Home » Actueel nieuws » In Lux: film Off the Grid en daarna debat

In Lux: film Off the Grid en daarna debat

Documentaire/road movie Off the Grid van Alexander Oey, met aansluitend een filmdebat met de maker en vertegenwoordigers van initiatieven. Over vier kleine Amerikaanse leefgemeenschappen die in tijden van grote onzekerheid op zoek gaan naar een ideale samenleving, onafhankelijk van het huidige economische systeem.

Later toegevoegd: de film werd op 14 juni op Ned 2 vertoond en is nu bij uitzending gemist te zien:  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1262992 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Alexander Oey (1960) is een Nederlandse filmmaker van documentaires. Zijn onderwerpen zijn soms controversieel, zoals Euro-Islam According to Tariq Ramadan en De terrorist Hans-Joachim Klein (2005).
 
Off the grid geeft ons een inkijk in de systeemcrisis in de VS en hoe mensen in antwoord daarop zichzelf organiseren. Een groeiend aantal mensen valt over de rand, de kas ban lokale overheden is leeg, de werkeloosheid stijgt en het vertrouwen in de overheid neemt af. In de VS verlies je na 25 jaar je baan en blijf je met niets achter. Naast persoonlijke problemen kunnen dat ook algemene problemen zijn, bijvoorbeeld de aanwezigheid van politie, of het onderhoud van een weg of een park.
 
Door de geschiedenis heen zijn er altijd bewegingen geweest op zoek naar de ideale samenleving, die alternatieve oplossingen zochten voor meer vrijheid en zelfstandigheid, d.w.z. een minder grote overheid en minder afhankelijk zijn van grote bedrijven, maar ook meer samenwerking en sociale rust. Zelfredzaamheid als principe om het heft in eigen hand te nemen en los te komen van een systeem dat te complex en te groot is geworden en op te grote afstand van burgers is komen te staan.
 
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de situatie in de VS en in Nederland? Ook in Nederland nemen problemen voor een groeiende groep mensen en armoede en onzekerheid toe. De economische crisis dwingt mensen opnieuw keuzes te maken en tot elkaar te komen. Sommigen worden daarbij ook gedreven door de overtuiging zelf met alternatieven te komen. Wat zijn reële, nieuwe vormen van samenleving, modellen van samenwerking en netwerken?
 
Ook in Nijmegen zijn er verschillende initiatieven, zoals de lokale munt ‘de Bataaf’, Lets Nijmegen en Transition Town Nijmegen. Enkele vertegenwoordigers zullen op de avond hun activiteiten toelichten.