‘Transition Town’ initiatieven worden door burgers genomen. In diverse steden/dorpen/gemeenschappen zijn transitie initiatieven gestart. Zo ook in Nijmegen.
In dit artikel wordt echter ruimte gemaakt voor een ander Nijmeegs burgerinitiatief. Hopelijk vind dit initiatief in andere steden/dorpen navolging. Het gaat namelijk om “Gentechvrij Nijmegen”.
Hieronder beschrijft Luc de belevingen van Els en Luc na hun kennismaking met de gentech wereld en de oprichting van “Burgers voor gentechvrij voedsel”.
Nijmegen, tweede gentechvrije stad van Nederland?
Sinds Els en ik de documentaire zagen van Marie Monique Robin, ‘De wereld volgens Monsanto’, is ons leven in een flinke stroomversnelling geraakt. We waren verbijsterd over hoe een bedrijf (nog steeds) alle ruimte krijgt om:
- verantwoordelijkheden te ontlopen (Agent Orange, de napalm die Monsanto maakte voor gebruik in Vietnam, hun PCB-fabriek maakte vrijwel alle inwoners van een heel stadje tot slachtoffers, en vandaag de dag de Killing Fields in Zuid-Amerika);
- te manipuleren, te liegen, onderzoekgegevens te verdonkeremanen, belangrijke (overheids)posten te bezetten;
- patenten te veroveren op alles wat los en vast zit;
- zaadbedrijven op te kopen om de monopoliepositie te versterken;
- gentech-gewassen te ontwikkelen en in de natuur los te laten, een ‘product’ waar geen consument om gevraagd heeft, dat puur bedacht is om heel veel geld mee te verdienen in een koppelverkoop met hun onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, dat er geheel buiten de normale regelgeving doorgedrukt is. Voor additieven gelden heel wat zwaardere regels.
Na die eerste schok waren we op 9 juni 2009 op een conferentie over genetische modificatie, georganiseerd door landbouwminister Verburg. Daar bleek – alweer tot onze verbijstering – dat vrijwel alle sprekers pro-gentech waren en dat mevrouw Verburg allang haar keuze voor gentech had gemaakt. Els sloeg op tilt, werd het zwijgen opgelegd door debatleider Felix Rottenberg, kreeg daarna toch het woord en werd de dag erna geciteerd in de NRC dat kopte met “Niemand ontsnapt aan gengewassen.” Kort daarna richtte ze een werkgroep op om te zien of er toch nog ontsnapping mogelijk was, ‘Burgers tegen Gentech’.
Op de open space dag van Transition Town Nijmegen vroeg Jan Schoorl ons echter: “Waar jullie tegen zijn dat snap ik, maar waar zijn jullie vóór?” Ik had me er nog van af willen maken door te zeggen: “We zijn er vóór dat die gentech wordt tegengehouden”, maar Jan had natuurlijk gelijk. Als het maar enigszins kan moet je in je naam laten zien waar je vóór bent. ‘Burgers voor gentechvrij voedsel’ was het daarna. En met dat clubje van ± 6 mensen zochten we contact met de duurzame ondernemers, biologische boeren en milieu-organisaties. We gingen aan de slag met consumenten-informatieavonden en het opzetten van onze website. En we hielden handtekeningenacties bij grote supermarkten voor ons initiatief om via de gemeenteraad ‘Nijmegen gentechvrij’ te laten verklaren: geen gentechgewassen op Nijmeegs grondgebied, als signaal naar de politici in Den Haag. Wat eerder in Culemborg gelukt was, moest hier ook kunnen.
Inmiddels hebben we meer dan 3200 handtekeningen binnen. Deze zullen we aanbieden aan de Nijmeegse gemeenteraad. Mooi nieuws daarbij is dat de PVDA, Groen Links, de SP en Gewoon Nijmegen, samen goed voor 23 zetels en een meerderheid in de gemeenteraad, hebben toegezegd dat ze ons initiatief zullen ondersteunen. Dus ik weet eigenlijk wel zeker: Nijmegen wordt de tweede gentechvrije stad van Nederland!
Luc Buur en Els van Dongen.
‘Burgers voor gentechvrij voedsel’ laat weten dat handtekeningen nog steeds heel erg welkom zijn. Zie daarvoor: gentechvrijvoedsel.nl
Wil je ‘Burgers voor gentechvrij voedsel’ steunen, ze kunnen nog helpende handen gebruiken bij de naderende manifestatie, laat het dan weten via: burgers@gentechvrijvoedsel.nl
Wil je meer informatie over de standpunten van de Nijmeegse politieke partijen kijk dan op gentechvrijvoedsel.nl/home/politiek-nijmegen
Voor meer informatie over landbouw en gentech met verwijzingen naar films over Monsanto, zie ook de informatie over landbouw elders op deze website.