Home » Informatie » Films » Landbouw » Films, oudere

Films, oudere

Lezing over permacultuur door Toby Hemenway:( engels)
Indringend betoog: onze huidige levensstijl kunnen we nog amper een eeuw volhouden. Permacultuur als oeroude oplossing. Leuke praktische voorbeelden op het eind.
Met permacultuur houd je, net als in vroeger tijden, veel tijd over: tijd voor kunst, voor verhalen, dansen.
Minimale moeite en groot effect.

 


Eeuwige moes: Documentaire die een ode is aan het gewas en het relaas van de eenzame idealist Ruurd Walrecht en zijn medewerkers. Als een ware Don Quichot verzamelt en kweekt hij met veel liefde en toewijding zeldzame voedselgewassen. Zijn roep in de woestijn wordt echter nauwelijks gehoord. Van de ene op de andere dag vertrekt hij verbitterd naar Zweden, zijn levenswerk, de Oerakker, en zijn volgelingen vertwijfeld achterlatend. Zijn collectie zaden en planten is inmiddels overgebracht naar de genenbank in Wageningen, één van de weinige plekken waar het belang van zijn werk wordt onderkend. Regie: Catherine van Campen. Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel Eeuwige moes is uitgezonden op donderdag 29 mei 2008 door de VPRO, de NPS, de IKON en Human.
Zie: https://www.2doc.nl/documentaires/series/hollanddoc/2007/eeuwige-moes-ode-aan-het-gewas.html

Trailer:

[youtube http://youtu.be/rHdwah2t2YY 640 390]

In premiere 16/10/09: The Killing fields, the battle to feed factory farms – onderzoekt de effecten van de toenemende sojateelt in Zuid-Amerika, als gevolg van de vraag naar veevoer voor de Europese bio-industrie. De expansiedrift van grootschalige sojaplantages verdrijft plattelandsgemeenschappen, unieke en onvervangbare natuur moet wijken. De ontbossing en het omploegen van de natuurlijke bodem verergeren daarnaast de klimaatverandering.

 


 

The future of food: trailer

[youtube http://youtu.be/jNezTsrCY0Q 640 390]

We feed the world: De Oostenrijkse filmmaker Erwin Wagenhofer volgt de sporen naar de oorsprong van ons voedsel. Zijn reis leidt via Frankrijk, Spanje, Roemenie, Zwitserland en Brazilie terug naar Oostenrijk. http://www.wefeedtheworld.nl/ Trailer: the best of:

[youtube http://youtu.be/z1QqMFnMCUU 640 490]

De film hieronder komt ook uit Oostenrijk, hij is in het engels ondertiteld; http://www.we-feed-the-world.at/film.htm Oostenrijk wordt beschouwd als een land wat grotendeels vrij was van genetische manipulatie: tot nu toe werden er geen transgenetische organismen losgelaten in de samenleving, en de supermarkten hadden nauwelijks producten die gelabeld waren dat het genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevatten. Maar de genetische manipulatie is via de achterdeur naar binnen gekomen in de vorm van veevoer. Huiselijke productie van veevoer is ontoereikend om gehele Oostenrijkse industrie te voorzien. Oostenrijk importeert 550.000 ton soja per jaar, waarvan volgens Greenpeace 60 % genetisch gemanipuleerd is. Terwijl wettelijk geregeld is sinds 2004 dat dit veevoer een etiket moet krijgen met daarop de genetisch gemanipuleerde ingrediënten, is er geen wettelijke verplichting dat secundaire producten zoals vlees, eieren of melk, geproduceerd van dieren die dit veevoer geconsumeerd hebben, ook op deze manier gelabeld zijn. Lees meer over deze film op:


The real dirt on farmer John: Deze film toont het ware verhaal van de Amerikaanse boer John Peterson. Het is een hartverwarmend, verrassend en bij wijlen ontroerend verhaal dat de grote omwentelingen schetst die John Peterson op zijn landbouwbedrijf heeft doorgemaakt in de voorbije 50 jaar. Na vele moeilijkheden te hebben overwonnen, is het bedrijf sinds enkele jaren omgevormd tot een succesvolle CSA-boerderij (= Community Shared Agriculture). Boer John is bovendien meer dan boer alleen: hij is een (levens-)kunstenaar die je heel open laat meekijken in zijn zoektocht door het leven. Hieronder een trailer van deze film:


Made in Detroit

Mother earth: a new future for small farmers


The World according to Monsanto

Hieronder een documentaire over de praktijken van gentech-bedrijf Monsanto. Over varkens die onvruchtbaar worden na het eten van BT-Corn, boeren die boetes moeten betalen omdat hun land verontreinigd is met gepatenteerde gewassen, en over boeren die straks moeten betalen voor elk nieuw biggetje omdat Monsanto de genetische code van het varken heeft gepatenteerd. Uitgezonden op Canvas Terzake Zomer d.d. 9 juli 2007

Helaas, na jaren verwijderd..

Een fragment van 10 minuten uit de documentaire “The Corporation“. Twee journalisten rapporteerden over de carcinogene effecten van het groei hormoon Bovine, waarmee de koeien nog meer melk geven. Ze ontdekten dat het slechts gedurende 90 dagen was getest, en slechts op ratten en ook dat de FDA het middel desondanks had goedgekeurd. Geconfronteerd met deze bevinding nam de FDA geen stappen, dit tot hun verbijstering. De reportage die ze daarna maakten voor hun werkgever Foxnews moesten ze aanpassen van FoxNews /Monsanto. Ontslag nemen met een som geld was ook een optie.

In het filmpje hieronder zie je de man die op zijn bureau stapels papieren aantrof met toxicologische gegevens. Deze melk komt trouwens Europa niet in. Europa staat ook niet te springen om nog efficientere koeien. We hebben al te veel melk.

Hier vind je nog veel meer films en toelichting over Monsanto.



A farm for the future, Rebacca Hosking http://www.youtube.com/watch?v=xShCEKL-mQ8