Home » werkgroepen » eetbare tuinen » divers eetbare tuinen » Geneeskrachtige kruiden worden illegaal

Geneeskrachtige kruiden worden illegaal

Op 23 september schreef  Jessica Alkemede op Argusoog een artikel over het illegaal worden van geneeskrachtige kruiden. Dit begint met:

De deal is zowat rond. Kruidenpreparaten zullen verdwijnen en de kruidengeneeskundige mag ze niet meer voorschrijven. Big Pharma heeft zowat de finish behaald van zijn toegewijde, lange strijd om alle competitie uit de weg te ruimen. Vanaf 1 april 2011 (minder dan 8 maanden vanaf nu) zullen vrijwel alle geneeskrachtige kruiden illegaal worden in de Europese Unie.

Ik heb zelf nog wat extra research gedaan op de website van de Alliance for natural health die langs juridische weg strijdt tegen de verbodcultuur op voedingssupplementen en nu dus ook kruiden. De volgende pagina’s geven een goede uitleg van de situatie: Het gaat er om dat de THMPD (European Directive on Traditional Herbal Medicinal Products) per 31 maart 2011 van kracht gaat. Zij stelt kruidenpreparaten gelijk aan farmaceutische medicijnen, waardoor er veel strengere richtlijnen komen waaraan de preparaten moeten voldoen. Voorheen vielen kruidenpreparaten namelijk onder de richtlijnen van voedingssupplementen. Zoals ik begrijp, gaat het hier niet om de verse en gedroogde kruiden, maar dus preparaten hierop, vaak mengsels van verscheidene kruiden. Dus vrees niet dat je dadelijk geen kruidenthee meer kunt kopen… Maar het zijn vaak juist de preparaten die een sterkere geneeskrachtige werking hebben. Het probleem is dat kruidengeneeskunde een hele andere basis en dynamiek heeft dan de moderne geneeskunde met gestandaardiseerde chemicaliën. Het is inderdaad zoiets als een rechthoek in een cirkel willen proppen. Dit met het argument dat de kwaliteit en zuiverheid van kruidenpreparaten beschermd dient te worden. Maar eigenlijk is het gewoon een van de zovele trucs om het kleine bedrijven en boeren bijna onmogelijk te maken hun (traditionele) producten op de markt te brengen, zodat de grote multinationale farmaceutische industrie nog meer macht krijgt over de gezondheid van de gewone burger, en dat alles om nog meer euro’s te genereren. Enkele specifieke problemen van de THMPD:

 • kruidenpreparaten moeten straks hun werkbaarheid aantonen met data over 30 jaar veilig gebruik waarvan 15 jaar binnen de EU. Preparaten met weinig geschiedenis in de EU zijn dan dus linea recta illegaal om te verkopen.
 • Voor ieder preparaat moet een bedrijf een specifieke aanvraag indienen. Het hele traject (aanvraag, vergaren van data, uitvoeren van onderzoek) is voor vele kleine bedrijven niet te betalen en het zijn juist de kleine bedrijven die vaak een grote diversiteit aan producten aanbieden. Geen aanvraag betekent een verbod op verkoop en dus illegaliteit. Zo moet er bijvoorbeeld wetenschappelijke data worden aangedragen over toxiciteit, die vaak nog ontbreekt bij kruiden.
 • kruidenpreparaten moeten voldoen aan stabiliteitsnormen die bedoeld zijn voor geïsoleerde moleculen (in farmaceutische medicijnen). Het halen van deze normen is lastig of onmogelijk, zeker bij preparaten die meerdere kruiden bevatten. Hierbij wordt volledig voorbij gegaan aan de holistische basis van kruidengeneeskunde; dat kruiden vaak effectief zijn in complexe combinaties die de wetenschap niet eens kan doorgronden. En dat daarbij andere vormen van therapie, begeleiding en veranderingen in levensstijl eveneens onmisbaar zijn. Genezen is zoveel meer dan een pil slikken.
 • Volgens de huidige richtlijn mogen de preparaten geen niet-plantaardige stoffen bevatten, zoals mineralen en dierlijk materiaal. Dit terwijl traditionele geneeskunde vaak deze combinaties maakt. Ik moet hierbij ineens denken aan het gebruik van kleipoeders om de darmen te ontgiften. Wordt dit straks illegaal.
 • Een soort splitsing van de voedingswaarde van preparaten van hun geneeskrachtige werking. De preparaten mogen namelijk geen significante niveaus bevatten van mineralen en vitamines. Dit terwijl kruiden juist vaak veel van deze bouwstoffen bevatten en de samenwerking van voedingswaarde en andere stoffen in kruiden juist hun holistische werkzaamheid bepaalt.
 • En dan als klap op de vuurpijl: preparaten mogen straks alleen verkocht worden als ze werkzaam zijn bij relatief onschuldige aandoeningen en dus niet bij zware ziektebeelden. Dit is een ingebouwde discriminatie dat kruidengeneeskunde geen serieuze ziektes genezen kan, maar wat heeft de mens dan al duizenden jaren gedaan en waarheen gaat nog altijd het merendeel van de wereldbevolking wanneer men een zware ziekte heeft… naar de lokale kruidendokter. Het laat voor mij geen twijfel dat de farmaceutische geneeskunde nieuwe mogelijkheden heeft geboden voor ziektes en aandoeningen die de kruidengeneeskunde niet genezen kon, maar andersom ontbeert de farmaceutische geneeskunde juist de holistische basis van de kruidengeneeskunde en bevat het merendeel van de farmaceutische medicijnen nog altijd moleculen die direct uit planten geïsoleerd zijn. Maarja planten zijn moeilijker te patenteren dan moleculen en dus minder vatbaar voor macht en woekerwinsten.

Bij deze mijn samenvatting van de documenten van de Alliance for Natural Health. Wil je meer weten, ga dan zelf naar hun website. Ik weet niet wat er precies gaat gebeuren begin volgend jaar en wat we er precies aan kunnen doen, maar blijf vooral eisen dat je toegang krijgt tot de geneeskunde waar jijzelf in gelooft. Informeer jezelf en anderen, maak je eigen kruidenpreparaten of help elkaar ermee, steun je eigen therapeut of dokter en sta op voor de vrijheid die ons steeds weer een stukje ontnomen wordt. Miquel Buckinx

3 gedachten over “Geneeskrachtige kruiden worden illegaal”

 1. De Amerikaanse Ellen Brown schreef 11 boeken, waaronder ook Forbidden Medicine,
  “which traces the suppression of natural health treatments to the same corrupting influences that have captured the money system”

  zie http://www.forbiddenmedicine.org/
  “This is the true story of a man who cured himself of a near-fatal cancer after conventional medicine had mutilated and then abandoned him. He spent the next thirty years helping others with the disease. In the struggle to keep his clinic open, he faced raids and robberies, a near-fatal beating, a kidnapping, and a prison sentence many called justice gone wrong. The details of his therapies, and the history and vicissitudes of the non-traditional health care movement that his life personifies, are woven throughout his story. While politicians debate how to impose Modern Medicine on us all, this story needs to be retold.”

  Voor wie de Engelse taal niet machtig is + iets uitgebreider dan hierboven:
  Dit is het waargebeurde verhaal van een man, Jimmy Keller, die zichzelf genas van kanker, nadat de gewone geneeskunde hem had opgegeven. Op zijn 34e kreeg hij huidkanker in zijn nek en hoofd. Hij werd hiervoor geopereerd, maar al snel kwam de kanker terug. In die tijd, 1968, was er een hele kleine overlevingskans voor dit type kanker.
  Daarna hielp hij gedurende 30 jaar anderen te genezen met onorthodoxe methodes (lees door de overheid niet goedgekeurde methodes). Het heeft hem heel veel moeite gekost om zijn prive kliniek geopend te houden. Hij kreeg te maken met tegenwerking in de vorm van berovingen, een vechtpartij met bijna dodelijke afloop, een kidnapping en een gevangenisstraf.
  Zie ook dit blog (engels) over zijn leven, hij stierf op 75 jarige leeftijd:
  http://forbiddenmedicine.blogspot.com/

 2. Dan heb ik een mooi boek over de farmaceutische maffia die al sinds de tweede wereldoorlog aan de macht is.Het boek van Dr. Gabor Lenkei…. Censuur / Wat u niet mag weten over uw gezondheid.Een duidelijk bewijs dat de farmaceutische industrie zijn eigen winst behaalt uit medicatie. Artsen worden door die industrie opgeleid. Dit boek is echt een eyeopener en breekt een lans voor de oplossing van ziekten ,ook zeer ernstige via de natuurlijke weg van voedingssupplementen.Interessante site is: http://www.rechtopgezondheid.nl

  Doe er vooral je voordeel mee. Je kunt alles vinden wat je weten wilt op dit gebied.

Reacties zijn gesloten.