproducten te bevorderen én de band tussen stad en platteland te versterken.

Nijmegen duurzaam gezond ‘Nijmegen duurzaam gezond’ is begonnen als een visiestuk dat een groep burgers begin 2008 aan de gemeenteraad heeft aangeboden. De doelstellingen van het visiestuk zijn:

  • “Bevordering van de consumptie van gezond voedsel in Nijmegen, en bevordering van gezonde eet- en leefgewoonten, met name bij jongeren.”
  • “De ecologische voetafdruk van de Nijmegenaren verkleinen door bevordering van de consumptie van seizoensgebonden en zo duurzaam mogelijk geproduceerd voedsel uit de omgeving.”
  • “Een nauwere verbinding tussen stad en platteland tot stand brengen, ter bevordering van een aangenaam en gezond leef- en werkklimaat in de regio.”

Inmiddels is er https://wijzijngroengezondeninbewegingnijmegen.nl/

Boeren in de regio Nijmegen In de regio is een heel scala aan organische boeren actief, waarvan een deel ook eigen ‘boederijwinkels’ heeft. Kijk voor een overzicht op de websites http://www.oregional.nl/ en http://www.rivier-land.nl/info/index.html
Op eetbaarnijmegen.nl/groentetassen vind je een overzicht van biologische groentetassen van boeren uit de buurt.
Op zaterdagochtend is er een deels biologische boerenmarkt op Kelfkensbos.

Nijmegen kent veel volkstuinverenigingen, zie het overzicht volkstuinen en inmiddels ook al een aantal buurtmoestuinen en zelfs voedselbossen. Sommige zijn openbaar toegankelijk.

Ook zijn er 2 ‘Voedselcoöperaties’ actief in Nijmegen. Zij kopen gezamenlijk voedsel in en distribueren het: de VOKO en Van Haver tot Gort (https://www.vanhavertotgort.nl/franchisers/4/gelderland) actief.

Deelgenoten tuinen. In Noord-Amerika zijn meer dan 1000 CSA-bedrijven (community shared agriculture). In Nijmegen hebben we er nu 2. In een CSA bedrijf betaalt de consument vooraf voor een jaarabonnement op de gewassen van de boer. Zo investeert de consument mee in het boerenbedrijf. CSA-bedrijven hebben een hoop voordelen. Het voedsel is lokaal, vers en goedkoop. Bovendien is het voor stadsmensen een gelegenheid om contact te maken met het platteland. De boer krijgt een hogere prijs voor zijn gewassen, raakt minder snel geïsoleerd en deelt het financiële risico met zijn klanten. Tot slot lenen CSA-bedrijven zich goed voor organische teelt (diversiteit, kleinschalig), omdat een vaste klantengroep nou eenmaal veel verschillende gewassen wilt eten. Deelgenotentuinen in Nijmegen

Boeken over landbouw https://transitiontownnijmegen.nl/tnij/informatie/boeken/landbouw

Boeken over biologisch tuinieren https://transitiontownnijmegen.nl/tnij/informatie/boeken/tuin

Films over landbouw https://transitiontownnijmegen.nl/tnij/informatie/films/landbouw

Klik op de titel om het item, groter en op een nieuw tabblad te bekijken.

  • Behandeling petitie ‘Nijmegen gentechvrij’

    Op 22 juni om 17.30 uur zal de petitie ‘Nijmegen gentechvrij’ behandeld worden tijdens de Burgerronde van de gemeente Nijmegen (Stadhuis, Korte Nieuwstraat 6).

    Als we écht verder willen op de weg van verduurzaming, waarbij we samenwerken met denatuur en deze daardoor ook veilig stellen voor toekomstige generaties, dan zullen we nietmoeten schromen een luid en duidelijk ʻNEEʼ te laten horen tegen ontwikkelingen die denatuur op het spel zetten.Daarom is jullie steun nu heel belangrijk. Hoe? Gewoon door je aanwezigheid, om de Nijmeegse politici te laten zien dat het ons ernst is,dat er achter die 4000 opgehaalde handtekeningen mensen staan die gehoord en gezienwillen worden.

    – 17.30 uur Burgerronde (sprekers en vragen van raadsleden)
    – 20.00 uur Kamerronde (raadsleden en wethouder in debat)
    – 22.00 uur Besluitronde (waarschijnlijk ook op deze avond)

    De tekst kan je nalezen op http://gentechvrijvoedsel.nl

    De petitie is op 6 april ingediend (met in totaal meer dan 4000 handtekeningen) bij de gemeente Nijmegen in de vorm van een Burgerinitiatief.

    We vragen de gemeente hierin om een brief te sturen naar Den Haag waarin ze haar grote zorg uitspreekt over de toegeeflijke houding die Nederland en Europa aannemen t.o.v. de toelating van genetisch gemodificeerde gewassen, zonder serieus onderzoek te stimuleren naar de effecten op onze gezondheid en ons leefmilieu.

    Daarnaast vragen we de gemeente Nijmegen zichzelf meer te profileren met een duidelijk beleid op het gebied van de bescherming en promotie van duurzame voedselproductie.

    Wij hopen zeer dat je ook in de gelegenheid bent om op 22 juni aanwezig te zijn, om bij de behandeling het belang van het initiatief te onderstrepen.
    Mocht je van plan zijn te komen, stuur dan een mailtje naar burgers@gentechvrijvoedsel.nl
    Wij kunnen dan de Gemeente Nijmegen laten weten hoeveel ruimte men voor ons moet reserveren.

    Met vriendelijke groet,

    Burgers voor gentechvrij voedsel, Nijmegen

    Op 22 juni om 17.30 uur zal de petitie ‘Nijmegen gentechvrij’ behandeld worden tijdens de Burgerronde van de gemeente Nijmegen (Stadhuis, Korte Nieuwstraat 6). Als we écht verder willen op de weg van verduurzaming, waarbij we samenwerken met denatuur en deze daardoor ook veilig stellen voor toekomstige generaties, dan zullen we nietmoeten schromen een luid en ...
    Bekijk op hele pagina
  • Brood

    Zoek bijvoorbeeld met google naar biologische bakker Nijmegen

    Onderstaande informatie is mogelijk niet up to date, bijgewerkt op 7-12-2018
    [learn_more caption=”Bakker Arend”] Bakker Arend. Op zijn zeventiende bouwde Arend een houtoven in de tuin bij zijn ouders in Zetten. Zo’n tien jaar later bouwt hij er weer een in Amsterdam, waar hij 8 jaar brood bakt in deze oven. Ook werkt hij  bij een aantal bakkers om ervaring op te doen met verschillende broodsoorten met gist en zuurdesem. 

    Vanaf  2002 wordt er op dezelfde manier gebakken in Nijmegen, met als enig verschil dat er niet meer op hout maar op gas gestookt wordt.
    Bakker Arend bakt al zijn brood nog op traditionele, ambachtelijk wijze. Elke nacht kunt u onze broodbakkers bezig zien in de bakkerij, u heeft dus iedere dag een [h]eerlijk vers brood. Het meel komt van groothandel Beko en Do-IT
    Het molenbrood wordt gebakken met een speciaal mengsel van de Witte Molen uit Nijmegen. Daar betrekken we ook de zaden en vlokken van. De noten en rozijnen komen van Horizon in IJsselstein. Ook andere ingredienten komen uit de buurt. De feta en karnemelk voor de Tiropsomo [grieks fetabrood] en de kaas voor o.a.de pizza’s en kaasvlinders komen van  Zuivelboerderij Groenhouten uit Leuth en de eieren van  biologische tuinderij Rafelder uit Etten, bij Doetinchem.
    Voor de koek en cakes worden zoveel mogelijk de ingredienten ingekocht bij voedingsgroothandel de Nieuwe Band..[/learn_more]  

    [learn_more caption=”Bakkerscafé”]
    https://bakkerscafe.nl/
    Castellastraat 29
    Maandag t/m Zaterdag 08:30u – 17:00u
    Zondag 09:30u – 16:30u
    Hatertseweg 23C
    Maandag t/m Zaterdag 08:30u – 16:00u
    Zondag 09:30u – 16:00u
    Onze biologische bakkerij met 2 bakkerswinkels & lunchrooms is dé ontmoetingsplek voor buurtgenoten! Wij zijn specialist in het bakken van fantastisch biologisch brood en bieden een stimulerende werkplek voor een zeer divers team.[/learn_more] [learn_more caption=”De Knollentuin”]
    De Knollentuin 
    Naast biologisch brood hebben wij zoet en hartig banket. We maken ter plekke belegde broodjes, verkopen biologische zuivel en alles wat u verder nodig heeft voor een ontbijt of lunch.
    Bij de Knollentuin verkopen wij sinds 1974 ambachtelijk gebakken brood en banket. Ons assortiment – honderd procent biologisch en vegetarisch – bestaat uit een groot aantal verschillende gist- en desembroden, klein brood, hartig en zoet banket, bijzondere zoetigheden voor bij de koffie, ontbijtkoeken, knäckebröd en nog veel meer. In al onze producten zitten de beste biologische ingrediënten en op molenstenen gemalen granen.

    Echte knollentuinproducten:

    • licht roggetarwebrood
    • knäckebröt
    • mueslikoeken
    • honingkoek (5 soorten)
    • sachertaart
    • walnootcake
    • dadelwalnoot-rotsjes
    • aardappel-courgettetaart
    • seitanbroodjes
    • italiaanse focaccia’s
    • mini-melkpuntjes
    • krenten-notenbrood
    • tibetaans gerstebrood
    • roggebrood (4 soorten)

    Natuurvoeding:
    We hebben een basis-assortiment biologische zuivel en kaas. Voor de liefhebber hebben we Ooypolderzuivel uit Leuth. Naast zuivel hebben wij met name broodbeleg, koffie, thee, diksappen, sojamelkproducten.[/learn_more] [learn_more caption=”Streekbakker Jorrit”] https://www.streekbakkerjorrit.nl/

    OPENINGSTIJDEN

    maandag:    gesloten
    dinsdag:   08.00 – 14.00
    woensdag:   08.00 – 14.00
    donderdag:   08.00 – 14.00
    vrijdag:   08.00 – 14.00
    zaterdag:   08.00 – 14.00
    zondag:   gesloten
    ONS BROOD

    Natuurlijk en puur werken is voor ons vanzelfsprekend, uit respect voor onze gezondheid en de natuur.

    Graan uit de streek 
    De keuze van onze leveranciers past hierbij. Het graan waar we mee werken wordt door André Jurrius verbouwd op zijn Ekoboerderij De Lingehof in Hemmen. Bart Mols maalt het graan in Windkorenmolen De Vlijt in Wageningen.

    We zijn gespecialiseerd in het werken met Nederlands graan. Ons gehele assortiment is gebakken met meel en bloem van dit graan. We vinden het fijn om te weten waar het graan vandaan komt en in contact te zijn met boer en molenaar. Het is een mooie uitdaging om zo te werken omdat het graan door ons klimaat variërende eigenschappen heeft. Het vraagt om in elke stap van het bakproces aanwezig te zijn en te ervaren wat het deeg nodig heeft.

    Desem
    We werken met desem als natuurlijk rijsmiddel. Desem wordt gemaakt van meel en water, zo eenvoudig kan het zijn. Een desembrood heeft een lang rijsproces wat een rijkere smaak aan het brood geeft.

    Desembrood is ook beter voor je spijsvertering. Alleen al omdat je van stevig brood minder eet, en vaak beter kauwt. Dankzij zowel de zuurdesem als het lange rijsproces worden vitaminen en mineralen bovendien beter door het lichaam opgenomen.

    Al onze broden worden gebakken met desem. Als we brood lekker maken met (zuid)vruchten, noten, zaden en pitten voegen we soms een beetje gist toe om het brood luchtiger te maken.

    Geen verbetermiddelen
    Eenvoud is onze kracht. Daarom voegen we geen enkel verbetermiddel toe in ons brood en banket. Zo maken we mooie en lekkere producten. 

    Ambacht
    We bakken op ambachtelijke wijze. Het afwegen, oppunten en opbollen van deeg, het schieten en uit de oven halen gebeurt handmatig. Het is mooi om op elk moment in het bakproces beslissingen te kunnen nemen die een product beter maken. Door de ambachtelijke productie ontstaan avontuurlijke nuances in de smaak en in het uiterlijk van het brood en banket.[/learn_more]
    Biologisch brood vind je ook bij
    Van Nature, Ekoplaza, en vast nog meer winkels.

    Broodbak cursussen: 

    Biologisch brood en broodbak-workshops en cursussen
    Bekijk op hele pagina
  • Catering

    Tip: gebruik deze website: https://www.happycow.net/europe/netherlands/nijmegen/?filters=vegan-vegetarian-vegfriendly-chains-catering
    Het filter is gezet op Catering, Vegan, vegetarian, veg options, chains.

    Eind 2018 was er nog niets te vinden over catering in Nijmegen. Houdt de website in de gaten. Hieronder onze tips:

    http://rodecomcommer.nl/

    http://biocatootje.nl/catering-vegetarisch-biologisch/

    https://www.kokenmetdominique.nl/in-opdracht-koken/

    https://suzekookt.nl/category/catering/ http://www.ontmoetplanb.nl/biologisch-menu-offerte.html: Wereldkoks

    https://lovinglywholesome.nl/catering/

    http://www.dekeukenvanmevrouwdeboer.nl/programma/catering

     

     

     

     

    Biologische catering
    Bekijk op hele pagina
  • Dierlijke producten

    [learn_more caption=”Slagerij De Groene weg “] De Groene Weg http://www.degroeneweg.nl/ Groenestraat 189, tel: 024 355 50 60 Gratis parkeren Specialiteiten: – Altijd vers Hollands lamsvlees – Kemper Landhoen – Eco Fields kalfsvlees – Diverse worst en vleeswaren – Overheerlijke Italiaanse specialiteiten – Dry-aged rundvlees[/learn_more]
    [learn_more caption=”Scharrelslagerij Wim Coenen”] Vanwege het plotselinge overlijden van de ondernemer is de winkel gesloten.
    Een mogelijke voortzetting wordt onderzocht, maar hier is op dit moment nog geen duidelijkheid over[/learn_more]
    [learn_more caption=”Biologische zuivelboerderij Groenhouten”]

    In onze winkel vindt u ons complete assortiment aan zuivel. 

    Verder verkopen we brood van bakkerij De Knollentuin en Bakker Arend uit Nijmegen. Ook staat er een klein assortiment aan kruidenierswaren variërend van broodbeleg en tomatenketchup tot visconserven en sappen. Buiten, of bij slecht weer of extreme hitte binnen op deel, staat de groentekar met appels, peren, citrusfruit, bananen, aardappelen, uien, champignons, paprika, komkommer, tomaten. En soms nog meer. Uiteraard alles van biologische teelt afkomstig. En de vaste klanten weten de diepvries met rundvlees van eigen boerderij ook te vinden.

    De winkel is open op vrijdagmiddag van 14.00 tot 18.00 uur. Voor diegenen die dat echt niet past, hebben we de KOELKASTMETHODE bedacht. Het systeem werkt al vele jaren tot grote tevredenheid van de gebruikers. En van ons, want, zo zeggen we dan, voor een vaste klant, daar kan je nog eens een koe voor houden.

    Onze spullen zijn onder de naam “Ooijpolderzuivel” ook te koop bij

    De Knollentuin, Fransestraat, Nijmegen
    EKOPLAZA, Groenestraat, Nijmegen
    Van Nature, Gerard Noodtstraat, Nijmegen
    Van Nature, Lange Hezelstraat, Nijmegen
    Gebr. Beijer, Klein Amerika, Groesbeek
    De Zuidmolen, Herwendaalseweg, Groesbeek 
    Bedrijfsrestaurant RadboudUniversiteit Nijmegen
    Buurtmarkt Bredeweg, in Bredeweg (vanzelf)
    Cox groente en fruit, Boxmeer

    In het wandelseizoen betrekt De Waard van Kekerdom ook kaas en zuivel van ons bedrijf.
    Bakker Arend verwerkt in enkele producten karnemelk van ons bedrijf en geraspte kaas.

    Botsestraat 8a
    6578 JB LEUTH
    tel/fax 024-6631377

    Het bezoekadres is Plezenburgsestraat 1.
    Wanneer u in Leuth bent, gaat u ter hoogte van het Kerkplein rechtsaf, de Plezenburgsestraat in. Na 100 meter gaat u linksaf het erf op. Er staat een geel geschilderd hokje halverwege de inrit.

    [/learn_more]
    [learn_more caption=”Wildernisvlees”]

    https://www.freenature.nl/wildernisvlees
    Hier staan contactgegevens.

    FREE Nature werkt aan ontwikkeling van landschappen waar natuurlijke processen leidend zijn: wind, water, planten en dieren, waaronder grote grazers. Mensen zijn van harte welkom om van deze landschappen te genieten. Wij vertrouwen er op dat je de mooiste ontwikkelingen kunt krijgen door de greep op een landschap geleidelijk te laten vieren. Het nauw betrekken van mensen bij het maken en uitvoeren van plannen is onze tweede natuur.

    Als u van lekker vlees houdt, natuur een warm hart toedraagt en onze paarden of runderen een waardig leven gunt, dan is Wildernisvlees vast iets voor u! Een echt natuurproduct dat u hier kunt bestellen. Meestal kunt u uw bestellingen eens per maand afhalen bij u in de buurt. In incidentele gevallen wordt het vlees bij u thuis bezorgd.

    Waarom Wildernisvlees?
    Onze dieren leven in gemengde groepen van mannetjes en vrouwtjes. De aanwas in de kuddes kan dan ook wel 30% per jaar zijn! Helaas groeit de omvang van begraasde natuurgebieden niet even snel. Soms wordt de ruimte in een gebied dan ook te klein. FREE zet dan alles op alles om een nieuw plek voor de dieren te vinden: in Nederland of erbuiten in bijvoorbeeld Letland, Engeland, Frankrijk of Duitsland. Wanneer we elders echt geen ruimte kunnen vinden, bieden we het kwaliteitsvlees van de dieren aan als Wildernisvlees. Bij een waardig leven hoort tenslotte een zo waardig mogelijk einde.

    De opbrengst van Wildernisvlees stroomt rechtstreeks terug naar ons werk met kuddes en natuur!

    Driehonderdvijftig soorten kruiden en grassen om uit te kiezen, veel bewegen en langzaam groeien: dat doen onze dieren. Hierdoor geven ze lekker vlees dat stevig van structuur én smaak is. Koks loven het daarom.

    Wildernisvlees voldoet aan alle eisen voor vlees-verwerking en is van bijzondere kwaliteit. Wij garanderen dat:

    • de dieren hun leven lang in natuurgebieden leven en nooit op stal staan
    • dieren nooit in gebieden leven waar kunstmest of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt
    • de dieren hun eigen menu kiezen uit een grote rijkdom aan grassen, kruiden en boompjes
    • ze worden nooit vet gevoerd voor de slacht
    • de kans op BSE, MKZ, andere ziekten of verontreiniging zoals met dioxine is nihil
    • zieke dieren niet in aanmerking komen
    • dieren die behandeld zijn met medicatie komen niet in aanmerking voor wildernisvlees
    • het vlees gekeurd wordt, waarna het door professionele slagers verwerkt en op hygiënische wijze verpakt wordt

    Maar weinig Nederlanders eten paardenvlees, waar het in sommige landen juist een delicatesse is. Konikvlees is lekker mals. Het heeft een sterkere smaak dan rundvlees en is wat zoeter. Het ijzergehalte van paardenvlees is hoog en daarom goed voor zwangere vrouwen. Verder is het rijker aan meervoudig onverzadigd vetzuur. Dit maakt paardenvlees beter voor het cholesterolgehalte.[/learn_more]

     

     

     

    Duurzame slagers, zuivelboerderijen, wildernisvlees
    Bekijk op hele pagina
  • Donderdag Veggiedag NijmegenDonderdag Veggiedag Nijmegen

    Donderdag Veggiedag  moedigt Nijmegenaren aan minimaal één dag in de week lekker vegetarisch of veganistisch te eten. Op deze manier kan zowel de individuele als de gemeentelijke ecologische voetafdruk verkleind worden en zo bijdragen aan de Nijmeegse ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn.
    Donderdag Veggiedag’ is in 2009 in Gent, België, gestart door EVA en vindt al in meerdere Europese steden navolging. Nijmegen haakt als eerste Nederlandse gemeente aan bij dit Belgische initiatief!
    Dit is een samenwerking tussen Milieucentrum De BroeikasVegan Friendly Nijmegen en Transition Town Nijmegen.

    Begonnen in 2015 als Vegetarische Donderdag Nijmegen. Sinds oktober 2018 is de naam veranderd in Donderdag Veggiedag, omdat het nu uitdrukkelijk ook om Vegan Friendly gaat.

    Elke laatste donderdag van de maand gaan we uit eten met een groep bij een restaurant dat voldoet aan onze vuistregel, dat een derde deel van de gerechten vegetarisch moet zijn plus minimaal 2 vegan gerechten. Wil je mee? Houd de agenda in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief. De Grruunn, de groene nieuwsbrief, verschijnt elke maand. Je wordt als eerste op de hoogte gesteld van nieuwe ontwikkelingen en je hebt voorrang bij de activiteiten die we organiseren.

    moedigt Nijmegenaren aan minimaal één dag in de week, bijvoorbeeld donderdag, lekker vegetarisch of veganistisch te eten
    Bekijk op hele pagina
  • Houdbare producten

    [learn_more caption=”VOKO”]

    Gezamenlijk koopt een groep mensen biologische producten in. Op deze manier blijft biologisch voedsel betaalbaar. Iedereen kan lid worden van de Voko. Check de tijden hieronder op de websites van de VOKO’s zelf; hieruit overgenomen december 2018.

    • De Grote Broek: zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur en woensdag van 17.00 tot 18.30 uur. (voedsel alleen te koop voor leden)
    • VOKO-Lent, De Kleine Wiel: woensdag: 15:30 – 17:30 uur en zondag: 15:30 – 17:30 uur (voor bewoners van Iewan, Eikpunt en andere buurtbewoners) 
    • Voko Berg en Dal, Babylon: maandag tot en met zaterdag van van 11.00 tot 13.00 uur en op vrijdag en zondag van 17.00 tot 18.00 uur. (voor iedereen)

    [/learn_more]
    [learn_more caption=”Van haver tot Gort”]

    https://www.vanhavertotgort.nl/

    Biologisch wordt nog aantrekkelijker door een lage prijs. Dit betekent dat al het eten en drinken, en alle huishoudelijke producten 10% goedkoper zijn dan de adviesprijs. Bij verzorgingsproducten is die korting altijd 15%. Natuurlijk zijn onze aanbiedingen nog voordeliger!

    Er zijn twee afhaalpunten in Nijmegen.

    • Alle producten altijd lager in prijs
    • Levering veelal in grootverpakking
    • Ophalen bij je haverpunt in de buurt
    • Tijd en voedselkilometers besparen
    • Lokale betrokkenheid

    [/learn_more]
    [learn_more caption=”De Witte molen voor graan en meel”]

    Geopend: dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur.
    Looimolenweg 17, 6542 JN Nijmegen. Telefoon: 024-3781843
    De Witte molen

    De Witte Molen is niet alleen de enige volledig werkende molen in Nijmegen, maar ook de enige molen in de wijde omtrek die echt alles zelf maalt. Wij verwerken op volledig ambachtelijke wijze biologisch geteelde granen en maken daarbij zoveel mogelijk gebruik van windkracht. Daarmee zijn wij misschien wel het meest milieuvriendelijk producerende bedrijf in de regio!

    In de winkel kunt u een keur aan biologisch geteelde granen, melen, vlokken en kippenvoer kopen. Daarnaast levert De Witte Molen een breed scala aan bakkersproducten aan biologische bakkers en voedingsproducenten. In onze producten wordt alleen zelfgemalen meel verwerkt, dus geen fabrieksmeel en een minimum aan toevoegingen.

    Winkelassortiment

    [/learn_more]

    VOedsel Kooperatie, Van haver tot gort en Biologisch meel
    Bekijk op hele pagina
  • KookworkshopsKookworkshops

    Kookworkshop door Nijmeegse bedrijven, een selectie: deze hebben aandacht voor duurzaamheid. Maar er zijn er meer:
    Doe eens mee aan een kookworkshop die je op een goede manier leert koken met (biologische) groentes. Zoals:

    kookworkshops met aandacht voor duurzaamheid
    Bekijk op hele pagina
  • Samen etenSamen eten

    Vegan friendly, de laatste donderdag van de maand en nog meer

    Zie voor een overzicht: eetbaarnijmegen.nl/in-nijmegen/maaltijd/samen-eten/

    Donderdag Veggiedag moedigt Nijmegenaren aan minimaal één dag in de week lekker vegetarisch of veganistisch te eten. Op deze manier kan zowel de individuele als de gemeentelijke ecologische voetafdruk verkleind worden en zo bijdragen aan de Nijmeegse ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn.
    Donderdag Veggiedag’ is in 2009 in Gent, België, gestart door EVA en vindt al in meerdere Europese steden navolging. Nijmegen haakt als eerste Nederlandse gemeente aan bij dit Belgische initiatief!
    Dit is een samenwerking tussen Milieucentrum De BroeikasVegan Friendly Nijmegen en Transition Town Nijmegen.

    Begonnen in 2015 als Vegetarische Donderdag Nijmegen. Sinds oktober 2018 is de naam veranderd in Donderdag Veggiedag, omdat het nu uitdrukkelijk ook om Vegan Friendly gaat.

    Elke laatste donderdag van de maand gaan we uit eten met een groep bij een restaurant dat voldoet aan onze vuistregel, dat een derde deel van de gerechten vegetarisch moet zijn plus minimaal 2 vegan gerechten. Wil je mee? Houd de agenda in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief. De Grruunn, de groene nieuwsbrief, verschijnt elke maand. Je wordt als eerste op de hoogte gesteld van nieuwe ontwikkelingen en je hebt voorrang bij de activiteiten die we organiseren.

    Samen eten aan een buurttafel met duurzame voeding

    Eet mee aan een buurttafel waar duurzame voeding centraal staat. Dit wel voor eigen rekening, zoals:

    • buurttafel van Tuin Tot Bord (groentes geteeld door buurtbewoners, in de moestuin achter het buurthuis; bereid door andere buurtbewoners)
    • Huiskamerrestaurantje Aan Tafel in Aldenhof (biologische groentes)
    • Viva Las Vegan huiskamer restaurant: eens per maand in kleine groep vanaf 19.00 tot 20.00/20.30 op de Waldeck Pyrmontsingel 18.

    De Klinker

    Van Broeckhuysenstraat 46
    6511 PK Nijmegen
    024-3605208
    klinker(a)grotebroek.nl

    De Klinker

    Openingstijden:
    Soepcafé woensdags vanaf 18:30u.
    Dagcafé zaterdags van 12:00u tot 17:30u.
    Eetcafé zaterdags & zondags vanaf 18:30u.

    Politiek café de Klinker is de ontmoetingsruimte van de Grote Broek. Het is een biologisch, veganistisch (vegetarisch) eetcafé, waar vergaderingen, info-avonden en filmvertoningen plaats kunnen vinden en dat daarnaast ruimte biedt aan een anarchistische bibliotheek.

    De Klinker wordt volledig gerund door vrijwilligers en is non-profit. Met eventuele winst worden sympathieke acties en projecten door het hele land gesteund.

    Door de week is De Klinker beschikbaar voor vergaderingen, info- en filmavonden. Op woensdagen is er een soepcafé , waarna ook vaak info en discussie volgt, of een film wordt vertoond.

    Op zaterdagmiddag is het dagcafé geopend en wordt je voorzien van tosti’s, taart, koffie, thee en een krant, of een boek uit de anarchistische bibliotheek.

    Op zaterdag- en zondagavond is het eetcafé vanaf 18:30u geopend en wordt er om 19:00u een betaalbare drie-gangen maaltijd geserveerd. In de even weken kun je ook op vrijdagavond op 19:00u in de Klinker eten. Dan wordt de maaltijd door Mulawan bereid en gaat de opbrengst naar migranten in nood.
    Reserveren voor het eten is noodzakelijk (behalve voor soepcafé) en kan op de dag zelf via 024-3605208 of door even binnen te lopen.

    INLOOP-LUNCHCAFÉ

    Iedere eerste dinsdag van 11.00 tot 15.00 wordt er in De Klinker een gezellig lunchcafé gerund door mensen met een psychiatrische diagnose. Het café is open voor iedereen en juist ook bedoeld als ontmoetingsplek voor mensen met en zonder diagnose. Er worden heerlijke broodjes gemaakt, en er zijn ook regelmatig discussies en lezingen over o.a. een kritische kijk op de psychiatrische zorg.

    Eet mee aan een gezamenlijke duurzame maaltijd
    Bekijk op hele pagina
  • Uit eten

    Een heel handige website hiervoor is https://www.happycow.net/searchmap?location=nijmegen. Pas wel even zelf de actieradius aan, die staat standaard ingesteld op 15 km.

     

    Je kan ook de website van eerlijk winkelen hiervoor gebruiken, zet dan een vinkje naast Eten en drinken.

    Speciale aandacht voor: 

    [learn_more caption=”De Klinker”]

    Van Broeckhuysenstraat 46
    6511 PK Nijmegen
    024-3605208
    klinker(a)grotebroek.nl

    De Klinker

    Openingstijden:
    Soepcafé woensdags vanaf 18:30u.
    Dagcafé zaterdags van 12:00u tot 17:30u.
    Eetcafé zaterdags & zondags vanaf 18:30u.

    Politiek café de Klinker is de ontmoetingsruimte van de Grote Broek. Het is een biologisch, veganistisch (vegetarisch) eetcafé, waar vergaderingen, info-avonden en filmvertoningen plaats kunnen vinden en dat daarnaast ruimte biedt aan een anarchistische bibliotheek.

    De Klinker wordt volledig gerund door vrijwilligers en is non-profit. Met eventuele winst worden sympathieke acties en projecten door het hele land gesteund.

    Door de week is De Klinker beschikbaar voor vergaderingen, info- en filmavonden. Op woensdagen is er een soepcafé , waarna ook vaak info en discussie volgt, of een film wordt vertoond.

    Op zaterdagmiddag is het dagcafé geopend en wordt je voorzien van tosti’s, taart, koffie, thee en een krant, of een boek uit de anarchistische bibliotheek.

    Op zaterdag- en zondagavond is het eetcafé vanaf 18:30u geopend en wordt er om 19:00u een betaalbare drie-gangen maaltijd geserveerd. In de even weken kun je ook op vrijdagavond op 19:00u in de Klinker eten. Dan wordt de maaltijd door Mulawan bereid en gaat de opbrengst naar migranten in nood.
    Reserveren voor het eten is noodzakelijk (behalve voor soepcafé) en kan op de dag zelf via 024-3605208 of door even binnen te lopen.

    INLOOP-LUNCHCAFÉ

    Iedere eerste dinsdag van 11.00 tot 15.00 wordt er in De Klinker een gezellig lunchcafé gerund door mensen met een psychiatrische diagnose. Het café is open voor iedereen en juist ook bedoeld als ontmoetingsplek voor mensen met en zonder diagnose. Er worden heerlijke broodjes gemaakt, en er zijn ook regelmatig discussies en lezingen over o.a. een kritische kijk op de psychiatrische zorg.

    [/learn_more]
    [learn_more caption=”Crudo”] 

    • Maandag 11:30 – 17:00
    • Dinsdag Gesloten
    • Woensdag Gesloten
    • Donderdag 11:30 – 21:00
    • Vrijdag 11:30 – 21:00
    • Zaterdag 10:30 – 21:00
    • Zondag Gesloten

    Adres: Burchtstraat 126
    Boetje: 06 1346 0807
    Jim: 06 4860 8036
    info@crudo.nl
    https://crudo.nl/

    Vanuit onze passie voor een gezonde en natuurvriendelijke leefstijl, is de droom ontstaan om een duurzaam, 100% plantaardig eetcafé met winkel te openen. In 2014 zijn wij gestart als Raw Food café maar hebben inmiddels ook een volledige warme kaart om een breed publiek te kunnen laten ervaren hoe compleet en lekker plantaardig eten is. Van vegan junkfood tot supergezonde Living Foods.

    Van uitsluitend verse, biologische producten maken de wij lekkerste slow juices, groente- en fruit smoothies en andere lekkernijen. De gerechten zijn niet alleen rauw en veganistisch, maar ook glutenvrij, lactosevrij en suikervrij. Voor ieder wat wils! Kom langs voor een gezellig kopje koffie, een heerlijke lunch of neem je laptop mee en maak gebruik van het open Wi-Fi-netwerk.

    Je kunt zelf salades scheppen in je eigen meegebrachte verpakking. Ook voor de juices en smoothies neem je je eigen beker of glas mee.

    Ook verzorgen wij bedrijfs- en privécatering

    Daarnaast heeft een plantaardige levensstijl met biologische en lokale producten, een minimale belasting op het ecosysteem. Al onze gerechten zijn biologisch, onbewerkt en bovenal ambachtelijk bereid. Deze verwerkingsmethode verzekert het behoud van de voedingswaarde van het voedsel en het behoud van natuurlijke essentie en smaak van de ingrediënten. Wij weten uit ervaring hoe voeding je geest kan scherpen, je lichaam in vorm kan houden en je jong en energiek kan doen voelen. Deze ervaring willen we het liefst met iedereen delen. Niet voor niets noemen wij onszelf The Healthiest Place in Town.

    [/learn_more]

     

    Handige kaart met vegan en vegetarische filters; De Klinker en Crudo
    Bekijk op hele pagina
  • Verse groentes en meer

    [learn_more caption=”Biologische groentepakketten”]

    Eetbaar Nijmegen verzamelde ze in een handig overzicht met prijzen en groottes

    [/learn_more]

    [learn_more caption=”Boerenmarkt”]Elke zaterdag 8.30 – 14 uur: boerenmarkt op Kelfkensbos, deels biologisch[/learn_more]

    [learn_more caption=”Warmoes, historische tuin Lent”]

    http://www.warmoes-lent.nl/

    In de winkel/Plukdagen
    Van mei t/m november verkopen we doordeweeks  op woensdag tot en met zondag (zelfde dagen als het tuincafé) tussen 10.00 uur en 16.00 seizoensgebonden groente, vers van het land voor je geoogst. Deze oogst vindt je in de winkelruimte naast ons tuincafé.

    Zelf plukken mag ook. Net als voorgaande jaren is de zaterdag de vaste zelfplukdag. Dan wijzen vrijwilligers je de weg en helpen je bij het afwegen en betalen. Wil op een andere dag komen plukken (woe/do/vrij/zo), dan kan dat ook. Meld je dan even in het café.

    Wanneer we veel groente en fruit hebben willen we nog wel eens een verrassend pakket samenstellen voor een klein prijsje. Hou voor die acties onze Facebookpagina in de gaten!

    Tuincafé open van woensdag tot en met zondag vanaf 10:00 uur. Zoveel mogelijk biologische en zelfgemaakte gerechten. We hebben een kleine, wisselende kaart zodat we onze oogst kunnen verwerken. Onze biologische koffie is van branderij Boot in Baarn. We zijn trots op ons eigen appel- en appelperensap en schenken biertjes van brouwerij Budels. We zijn zelf fan van vers en eerlijk eten voor een aantrekkelijke prijs. Dat streven we in ons eigen café ook na. Kom je een keertje kijken en proeven?

    Gedurende het jaar organiseren we verschillende publieksactiviteiten. De meeste keren jaarlijks terug, zoals de LENTeMARKT rond begin mei, deelname aan Festival de Oversteek in september en de Oude Ambachtenmarkt. Hou de agenda in de gaten voor de eerstkomende publieksactiviteiten!

    Erfgoedinstelling
    Enerzijds functioneert het als operationele kwekerij met de bijbehorende indeling en verzamelingen oude fruit-, groenten- en plantenrassen en -soorten.
    Anderzijds beheert het, in functie als meer traditioneel museum, een verzameling huisraad, gebruiksvoorwerpen en werktuigen die typisch waren voor het leven en werken van de Lentse warmoezeniers en hun families, en die voor het grootste deel ook afkomstig zijn van nazaten van deze families. De meeste van deze voorwerpen dateren uit de tijd vóór en vlak na de Tweede Wereldoorlog.
    De Historische Tuinderij te Lent onderscheidt zich van meer traditioneel opgezette agrarische musea in het feit, dat het zwaartepunt van de activiteiten is gericht op het in stand houden van een operationele kwekerij. Ook de expositie in het museum richt zich met name op deze voor Lent specifieke vorm van tuinbouw; het wil echter geen omvattend beeld schetsen van allerlei mogelijke landbouwactiviteiten (inclusief akkerbouw en veeteelt).
    Er zijn in Nederland nog twee andere Historische Tuinen te bezichtigen, nl. die van Aalsmeer en het Westlands Museum voor Streek- en Tuinbouwhistorie te Honselersdijk, die beide met het verbouwen van aldaar gangbare gewassen en kweekmethoden willen tonen hoe zich in hun streek de tuinbouw heeft ontwikkeld.[/learn_more][learn_more caption=”Landwinkel de Mookerheide”]Landwinkel De Mookerheide. Heumensebaan 2 Molenhoek. Open di-vr:9-18; za: 9-17 www.landwinkeldemookerheide.nl[/learn_more][learn_more caption=”Zuivelboerderij Landwinkel De Diervoort, vooral zuivel”]Zuivelboerderij De Diervoort Staddijk 17 Wijchen Open: di t/m za 10-17 uur diervoort.nl[/learn_more][learn_more caption=”Zelfpluktuin Ooijs moois”]Ooijs Moois, zelfpluktuin voor kleinfruit. Leuthsestraat 3 Ooij. Open: 1 juni tot 1 november : wo 13– 18 ; vr 10– 18; za 10– 18. ooijsmoois.nl [/learn_more][learn_more caption=”Landwinkel De Woerdt”]De Woerdt, Ressen. Vooral fruit. Woerdsestraat 4 Ressen Open: ma t/m do: 8.30 – 18 uur vr: 8.30 – 20 uur; za: 8-17 uur www.dewoerdt.nl[/learn_more][learn_more caption=”Landwinkel Van Wagenberg”]Van Wagenberg fruit: Rotsestraat 2 Overasselt Open: wo-do: 9-18 uur za: 9-16 uur www.vanWagenbergfruit.nl[/learn_more][learn_more caption=”Landwinkel Beijer Groesbeek”]Klein Amerika, Klein Amerika 3 Groesbeek Open: di-vr: 8.30-12.30 en 13-17.30; za: 9-17.30 www.beijergroesbeek.nl[/learn_more][learn_more caption=”Oregional: regionale boeren”]https://www.oregional.nl/NL/Onze-boeren

    Platform dat burger en boer in de regio Nijmegen en Kleve dichter bij elkaar wilt brengen.
    De boeren hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wij verkopen producten van onze aangesloten leden rechtstreeks aan afnemers binnen de regio. Oregional heeft een breed assortiment verse en houdbare producten. Wij leveren niet alleen aan horeca en zorginstellingen, maar ook aan bedrijfscateraars en winkels.


    [/learn_more]

    [learn_more caption=”Biologische en BD-bedrijven met huisverkoop”]
    http://www.rivier-land.nl/verkoop/index.html
    Stichting die biologische boerderijen en boerderijwinkels in kaart brengt; voedsel uit de eigen regio!

    [/learn_more]

    [learn_more caption=”Natuurwinkels”]

    Ekoplaza:
    Groenestraat 199 en Ziekerstraat 79, tel:: 024 – 3553492
    http://www.ekoplaza.nl/

    Odin:
    Daalseweg 206, tel:  024-3607576
    https://www.odin.nl/over-odin/winkels/odin-nijmegen/

    Van Nature: 
    Gerard Noodtstraat 135 – 137, tel: 024 3605081, gratis parkeren voor de deur
    http://www.vannature-nijmegen.nl/

    Uit Eerlijk winkelen Nijmegen: zet je op deze website een vinkje naast “mooi en gezond”, dan vind je natuurdrogisten.

    Zet je het vinkje naast eten en drinken

    [/learn_more][learn_more caption=”Vrienden van de aardpeer”]

    Vrienden van de aardpeer: www.vriendenvandeaardpeer.nl
    Stichting die zich inzet voor de aardpeer én in de toekomst tuinprojecten in Nijmegen wil coördineren.[/learn_more]

    [learn_more caption=”Kaart Eetbaar Nijmegen met van alles rondom voedsel”]Deze kaart beoogt een overzicht te geven van initiatieven en bedrijven die Nijmegenaren kunnen helpen aan gezond voedsel. Van volkstuin, buurtmoestuin, bijen tot natuurvoedingswinkels en boerderij-automaat.  Bekijk de originele kaart op Google Maps.


    [/learn_more]

    Boerenmarkt, landwinkels, zelfplukken, groentetassen, zuivelboerderijen, biologische en BD bedrijven, Kaart Eetbaar Nijmegen met initiatieven en bedrijven die voedsel telen, van buurtmoestuin tot oogstgenotentuin en voedselbos;
    Bekijk op hele pagina
  • Voedselbank

    Wist u dat we in Nederland ieder jaar heel veel voedsel weggooien? Er belandt jaarlijks voor bijna 5 miljard euro aan voedsel in de vuilnisbak. Enorm zonde natuurlijk! Zeker als je weet dat er veel mensen zijn die dit heel goed kunnen gebruiken.

    Wij verdelen de rest

    De Voedselbank gaat deze verspilling tegen. En verdeelt het voedsel onder de mensen die het nodig hebben. Want die zijn er genoeg! De vrijwilligers van Voedselbank Nijmegen verzamelen overgebleven voedsel en selecteren het. De mensen die het nodig hebben krijgen dit dan gratis mee. Zo helpen wij iedere week honderden mensen aan hun basisbehoefte!

    In Nijmegen en de gemeente Overbetuwe delen wij op zeven locaties voedselpakketten uit. Op dit moment zijn daarbinnen zo’n 150 vrijwilligers voor de voedselbank actief. Zij werken in groepen die allemaal een eigen taak hebben en onder leiding staan vaneen coördinator. De Voedselbank Nijmegen betrekt wekelijks voedsel van de Regionale Voedselbank Arnhem. Daarnaast kunnen wij rekenen op de (rest)producten van vele grote en kleine ondernemers. 

    Alle klanten die voldoen aan de criteria voor voedselhulp worden welkom geheten bij de Voedselbank Nijmegen. Zij ontvangen in principe wekelijks een voedselpakket als aanvulling op hun eigen inkoop van voedsel. Daarbij streven we naar een verantwoorde samenstelling voor voedzaam, gezond en lekker eten, en proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de gezinssamenstelling en speciale eisen (zoals allergieën).  Mocht de hoeveelheid uit te delen voedsel onder druk komen, dan blijven we naar rato eerlijk verdelen onder onze klanten.

    Onze huisregels:

    De maximale periode van voedselhulp is officieel drie jaar. De klant geeft in principe zelf aan als de hulp niet meer nodig is. Daarnaast toetsen we de situatie van klanten in de regel na een half jaar, en verder waar wij dat nodig achten. Na maximaal 18 maanden is er nog een toetsing doordat men zich opnieuw moet aanmelden voor verlenging.

    In  bijzondere situaties waarin de levensomstandigheden onvoldoende verbeterd zijn, kan de Intake beoordelen of verlenging na drie jaar tijdelijk mogelijk is.

    De vrijwilligers van Voedselbank Nijmegen verzamelen overgebleven voedsel en selecteren het. De mensen die het nodig hebben krijgen dit dan gratis mee. Zo helpen wij iedere week honderden mensen aan hun basisbehoefte!
    Bekijk op hele pagina
  • Zelf voedsel telen / zelf oogsten

    Overzicht volkstuinen, buurtmoestuinen en nog meer op platform Eetbaar Nijmegen

    Eetbaar Nijmegen biedt een overzicht van mogelijkheden in Nijmegen om zelf aan gezond voedsel te komen: onder andere een agenda en een pagina met activiteiten op het gebied van duurzame voeding: informatie over deelgenotentuinen, buurtmoestuinen, volkstuinen, schooltuinen en zelfpluktuinen, biologische groentetassen, biologische restaurants, vegetarische workshops.

    Doe mee of start een buurtmoestuin

    Doe mee met ( of start) een buurtmoestuin. De gemeente Nijmegen faciliteert!  www.eetbaarnijmegen.nl/ nijmegen/buurtmoestuinen/

    Flyer van de gemeente (2013)

    Word oogstgenoot

    Oogstgenoten nemen voor een vast bedrag per jaar per jaar deel aan de moestuin. Men kan dan een heel oogstjaar lang zelf groente oogsten. Het seizoen loopt meestal van april tot november, met soms een ruime uitloop van wintergroenten.

    Je kunt zelf-oogster worden bij twee oogstgenoten-tuinen aan de randen van Nijmegen:

    Je kan ook lid worden van co-bomen ; dan wordt je oogstgenoot van fruitbomen in Lent.


    Voedselbossen en wildplukken

    Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen planten: van bomen en struiken tot kruiden, klimmers en paddenstoelen. In een voedselbos worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, wordt niet gezaaid en geen grond bewerkt. In plaats daarvan wordt meegewerkt met de natuur. Een voedselbos is een plek waar veel planten en dieren zich thuis voelen. Maar we kunnen er ook veel voedsel uit oogsten.
    Er zijn een paar voedselbossen in en rond Nijmegen. Sommige zijn tijdens excursies te bezoeken. In sommige kan je ook meewerken.

    NB: alleen het voedselbos Novio en voedselpark Beek en ook de voedselbossen in Park Lingezegen zijn vrij te bezoeken. Hier mag je plukken om te proeven. Park Lingezegen juicht initiatieven toe waarbij andere vormen van landbouw en natuur hand in hand gaan. De voedselbossen worden aangelegd en beheerd door organisaties/vrijwilligers en ondernemers in Park Lingezegen.

    Of ga eens op zoek naar noten – en vruchtenbomen in de buurt  en gebruik de wildplukwijzer.

    Of ga mee op wildpluk-excursie en ruik en proef en leer van alles over de eetbare planten in de vrije natuur.

     

    Eetbaar Nijmegen, buurtmoestuin, oogstgenotentuin, voedselbossen
    Bekijk op hele pagina

Klik op de titel om het item, groter en op een nieuw tabblad te bekijken.

  • Behandeling petitie ‘Nijmegen gentechvrij’
    Op 22 juni om 17.30 uur zal de petitie ‘Nijmegen gentechvrij’ behandeld worden tijdens de Burgerronde van de gemeente Nijmegen (Stadhuis, Korte Nieuwstraat 6). Als we écht verder willen op de weg van verduurzaming, waarbij we samenwerken met denatuur en deze daardoor ook veilig stellen voor toekomstige generaties, dan zullen we nietmoeten schromen een luid en ...
  • Brood
    Biologisch brood en broodbak-workshops en cursussen
  • Catering
    Biologische catering
  • Dierlijke producten
    Duurzame slagers, zuivelboerderijen, wildernisvlees
  • Donderdag Veggiedag Nijmegen
    moedigt Nijmegenaren aan minimaal één dag in de week, bijvoorbeeld donderdag, lekker vegetarisch of veganistisch te eten
  • Houdbare producten
    VOedsel Kooperatie, Van haver tot gort en Biologisch meel
  • Kookworkshops
    kookworkshops met aandacht voor duurzaamheid
  • Samen eten
    Eet mee aan een gezamenlijke duurzame maaltijd
  • Uit eten
    Handige kaart met vegan en vegetarische filters; De Klinker en Crudo
  • Verse groentes en meer
    Boerenmarkt, landwinkels, zelfplukken, groentetassen, zuivelboerderijen, biologische en BD bedrijven, Kaart Eetbaar Nijmegen met initiatieven en bedrijven die voedsel telen, van buurtmoestuin tot oogstgenotentuin en voedselbos;
  • Voedselbank
    De vrijwilligers van Voedselbank Nijmegen verzamelen overgebleven voedsel en selecteren het. De mensen die het nodig hebben krijgen dit dan gratis mee. Zo helpen wij iedere week honderden mensen aan hun basisbehoefte!
  • Zelf voedsel telen / zelf oogsten
    Eetbaar Nijmegen, buurtmoestuin, oogstgenotentuin, voedselbossen