MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op elke 3e dinsdag van de maand een TRANSITIE CAFÉ in Voorheen (Slagerij de Jong), Nijmegen.
Een leuke gelegenheid om samen te komen en ideeën met elkaar te delen of anderen om hulp te vragen. Als je iets besproken wilt hebben of als je graag een bepaalde activiteit wilt tijdens het Transitiecafé, dan kun je dat melden via Contact.
Inloop 19:30 Start: 20:00 uur
We gaan deze avond verder met de ideeën geleverd door 8 uur overwerken.
Een kort verslagje.
Heb je ooit meegedaan met een ecoteam en wil je helpen dit idee nieuw leven in te blazen? Of heb je interesse? Denk met ons mee. Meer informatie
Verslag van deze avond:
Kleine opkomst helaas: Ruud, Cecile, Anita, Wim, Karla.
Karla, Cecile en Ruud hadden al een opzet voor deze avond bedacht. Die wordt gevolgd:
- Voorstelrondje: naam en ervaringen met ecoteam(-achtige dingen)
Opmerkingen tijdens deze avond:
* een ecoteam stimuleert om gewoontes echt aan te pakken;
* als je een twee persoonshuishouden hebt, is het nog best lastig. Je kan de gewoontes van de ander niet zo maar veranderen. Zou fijn zijn als de partner ook meedeed.
* ik heb echt aanmoediging nodig, anders komt het er niet van; de ecoteam-gewoonte van meten is verwaterd, ik houd het niet meer bij.
* Eén persoon houdt nog steeds de standen bij! Het is een sport gebleven.
* Op één gebied wel heel duurzaam zijn, maar op andere veel minder.
* Alle 5 willen we er mee verder. - Cecile van de Pol: vroeg oud-ecoteamers of ze mee wilde werken aan een nieuwe formule voor de ecoteams, zoals voorgesteld door het team van 8 uur overwerken, of anders. Ze vertelt de reacties.
Veel oud eco-teamers zijn inmiddels verhuisd, ook zijn velen onbereikbaar omdat het email adres inmiddels is gewijzigd. Een enkeling had wel interesse, maar kon deze avond niet. Een andere persoon wilde niet verder. - Cecile legt de ecoteam gedachte uit: in de jaren ’90 in Nederland, in Nijmegen vanaf 2010 door Transition TownNijmegen
- Jorine de Bruin (een van de teamleden van 8 uur overwerken) licht de toen ontstane ideeen toe:
Jorine was door omstandigheden verhinderd; Karla lichtte het toe:
Het voorstel was om een soort groenzinnige party’s te gaan houden op de manier van de Tupperware partys. Dat wil zeggen: er is een gastvrouw/gastheer. Hij/zij nodigt vrienden, kennissen, buren uit voor een avond van “de groene vlek”oid.
Op deze avond komt een gastspreker vertellen over een praktische duurzame vraag die de gastvrouw zelf heeft.
De spreker is de eerste twee keer iemand van ons, de organisatie.
Op het eind van de avond hebben de gasten een idee hoe ze de gastvrouw praktisch kunnen helpen. Een van hen biedt hulp aan. Gastvrouw en gast gaande komende maand met de vraag aan de slag en koppelen de bevindingen de volgende bijeenkomst terug.
Op het eind van de avond vraagt de gastspreker of iemand een vraag heeft en de volgende keer gastvrouw wil zijn. Mogelijk beantwoordt dezelfde spreker deze vraag op de volgende avond; hij kan er ook iemand anders van de organisatie voor vragen.
De andere gasten gaan na of ze door willen gaan of afhaken, of eventueel zelf een nieuwe groep willen vormen.
Bij afhakers dient de nieuwe gastvrouw zelf voor extra gasten te zorgen.
De 3e keer dient er uit de groep zelf zich iemand aan te bieden die een vraag wil gaan beantwoorden. Er is veel te vinden op internet en hij/zij kan advies vragen bij de organisatie.
Deze groep kan zich verder verspreiden. Vandaar de naam : de groene vlek. - Mogelijke onderwerpen:
- Electriciteit, subthema: verlichting (demonstratie LED lampen)
- Verwarming, subthema: cv instellen, thermostaatkranen, thermostaat programma; niet gebruikte ruimtes wel/niet/een beetje verwarmen
- Voedsel, subthema: eten uit eigen tuin; eten uit de eigen regio;
- Voedsel: koken: energiezuinige tips
- Water: beperk en hergebruik
- Inkopen: voedsel
- Inkopen: kleding
- Afval
Andere thema’s?
We bedachten:
-
- schoonmaken
- financieen: duurzame banken, duurzame verzekeringen
- spullen delen
7. Inventarisatie/discussie:
- wie wil gastvrouw/gastheer zijn en voor welke vraag/vragen wil je dan een gastspreker? Ruud, Cecile Wim en Karla willen gastspreker zijn; Anita en Wim tevens gastvrouw resp. gastheer. Ieder heeft al eigen expertise, maar kan zich via internet ook makkelijk verdiepen in de expertise nodig om de vraag van de gastvrouw/heer te beantwoorden.
- wb flyer: We bedenken met elkaar toch een betere naam: De groene vlek beweging. Op de flyer: “ik wil je uitnodigen voor een avond van de Groene Vlek Beweging…”.
En dan: Op … (datum) … In overleg mag je ook zelf iemand uitnodigen. Er komen op deze vaond maximaal … mensen.
Doel: een duurzame samenleving oid. - We missen het wekelijkse meten. In plaats van dat dit een vast terugkerend opschrijven wordt in een ecoteam, willen we vragen aan mensen om het online bij te houden. Dit kan ook helpen om er een sport in te zien. Samen met het online delen van tips en trots.
Ook willen we de adressen gaan bijhouden op een Google kaart,m maar wel zodanig dat je niet het huisadres kan zien. - Matchen! gastvrouw en gastspreker.
Doen we later bij de echte lancering - Nieuwe datum prikken:
-
- voor alle gastvrouwen/gastheren: om je voor te bereiden: je zal mensen uit gaan nodigen; misschien handig om met elkaar een flyer te maken.
Cecile, Anita en Karla spreken af op 4 juni: we maken een tekst voor de flyer. Sturen die aan Ruud toe. Ruud maakt er iets mooi grafisch van. Wim denkt op afstand mee.
- voor alle gastvrouwen/gastheren: om je voor te bereiden: je zal mensen uit gaan nodigen; misschien handig om met elkaar een flyer te maken.
-
- voor alle gastsprekers: voorbereiden: naast kennisoverdracht wil je ook bereiken dat mensen er zelf mee aan de slag gaan. Doel bereikt als aan het eind van de avond 1 persoon over het onderwerp een konkrete vraag stelt en als er iemand uit de groep is die die persoon gaat helpen om zijn konkrete vraag te beantwoorden. Het moet hierbij gaan over verduurzaming van zijn huishouden.
Ook moet er zich voor de volgende avond een nieuwe gastvrouw aanmelden. De gastspreker vraagt na of hij nog een keer moet komen of dat de groep liever een andere spreker heeft.
De gastspreker koppelt terug aan de groep Gastsprekers. Deze groep komt maandelijks bij elkaar om ervaringen door te spreken en van te leren.
In het transitiecafé van 16 september gaan we hiermee verder. De flyer is dan klaar. Hopelijk kunnen we dan van start. We zoeken nog iemand die deze groep gaat coordineren. - We kiezen later een datum waarop iedereen kan: gastsprekers en gastvrouwen. We maken er een happening van en noemen het Informatie-avond van De Groene Vlek Beweging. Zoeken ook media aandacht? Of rustig aan beginnen? Volgende keer bespreken.
- Ook de websitenaam (de groene vlek) moet aangepast. Aktie Karla
- Inhoud website: actie gezamenlijk + nieuwe trekker van deze groep.
- voor alle gastsprekers: voorbereiden: naast kennisoverdracht wil je ook bereiken dat mensen er zelf mee aan de slag gaan. Doel bereikt als aan het eind van de avond 1 persoon over het onderwerp een konkrete vraag stelt en als er iemand uit de groep is die die persoon gaat helpen om zijn konkrete vraag te beantwoorden. Het moet hierbij gaan over verduurzaming van zijn huishouden.