Home » Actueel nieuws » Huis van Overvloed

Huis van Overvloed

http://www.huisvanovervloed.nl/

Overgenomen uit de website:

Wat zou er gebeuren als we de overvloed die we collectief hebben op een slimme manier gaan benutten? Met deze vraag gingen we in 2010 op pad en als experiment wilden we een Huis bouwen, van Overvloed. Dat is gelukt. Het was af op 5 juli 2013.

Een groep Nederlanders initieerde in 2010 7 Days of Inspiration met als doel Nederland te upgraden op zes domeinen door gebruik te maken van onze overvloed, van onze sociale overwaarde. Huis van Overvloed was het Nijmeegse ‘duurzaamheidsproject’ van 7di, met als doel een werk- en ontmoetingsplek te bouwen voor sociaal/duurzame initiatieven.

Een organisch proces was het gevolg van heel hard roepen dat we dit huis wilden bouwen. Architect ralf van Tongeren maakte een tekening, de wethouder leende een stuk grond uit en binnen no-time stond er een team van 20 mensen dat wekelijks werkte aan deze gedeelde droom.

In 2011 vonden wij, landjutters, de ene na de andere bron van overvloed. Van pallets, stoeptegels tot zonnepanelen, het bleek allemaal ergens over en mensen wilden het aan ons geven. Toen we op 16 mei 2012 alle papieren geregeld hadden en genoeg spullen hadden om te beginnen startten we de bouw.

Grotendeels met de hand en een toevallig passerende bulldozer bouwden we in vier maanden tijd een terp van zand, puin, stoeptegels en klinkers. Deze terp was onze fundering waarop we Huis van Overvloed bouwden. Kinderen, asielzoekers, mannen, vrouwen, tientallen hielpen mee, van een uurtje tot een dag per week.

Bijna ging het project niet door toen op 30 oktober 2012 een lijn werd getekend over de terp, er zou een weg moeten komen. Na een spannende week vol onzekerheid werd er besloten dat de weg 5 meter verplaatst kon worden en kon Huis van Overvloed gewoon door met bouwen. Studenten Timmeren stonden al klaar en bouwden in zes weken de hoofddraagconstructie.

In de vrieskou en sneeuw van winter en voorjaar 2013 bouwden steeds meer mensenmee aan het afdichten van het pand. Docenten van de Hogeschool maakten tuinmeubels, de GGz kwam met 40 medewerkers schilderen als uitstapje en het team vaste meebouwers bleef groeien.

Op 5 juli 2013 vierden de meebouwers dat het is gelukt. Huis van Overvloed was een feit! Trots op het werk en gelukkig met het gedane werk voelden 300+ mensen zich eigenaar van het Huis. Iedereen kwam omdat ze wilden helpen. Iets anders terugkrijgen dan plezier in het werk was geen optie.

Op 24 augustus 2013 brandde Huis van Overvloed af en werd het pand meteen gesloopt wegens instortingsgevaar. De oorzaak van de brand is onbekend, meest waarschijnlijk brandstichting. Wat restte, de terp, is opgeknapt en staat nu bekend als Terras van Overvloed.

Op 14 september 2013 vierden we toch dat het is gelukt op Dag van Overvloed. Want hoe dan ook, er is nog veel meer wel dan niet. Het netwerk, het verhaal, het bewijs dat het kan, Fiksers , de tientallen projecten die anderen door ons zijn gestart en de oneindige schat aan plezierige ervaringen van meebouwers.

Huis van Overvloed gaat verder, blijft bestaan, in welke vorm dan ook…