Tuinieren in bakken en bakjes

03/05/2012: 19:30 - 22:00


MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op donderdagavond 3 mei a.s. weer een TRANSITIE CAFÉ in de Klinker, van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen. Inloop 19:30, start lezing 20:00

Programma enigszins gewijzigd: Niet Romilda van der Wal zal vertellen over tuinieren in bakken en bakjes: op het balkon, of op het dak, op de vensterbank. Maar Karla vertelt over de werkgroep Eetbare tuinen van Transition Town Nijmegen en over haar initiatief met Eetbaar Nijmegen. Als er nog tijd over is, eventueel ook over de opleiding permacultuur die zij nu volgt in Zutphen.

Workshop: neem je zelf een plastic bakje mee?
Er is teeltaarde aanwezig. Je kiest zelf je zaadjes en krijgt instructie zodat de zaadjes goed kunnen groeien.
Een paar weken later eet je je zelf geteelde sla of plant je bijvoorbeeld je mais of tomatenplantjes uit.

Hieraan voorafgaand (vanaf 18.00 uur) en na afloop houden LETS Nijmegen en Eetbaar Nijmegen een plantenruilmarkt en zadenruilmarkt.

Heb je zaden of planten over? Neem ze mee en ruil ze of geef ze weg.

Ook willen we op deze avond excursies organiseren voor de komende maanden. Wil je zelf ergens naar toe en lijkt het je leuker om in een groep met gelijkgestemden te gaan? Hier is je kans!

Bijvoorbeeld:
– wilde planten tuin Gemert: http://www.wildebertram.nl
– Floriade
– workshop wichelroede lopen bij Wiel Moest: http://www.deschaapshoeve.nl/

 

Verslag:

Karla vatte samen wat de werkgroep eetbare tuinen zoal gedaan heeft, zie hieronder. Helaas kon het promotiefilmpje over Groen Goud niet vertoond worden, maar zie bij de link hieronder het originele.
Op het einde inventariseerden we wensen. We hopen ze deze zomer te kunnen vervullen.

Klik op de balk om het onderdeel te lezen. Verschijnt er geen tekst? Dan gebruik je waarschijnlijk Internet Explorer. Klik op Extra en dan op Compatibiliteitsweergave. Werkt dat ook niet, stuur dan graag een mail via het contactformulier.

Presentatie

powerpoint 1a

powerpoint 1b

Film Groen goud, Tegenlicht

Zaaitips

Neem een mengsel van grond (potgrond of eigen grond) en zand en vezel, zie ook met nog veel meer aanwijzingen : http://www.zaaisite.nl/html/zaaien.htm
Ik gebruikte ook Vermiculiet en kocht dat online bij Seedo, maar iets dergelijks is ook in Nijmegen te koop. Info volgt.Vul potjes die van onder open zijn. Dat kunnen herbruikbare plastic potjes zijn, maar wc rollen voldoen ook erg goed. Die kan je met rolletje en al in de grond zetten. Dat verteert wel en zorgt daarmee voor betere bodemstructuur.Zet ze in een bak en vul de bak met water, Geef dus geen water aan de aarde, maar slechts aan het bakje. De aarde zuigt het water op.
Dat kan wel wat uurtjes duren. Ik laat het meestal een nacht trekken.De volgende dag kan je zaaien. Zaai niet te diep.Dek het zaad af met een heel dun laagje aarde/zand of duw het er heel licht in. Net zo diep als de grootte van het zaadje zelf.Daarna een plastic laagje eroverheen tot je de eerste kiempjes ziet. Zet ze op een goede plek: voldoende zon en warmte. Uitzonderingen kiemen liever in kou. Bescherm eventueel met noppenfolie of iets anders tegen te felle zon.Pas na de ijsheiligen mogen ze naar buiten (11 mei: Sint-Marmetus, 12 mei: Sint-Pancratius, 13 mei: Sint-Servatius van Maastricht, 14 mei: Sint-Bonifatius van Tarsus)
naar buiten, tenzij het eerder al echt warm wordt. Wacht iets langer als het nog te koud is. Hard de planten in een paar dagen geleidelijk af: ze ze overdag buiten. ’s nachts binnen halen. Na een paar dagen blijven ze buiten.

Wensen

Op het einde van de avond was er gelegenheid om wensen op te schrijven:

 • workshop wichelroede lopen bij Wiel Moest. Hij organiseert een kennismakingsmiddag op 16 juni: zie www.deschaapshoeve.nl .
  Geef je op via: wiel.moest@home.nl Schaapsdijkweg 20a 5453 SE Langenboom. Kosten: vrijwillige bijdrage. We proberen ondertussen te regelen dat hijzelf naar Nijmegen komt om hier een wichelroede workshop te geven. 3 personen
  www.datumprikker.nl maximaal 18 personen, duur 2 uur, ergens bij Nijmegen
 • een eetbare tuin/volkstuin zonder onderhoud (1x); ervaringen uitwisselen (1x); o.a. over Bokashi
 • workshops ecologisch tuinieren (1x): tip: www.permacultuur.org/workshopscursussen/
 • bezoek Floriade
 • bezoek historische tuin: NB: 5 mei: 10-17 uur: lentemarkt: dit is jaarlijks en bijzonder leuk! www.historischetuinlent.nl/
 • permablitz-acties: 4 personen: datumprikker is aangemaakt. Wil je ook mee doen, meld je aan: www.datumprikker.nl/
 • meedoen aan guerilla gardening: nadere info volgt. Tot nu toe 3 geinteresseerden: www.datumprikker.nl
 • groente smoothie (1x)
 • workshop wilde eetbare planten (1x)
 • in het najaar: onderhoud van boomgaarden via het IVM, o.a. één bij Overasselt, fruit als teruggave

Voor een paar wensen maakte ik al een datumprikker, voor andere laat ik dat graag aan iemand anders over. Wil je iets organsieren en heb je een datumprikker gemaakt? Maak er een open inschrijving van. Stuur hem naar mij door, dan neem ik hem op in de komende nieuwsbrief van Transition Towns en ook in die van eetbaarnijmegen. Dat geldt ook voor andere aan eetbare tuinen verwante workshops/ideeen.

Andere vragen

Voor houtsnippers kan je goed terecht bij Busser: 15 euro per kubieke meter. Zelf scheppen. Elke dag na 16 uur. Sint Theunismolenweg 52. www.busserverhuur.nl Nu nog zonder blaadjes, straks met.Voor bijen: lees: https://transitiontownnijmegen.nl/tnij/archief/gratis-zuivere-bijenhoning-voor-een-bijenstandplaats Of spring gelijk naar de website: http://www.debijen.nl/bestuiving/bestuiving/bijenstand.html Dit geldt voor Nijmegen en kleine omstreken. Op de site zie je de voorwaarden voor een geschikte bijenplaats.