Home » Actueel nieuws » Een nieuwe garderobe, maar dan wel duurzaam!

Een nieuwe garderobe, maar dan wel duurzaam!

Duurzame kleding kopen. Waar moet je dan beginnen? In Nijmegen zijn veel plekken waar je terecht kunt, maar je moet ze kennen.

Eerst zocht ik uit mijn kledingkast kleding die nog gerepareerd of gepimpt kon worden. Daarmee ging ik naar de stomerij in de Augustijnestraat. Die heeft ook een kledingreparatieservice. Voor 35 euro liet ik daar 5 kledingstukken repareren.

De eerstvolgende stop was kringloopwinkel Het Goed aan de Burchtstraat. Tweedehandsjes kopen heeft een armoedig imago. Maar waarom eigenlijk? Een tweedehands kledingstuk heeft veel voordelen. Er hoeft geen nieuw kledingstuk gemaakt te worden voor jouw behoefte aan kleding. Dat scheelt enorm veel grondstoffen en energie. Voor je portemonnee is het ook fijn, want doorgaans is tweedehands een stuk goedkoper. En vaak vind je verrassende dingen; er zit genoeg leuks tussen. Wel moet je van snuffelen houden, want doordat alle kledingstukken verschillend zijn, is er niet veel overzicht. Zorg er dus voor dat je ruim de tijd hebt om te shoppen. Bij Het Goed hangt veel kleding en er zit altijd wel iets tussen. Ik ging er weg met 2 broeken, 2 rokken, 5 shirtjes en een vestje, alles bij elkaar 50 euro.

Daarna stapte ik Secondhand Rose binnen aan Wintersoord. Hier vind je heel luxe merken, alles tweedehands, voor een zacht prijsje. Daar kocht ik een trui, twee blousejes en een vestje. Samen 70 euro.

Daarna ging ik naar schoenenwinkel Van de Ven aan Plein 1944. Daar kocht ik een paar sandalen met sleehak van het ecologische merk Pikolinos. Schade: ruim 100 euro. Bij Van de Ven verkopen ze ook het ecologische merk El Naturalista. Beide merken hebben echt leuke schoenen die prima binnen de mode passen.

Voor mijn dochter van 4 jaar had ik ook nog wat lange zomerbroeken nodig. Bij Mamaloe (tweedehands kinderkleding) in de Prins Hendrikstraat vond ik 3 broeken en een paar slippers voor ruim 20 euro.

Alles bij elkaar heb ik voor 220 euro genoeg nieuwe zomerkleding in mijn kast om weer jarenlang vooruit te kunnen. Maar het mooiste is dat mijn geld niet is gegaan naar de vervuilende kledingindustrie die voor kinderarbeid niet terugdeinst, maar dat het is terechtgekomen bij initiatieven die onze aarde en de mensheid vooruit helpen. Waar je aandacht (en geld) aan geeft, dat groeit. Laten we met ons geld een mooie aarde en een vredelievende maatschappij steunen!

Sietske