Film: the iceman

02/04/2015: 19:30 - 22:30


We laten iets zien uit deze verzameling: http://www.innerfire.nl/filmpjes en praten na met onder andere Ruud Jansen, die een cursus volgt en de kou als zijn vriend leert te beschouwen.

Word je er gezonder en mentaal sterker van? Wat doet dat met je?

Inloop: 19.00 uur; film start 19.30 uur.

7 redenen om regelmatig de kou te ervaren

1: Een gezonder vatenstelsel

Wanneer je in contact komt met een koude omgeving – lucht, maar het geldt nog sterker voor water – heeft het lichaam daar een directe instinctieve reactie op. De eerste prioriteit is om de vitale organen in de romp te beschermen van onderkoeling. We verliezen de meeste van onze lichaamswarmte via onze extremiteiten (armen, benen) en zodoende zal het lichaam de doorbloeding van de extremiteiten aan het oppervlak doen minderen en het warme bloed langs de romp laten circuleren. Het autonome zenuwstelsel reageert onwillekeurig zodra je in contact komt met de kou en laat al die vaten en haarvaten – bij elkaar zo’n 100000 kilometer – tijdelijk vernauwen en de hartslag stijgen waardoor de bloeddruk tijdelijk stijgt. Hiermee wordt de flexibiliteit van dit vatenstelsel getraind en dus verbeterd. Elke dag, de hele dag, pompt ons hart zo’n zes liter bloed door al die kilometers aan vaten om ons lichaam te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Hoe beter, sterker en flexibeler dat vatenstelsel, hoe minder moeite het hart hoeft te doen om alles goed te doorbloeden. Hierdoor kunnen de rusthartslag en de bloeddruk dalen zodat het hart minder hard hoeft te werken. Daarnaast zijn bijna alle aandoeningen aan hart en vaten (tevens doodsoorzaak nummer één in Nederland) het resultaat van een niet optimale doorbloeding waardoor bijvoorbeeld een bloedprop sneller blijft hangen of een vat makkelijker scheurt. Elke dag een kort maar plotseling contact met de koude kan dus een zeer positief effect hebben op de doorbloeding en algemene gezondheid.

2: Een sterker immuunsysteem

De reactie van het autonome zenuwstelsel op de kou zorgt ervoor dat je lichaam de interne kachel – je stofwisseling – direct op een hoger pitje zet. Hierdoor wordt ook het immuunsysteem getriggerd. Best logisch; wanneer het lichaam wordt gepresenteerd met de uitdaging van de kou is het slim om zich voor te bereiden op mogelijke bedreiging van ziektes. In verschillende studies werd al geobserveerd dat het lichaam als reactie op regelmatig contact met de kou meer witte bloedcellen gaat aanmaken en dus het immuunsysteem verbetert. Onderzoek suggereert dat dit te maken kan hebben met de toename in bruin vet dat een rol speelt bij thermoregulatie en mogelijk bij de immuunrespons. Naast een toename in witte bloedcellen – de virus bestrijders van het lichaam – toont koudetraining ook een toename in weerstand tegen ziektes en stress door wat men noemt “hardening”. Uit onderzoek is gebleken dat koudetraining een drastische vermindering doet optreden in de urinezuur gehaltes in het bloed. Verhoogde urinezuur niveaus worden onder andere gemeten bij mensen met hoge bloeddruk, nierproblemen, jicht en obesitas. Wanneer de urinezuur waarden laag gehouden worden vermindert dit de kans op dit soort aandoeningen. Daarnaast werd er meer glutathion waargenomen, dit is een soort opper-antioxidant dat een grote rol speelt bij het opruimen van vrije radicalen in het lichaam.

3: Verbeterde sportprestaties door sneller spierherstel

In verschillende studies werd waargenomen dat de atletische prestaties van sporters toenamen wanneer ze na de training een koud bad of koude douche namen. Dit heeft ermee te maken dat spieren sneller herstellen wanneer ze in contact komen met directe kou. Het kan voor sporters die regelmatig trainen dus verstandig zijn om hun lichaam, en zeker de meest belastte onderdelen, onder te dompelen in een koud bad. Hierdoor versnelt het herstel waardoor er sneller weer getraind kan worden. Zo kan er dus vaker getraind worden in een kortere tijd en zo de prestatie verbetert worden.

4: Meer vetverbranding dankzij bruin vet

Wanneer je regelmatig in contact komt met de kou, reageert je lichaam op de omstandigheden door meer bruin vet aan te maken. Bruin vet is een orgaan dat wit vet eenvoudig kan omzetten in warmte. Dat witte vet is het vet dat je niet wil, dat in ongemakkelijke hoeveelheden rond ons middel verzamelt wanneer we te weinig bewegen en te veel eten. Door koud te douchen, zonder jas naar buiten te gaan of de temperatuur in je slaapkamer te verlagen, trigger je het lichaam om de stofwisseling, de interne verwarming, een tandje hoger te zetten. In een onderzoek lieten onderzoekers een groep mensen onder gecontroleerde omstandigheden, een aantal weken onder verschillende kamertemperaturen slapen. Er werd een aantal interessante veranderingen gemeten. Onder andere dat het slapen in de koude kamer (19 graden) al binnen vier weken de hoeveelheid bruin vet in je lichaam kan vergroten, waardoor je dus meer vet verbrand tijdens de nacht. Soortgelijke waarnemingen werden gedaan voor dagelijks koud douchen.

5: Betere insulinegevoeligheid

Nog een bijkomend voordeel van meer bruin vet en hogere stofwisseling, is een toename in insulinegevoeligheid. Wanneer je suiker eet, maakt je lichaam insuline aan om de suiker (glucose) uit je bloed te halen en te kunnen gebruiken als energie of opslaan als bouwstof of reserve. Als je vaak zoet eet, word je steeds minder gevoelig voor insuline, gaat je lichaam het steeds meer aanmaken en worden de suikers sneller opgeslagen als vet. Koudetraining zorgt er dus voor dat je én meer vet verbrandt én minder vet opslaat. Insuline speelt een grote rol in je energiehuishouding en hoe beter dit systeem draait hoe meer energie je tot je beschikking hebt, hoe stabieler die energie en hoe beter je concentratie en stemming.

6: Natuurlijke antidepressiva

Iedereen die wel eens een nieuwjaarsduik heeft gedaan, weet dat je een flinke kick kan krijgen van de kou. De humeur verbeterende en stress verminderende werking kan te maken hebben met de verbeterde bloedcirculatie en de toegenomen stofwisseling, maar wetenschappers denken dat dit nog verder gaat. Wanneer het lichaam in plotseling contact komt met de kou, reageert het door adrenaline en endorfine aan te maken. Deze stoffen hebben niet alleen een oppeppende werking – ze geven je meer energie om beter met de situatie om te gaan – maar hebben ook een opwekkende werking. In feite opent je brein de medicijnkast en dient het drugs toe zodat je scherper en alerter bent. Ook denken wetenschappers dat de sensorische overlading van je zintuigen door de kou enorm kan helpen in de bestrijding van depressie en neerslachtigheid omdat dit ervoor zorgt dat je even volledig vrij bent van gedachten, en dus zorgen.

7: IJzersterke focus

Wanneer je die koude douche of dat ijsbad in stapt, schreeuwt je logische brein dat dit alleen maar fout kan gaan. De vluchtreactie van je lichaam slaat aan en elke vezel in je lijf schreeuwt “Paniek terug naar de warmte!”. Wanneer je in deze vluchtreactie je eigen panieksystemen kan waarnemen, overnemen, sturen en de juiste focus kunt vinden, dan schakelt het lichaam over naar de “vecht”-reactie. De kachel gaat een tandje hoger, de overlevingssystemen komen op gang en het lichaam wordt warm. Zolang je in deze focus blijft, blijft het lichaam warm, maar met elke “logische” gedachte, zorg of angst die je toelaat wordt het lichaam meteen koud. Focus betekent dat je al je aandacht hebt bij één ding; dat ene ding dat op dat moment het belangrijkst is. Wanneer je in het ijsbad zit is het duidelijk wat het belangrijkst is op dat moment: warm blijven. Toch kan deze zelfde focus je overal in je leven een stapje voor geven, het is namelijk een universeel middel dat je overal op toe kunt passen. Zolang je in staat bent om je aandacht te sturen en te bundelen op de dingen die jij belangrijk vindt – en dus andere afleidingen buiten te houden – kun je al je mentale vermogens toewijden aan je doel alles wat je maar wil tot een succes brengen. De koude is een harde, onverbiddelijke kracht, maar wanneer je deze bewust en verstandig gebruikt kan het je helpen om een ijzersterke focus te ontwikkelen.
Waar wacht je nog op?

Spring onder die koude douche, duik in het natuurwater, ga zonder jas naar buiten en slaap met je raam open. Je lichaam zal je dankbaar zijn!