Transitie café: wereldcafé

15/10/2013: 19:30 - 22:00
Kaart wordt geladen...


MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op dinsdagavond 16 oktober a.s. weer een TRANSITIE CAFÉ in Voorheen (Slagerij de Jong), Nijmegen.
Inloop 19:30 Start lezing en workshop: 20:00 uur
Deelname: gratis, inschrijven verplicht (helemaal onderaan)

Bedenk vast tevoren of je een vraag of een oplossing rondom veerkracht/duurzaamheid hebt, mogeljk ook een idee voor een thema-avond voor het Transitiecafé.

Op deze avond gaan we de vragen/oplossingen/tips inventariseren, ordenen en we maken een keuze, zodat er 3 thema’s overblijven. Per thema verzoeken we één persoon om zijn vraag/oplossing/tip toe te lichten. Deze persoon noemen we voor het gemak even “thema-aandrager”.
We vragen een andere persoon om het wereldcafégesprek over dit thema te begeleiden en ervoor te zorgen dat iedereen aan bod komt en dat mensen elkaar ook even leren kennen. Deze persoon vat ieder gesprek ook samen: we noemen hem even: gespreksbegeleider.

We delen de overige bezoekers in in een groep van circa 3 tot 5 personen: de wereldcafegroep.

De thema-aandragers gaan elk aan een eigen tafel ziten samen met hun gespreksbegeleider. De eerste wereldcafegroep schuift aan. Na een voorstelrondje ontstaat een gesprek over het thema.
Na een kwartier schuift de  wereldcafégroep door naar de volgende tafel. De vragensteller en gespreksbegeleider blijven zitten. De gespreksbegeleider geeft een korte samenvatting van de eerste groep aan de 2e.

Zo heeft elke wereldcafégroep telkens een gesprek over de verschillende onderwerpen en kan voortbouwen op het gesprek van een eerdere wereldcafégroep.

Dit duurt dan 3×20 minuten, 1 uur.

Bij een grote opkomst kunnen we meer groepen maken, en meer thema’s kiezen.

Denk bij een thema bijv. aan:

  • Ik zou mijn mondiale voetprint willen verkleinen maar alleen komt er weinig van.
  • ik wil elektriciteit besparen door ledlampen toe te passen met hetzelfde lichtcomfort; heb daar al veel over uitgezocht en wil die kennis graag delen

http://www.youtube.com/watch?v=XOusg4tIiqc (video werkt niet meer)

(NB: in het Fries, gesprekken niet goed verstaanbaar, let vooral op het idee en de uitleg)

Schrijf je graag in; bij veel belangstelling zoeken we mogelijk een grotere ruimte.