Transitie café: geef met LINUX een nieuw leven aan je trage oude pc of laptop

19/11/2013: 19:30 - 22:00
Kaart wordt geladen...


MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op dinsdagavond 19 november a.s. weer een TRANSITIE CAFÉ in Voorheen (Slagerij de Jong), Nijmegen.

Inloop 19:30
Start workshop: 20:00 uur

Is je computer tergend traag of past een nieuwe Windows er niet op? Kom dan naar deze workshop en neem een snelle computer mee terug naar huis.

Ruud Jansen leert je in een workshop het gratis besturingssysteem Ubuntu te installeren. Je kan dit naast je oude WINDOWS systeem installeren, zodat je nog de keuze hebt hoe je je computer wilt opstarten. Je heb voor Ubuntu nodig: een computer vanaf pentium 4, max. zo’n 10 jaar oud

  • 700 MHz of snellere processor
  • 3GB geheugen nodig
  • 256MB werkgeheugen (RAM)

Je kan deze gegevens achterhalen via: Start – Alle programma’s – Bureau accessoires – systeem werkset –  Systeem info. Of klik met rechts op Deze computer en kies Beheer.

Mogelijk komt er een deskundige van de LINUX Nijmegen gebruikersgroep, die precies weet welke programma’s wel/niet werken en welke alternatieven er zijn.

Het installeren (vanaf usb of dvd) duurt een uur; daarna is er tijd voor vragen.

<hr/ >

Foto’s en terugblik:
We leerden van Ruud en Hans (linux gebruikersgroep Nijmegen) over Linux en de verschillende “schillen”: gebruikersvriendelijke programma’s om Linux heen. De een meer basic, de ander meer grafisch. Er zijn er wel 200! Alle gratis te downloaden. Per laptop kan je er meer installeren.

We raakten zo enthousiast dat iedereen na de inleiding door Ruud direct zelf aan de slag ging, de pauze oversloeg en tot half 12 doorging. Het bleek nog best lastig om het in één keer goed te installeren.
Sommige oude laptops kunnen niet opstarten van usb-stick of DVD.
Bij een laptop lukte de ene schil niet, de andere wel. Veel uitproberen dus.
Hans vertelde dat je er vaak als deskundige een uur mee bezig bent om een besturingssysteem te installeren.
De mogelijkheden van de laptop bepalen of een gewenste installatie lukt.

Omdat het nog niet bij iedereen lukte, gaan we proberen om een vervolg avond in januari of februari te organiseren in De Klinker; dan zullen er nog meer mensen van de Linux gebruikersgroep bij zijn.