Home » werkgroepen » bataaf » Filmdebat Inside job – Over de lessen van de kredietcrisis

Filmdebat Inside job – Over de lessen van de kredietcrisis

In Nijmegen wordt volgend jaar gestart met regionaal geld. Zie

Een antwoord op de kredietcrisis?
Bekijk de film (engelstalig, niet ondertiteld) en discussieer mee over deze kredietcrisis:

 

Maandag 6 juni
Filmdebat Inside job – Over de lessen van de kredietcrisis
De controversiële Oscarwinnende documentaire Inside job (2010, Charles Ferguson) gaat over de oorzaken van de kredietcrisis. Ferguson sprak met alle direct betrokkenen. Het blijkt dat iedereen vuile handen heeft, bankiers, toezichthouders, maar ook wetenschappers die zich lieten betalen voor adviezen over de heilzame werking van  ‘deregulering’. Maar als iedereen vuile handen heeft, wie is er dan verantwoordelijk?
De kredietcrisis houdt ons economisch systeem flink in de greep. De banken teren nog op staatssteun, Griekenland dreigt uit de eurozone te vallen als het niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen, Italië, Portugal, Ierland en Spanje zitten in zwaar weer en de economische groei in de EU stagneert. Maar er worden nog steeds bonussen aan bankiers uitgekeerd en een nieuwe internet bubble is aan het ontstaan.
Zijn de noodzakelijke hervormingen in het financiële systeem wel doorgevoerd?
Na vertoning van de film een debat over de lessen van de kredietcrisis en over de vraag of die lessen ook daadwerkelijk geleerd zijn. Kan de kredietcrisis morgen weer gebeuren?
Met Kees de Kort (macro-analist bij AFS Vermogensbeheer en columnist voor BNR Nieuwsradio) en Eelke de Jong (hoogleraar Internationale Economie aan de Radboud Universiteit Nijmegen), onder leiding van Piet-Hein Peeters.
Maandag 6 juni / aanvang 19 30 uur / entree 9,50 euro ( studenten 5 euro) / reserveren via 0900-5 89 46 36 (kassa LUX).
Een programma van LUX en het Soeterbeeck Programma.