Home » werkgroepen » eetbare tuinen » workshops eetbare tuinen » Eten uit de natuur

Eten uit de natuur

Op zondag 4 september gingen we (4 van de eetbare tuinen werkgroep en 2 gasten) met ons 6-en de Millingerwaard in om aldaar een maaltje bij elkaar te zoeken.

Heleen had ons uitgenodigd:

Wie wil er met mij mee, op zondag 4 september om te proberen een volledig wilde maaltijd te bereiden?
Mijn voorstel is, verzamelen om een uur of 2, neem in elk geval wat zakken, mesjes, en schepjes mee, ik zorg voor kookgerei…
We proberen soep, salade, wortelpuree en fruitmoes te maken.
Wat ik zoal aan eetbaars zag: 
zuring, rode klaver, akkerdistel, pastinaak, meldes, teunisbloem(alleen de wortel, rest niet eetbaar) , paardebloem, klein hoefblad, cichorei, rozebottel en braam.
Heleen stuurde ons tevoren onderstaande lijst met mogelijk te vinden en te gebruiken planten:

Bladeren
rauw, gekookt of beide mogelijk

Margriet, jonge bladen spaarzaam/scherp (194)
Brandnetel, jonge scheuten, blancheren  (96)
Witte Dovenetel, jonge bladen en scheuten, als spinazie (164)
Vogelmuur, fijnhakken na koken (40)
Melganzevoet en andere eetbare Meldes, blad als spinazie (42,44)
Pastinaak, bladen en scheuten, eerst blancheren in zout water (104,94!)
Hondsdraf, blad geeft speciaal aroma aan groentesoep(186)
Perzikkruid, bladen als spinazie (114)
Look-zonder-look, knoflooksmaak (36)
Postelein, licht kruidig (42)
Zevenblad, alleen jonge bladen (96)
Veldzuring, jonge bladen, veel vitamine C. (116)
Klein hoefblad, jonge bladen/bloemknoppen, aromatisch (186)
Madeliefje, jonge blaadjes/bloemknoppen (190)
Gewone Raket, bladeren (36)
Klein knopkruid, voor salade, soep, stamppot en als vers sap (184)
Gewoon Nagelkruid, bladen en wortels in soepen en salades (70)
Groot Kaasjeskruid, prima voor salade en in soep (50)
Smeerwortel, blad prima in salade en als groente(138)
Wilgenroosje, bladen in salade en als groente, jonge scheuten als asperges (86)
Wortels
Paardenbloem: als schorseneren (208)
Teunisbloem: stevig wassen, schoon krabben, koken in zout water tot ze zacht zijn (86)
Cichorei: (bevat veel inuline) geen aanwijzingen (204)
Pastinaak: bloeit geel, niet verwarren met giftige planten (104,94!)
Smeerwortel, jonge wortels als asperge (138)
Akkerdistel: voedzaam maar smaakt neutraal, mengen met andere wortelgroenten(198)
Andere distels als Wilde Kruisdistel, Speerdistel en Wegdistel(108,200)
Overige toepassingen:
Meidoorn, bessen, geen uitgesproken smaak, meer als vulling (76)
Vogelkers, bessen, iets bitter (76)
Hondsroos en familie, bottels, wel ontharen en ontpitten (74)
Gewone Raket, zaden vermalen tot meel (36)
Lisdodde, stuifmeel te gebruiken als bindmiddel (220)
Weidechampignon (250)
Theemengsel:  braamblad, rode klaverbloemen, perzikkruidbloem
 


Zondag was het rond 2 uur prachtig weer, aan de hand van Heleen’s lijst begonnen we te verzamelen. Karla had het boekje van Monique Wijn  bij zich, “Salades van de godin”.

We verzamelden ingredienten voor thee: bloemen van rode klaver en munt;
voor soep: jong smalle weegbreeblad, wortels van pastinaak, teunisbloem, zilverschoon en cichorei, blad van weegbree, brandnetel, smeerwortel, perzikkruid, paardebloem, zuring; bessen van meidoornbesjes; zaadjes van perzikkruid en smalle weegbree;
toetje: bramen en meidoornbesjes.

We waren ook aan een salade begonnen, maar na het bitter van het paardebloemenblad geproefd te hebben, besloten we de salade ingrediënten toch maar liever toe te voegen aan de soep.

We maakten de soep door de geschilde en gewassen wortels  in kleine stukjes te snijden en deze even te bakken in olie. Daarna roosterden we de zaadjes van weegbree en perzikkruid en deden alles in de soeppan. Daarna de klein gesneden bladgroente erbij, de besjes en water, met een klein beetje zout.

De soep was best lekker, alhoewel het uitspugen van de vele meidoornbes-pitjes het eten wel bemoeilijkte. Ook waren de bladgroentes nog wat stug, we hadden ze misschien wat langer (dan een klein half uur) moeten laten koken. En het was niet zo heel voedzaam: volgende keer misschien wat linzen of aardappels van huis meenemen. 
Heleen had een zeef en toen we de soep gezeefd hadden, dronken we opeens een erg lekkere bouillon.

Over de thee waren de meningen verdeeld: de helft vond hem lekker, de andere helft niet.

Na de soep besloten we het toetje (gekookte bramen, meidoornbesjes en2 lepels suiker) gelijk ook maar door de zeef te halen: dit leverde een heerlijk warm drankje op!

 

Op internet zocht ik nog een paar van onze ingredienten na:

Rode klaverthee. ….klaverbloemen tijdens de vroege bloei plukken, drogen en er samen met vrouwenmantel en salie thee mee maken. 
Contra-indicaties: Rode Klaver bevat cumarine (= bloedverdunnend) , als je al op bloedverdunners zit, dan geen rode klaver gebruiken.  Ook niet bij problemen met de bloedstolling. Rode klaver bevat oestrogeen en dient daarom ook  niet gebruikt te worden bij endometriose, en mogelijk tot nader onderzoek is gedaan ook niet bij eileider -en borstkanker.

PerzikkruidDe etherische olie geeft een scherpe smaak aan de plant.

Meidoornbes: flavonoïden en proanthocyanidinen , stoffen die verantwoordelijk zijn voor de bloeddrukverlagende en hartslagregulerende werking, vooral de zuurstofvoorziening naar de hartspier wordt verbeterend.

 We maakten een mooi begin, en gaan dit zeker nog herhalen.