Door Romilda van der Wal, de keuken van mevrouw de Boer
Gastworkshop Christian Weij: Fermenteren kun je leren!
Je beseft het eigenlijk niet, maar als je er eens over na gaat denken merk je dat een heleboel van ons eten en drinken tot stand komt onder invloed van bacterien. De kleine beestjes hebben inmiddels een slecht imago opgebouwd, maar dat is eigenlijk verre van terecht! Veel van ons favoriete voedsel hebben we te danken aan bacterie-culturen; denk aan alle heerlijke kazen, kwark en yoghurt, lekkere biertjes, wijn, azijn, tempeh, soyasauzen, brood (gist)…En dan hebben we het nog niet eens over gefermenteerde groentes zoals onze trouwe ouwe zuurkool.
Het is niet raar dat fermentatie ongemerkt zo is ingeburgerd in onze eetcultuur, bacterien zorgen al eeuwenlang wereldwijd dat wij ons voedsel kunnen bewaren op een manier die ook nog eens supergezond en voedzaam is.
Ik geef toe, zelf was ik geen grote fan van zuurkool, en toen mijn buurman mij vorig jaar zijn eigen experimenten liet proeven was ik slechts lauw nieuwsgierig. Maar hee…dat was andere kool; kruidig en fris zuur, in plaats van wrang. Mijn interesse was gewekt!
Een beetje rondstruinend op internet merkte ik al snel dat er oneindig veel smakelijke mogelijkheden zijn op het gebied van fermentatie en dat het eigenlijk een ontzettend leuk, lekker en creatief gebeuren is; Bietjes, bonen, koolrabi, appel, gember, eigenlijk alles laat zich fermenteren in heerlijke smaken! Wist u dat sterrenkok Jonnie de Boer van de Librije in Zwolle allerlei vaten fermenterende groentes heeft staan en daarbij de sappen gebruikt voor het maken van heerlijke dressings? En die Jonnie is lang niet gek niet!
Inmiddels begin ik het fermenteren steeds leuker te vinden en groeit mijn nieuwsgierigheid steeds naar nieuwe mogelijkheden. Daarom heb ik fooddesigner en manisch creatief kok Christian Weij uitgenodigd om in januari een gastworkshop te komen geven. Christian is al geruime tijd fanatiek aan het experimenteren met allerlei fermentatieprocessen; zo maakt hij zijn eigen bier van gember en plukt hij wilde sleedoorns die hij inmaakt als olijven. Klinkt goed, niet?
In de workshop laat Christian je van alles proeven en maakt hij je bekend met een aantal basisprincipes van fermentatie waarmee je verschillende kanten op kunt. Natuurlijk gaan we zelf ook aan de slag en je gaat naar huis met je eigen vaatje met een groente naar keuze.