Ik vond een middeleeuws recept en paste het wat aan: (nb: duizendkop is hetzelfde als eeuwig moes)
Cauli Verdi Libro della Cocina, XVe eeuw
Nodig: per persoon 1 of 2 bladen duizendkop. Verder: 1 uitje in ringen gesneden een (kleine) venkelknol in reepjes gesneden, 1 ons pancetta (= gedroogd italiaans spek)olijfolie, 1 appel, geschild en in blokjes gesnedenscheutje bouillon of water, peper en zoutBereiding: Snijd de kool in fijne reepjes en kook ze heel kort. Giet direct af en spoel de kool even onder koud water af. Laat de kool uitlekken. Doe de olijfolie in de pan en verhit deze. Bak de pancetta en vervolgens ook de uiringen en venkel even aan. Doe er vervolgens de appel bij en de kool. Giet er een beetje bouillon over. Laat het nog een minuut of vijf afgedekt smoren op een klein vuurtje tot het vocht bijna is ingedampt. Doe er vers gemalen zwarte peper over en zout naar smaak.