Onze dagelijkse maaltijd: gezond ?

04/10/2012: 19:30 - 22:00


MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op donderdagavond 4 oktober a.s. weer een TRANSITIE CAFÉ in de Klinker, van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen. Inloop 19:30, start lezing 20:00

In een paar korte filmpjes laten we zien hoe groenten in Nederland worden geproduceerd; Romilda van der Wal (van de dekeukenvanmevrouwdeboer.nl) en Dirk Hart, landbouwkundige (gentechvrijvoedsel.nl) geven hun visie op goede voeding (groene smoothies, permacultuur); een workshop waarin we daadwerkelijk gaan bepalen wat het verschil is tussen een supermarkt-, een biologische, danwel een permacultuur-tomaat.

Je kunt ook geroosterde insecten proeven als goede vleesvervanger (dit gaat niet door: De Klinker is principieel veganistisch en wil onder geen enkele voorwaarde dieren eten)

Dirk vertelde vooral over de bodem, zie hieronder zijn presentatie:

[powerpoint https://transitiontownnijmegen.nl/ttn/wp-content/uploads/Lezing041012.ppt 904 700]

Hij liet ook 2 filmpjes zien: Niet helemaal hetzelfde, deze is spaanstalig en staat vrij op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=CpYWD7AQEjc.
De originele is te koop bij Agriton

En ook deze van Georff Lawton: over een goede aarde: http://www.youtube.com/embed/CEAqC9HHAuc

Na afloop ontstond een interessante discussie met Robert Koekoek, biologisch boer in de Ooijpolder. Hij is er het helemaal niet mee eens dat hij jaarlijks enorm veel dierlijke mest moet verwerken op zijn land. Het zou voor de bodem beter zijn als de mest eerst volledig gecomposteerd is voor die op het land wordt opgebracht, want compost is het beste voor een optimale ontwikkeling van het bodemleven. Mest is echter vereist om een SKAL erkenning te krijgen (biologisch keurmerk).
Vermoedelijk is deze maatregel opgelegd door de overheid om boeren van hun overtollige mest af te helpen. We vragen ons af of dit een typische Nederlandse maatregel is, omdat alleen Nederland zo’n enorme dierenindustrie heeft.

Om zijn zware kleigrond zaaiklaar te maken ploegt Robert niet meer, maar freest hij die. Dat is een vrij oppervlakkige grondbewerking. Toch wordt daardoor het bodemleven in die uiterst belangrijke toplaag wel enigszins benadeeld. Bij composteren en een stijgend humusgehalte wordt de grond steeds ruller en wordt zo’n freesbewerking na verloop van tijd dus ook minder nodig. Zie beide filmpjes hierboven om te zien wat er allemaal leeft in die toplaag.
Voor de grond is licht frezen overigens wel veel beter dan ploegen, en (rijpe) mest opbrengen beter dan drijfmest injecteren, zoals dat in de gangbare landbouw veel gebeurt. Het bodemleven heeft zuurstof nodig om compost te kunnen omzetten in humus, terwijl bij drijfmest injecteren het bodemleven verstikt door het rottingsproces dat bij gebrek aan zuurstof op gang komt.

Meer informatie volgt nog.

Romilda sloot haar presentatie af met een heerlijke glaasje smoothie van onder andere banaan, ruwe kakao en zwarte bes.

Karla ging rond met gele tomaatjes uit de kas op haar permacultuur volkstuin. Dirk had deze 3 dagen eerder al met de Brixmeter gemeten: waarde 12! Bijzonder hoog. Uitstekende kwaliteit (zie presentatie over de brixmeter).

Transition Town Nijmegen stimuleert burgers om zelf groente en fruit te verbouwen. Meer info zie: http://www.eetbaarnijmegen.nl