Fruitparadijs Weurt (met verslag)

05/01/2012: 19:30 - 22:00


Verslagje:
Tim vertelde met een mooie powerpoint presentatie over de geschiedenis van de grond van zijn volkstuin; hoe de Waal vroeger liep en dat de grond daardoor nu “zavel” is: klei met zand. Hij had hiervoor huidige Google maps kaarten geprojecteerd op oude kaarten.

Van de 30 bomen die hij in februari had geplant, hebben 3 het niet gered. Dat kwam ook doordat er toen nog geen water op de tuin was en we wel een extreem droog voorjaar hadden. Inmiddels is er een put geslagen en een pomp geplaatst. Inmiddels huurt hij ook de buur-tuin en heeft daar 4 hoogstam pruimen gezet, frambozen, bessen en bramen. Er kunnen nog 2 mensen deelnemen aan zijn cooperatieve fruitparadijs.

Daarna bekeken we 2 grote weckketels en vertelde Tim hoe je groentes en fruit kan wecken. We vroegen ons af of diepvriezen niet minder energie zou kosten en of er smaakverschil zou zijn. Het leek ons wel veel werk. Heleen vertelde nog dat wecken alleen gebeurde bij enige welvaart: het kost energie, en materiaal (weckpotten). Toen er diepvriezers kwamen stapten veel mensen daarop over en stopten met wecken.
In de middeleeuwen weckte men niet. Om voedsel te bewaren rookte of zoutte men het (vlees), men gebruikte wortels kuilde men in, ook maakte men wel jam, zij het spaarzaam omdat suiker nog niet zo voorhanden was als nu. En maakte men ook wel in met zuur. (meer info) Het echte wecken werd pas in 1809 ontdekt.

Alle potjes geweckte appelmoes en jam van Tim waren zo verkocht.

Op internet achteraf gevonden:
http://www.voedingscentrum.nl/nl/voedingscentrum/veelgesteldevragen/eten-bewaren-en-bereiden/kan-ik-groente-en-fruit-veilig-wecken.aspx : wecken kan gevaarlijk zijn ivm botulisme.

http://www.agf.nl/nieuws/2006/17aug/2n_info_inmaken_groente_1_van_2.htm: je kan wel wecken, maar let goed op: de basics.

Op: http://www.spaarblog.nl/2009/08/21/invriezen-of-wecken/ heeft iemand het verschil in prijs uitgerekend: wecken is goedkoper:
een energiezuinige vriezer verbruikt per jaar 179 kWh aan stroom. Electriciteit kost 23 cent per kWh, dus per jaar 40 euro.
Een weckketel verbruikt veel stroom, 1800 watt. Maar een weckketel hoef je maar twee uur te laten draaien om 14 potten groente te wecken (incl. opwarmen), en korter voor fruit. Per keer verbruik je 3,6 kWh, oftewel voor ongeveer 82 cent aan elektriciteit.

Als ik er van uit ga dat een vriezer tien jaar meegaat kost dat 100 euro voor de vriezer plus 400 euro aan elektriciteit, in totaal dus 500 euro.

Een weckketel kost 80 euro, daar komen nieuwe rubber ringen bij, pakweg voor 5 euro per jaar. Als je de weckketel tien keer per jaar laat draaien komt dat op 8,20 per jaar aan elektriciteit. Tien jaar wecken komt in totaal op 212 euro.

 


MAANDELIJKS TRANSITIE CAFÉ Transition Town Nijmegen organiseert op donderdagavond 5 januari a.s. weer een TRANSITIE CAFÉ in de Klinker, van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen. Inloop 19:30, start lezing 20:00

Tim Timmermans vertelt over zijn sinds 2010 opgerichte cooperatieve fruitparadijs in Beuningen: over het ontstaan en de plannen op dit moment.

Workshop: eerder schreven we: neem een schone jampot mee en schilmesje, eventueel wat specerijen en fruit. We gaan van appels en andere vruchten jam maken.
Maar bij nader inzien komen we hier op terug: het duurt te lang. Tim laat wel zien hoe je moet inmaken. Je kan tegen kostprijs een ingemaakt potje appelmoes kopen.

NB: update eind 2023: dit project is gestopt