Reclaim the seeds in de Vasim

04/03/2017 - 05/03/2017: 10:30 - 16:30
Kaart wordt geladen...


4 maart zadenbeurs met workshopprogramma in De Vasim in Nijmegen,
5 maart aanleg eetbaar groen in een nieuwe ecologische wijk in Lent (Nijmegen-Noord).

Gradinka zal er dit jaar ook weer zijnOude, lokale, zaadvaste en anderszins bijzondere zaden, knollen en stekjes zullen worden geruild, weggegeven en verkocht. Iedereen kan zijn eigen biologische zaadjes en stekjes meenemen naar de ruiltafel. Parallel aan de markt zijn er lezingen en workshops over onder andere het bewaren van zaden, permacultuur, zadennetwerken, meerjarige eetbare planten en bedreigingen door Bayer/Monsanto en andere grote zaadbedrijven. Tijdens de dag is er deze keer extra aandacht voor patenten op gewassen. Deze dreigen steeds meer afgegeven te worden maar er zijn op het moment ook goede mogelijkheden om deze ontwikkeling te stoppen.

De dag erop, zondag 5 maart kan iedereen meehelpen met de aanleg van eetbaar groen in Lent. Hier zijn recentelijk twee de ecologische woongemeenschappen IEWAN en Eikpunt aangelegd en nu gaan de bewoners zorgen dat het meeste openbare groen eetbaar wordt. Iedereen kan die dag zijn handen uit de mouwen steken en meehelpen. Ook zal er een aantal excursies naar biodiverse projecten in de omgeving plaatsvinden.

Reclaim the Seeds is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij steeds in een andere regio het uitwisselen van zaden en informatie wordt gecombineerd met discussie over politieke thema’s en praktische workshops. Het begon als protest tegen nieuwe Europese zadenwetgeving, maar nu is het doel vooral om meer mensen betrokken te krijgen bij de strijd tegen patenten op gewassen en tegen de steeds verder toenemende macht van grote bedrijven in de landbouw. Met het evenement dragen we direct bij aan het in stand houden van de agrarische biodiversiteit en een robuuste, duurzame landbouw. Laten we onze zaden weer opeisen! Reclaim the Seeds!

De afgelopen 5 edities waren succesvol; de weekenden trokken veel geïnteresseerde deelnemers en ook de workshops en discussies werden goed bezocht.

de flyer van dit jaarPraktische informatie

Zadenbeurs op zaterdag 4 maart:
Tijden: 10:30 aanvang, 16:30 einde.
Locatie: De Vasim, Winselingseweg 41, Nijmegen. (Half uur lopen vanaf station Nijmegen of 4 haltes met stadsbus 5. Parkeren is gratis, aanrijden via de Latensteinweg)
Prijs: een donatie. NB: neem kleingeld mee, je kan hier niet pinnen!
Zaterdagprogramma

Meewerkdag en fietsexcursies op zondag 5 maart
Tijden: 10:30 aanvang, 16:30 einde.
Locatie: Duitslandstraat 4, Lent (20 minuten lopen vanaf station Lent)
Prijs: een donatie (en liefst een lekkere, biologische, vegetarische bijdrage voor de gezamenlijke lunch).
Zondagprogramma

Meer nieuws over het thema van deze editie, het programma, de organisatoren en details over routes, tijden en andere praktische informatie zal spoedig volgen op deze website, op de facebookpagina van Reclaim the Seeds en op de facebook-event-pagina.

Meehelpen
Ook dit jaar is het evenement alleen mogelijk als er voldoende mensen willen helpen. Lees hier op welke manier je mee kunt helpen.

http://www.reclaimtheseeds.nl/